Moto G – spoľahlivosť nestojí tak veľa | RECENZIA

Spojenie spoločností Lenovo a Motorola prináša skutočne zaujímavé výsledky. Nie len, že systém v zariadeniach Lenovo sa inšpiroval čistým Androidom, ktorý je prítomný v telefónoch Moto, ale čínsky výrobca oficiálne priniesol značku Moto aj na Slovensko. Spoločnosť Motorola a jej telefóny sa zo strednej Európy vytratili po príchode smartfónov a návrat to bol skutočne zdĺhavý. Teraz sa to už ale zmenilo a aj my si môžeme užívať nové telefóny Moto. Ten najdostupnejší z nich, Moto G, patrí medzi skutočne zaujímavé zariadenia, ktoré pred pár rokmi naštartovali revolúciu výborných a dostupných zariadení.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie – iba esenciality

Už od prvého predstavenia Moto G bolo zrejmé, že výrobca šetril všade, kde to bolo možné. Nezmenilo sa to ani v tretej generácii zariadenia – v balení sa nachádza iba samotný telefón a microUSB kábel. Nenájdeme tu ani slúchadlá a dokonca ani napájací adaptér. Podľa výrobcu máme použiť ten, ktorý nám zostal z predchádzajúceho zariadenia. Okrem toho, že Lenovo takto šetrí náklady, sa zároveň stará o životné prostredie a vzhľadom na cenu telefónu to výrobcovi nezazlievame.

Konštrukcia a dizajn – funkčný a praktický

Moto G v žiadnom prípade nie je zariadením, ktoré by chcelo ohúriť svojim dizajnom. To je zväčša úloha oveľa drahších zariadení. Telefón ale napriek tomu ponúka veľmi praktický dizajn, vďaka ktorému je práca s ním jednoduchá. Hoci nemáme do činenia s luxusnými materiálmi, po konštrukčnej stránke nemáme veľa sťažností. Telefón má rozmery 142,1 x 72,4 x 11,6 mm a hmotnosť 155 gramov, vďaka čomu síce nejde o najmenšie zariadenie s týmto displejom, no jeho používanie nie je vôbec problematické.

Vpredu sa nachádza dominantný 5“ displej ohraničený pomerne hrubým rámom. Pri tejto veľkosti telefónu ale nejde o nič, čo by výrazne ovplyvnilo jednoduchosť používania. Telefón na prvý pohľad pôsobí tak, že ponúka predné stereo reproduktory. To ale pravda nie je – reproduktor pre multimédiá sa nachádza iba za dolnou mriežkou, kým hore nájdeme slúchadlo pre hlasové hovory. Okrem toho sa vpredu nachádza iba selfie kamera. Nenájdeme tu ani notifikačnú diódu, ktorá je nahradená šikovným systémovým riešením.

Hrany telefónu korešpondujú so zadnou stranou a ponúkajú zaoblené línie. Napravo nájdeme tlačidlo napájania a dvojtlačidlo pre ovládanie hlasitosti. 3,5-milimetrový jack pre slúchadlá a jeden mikrofón sú umiestnené v hornej stene a dole nájdeme už tradične umiestnený microUSB port pre nabíjanie a pripojenie k počítaču. Okrem toho sa tu nachádza aj nenápadná štrbinka, pomocou ktorej je možné odobrať zadný kryt.

Ten, podobne ako zvyšok konštrukcie, je vyrobený z plastu s gumovou textúrou, vďaka ktorej sa nešmýka v ruke a nezachytáva odtlačky prstov. Vzadu sa nachádza v jednom elegantnom pliešku šošovka fotoaparátu, dvojitý LED blesk a logo Moto s jemnou priehlbinkou, do ktorej presne zapadá ukazovák napríklad pri telefonátoch.

Po odobratí zadného krytu sa objavia sloty pre microSIM kartu a microSD pamäťovú kartu. Konštrukcia telefónu je ale napriek odnímateľnému zadnému krytu vodotesná, a to vďaka certifikátu IPx7. Ten zabezpečuje, že telefón môže byť ponorený v metrovej vode počas tridsiatich minút bez akejkoľvek ujmy. Ide o veľmi zaujímavú funkciu, ktorá má pre používateľov skutočnú pridanú hodnotu a v tejto cenovej kategórii má Moto G iba minimálnu konkurenciu telefónov, ktoré by ponúkali podobnú odolnosť.

