MojAndroid

Lenovo Yoga Tab 3 Pro je jedným z najzaujímavejších tabletov na slovenskom trhu. Ani nie tak kvôli jeho výkonu alebo hardvérovým špecifikáciam, ako kvôli vstavanému projektoru. Ten ponúkol model Yoga Tablet 2 Pro už minulý rok, tentokrát však projektor zavítal už aj do menšieho modelu s 10-palcovou uhlopriečkou displeja. To oceníte nielen pri prenášaní, ale aj pri normálnej práci, kedy tablet môžete držať a ovládať aj v jednej ruke. Ako si počínal pri našom testovaní, sa dočítate v našej recenzii.

Konštrukcia: Klasický Yoga

Yoga tablety od Lenova patria dnes k najzaujímavejším zariadeniam na trhu. Už prvý Yoga tablet nás prekvapil širokými možnosťami polohovateľnosti a inak tomu nebolo ani pri jeho nasledovných generáciách. Tá tretia, podobne ako predchodcovia, ponúka niekoľko režimov, ktorými sa dokáže prispôsobiť vašim potrebám. Na výber máte medzi štyrmi polohami – Držanie, Naklonenie, Stojan a Zavesenie.

Lenovo_Yoga_tab_3_Pro_recenzia-5

Konštrukcia je unikátna svojim spracovaním aj dizajnom. Tablet obsahuje valcovitú komoru s batériou a stojan na bočnej strane zariadenia, ktorý sa vysúva po stlačení tlačidla. Pánt, ktorý drží tablet vo zvolenej polohe, je pomerne tuhý a pri používaní sa vám teda nestane, že by sa vám nedopatrením sklopil. Pri používaní sme si všimli len jeho malú vôľu, ktorá však z praktického hľadiska nemá na funkcionalitu žiadny vplyv.

Lenovo_Yoga_tab_3_Pro_recenzia-7

Valcovitý tvar jedného z bokov umožňuje pohodlné držanie v jednej ruke. Keďže väčšina hmotnosti sa premiestnila práve do tejto časti, posunulo sa aj ťažisko tabletu. Vďaka tomu je držanie prirodzenejšie, pohodlnejšie a nezaťažuje tak ruku. Toto riešenie máme na Yoga tabletoch skutočne v obľube. Samozrejme, vzhľadom na veľkosť a hmotnosť (179 X 247 X 9,2 mm/665 g), tablet pri dlhšej manipulácií nepôsobí práve najkomfortnejšie. To by sa však dalo napísať o väčšine tabletov s touto veľkosťou displeja.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro môže pracovať aj v režime Zavesenie. Ako už jeho názov napovedá, tablet sa pri ňom dá zavesiť kamkoľvek, dokonca aj do kúpeľne. Telo je totižto odolné voči ošpliechaniu vodou (IP21). Ďalšie režimy Stojan a Naklonenie hovoria samé za seba. V prvom menovanom môžete tablet nechať postavený napríklad na stole vo zvislej polohe, v prípade Naklonenia sa dá vďaka polohovateľnému stojanu zvoliť ideálny uhol pre sledovanie a pohodlné písanie.

Konštrukcia prístroja je samozrejme doplnená o všetky potrebné ovládacie prvky a komponenty. Na prednej strane nájdete (pri orientácii na šírku) v spodnej časti 2 predné reproduktory s veľkými komorami. Nechýba ani predná kamera a senzor pre ovládanie úrovne jasu displeja. Naľavo výrobca umiestnil podsvietené okrúhle tlačidlo zapnutia, microUSB konektor a ovládanie hlasitosti. Napravo je to zas klasicky 3,5 mm audio jack a tlačidlo, ktorého podržaním môžete aktivovať alebo deaktivovať projektor. Ten je mimochodom umiestnený v otočnom valci, ktorý je súčasťou vyklápacieho stojana. Jeho smerovanie tak môžete pohodlne ovládať. Oproti predchodcovi Lenovo Yoga Tablet 2 Pro je to veľké vylepšenie (projektor bol umiestnený z boku), keďže projektor môže teraz bezproblémovo premietať obraz napríklad aj na strop miestnosti. Celkovo sa manipulácia s ním výrazne zjednodušila, za čo môžeme Lenovo len pochváliť.  Šošovka projektora je mierne zapustená, takže jej poškodenia sa pri prenášaní báť nemusíte.

