Motorola moto e5: Vstupenka do sveta trendových smartfónov | RECENZIA

Dnes si priblížime nové cenovo dostupné zariadenie s názvom Motorola moto e5. Vo svojej výbave ponúkne trendový displej s pomerom strán 18:9, kvalitné spracovanie tela zariadenia, nadštandardný akumulátor s celkovou kapacitou 4000 mAh a tiež veľmi dobrý pomer cena/výkon. Nechýba aktuálny softvér, ktorý obsahuje len skutočne minimálne úpravy od výrobcu. Plusy a mínusy tohto zariadenia si môžete prečítať v práve začínajúcej recenzii.

Náš tip
Motorola moto g6 a moto g6 Plus | VIDEORECENZIA
Náš tip
Motorola moto g6 play: Trendy v strednej triede pokračujú | RECENZIA
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OBSAH BALENIA | Nevyhnutný základ

Zariadenie prichádza v pestrofarebnej, do oranžova ladenej krabičke z tvrdého papiera. Hneď na vrchu krabičky môžeme nájsť samotný smartfón. Pod zariadením sa na pomyselnom nižšom poschodí nachádza povinná dokumentácia.

Kliknutím na obrázok môžete pridať novú používateľskú recenziu smartfónu Motorola moto e5.

Nižšie sa nachádza microUSB kábel na nabíjanie alebo prepojenie s počítačom a slušná 2A koncovka nabíjačky s lokálnou koncovkou. Balenie zahŕňa tiež ihlu, tá slúži na otvorenie zásuvky pre SIM kartu resp. pamäťovú kartu. Na krabičke okrem loga Motorola nechýba ani logo značky Lenovo. 

KONŠTRUKCIA A DIZAJN | Príkladné spracovanie

Hoci smartfón prináša na prvý pohľad odnímateľnú zadnú plastovú stenu, nie je tomu tak. Dôkazom toho je aj zásuvka pre SIM kartu resp. pamäťovú kartu v bočnej hrane. Zadnú stenu teda nie je možné oddeliť, avšak smartfón je spracovaný skutočne príkladne a žiadna z častí sa nepohybuje ani nevydáva prípadné nepríjemné zvuky. Moto e5 tak rozhodne pôsobí drahším dojmom, než v skutočnosti je.

Smartfón ponúka rozumné rozmery 154,4 x 72,2 x 9 mm, váha sa zastavila na o čosi vyšších 174 gramov. Telefón však dobre padne do ruky a to najmä vďaka novému pomeru strán displeja. Do redakcie nám dorazilo zariadenie v matnom sivom vyhotovení, pričom predná strana zariadenia je čierna. V predaji bude aj zlatá farebná verzia, ktorá bude mať v zlatej farbe aj okraje okolo displeja na prednej strane.

Rozloženie prvkov zariadenia

Predná strana smartfónu je teda čierna a jej hlavným prvkom je zobrazovací panel s uhlopriečkou 5,7″ a pomerom strán 18:9. Displej však nie je úplne bez rámčekov, tie prítomné sú, avšak v omnoho tenšej podobe ako v prípade predošlej generácie. Nad displejom sa nachádza reproduktor (jediný, ktorý je k dispozícii), predná kamera a blesk, ktorý môže pomôcť k lepším “selfie” fotografiám. Notifikačnú LED diódu neobsahuje. Pod displejom sa nachádza už len logo výrobcu. Systémové tlačidlá sú softvérové.

Ľavá hrana zariadenia je prakticky prázdna. Nachádza sa tu iba zásuvka na SIM kartu alebo pamäťovú kartu microSD. Zásuvka obsahuje tri samostatné sloty. Dva sloty sú pre nanoSIM kartu a využitie funkcie DualSIM, samostatný slot má následne pamäťová karta microSD, ktorú vzhľadom k nízkej veľkosti interného úložiska určite oceníte. Pravá hrana zariadenia obsahuje “vrúbkované” tlačidlo pre vypnutie a zapnutie či reguláciu hlasitosti nad ním. Dôležitou informáciou je aj to, že hoci je smartfón o čosi hrubší (9 milimetrov), hrany sú zaoblené, a tak smartfón na jeho bočnú hranu jednoducho nepoložíte.