Napriek plastovej konštrukcii ale ide o veľmi dobre spracované zariadenie. S nízkou cenou sú spojené aj kompromisy, no Motorola, resp. Lenovo ich vyriešilo veľmi rozumne. Hoci konštrukcia je plastová, odolnosť voči vode je skutočnou pridanou hodnotou. Nechýba dokonca ani slot na microSD karty, vďaka čomu je znesiteľnejšia aj nízka základná hodnota vnútornej pamäte.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej – zodpovedá cene

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Moto G tretej generácie ponúka 5“ IPS LCD displej s rozlíšením 1280 x 720 pixelov. Možno si poviete, že to je na dnešnú dobu málo, no vzhľadom na to, že ide o skutočne dostupný smartfón, to nie je vôbec zlé. Hustota pixelov je na úrovni 294 ppi, vďaka čomu je rozoznanie jednotlivých pixelov pri bežnom pohľade nemožné.

Vďaka tomu sa môžete pri práci s telefónom sústrediť na ďalšie kvality displeja, ktorými sú pozorovacie uhly či podanie farieb. Môžeme skonštatovať, že v tomto smere je na tom Moto G na veľmi dobrej úrovni. Pozorovacie uhly sú vynikajúce a displej je pokrytý odolným sklom Gorilla Glass 3, vďaka čomu je zabezpečená slušná ochrana proti škrabancom. Problémom môže byť trochu vyšší odlesk displeja, resp. ochranného skla a relatívne nízka úroveň maximálneho jasu. Napriek tomu je používanie na priamom slnku možné, no tu si už neužijete zobrazovaný obsah naplno.

Zobrazované farby sú tiež na veľmi dobrej úrovni a medzi IPS displejmi by sme ich označili za priemerné. Nie sú výnimočné žiadnou svojou vlastnosťou, no zároveň vás nesklamú. Farby sú živé a pomerne kontrastné, aj keď chýba trošku hlbšia čierna, s ktorou sme sa v poslednej dobe stretli na nových IPS paneloch, ktoré ale boli osadené v oveľa drahších zariadeniach. Pri 5“ uhlopriečke je displej vhodný aj na konzumáciu multimédií a hoci pri práci s textom s malým písmom budete zrejme trochu obmedzovaní rozlíšením displeja, na veľkú väčšinu úkonov vám určite bude stačiť.

Výkon a pamäť – niet sa čoho obávať

Moto G patrí do výkonnostne nižšej triedy, kedy ponúka iba toľko výkonu, koľko budete skutočne potrebovať. Stará sa o to procesor Snapdragon 410 a RAM s kapacitou 1 alebo 2 GB, ktorá je závislá od verzie telefónu s 8, resp. 16 GB vnútornej pamäte. Hoci 8 GB pamäte je skutočne málo, k dispozícii je aj slot na pamäťovú kartu s kapacitou do 32 GB a vďaka novému Androidu Marshmallow je možné kartu využiť aj ako klasické vnútorné úložisko, takže jeden z najväčších problémov predchádzajúcich generácií Moto G je odstránený.

Po stránke výkonu telefón vôbec nesklamal. Snapdragon 410 síce nie je extrémne výkonný čip, no napriek tomu zvládne všetky štandardné úkony a zvládne ich aj pomerne rýchlo. Ak ste zvyknutí na super-rýchle reakcie moderných vlajkových lodí, zrejme pocítite rozdiel. Nemusíte sa ale obávať žiadnych výrazných zaváhaní či zaseknutí, keďže prakticky čistý Android Marshmallow tu funguje skutočne skvelo.

My sme mali na testovanie k dispozícii model s 2 GB RAM a 16 GB vnútornej pamäte. Vďaka tomu sme nemali absolútne žiadne problémy ani s multitaskingom a niekoľkokrát sme sa prichytili pri tom, že sme otvorili aplikáciu, s ktorou sme pred tým pracovali naposledy v predchádzajúci deň a aplikácia bola stále načítaná a presne v takom stave, v akom sme ju nechali.

Najnáročnejšie FPS hry vám možno budú spôsobovať menšie problémy, no mnohé populárne tituly dokážu automaticky prispôsobiť rozlíšenie a efekty v hre čipu v telefóne. Snapdragon 410 zvládne takéto hry bez problémov a bežne dostupné mobilné tituly sú úplnou hračkou.

Ak by ste sa obávali kúpy lacného telefónu, pretože očakávate nedostatočný výkon, Moto G vás skutočne nesklame. Ak máte na telefón extrémne vysoké požiadavky, aj tak asi nehľadáte telefón v kategórii okolo 200 EUR. Ak ale nepatríte medzi najnáročnejších používateľov, no stále chcete rozumnú hodnotu za vaše peniaze, Moto G je určite vhodným kandidátom.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém – to najlepšie od Google

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Moto G tretej generácie prichádza s predinštalovaným systémom Android 5.1 Lollipop, no už pri prvom zapnutí telefónu sa nám objavila aktualizácia na Android 6.0 Marshmallow a počas celého testovania sme používali tento systém. Výrobca prakticky nezmenil čistý Android a nechal ho v telefóne vo svojej plnej kráse a funkčnosti, takže si tu na svoje príde každý fanúšik Nexus zariadení.