Lenovo_Yoga_tab_3_Pro_recenzia-4

Lenovo_Yoga_tab_3_Pro_recenzia-3

Zadná strana nie je menej zaujímavá. Lenovo jej väčšiu časť pokrylo čiernou kožou, do ktorej je vyrazené logo tabletu Yoga. V spodnej časti sa už samozrejme nachádza vyklápací mechanizmus stojana a hlavný fotoaparát. Ten na rozdiel od klasického modelu ale nemá otočný mechanizmus a je vstavaný napevno. Posledným prvkom, ktorý stojí za zmienku, je slot pre pamäťové karty, ktorý je umiestnený pod krytkou v mieste, kde sa nachádza vyklápací stojan. V prípade LTE verzie tu nájdete aj slot pre microSIM.

Lenovo_Yoga_tab_3_Pro_recenzia-10

Lenovo_Yoga_tab_3_Pro_recenzia-11 Lenovo_Yoga_tab_3_Pro_recenzia-12

Lenovo Yoga Tab 3 Pro vie skutočne zaujať. Multifunkčná konštrukcia patrí medzi jeho hlavné výhody, no pochváliť musíme aj kvalitu konštrukčného spracovania a čiastočnú odolnosť voči vode. Tablet sa javí byť ako ideálny spoločník napríklad do kuchyne, kúpeľne, na dovolenku alebo pre bežnú konzumáciu multimediálneho obsahu.

Výkon: Intel Inside

Tablet by vzhľadom na svoju špecifikáciu a výsledky benchmarkov mal poskytovať dostatok výkonu pre plynulý chod. Napriek tomu, že Android s nadstavbou od Lenova poháňa štvorica jadier procesora Intel Atom Z8500 s taktom 2,24 GHz a 2GB operačnej pamäte RAM, niektoré operácie a práce s tabletom sa nám niekedy zdali pomalšie ako u high-endovej konkurencie. Tablet sa niekedy doslova zasekne a na dotyky začne reagovať až po chvíli. Výkonu je pritom viac než dostatok. Za vinu to teda dávame skôr horšej optimalizácii, ako výberu samotného hardvéru. Veríme teda, že ďalšími aktualizáciami systému Lenovo dosiahne zrýchlenie prostredia aj reakcií.

Screenshot_2015-12-03-14-48-09-369 Screenshot_2015-12-14-17-49-30-090

Bez ohľadu na naše reálne skúsenosti ale musíme povedať, že Lenovo Yoga Tab 3 Pro má skutočne dostatok výkonu. V AnTuTu sme namerali síce len priemerných 47-tisíc bodov, v 3D marku to bolo už 25-tisíc bodov (avšak len pri testoch s grafikou v rozlíšení 720p). Hranie hier a sledovanie videí bude teda bezproblémové, Yoga si dokonca podarí aj s prehrávaním 4K videí. Výhodou je najmä možnosť prehrávať videá bez nutnosti jej ďalšej konverzie, čo vám ušetrí čas. Výraznejšie prehrievanie tabletu sme pri práci nezaznamenali a teploty sa pohybovali v bežných hodnotách, a to dokonca aj pri zapnutom projektore.

Interné úložisko má kapacitu 32 GB, z čoho asi 8,67 GB zaberá samotný operačný systém. Pre používateľa tak pri prvom spustení zostáva približne 23 GB pamäte. Tá by mala postačovať väčšine používateľov, ktorí ju v prípade potreby môžu ďalej rozširovať pomocou pamäťových kariet microSD. Dobrou správou je podpora externých USB diskov a flash pamätí, ktoré pripojíte priamo do microUSB portu. Samozrejme, pripojiť môžete napríklad aj klávesnicu a myšku, pomocou ktorých môžete Android ovládať. Vhodné napríklad pri písaní textov alebo hraní hier.

