Moto Z: Keď sa tradícia snúbi s inováciou | RECENZIA

Nie každý rok sa stáva, že sa na trhu so smartfónmi dočkáme skutočne zaujímavej inovácie. Hoci výrobcovia sa nás o tom snažia presvedčiť zakaždým, inkrementálne vylepšenie fotoaparátu či trochu širšie pokrytie farebného spektra na displeji rozhodne nie je to, čo by sme označili za prelomovú novinku. Spoločnosť Lenovo ale tento rok skutočne zaujala, a to práve líniou zariadení Moto a najmä modelom Moto Z. Je to v podstate prvá generácia zariadení, na ktorých sa podieľali Lenovo aj Motorola spoločne. Výsledkom je novinka, ktorá pôsobí familiárne, no ukrýva toho skutočne veľa. Viac, ako sa zmestí do jedného kusu hardvéru.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie – o port menej, o káblik naviac

Hoci iPhone 7 vyvolal obrovskú vlnu nevôle, keď sa spoločnosť Apple rozhodla odstrániť 3,5-milimetrový jack pre slúchadlá, vôbec nešlo o prvý smartfón bez tejto funkcie. Dokonca to nebola ani prvá vlajková loď. Ešte pred tým to okrem iných stihla aj spoločnosť Lenovo so svojim smartfónom Moto Z, a tak v balení nenájdeme klasické slúchadlá. Našťastie, spoločnosť pribalila k telefónu aj kratučkú redukciu z USB-C na 3,5-milimetrový jack, a tak môžete s telefónom používať aj vaše aktuálne slúchadlá. Okrem toho tu ale nič dôležité nechýba. Nástroj pre výber SIM karty, potrebná dokumentácia a aj nabíjačka. Tá má kladné aj záporné stránky – podporuje Turbo nabíjanie a ponúka podstatne dlhší kábel ako v prípade väčšiny konkurencie. Kábel síce má USB-C koncovku, no s adaptérom je pevne spojený, a tak ním žiadne dáta do počítača neprenesiete. Inak je balenie Moto Z pomerne minimalistické, no to neznamená, že k dispozícii nie je množstvo príslušenstva. Práve naopak.

Konštrukcia a dizajn – jeden z najelegantnejších telefónov súčasnosti

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše – Lenovo Moto Z je jednoducho luxusný kúsok hardvéru. Počnúc tenkým telom a končiac vyladenými detailami na prednej aj zadnej strane, Lenovo tu nerobilo žiadne kompromisy. Úprimne povedané, telefón je možno až veľmi tenký. Vidíme to pri extrémne vytŕčajúcej šošovke fotoaparátu, ale niekedy aj vo vrecku sa telefón jednoducho stratí. Na druhej strane, je nepravdepodobné, že Moto Z budete nosiť vo svojej č istej forme bez akéhokoľvek krytu či príslušenstva.

Telefón má rozmery 153,3 x 75,3 x 5,19 mm a hmotnosť iba 136 gramov. To je pri takto veľkom zariadení skutočne raritou a výrazne sa to podpíše pod celkový dojem z používania smartfónu. So svojou hrúbkou ide o najtenšiu vlajkovú loď na svete, na čo upozorňuje aj výrobca. Okrem toho, že sa to podpísalo pod menšiu kapacitu batérie, má však tento aspekt aj ďalšie výhody, o ktorých si povieme neskôr.

Samotný dizajn telefónu je veľmi špecifický, aj keď nie úplne neznámy. Vpredu nájdeme najmä veľký displej, pod ktorým je vo veľkej brade umiestnený skener odtlačkov prstov. Nad displejom je to klasická mriežka reproduktoru, potrebné senzory, selfie kamera a výnimočne aj predný blesk, ktorý nikdy nie je na škodu. Mrzí nás ale skutočne veľká brada, ktorá predlžuje celý telefón a robí používanie oveľa komplikovanejším, ako by mohlo byť. Chápeme ale, že Lenovo muselo pri tejto hrúbke zariadenia robiť kompromisy.

Bočné hrany telefónu jasne naznačujú, že sa tu musel výrobca riadiť tenkým telom. To znamená drobné tlačidlá na pravej strane. Ovládanie hlasitosti aj tlačidlo vypnutia a zapnutia sú ale veľmi spoľahlivé, aj keď umiestnenie tlačidiel hlasitosti celkom hore vpravo nám často robilo problémy. Palcom sme tam kvôli dlhému telu často nedosiahli a museli sme si telefón v dlani posunúť, keď sme chceli upraviť hlasitosť.

Ľavá strana je celkom prázdna, hore nájdeme iba zásuvku na SIM a microSD kartu a dole iba USB-C konektor. Ako sme už spomínali, chýba tu 3,5-milimetrový jack pre slúchadlá, čo je tiež jedným z faktorov, vďaka ktorým bolo možné vytvoriť takéto tenké zariadenie. Jednotný kovový rámik pritom pôsobí veľmi vkusne, no je skutočne šmykľavý tak, ako celé zariadenie.