Naplno môžete využívať funkcie z nového Androidu Marshmallow. Veľkou výhodou je aj minimálne množstvo predinštalovaných aplikácií, vďaka čomu si môžete sami vybrať nástroje, ktoré budete používať. Okrem štandardných predinštalovaných aplikácií od Google tu nájdete iba asistenta Moto a aplikáciu Lenovo Companion App pre prepojenie s počítačom.

V ostatných smeroch ide o skutočne čistý Android Marshmallow. Rovnaká uzamykacia obrazovka, rovnaká domovská obrazovka a menu s aplikáciami, rovnaká notifikačná lišta, rovnaké menu s multitaskingom a rovnaké menu s nastaveniami. Prvky Moto sa tu hľadajú veľmi ťažko. Prítomné sú napríklad v takých detailoch, akými je niekoľko predinštalovaných tónov vyzváňania či obrázkov pre pozadie pracovnej plochy.

Najzaujímavejším rozšírením sú aktívne upozornenia, ktoré sa zobrazujú na zamknutej obrazovke. Tá sa rozsvieti, keď vám príde upozornenie a objaví sa tu aj ikona upozornenia. Potiahnutím ikony do hornej strany môžete rovno prejsť do konkrétnej aplikácie. Potiahnutím dole zasa odblokujete telefón. Displej sa pritom rozsvieti aj opakovane po tom, ako ste upozornenie dostali. Rozsvieti sa tiež vždy, keď telefón zaznamená pohyb podobný tomu, keď telefón chytíte do ruky. Stačí ale aj to, keď s telefónom výrazne pomykáte na stole, čo je vďaka zaoblenému zadnému krytu pomerne jednoduché.

Poslednou pridanou hodnotou od výrobcu sú gestá, ktorými môžete rýchlo spustiť niektoré aplikácie. Dvojitým vykrútením zápästia s telefónom v ruke otvoríte aplikáciu fotoaparátu a dvojitým zatrasením telefónom spustíte baterku. Tieto gestá fungovali veľmi dobre a spoľahlivo, no chvíľu nám trvalo, kým sme si na ne zvykli. Využiteľné sú ale iba v niektorých konkrétnych situáciách, napríklad zapnutie fotoaparátu môže byť rýchlejšie aj tradičným rozsvietením displeja a potiahnutím ikony fotoaparátu z pravej strany na zamknutej obrazovke.

Systém v telefóne tak pravdepodobne poteší každého fanúšika Nexus zariadení. Je vidieť, že systém nie je iba naslepo nainštalovaný, ale je tiež veľmi dobre implementovaný a funguje skutočne skvele. Ani v jednom prípade sme s ním nemali žiadne problémy, všetky animácie, prechody a funkcie vyzerali a fungovali presne podľa našich predstáv a práve čistý Android v Moto G považujeme za jednu z najväčších výhod telefónu. Mnohí výrobcovia dostupných zariadení ich totiž pohltia predinštalovanými aplikáciami a ponukami na využívanie rôznych služieb, kde sa snažia dohnať zisky, ktoré by inak dosiahli vyššou cenou telefónu. V Moto G ale bloatware prakticky neexistuje, a tak sa môžete tešiť na skutočný zážitok z Androidu.

Multimédiá – iba minimum obmedzení

Pointou telefónu Moto G tretej generácie nie je úplne vylúčiť iné multimediálne zariadenia z našich životov. Úlohou tohto telefónu je skôr doplniť výbavu používateľov a v čase potreby poskytnúť všetky dôležité funkcie. Tomu zodpovedá aj cena telefónu a aj multimediálna výbava.

V žiadnom prípade nejde o telefón, ktorý by mal s nejakými multimédiami problém. Ak ale plánujete stráviť prácou s telefónom niekoľko hodín denne a pracovať pri tom s náročnými multimédiami, určite na trhu nájdete množstvo zariadení, ktoré túto činnosť spríjemnia alebo uľahčia. Pre občasnú prácu s multimédiami je ale Moto G viac, než vhodná. Ponúka priemerne veľký displej, ktorého rozlíšenie môže ovplyvniť napríklad prácu s dokumentami či tabuľkami, no v ostatných prípadoch bude rozlíšenie dostatočné. Po zvukovej stránke ide o pomerne dobre vybavené zariadenie, pričom poteší najmä hlasný predný reproduktor. Nenájdeme tu síce stereo reproduktory a o multimédiá sa stará reproduktor pod displejom, zatiaľ, čo pri telefonátoch využijete reproduktor nad ním. Predný reproduktor nepatrí medzi najkvalitnejšie, no je dostatočne hlasný a logické je najmä jeho umiestnenie.