Screenshot_2015-12-14-17-05-13-918

Displej: Paráda s 2K rozlíšením

Lenovo vybavil tento tablet veľkým 10,1-palcovým displejom. Ten je oproti minuloročnému modelu menší, no stále ideálny pre konzumáciu multimediálneho obsahu. Tentokrát však v kompaktnejšom podaní, čo určite oceníte napríklad pri prenášaní alebo cestovaní. Zobrazovací panel má vysoké rozlíšenie 2560 x 1600 px, čo na danej uhlopriečke predstavuje hustotu 299 PPI. Displej je naozaj na pohľad veľmi pekný, ponúka výborné pozorovacie uhly a taktiež jas, vďaka čomu je dobre čitateľný aj vonku alebo v miestnostiach so silným osvetlením. Farby sú prirodzené a hoci milovníci dokonalej čiernej si na svoje veľmi neprídu, myslíme, že väčšina z vás bude spokojná aj s Yoga tabletom. Povrch displeja chráni odolné sklo, ktoré ale spoločnosť bližšie nešpecifikuje. Zdá sa však byť dostatočne odolné, pričom jeho povrch chráni oleofóbna vrstva, vďaka čomu nezachytáva toľko odtlačkov a nečistôt. Nevýhodou je, že Lenovo nepribalilo žiadny nástroj pre úpravu vyváženia bielej, čo mu však vzhľadom na kvalitné podanie farieb nemáme vôbec za zlé. Nachádza sa tu však niekoľko režimov, ktoré sa dajú prepínať pri otvorenom stojane – k dispozícii sú profily Lesklý, Štandardný a Čítanie.

Lenovo_Yoga_tab_3_Pro_recenzia-2

Multimédiá: Projektor v hlavnej úlohe

Asi najväčším benefitom tabletu je jeho vstavaný projektor. Ten výrobca umiestnil do otočného kĺbu, takže je jeho polohu a smer možné meniť v širokom rozsahu 180-stupňov. Ako sme už písali v sekcii venujúcej sa konštrukcii, oproti predchodcovi Yoga Tablet 2 Pro, to má niekoľko výhod. Tou hlavnou je samozrejme pohodlnejšia manipulácia a možnosť premietať obraz aj na strop miestnosti. Yoga 3 dokáže premietať obraz do veľkosti až 70-palcov, čo je ekvivalent TV s uhlopriečkou 188 cm. Ide o pico-projektor typu DLP, ktorý ponúka rozlíšenie 854 x 580 px. Nie je to práve najviac, čo samozrejme pri premietaní obrazu uvidíte. Plnú kvalitu Full HD a 4K filmov si teda len sťažka vychutnáte naplno. Napriek tomu sme si projektor obľúbili. Ponúka dostatočný jas (50 lumenov), ktorý postačuje pre premietanie v tmavších miestnostiach. Najlepšie však je, ak ho spustíte za úplnej tmy alebo len pri slabom osvetlení. Bežne sme tablet používali na sledovanie videí, a hoci farby oproti monitoru alebo displeju nie sú tak živé a nižšie rozlíšenie je viditeľné, tak na väčšie vzdialenosti nám to neprekážalo.

Lenovo_Yoga_tab_3_Pro_recenzia-8

K dispozícii je aj niekoľko nastavení. Pomocou tlačidla na boku otočného valca sa aktivuje menu pre zaostrenie projektora. Nastaviť sa dá aj jas, automatické vypnutie obrazovky pri zapnutom projektore, či korekcia lichobežníkového skreslenia, ktorá upraví obraz tak, aby sa aj pri šikmom premietaní zobrazoval čo najprirodzenejšie. Vhod príde aj možnosť nechať zväčšiť písmo pri projekcii, vďaka čomu bude ľahšie čitateľnejšie. Lenovo k projektoru pribalil aj aplikáciu, ktorá združuje multimediálne súbory, vrátane videí, fotografií, dokumentov a prezentácií. Tie môžete dokonca nechať zobrazovať len na projektore a na tablete napríklad pokračovať v bežnej práci.