Horná hrana obsahuje sekundárny mikrofón, ktorý nájde využitie napríklad v prípade natáčania videa a 3,5 mm audio konektor. To je skutočne dobrá správa pre fanúšikov tradičných káblových slúchadiel. Motorola tak v cenovo dostupnom zariadení ponechala aj túto stále pomerne obľúbenú možnosť.

Spodná hrana zariadenia obsahuje primárny mikrofón určený pre telefonovanie a starší microUSB konektor pre nabíjanie alebo prepojenie s počítačom. Použitie staršieho konektora vnímam ako negatívum, zariadenia o 30 eur drahšie už disponujú novším a univerzálnejším USB-C konektorom. To môže byť z hľadiska budúcnosti jemný problém.

Zadná strana smartfónu je plastová, obsahuje objektív zadného fotoaparátu a tiež zadný LED blesk v ozdobnom okruhu. Táto časť jemne vyčnieva z tela zariadenia, nejde však o nič dramatické. Povrch spomínaného okruhu okolo fotoaparátu je lesklý a odráža sa od neho svetlo, čo vytvára zaujímavý prvok najmä v exteriéri. Pod objektívom fotoaparátu sa následne nachádza jemne zapustená čítačka odtlačkov prstov. Tá obsahuje takisto logo výrobcu Motorola.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

DISPLEJ | Trendový panel 18:9

Po stránke zobrazovacieho panelu prichádza do hry 5,7″ IPS panel s rozlíšením 1440 x 720 pixelov a pomerom strán 18:9. Ide tak o natiahnutý “HD” displej, ktorý ponúka práve to, čo je aktuálne populárne. Zobrazovací panel so spomínaným pomerom strán ponúkne lepšie uchopenie zariadenia a dobrý zážitok z konzumácie obsahu. Privítal by som možnosť pre “ochranu zraku,” teda filter modrého svetla. Túto funkciu si však môžete doplniť pomocou aplikácie z Obchodu Play.

Bonusom sú živé farby, ktoré výrobca nastavuje priamo od výroby, a tak je zobrazené spektrum o čosi sýtejšie. Nechýba však možnosť toto vylepšenie zmeniť na pôvodné, reálne farby. Maximálny jas displeja by mohol byť trochu vyšší, v tomto prípade je však potrebné zohľadniť aj cenu zariadenia. Každopádne, v exteriéri a na priamom slnku to bude s čítaním textu na displeji jemne problematické. Minimálny jas bol v poriadku a bol dostatočne nízky aj v prípade úplne tmavej miestnosti.

VÝKON | Na základné úlohy postačí

Smartfón ponúka po stránke výkonu štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 425, ktorý je doplnený o grafický čip Adreno 308. Ide rozhodne o vylepšenie v porovnaní s predošlou generáciou, stále však ide o úsporný hardvér, ktorý sa používa najmä v lacnejších zariadeniach. Napriek tomu bol smartfón svižný a plynulý, čo je však aj úlohou softvéru a optimalizácie od výrobcu.

Navigácia medzi aplikáciami, prepínanie viacerých služieb či hranie jednoduchších 2D hier zvládol smartfón bez akýchkoľvek problémov a navyše rýchlo. V prípade náročnejšieho multitaskingu a graficky bohatých 3D hier už smartfón trochu zaváhal. Nešlo však o nič katastrofálne, jednoducho bolo potrebné počkať pár sekúnd, kým slabší hardvér dobehne to, čo má.

PAMÄŤ | Nutné minimum

Model moto e5 sa na našom trhu predáva iba v skutočne základnej konfigurácii 2 GB RAM a 16 GB interného úložiska. Ide o akési pomyselné nutné minimum v prípade kúpy aktuálneho a nového Android smartfónu (väčší súrodenec s označením moto e5 plus prichádza v konfigurácii 3 GB RAM/32 GB). Napriek týmto atribútom smartfón v priebehu štandardného používania pôsobil plynulo.

Je však potrebné počítať s pamäťovou kartou microSD (až do 256 GB), ktorá by tak rozšírila základné interné úložisko. Systém Android ako taký v tomto prípade zaplní 5,5 GB. Po nainštalovaní približne stovky aplikácií, nasnímaní troch desiatok fotografií a zaznamenaní niekoľkých krátkych videí, hlásil telefón pamäť plnú na 84%. Interné úložisko tak v tomto štúdiu ponúkalo už len 2,6 GB.