Po softvérovej stránke tu veľa vylepšení oproti čistému Androidu nenájdete. Nechýbajú síce základné predinštalované aplikácie od Google, ktoré sú stále kvalitnejšie, no zároveň budete možno chcieť využiť vlastné riešenie, ktoré si stiahnete z obchodu Play. Trochu vylepšená je aplikácia Galéria či Fotoaparát, no vo väčšine prípadov ide iba o základné aplikácie od Google. Nejakú veľkú zmenu zo strany výrobcu tu ale nečakajte. Kladnou stránkou tohto riešenia je menšie množstvo predinštalovaných aplikácií a nižšie zaťaženie už aj tak pomerne malej vnútornej pamäte.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita – nesklame ani náročnejších

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Vzhľadom na rastúcu LTE sieť na Slovensku sme privítali, že nová Moto G nemá problém ani s týmto spôsobom pripojenia. Telefón zvládne rýchlosti až do 150 Mbps, takže na Slovensku budete môcť naplno využívať LTE siete našich operátorov. Okrem toho nechýba ani pripojenie cez GPRS, EDGE a HSPA s rýchlosťami do 42,2 Mbps.

K Wi-Fi sieti sa pripojíte vďaka štandardu 802.11 b/g/n a hoci tu chýba dual-band pripojenie, vo väčšine prípadov nebudete mať s Wi-Fi problém. Signál bol dostatočne silný a nenarazili sme ani na žiadne neželané výpadky či odpojenia.

To isté sa týka aj mobilného pripojenia. Vďaka plastovej konštrukcii nič nebráni dobrému príjmu pre vstavené antény a môžete sa tak tešiť na spoľahlivé pripojenie všade tam, kde aspoň nejaký signál dostupný je. Telefonáty boli dostatočne hlasné a čisté a nemali sme s nimi žiadne problémy.

Z pochopiteľných dôvodov tu nenájdete pripojenie NFC či infra-červený port. To sú funkcie, ktoré majú svoje miesto väčšinou iba v drahších zariadeniach a ktoré mnohí používatelia vôbec nepoužívajú. Ak medzi nich ale nepatríte a tieto funkcie sú esenciálnou súčasťou vášho života, určite by ste to mali pred kúpou telefónu zvážiť.

Fotoaparát – chce to trpezlivosť

Moto G ponúka prvýkrát 13 MP hlavný fotoaparát a na papieri pôsobí zaujímavo aj 5 MP predná kamera. To je celkom slušná zostava na takéto dostupné zariadenie, no podľa očakávania sa tieto fotoaparáty nemôžu porovnávať s tými lepšími na trhu. Napriek tomu je s Moto G možné spraviť celkom zaujímavé fotografie, no chce to trošku trpezlivosti. Predinštalovaná aplikácia s fotoaparátom ponúka základné funkcie a nastavenia, no poteší veľmi šikovnou možnosťou nastavenia jasu výslednej fotografie vďaka šikovnému posuvnému nástroju priamo na obrazovke.

Čo sa týka samotných fotografií, tie sú v mnohých prípadoch typu “hop alebo trop”. Ak máte čas a chuť, môžete vyskúšať spraviť niekoľko snímok a je pravdepodobné, že aspoň niektorá z nich sa podarí. Vzhľadom na pomerne dlhý čas zaostrovania je ale pravdepodobné, že to nebude vždy tá prvá z nich. Tiež platí, že o niekoľko tried lepšie fotografie spravíte za denného svetla. Veľmi milo nás ale prekvapil dvojtónový blesk, ktorý v najhoršom prípade pomôže pri fotografiách vo vnútri alebo za horšieho osvetlenia.