LEnovo_Yoga_Tab_3-1

Na tablete cítiť, že výrobca sa zameral práve na multimédiá. Na prednej strane sa pod displejom nachádza zvukový soundbar, ktorý obsahuje až štyri JBL reproduktory. Navyše, prítomná je aj technológia Dolby ATMOS,  ktorá zvýrazní priestorový zvuk. V prípade Lenova je integrovaná v podobe softvérovej nadstavby a aplikácie Dolby ATMOS. V nej je možné ovládať inteligentný ekvalizér, ktorý prispôsobuje hudbu tak, aby znela čo najlepšie. K dispozícii sú profily pre Film, Hudbu, Hry a Hlas. Predefinovať je možné aj vlastný profil, na ktorý môžete hocikedy prepnúť. Priamo v aplikácií môžete tiež zapnúť Virtuálny priestorový zvuk, Posilnenie hlasu alebo Regulátor hlasitosti. Hlasitosť reproduktorov je naozaj vysoká a naplno ju zapnete asi len v naozaj hlučnom prostredí. Zvukový prednes je čistý a kvalitný, aj keď trochu tých basov by sme ešte uvítali. 3,5 mm audio výstup poskytuje dostatok výkonu, no určitá výkonnostná rezerva nám tu chýbala. Ak teda patríte k tým, čo si radi vychutnajú hlasnú hudbu, tak pravdepodobne pri tomto tablete narazíte na limity. My sme pri bežnom počúvaní mali hlasitosť nastavenú približne na polovicu, čo nám plne postačovalo. Používali sme slúchadlá Creative Aurvana Live!2 s impedanciou 32 ohmov. Menší nedostatok sme postrehli aj pri ovládaní hlasitosti cez tlačidlá. Tie pri otočení tabletu nemenia svoju funkciu a tak prirodzene, namiesto toho aby ste hlasitosť znížili, tak ju zvýšite a naopak.

Fotoaparát

Fotoaparát nie je najsilnejšou stránkou žiadneho tabletu. Ten, čo sa nachádza v Lenove Yoga Tablet 3 Pro, však dosahuje celkom dobré výsledky. Najmä teda pri fotení v dobrých svetelných podmienkach, kedy sú výsledné fotografie vďaka 13 Mpix snímaču detailné a farebne verné. Horšie je na tom fotoaparát pri fotení v slabom osvetlení. Vtedy je už zaostrovanie výrazne pomalšie a ani fotografie nepatria k tým najlepším. Snímky sú pri takomto fotení častokrát rozmazané a chýba im kontrast. Video je natáčané v rozlíšení 1080p, čo pre potreby väčšiny používateľov tabletov plne postačuje.

Lenovo_Yoga_tab_3_Pro_recenzia-13

Operačný systém

Operačný systém Android 5.1 je v tomto prípade doplnený o nadstavbu Vibe UI. Tá ponúka vlastný launcher a niekoľko zmien používateľského prostredia. Tie najviditeľnejšie prichádzajú napríklad v podobe notifikačného panelu s rýchlymi ovládacími prvkami, inak je ale prostredie veľmi podobné tomu, čo nájdete aj na zariadeniach s čistým Androidom. Na rozdiel od väčšiny smartfónov Lenova tu nájdete aj vlastné menu s aplikáciami. Novinkou je napríklad možnosť otvoriť ľubovoľné dve aplikácie samostatných oknách, ktoré môžu byť minimalizované v spodnej lište so softvérovými tlačidlami.

Novinkou na tablete je Panel rýchleho spustenia, ktorý sa zapne posunom prsta sprava doľava z úplného pravého okraja displeja. Ten obsahuje nastavenia zobrazenia, zvuku a projektora. Spustiť môžete aj fotoaparát, záznamník zvuku, aplikáciu Evernote a aplikáciu Lenovo Sketchpad. Tablet si pamätá aj niekoľko režimov, a to podľa toho, do akej polohy ho postavíte.

Screenshot_2015-12-14-17-22-01-234

Lenovo pribalilo aj niekoľko aplikácií. Najviac nás však zaujali tituly ako Lenovo eFrame a Lenovo Sketchpad. Prvý menovaný urobí z vášho tabletu digitálny fotorámik, ktorý môže zobrazovať vaše fotografie alebo kalendár s aktuálne naplánovanými udalosťami. Sketchpad je určený pre jednoduché písanie poznámok a kreslenie na plochu tabletu. Pri spustení sa vytvorí screenshot aktuálnej obrazovky, na ktorú je možné kresliť. Podklad však môžete jednoducho vymeniť za čiernu alebo bledú farbu.

Samozrejme, súčasťou systému je aj podpora používateľských kont a rýchle vymazanie naposledy spustených aplikácií. Nechýbajú ani ďalšie aplikácie SHAREit a SYNCit, ktoré uľahčujú zdieľanie a zálohu, či synchronizáciu obsahu. Systém Lenova je teda pomerne jednoduchý a neobsahuje zbytočný bloatware. Android na Yoga Tablete 3 Pro bol stabilný a nezaznamenali sme žiadne pády aplikácií alebo zamrznutia.