ČÍTAČKA ODTLAČKOV PRSTOV | Svoju úlohu splní

Zariadenie má umiestnený snímač odtlačkov prstov na zadnej strane, a to pod objektívom zadného fotoaparátu. Čítačka je ľahko zapustená do tela smartfónu, čo pomáha pri jej používaní. Snímač je tak aj vďaka tomu jednoduché nájsť vybraným ukazovákom. Povrch čítačky je plastový, a ako už bolo spomenuté, obsahuje logo výrobcu.

Veľkosť snímaču je dostatočná pre pohodlné snímanie, rýchlosť čítačky je dobrá. Je pravda, že nejde o najrýchlejší snímač na trhu, čítačka však reagovala spoľahlivo,  na prvý pokus aj pomerne rýchlo, takže k jej funkcionalite nemáme výhrady. Samotný senzor si poradil aj s ľahkou vlhkosťou, prípadne mastnotou na prstoch.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

MULTIMÉDIÁ | Základná výbava

Po stránke multimédií prichádza tradičná dvojica primárneho a sekundárneho mikrofónu v hranách zariadenia a len jeden jediný reproduktor. Ten sa nachádza na prednej strane zariadenia nad displejom. Jeden reproduktor v tomto prípade plní úlohu pri telefonovaní, ale zaskakuje aj úlohu hlasného reproduktora. Jeho kvality spĺňajú pomyselný štandard, na vyzváňanie a príležitostné video to postačí.

Softvérové vylepšenia v tomto prípade nie sú na mieste. Smartfón obsahuje čistý systém Android, a to len s minimálnymi zásahmi od výrobcu. Spoľahnúť sa tak môžete na štandardné aplikácie z dielne spoločnosti Google ako napríklad Filmy Play, Hry Play alebo Hudba Play. Pre ďalšie rozšírenia je však pochopiteľne možné nainštalovať nejakú ďalšiu aplikáciu z Obchodu Play.

FOTOAPARÁT | “Len” jeden senzor

V dnešnej dobe duálnych či dokonca troch zadných fotoaparátov stavia v tejto cenovej kategórii Motorola na osvedčenú klasiku. Je ňou jeden 13 MPix (f/2.0) snímač, ktorému nechýba LED blesk. Pochváliť musím aj aplikáciu “Fotoaparát,” ktorá sa spúšťa rýchlo a bez zaváhania, plusom je tiež umiestnenie tlačidla pre prepínanie kamery, ktoré je umiestnené vhodne a “po ruke.”

Prostredie fotoaparátu následne dopĺňa aj tlačidlo pre prechod do galérie fotografií (Fotky Google) alebo horná lišta s tlačidlami pre HDR, blesk, časovač a voľbu manuálneho/automatického režimu. Nechýba režim pre panorámu alebo pre spomalené video. V nastaveniach sa následne dozvieme, že okrem štandardného pomeru strán 4:3 (13 MPix) je k dispozícii aj pomer strán 18:9 (8,7 MPix), ale aj 16:9 (9,7 MPix).

Fotografie za dobrých svetelných podmienok boli ostré a dali sa rozhodne použiť minimálne na sociálne siete. Fotoaparát prekvapil aj v horších svetelných podmienkach. Iste, drahšie kúsky to zvládnu ďaleko lepšie, ani v tomto cenovo dostupnom zariadení to však nebolo vôbec zlé a svoju cenu si zariadenie rozhodne obháji. Video je možné natáčať vo Full HD (30 snímkov za sekundu), predná “selfie” kamera ponúka následne 5 MPix (f/2.2) a režim pre skrášlenie tváre.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Fotografia zachytená s režimom HDR.
Fotografia zachytená režimom HDR.
Fotografia zachytená prednou "selfie" kamerou.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OPERAČNÝ SYSTÉM | Android 8.0 Oreo

V čase vyhotovenia tejto recenzie obsahuje zariadenie moto e5 operačný systém Android vo svojej aktuálnej verzii 8.0 Oreo. Operačný systém je navyše k dispozícii bez akejkoľvek nadstavby od výrobcu a vychutnať si tak môžete zážitok priamo z dielne spoločnosti Google. Aj vďaka “čistému” systému Android je zariadenie aj so svojím úsporným hardvérom tak plynulé, čo je rozhodne pozitívum. Aktuálna verzia firmvéru má kódové označenie OPP27.91-25.