Telefón zvládne nahrávanie HD videa, no podľa očakávania nejde o najkvalitnejší výstup. Farby vo videu sú pomerne nevýrazné a chýbajúca akákoľvek stabilizácia spôsobila, že je video pomerne roztrasené. Pre príležitostné natáčanie a umiestnenie na sociálne siete ale bude výsledok dostačujúci, čo platí aj o fotografiách. Niektoré z nich budú vhodné aj na ďalšie spracovanie, no na klasické zdieľanie s priateľmi bude stačiť väčšina z nich.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria – výborná výdrž bez kompromisov

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výdržou batérie patrí Moto G určite medzi to najlepšie, čo na trhu nájdeme a zároveň ide o jednu z najlepších funkcií tohto šikovného telefónu. Neodoberateľná batéria s kapacitou 2470 mAh je pri týchto špecifikáciách skutočne viac, než dostatočná a prejavilo sa to aj počas nášho testovania.

Ani raz sme počas testovania telefón nemuseli nabíjať v priebehu dňa. Vo väčšine prípadov nám na konci dňa zostávalo výrazne viac ako 50 % energie v batérii a v ojedinelých prípadoch sme sa dostali na úroveň približne 40 %. Bez problémov si vieme predstaviť napríklad víkendový výlet na chatu s tým, že by sme sa nevrátili po nabíjačku, ktorá ostala zabudnutá doma. Možno by sme sa museli trochu obmedzovať, no toto „obmedzovanie sa“ by sme si mohli odložiť na neskôr a najskôr si naplno užívať všetky funkcie telefónu. Ten je totiž schopný v režime nečinnosti naplno využívať režim Doze a spotreba batérie v stand-by režime je tak skutočne minimálna.

V jednom konkrétnom prípade, ktorý máme dokumentovaný priloženými screenshotmi, sme s telefónom fungovali celý jeden pracovný deň. Telefón sme počas 16 hodín využívali skutočne aktívne – synchronizovali sme si dva Google účty, niekoľko účtov na sociálnych sieťach, aktívne používali aplikácie, navštevovali internetové stránky, fotografovali a vykonávali všetky ďalšie klasické činnosti, ktoré spadajú do menej náročného až stredne náročného používania. Displej bol pritom v priebehu dňa zapnutý 2 hodiny a 55 minút a na konci dňa nám zostávalo ešte 55 % batérie. To je skutočne veľmi dobrá hodnota, vďaka ktorej nebudú mať s telefónom problém ani náročnejší používatelia. Vo väčšine prípadov však túto výdrž ocenia práve menej nároční používatelia, pre ktorých je telefón aj primárne určený a ktorí na jedno nabitie vydržia často aj dva a viac dní.

Keďže telefón nepodporuje žiadnu technológiu rýchleho nabíjania a v balení nenájdete ani žiadnu nabíjačku, rýchlosť nabíjania sa bude líšiť v závislosti na tom, akú nabíjačku použijete. Pokiaľ pôjde o dnes štandardnú nabíjačku s výstupom 1 A, z 0 % a na 100 % nabijete telefón za približne 2 a pol hodiny.

V systéme je dostupný štandardný šetriaci režim od Google, ktorý ale odporúčame využívať skutočne iba v prípadoch, kedy nutne potrebujete predĺžiť výdrž batérie. V opačnom prípade telefón funguje skvelo a aj vydrží skutočne veľmi dlho aj bez zapnutého šetriaceho režimu.

Záver

Moto G tretej generácie je skutočne veľmi zaujímavé zariadenie. S pekným 5″ displejom dáva tušiť, že nepôjde o telefón iba pre tých najmenej náročných používateľov. Ak chcete svoje zariadenie využívať naplno, no ste ochotní spraviť niekoľko kompromisov, Moto G určite stojí za zváženie. Má dostatok výkonu pre väčšinu operácií a vďaka skvelej výdrži batérie sa na telefón budete môcť bez obáv spoľahnúť. Fotoaparát síce nepatrí medzi najlepšie, no s trochou skúšania je aj s ním možné spraviť pomerne peknú fotografiu. Jednou z najväčších výhod telefónu je najmä čistý Android, ktorý je dostupný v najaktuálnejšej verzii Marshmallow a ponúka tak všetky funkcie a možnosti, ktoré by ste očakávali. Vzhľadom na cenovku tak ide o skutočne zaujímavé zariadenie, ktorého prednosťou je najmä jeho spoľahlivosť. Model s 8 GB pamäťou a 1 GB RAM sa u nás predáva za približne 150 – 170 EUR. Nami testovaný model s 2 GB RAM a 16 GB vnútornou pamäťou stojí 209 EUR a môžeme ho určite odporučiť, pretože väčšina RAM podľa nás spraví veľký rozdiel pri celkovom používateľskom zážitku.

Plusy

+ Vodotesnosť

+ Výdrž batérie

+ Dostatok výkonu

+ Cena

+ Čistý Android

Mínusy

– Nekonzistentný fotoaparát

– Malá vnútorná pamäť v základnej verzii

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...