Konektivita

Tablet podporuje väčšinu bežne dostupných technológií pripojenia. Nechýba podpora 5 GHz WiFi, technológie MIMO, ako aj Bluetooth vo verzii 4.0. Samozrejmosťou je aj lokalizácia prostredníctvom systémov GPS a GLONASS. Ak si zakúpite drahšiu verziu s LTE, tak získate aj prístup k mobilnému internetu, čo oceníte najmä pri cestovaní.

Lenovo_Yoga_tab_3_Pro_recenzia-9

Výdrž batérie: 18 hodín

Lenovo vybavilo tablet naozaj veľkou batériou, ktorej kapacita je aj vďaka valcovitej konštrukcii štedrých 10 200 mAh. Pre porovnanie, konkurenčný iPad Air 2 disponuje 7430 mAh batériou a Sony Xperia Z4 Tablet 6000 mAh batériou. Podľa výrobcu postačuje 10 200 mAh batéria na 18 hodín prehrávania videa. My sme tablet testovali v bežných podmienkach a pri činnostiach, ktoré s ním budete vykonávať najčastejšie. Yoga vydržala pri našom testovaní v priemere niekoľko dní, počas ktorých sme ju používali napríklad na sledovanie videí, hranie hier, prehliadanie webových stránok, no a samozrejme, používali sme aj vstavaný projektor. Ten si po vzhliadnutí asi 1,5 hodinového filmu zobral z batérie približne 20%. V sumári sa dá povedať, že tablet vám bez akýchkoľvek problémov vydrží niekoľko dní prevádzky, a to aj pri aktívnom používaní. My sme sa väčšinou dostali na 2-3 dni, pričom displej svietil v priemere asi 5 hodín, ku ktorým musíme prirátať aj približne 2 hodiny používania projektoru s jasom nastaveným na maximum. Ak budete tablet používať skutočne len na menej náročné činnosti, vydrží ešte dlhšie. Plusom je aj to, že veľkú batériu je možné použiť ako power banku pre iné zariadenia. Nabíjanie je síce pomalšie ako v prípade tradičných externých batérií, no v prípade núdze postačuje. V aplikácii Ampere sme namerali maximálny nabíjací prúd na úrovni 210 mAh. Lenovo Yoga Tablet 3 Pro sa vám bude vzhľadom na veľkú batériu nabíjať o niečo dlhšie, a to približne 6,5 hodiny.

Záverečné hodnotenie

Lenovo Yoga Tablet 3 Pro je podľa nás výnimočný tablet, ktorý má všestranné využitie. Môže slúžiť ako pracovný nástroj, herné zariadenie alebo len ako multimediálny prehrávač. Využití je viacero a každý z váš si nájde to svoje. Pri tablete sa nám už tradične páčilo univerzálne konštrukčné vyhotovenie so všestranným využitím. Možnosť používať tablet vo viacerých polohách je výhoda, ktorú ponúka len máloktorý výrobca a ktorú určite oceníte. No a potom je tu projektor, veľká batéria, kvalitné reproduktory a displej, ktoré sú skutočným lákadlom. Samozrejme, aj tu sme postrehli niekoľko nedostatkov. Trochu zamrzí, že nadstavba výrobcu nie je tak dobre optimalizovaná a niekedy nereagovala až tak rýchlo a spoľahlivo ako u iných high-end tabletoch. Veríme však, že Lenovo výkon ešte vylepší a ponúkne lepší používateľský zážitok. Musíme dodať, že už počas nášho testovania sme na tablet dostali 3 aktualizácie, ktoré citeľné rýchlosť reakcií zlepšili. Cena sa pohybuje na úrovni vlajkových tabletov iných výrobcov. Za klasickú Wi-Fi verziu zaplatíte 499 eur, za LTE si priplatíte asi stovku. Pre porovnanie, Sony Xperia Z4 Tablet stojí asi 580 eur, Samsung Galaxy Tab S2 s 10,1″ displejom sa predáva od 496 eur.