Po stránke bezpečnosti obsahuje smartfón marcový bezpečnostný balíček operačného systému Android. V tomto prípade by som privítal aj novšiu verziu zabezpečenia, bezpečnostné aktualizácie sú vo všeobecnosti takisto veľmi dôležitou súčasťou softvérovej podpory zariadenia. Aj v prípade kvartálneho cyklu tu už nejaká tá aktualizácia jednoducho chýba.

NADSTAVBA OD VÝROBCU | Čistý Android a minimum úprav

Ako už bolo spomenuté, nadstavba od výrobcu sa v prípade zariadení Motorola nekoná, a v prípade tohto cenovo dostupnejšieho kúsku je to aj výhodou. Čiernu zamknutú obrazovku obohatí Moto Obrazovka, ktorá ponúka kompenzáciu a zobrazuje čas, dátum, batériu a notifikácie. Na obrazovke uzamknutia je následne možné využiť skratky pre hlasové príkazy a spustenie fotoaparátu. Nechýba možnosť odomykania tvárou či Bluetooth zariadením prostredníctvom funkcie Smart Lock.

Po odomknutí zariadenia sa na obrazovke úplne vľavo nachádzajú tradične karty Google. Obsahujú vyhľadávanie Google, počasie vo vašej lokalite a zaujímavé témy, ktoré by vás mohli zaujať. Tieto karty je možné prispôsobiť v príslušnom menu. Ďalšie obrazovky obsahujú aplikácie a widgety, vrátane ikonického Motorola widgetu, s ktorým sa stretnete už prostredníctvom funkcie Moto Obrazovka.

Menu s aplikáciami je možné zobraziť potiahnutím z dolnej lišty smerom nahor. Ide o tradičný prvok, ktorý sa nachádzal aj v pôvodnom Pixel Launcheri od spoločnosti Google. Toto menu z dielne spoločnosti Motorola ponúka vyhľadávanie, lištu s piatimi najčastejšie používanými aplikáciami a následne abecedný zoznam všetkých nainštalovaných aplikácií. Nechýba tradičný balíček aplikácií od spoločnosti Google či klávesnica Gboard. Horná lišta ponúka možnosť prispôsobenia rýchlych nastavení (skratiek) a tiež možnosť prepínania viacerých používateľských účtov.

MOTO | Bonus navyše od spoločnosti Motorola

Aj lacnejšie kúsky z dielne spoločnosti Motorola obsahujú šikovné softvérové vylepšenia od výrobcu zoskupené v aplikácii Moto. Ide najmä o gestá Moto Akcie (Snímka obrazovky tromi prstami, Zmenšiť obrazovku potiahnutím prstom, Ukončiť vyzváňanie po zdvihnutí a Otočiť pre režim nerušiť). Tieto gestá dopĺňajú funkcie rozšírenia Moto Obrazovka (Nočná obrazovka, Vnímavá obrazovka a spomínaná Moto obrazovka). Za tieto vylepšenia si rozhodne zaslúži výrobca pochvalu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA | Nadštandardných 4000 mAh

Zariadenie obsahuje akumulátor s celkovou kapacitou 4000 mAh. To je skutočne nadštandardná hodnota, ktorou sa Motorola snaží zaujať aj medzi konkurenčnými smartfónmi. V kombinácii so skutočne úsporným hardvérom a HD+ zobrazovacím panelom je to naozaj rozumná voľba.

Model moto e5 vám so svojou batériou ponúkne minimálne jeden plnohodnotný pracovný deň. Ak smartfón budete trochu šetriť, dostanete sa bez problémov aj na dva dni výdrže. Menej náročný používateľ sa môže na takú hodnotu dostávať naozaj pravidelne.

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE | Pomer cena/výkon na jednotku

Smartfón Motorola moto e5 je cenovo dostupným kúskom smerujúcim skôr do strednej triedy zariadení. Zaujme najmä HD+ displejom s pomerom strán 18:9, nadštandardným akumulátorom a výborným pomerom cena/výkon. Ponúkne tiež kvalitné spracovanie a plynulý chod operačného systému Android.

Negatíva sú najmä po stránke chýbajúceho NFC či použitie staršieho konektora microUSB pre nabíjanie alebo prepojenie s počítačom. Niektorí používatelia môžu mať problém so 16 GB hodnotou interného úložiska, a tak je vhodné použiť pamäťovú kartu microSD. Cena smartfónu začína už na úrovni približne 149 EUR.

Disqus Comments Loading...