Lenovo_Yoga_tab_3_Pro_recenzia-1 copy

Plusy:

  • Konštrukčné spracovanie, široké možnosti polohovatelnosti
  • Pico-Projektor
  • Kvalitné reproduktory
  • Výdrž batérie
  • Displej

Mínusy:

  • Niekedy pomalšie reakcie
  • Trochu ťažký
15.12.2015
  • Optimalizácia je na nula bodov, prechod na hlavnú obrazovku je pomalší ako na 3-ročnom smartfóne. Prehliadanie najmä Facebooku je takmer nemožné na tablete. Ale veľkým problémom je aj aplikácia na prehrávanie videí, ktorá prehráva zvuk a video rozdielne. Inak konštrukčne je na top úrovni

  • Andy

    Neviem ja som spokojný mám ho týždeň uvidím po roku ako bude fungovať,verzii s windovs s projektoru sa asi nedožijem čo je škoda :/

  • koso

    IP21 je ochrana proti zvisle padajucim kvapkam moc by som ho do kupelne nebral a ani by som nan nespliechal vodu ako dezinformujete v clanku predsa len pre napr krytie pred dazdom uz musi byt oznacenie IP X3

    • Skôr som to myslel tak, že sa ho človek nemusí báť zobrať ani do kúpeľne a že prípadne “ofŕkanie” vodou alebo zobranie tabletu s mokrými rukami by nemalo robiť problémy. Určite nie to, aby sa s ním sprchoval :)

      • koso

        to je len predpoklad ktory nema ziadne podlozenie pri chyteni mokrumi rukami moze voda stiec na hranu pristroja a ochrana je len proti zvisle padajucim kvapkam vody v pripade poskodenia pochybujem ze by bola uznana reklamacia rovnako existuju ludia ktory sa sprchoju v teplej/horucej vode a vodna para kondenzujuca v pristroji kedze ma len IP 21 mu tiez nespravi 2x dobre ale beriem no >D

  • stanley

    no neviem mne sa zda taky kovovy huawei mediapad M2 v 3gb ram vezii lepsia(a hlavne lacnejsia) kupa ako toto..(aj na ukor absencie toho projektoru) alebo prip ist do minulorocneho yoga tab 2 pro tabletu- su o dost lepsie vyladene aj vykonnostne postacujuce.. prip investovat do samsungu galaxy tab S2, ci ipadu air 2 ,zas kto chce vodeodolnost nie je nic lepsie nez xperia Z4 tab, no jeho stale vysoka cena odradza mnoho kupujucich..

    • Andy

      Presne mal som dvojku bola o niečo lepšia ale zas tento je praktickejší na prenášanie

  • Mojko

    Môj postrech na tento tablet.Vlastním ho už 3 týždne, práve na ňom píšem koment. Vlastním verziu s LTE. Tak k tomu internetu.Mám tam sim karu na lte len internet a poużívam len mobilný net, nemám s ním problém pozerať video sez you tube tel. cez hangoust, čo som si všimol niekedy ten net padne, ale to je chyba operátora, vypisuje server neodpovedá, musím chvílku počkať sám sa nahodí.Wifi má podla mňa lepší príjem ako môj laptop aj omnoho ríchlejšie sťahuje súbori. Tiež som si všimol, že niekedy zamŕza na pár sekúnd keď surfujem po nete, skôr to dávam za chybu mojím prstom, niekedy sa mi podarí spraviť dvojklik, alebo podobnú chybu. Čo sa týka prehrávania videa tak ja používam BSP player je super, prehráva video aj cez projektor.Video netrhá prehrávanie jebez problémov tak isto ako aj cez projektor. Projektor na taku malú optiku bez chladenia klobúk dole, presne ako v recenzii napisali, oblubil som si ho.Tablet ako je mali ma dobrý zvuk a to dolby atoms tomu pomôže.Čo sa týka pamete. Keď si stiahnete aplikáciu je dobre si ju nechať nainštalovanú v tablete, lebo tablet sa správa ako pc, pameťovú kartu ma na ukladanie súborov atď… je dobre si dokúpiť velmi rýchlu sd kartu. Baterka ked sním celý deň pracujete, alebo pozeráte video na noc ide na nabíjačku.Na tomto tablete sa mi najviac páči, že tu nije kopa predinštalovaných aplikácii ani facebook tu nieje, keď chcete môżte si ich všetky odinštalovať, nič tu nieje zamknuté za toto ďakujem Lenovo.aj chrome som odinštaloval poużívam operu.Ďalej sa mi páči že mi tu plnohodnotne pracuje microsoft ofice, mám ho prepojený cez wifi s tlaciarňou, paráda ono to funguje.Fotoaparát pre mňa je úple postačujúci je super na fotenie dokumentov atd… . Jediné mínus čo má je to zasekávanie na pár sekúnd s času na čas, ale dúfam že lenovo na tom popracuje.

+