Tomu pomáha aj sklenená zadná strana. Tu nájdeme skutočne veľkú šošovku fotoaparátu spolu s diódou blesku a pomocným laserovým zaostrovaním. Inak je zadná strana úplne plochá a prázdna, iba celkom dole sa nachádzajú piny pre pripojenie špeciálnych modulov MotoMods, o ktorých si ešte povieme. Inak je ale telefón pomerne minimalistický, no veľký „žetón“ s fotoaparátom je pre nás veľmi rušivý. Chápeme, že je efektívny a pomáha MotoMods a špeciálne kryty držať na mieste, no v nahom stave skutočne nepôsobí veľmi pekne. Čo je možno ešte horšie, vzhľadom na to, že súčasné MotoMods majú fungovať aj na ďalších generáciách smartfónov, presne rovnaký útvar môžeme zrejme očakávať aj na ďalších smartfónoch Moto. Škoda.

Odhliadnuc od toho je ale Moto Z jedným z najkrajších telefónov na trhu. Extrémne tenké telo a nízka hmotnosť skutočne znamenajú veľa pri každodennom používaní. Jemne zahnuté sklo na displeji a elegantné hrany zasa znamenajú, že telefón sa nebude zarezávať do vašej dlane. Zamrzí iba spomínaná šošovka a veľká brada pod displejom. Azda najhorší je ale fakt, že zadná strana je extrémne náchylná na odtlačky. Skutočne, telefón budete mať označkovaný aj po pár uchopeniach do ruky a kvôli mierne textúrovanému povrchu ho ani nebudete môcť vyčistiť jednoduchým zotretím. Riešenie je ale jednoduché – používajte špeciálny kryt od Motoroly. Ten zakryje vystúpenú šošovku aj náchylnú zadnú stranu a ešte vám aj umožní telefón si prispôsobiť podľa vlastných predstáv.

Samotné MotoMods sú neodmysliteľným prvkom smartfónu Moto Z. Rozdielna distribúcia smartfónov na Slovensku ale spôsobila, že modulárne príslušenstvo sme si mohli otestovať už v recenzii Moto Z Play. Je ale pravda, že Moto Z so svojim tenkým telom je v spojení s MotoMods ešte využiteľnejšia. Hoci väčšina modulov je skutočne veľká a telo telefónu sa niekoľkokrát zväčší, moduly si určite využitie nájdu. Použitie modulov je skutočne bezproblémové a intuitívne. Jednoducho priložíte modul a môžete ho využíva. Pomôže vám ešte aj špeciálna aplikácia v systéme, no celkové ovládanie je skutočne jednoduché a problém by s ním nemal mať nikto. Samotné využitie je už na každom z vás, no ide minimálne o zaujímavú možnosť, ktorú majú majitelia Moto Z k dispozícii. Detailnú recenziu MotoMods si môžete prečítať na tomto odkaze.

Skener odtlačkov – funkčný, no nepraktický

Odkedy Lenovo v lete predstavilo nový telefón Moto Z, mali sme jednu obrovskú výčitku. Tou je umiestnenie skeneru. Hoci skener na prednej strane nie je netypický, v prípade smartfónov Moto nám prekáža jeho obmedzená funkcionalita. Využijete ho totiž iba na odomykanie telefónu. Novinkou je možnosť zamknúť telefón dlhým podržaním prsta, čo veľmi chválime a naše výčitky to trochu zmierňuje. Stále nám ale chýba jedna obrovská funkcia – skener neslúži ako tlačidlo Domov. Jeho umiestnenie to ale evokuje a aj po niekoľkých dňoch používania sme stále siahali na skener v nádeji, že sa prenesieme na domovskú obrazovku. Márne. Vyčítali sme to Moto smartfónom aj v minulom roku a vyčítame to aj teraz.

Chápeme, že pri tejto hrúbke zariadenia sa museli robiť kompromisy, no tento nás škrie asi najviac. Okrem toho, skener je umiestnený na spomínanej dolnej brade, ktorá je, zrejme aj kvôli čítačke, skutočne veľká a predlžuje tak celé telo zariadenia. Brada by dávala zmysel, keby ponúkala toho viac, napríklad druhý predný reproduktor alebo hardvérové tlačidlá, čím by sa ušetrilo miesto na displeji. Ani jedna možnosť tu však nie je zrealizovaná, a tak nám tento prvok telefónu zostáva ležať pri srdci.

Dobrou správou ale je, že skener funguje presne podľa očakávania. Je rýchly a nekompromisný, rozozná hneď niekoľko prstov a dokonca si poradil aj s mierne vlhkými či špinavými rukami. To je skutočne veľké plus.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej – bez kompromisov

Lenovo Moto Z ponúka 5,5“ QHD AMOLED displej, ktorý je dokonalám symbolom špičky mobilných displejov súčasnosti. Možno nejde o najlepší displej na trhu, no nenašli sme ani jeden aspekt, v ktorom by za tými najlepšími tento panel zaostával.

V prvom rade, AMOLED technológia je stále na vzostupe a v prípade vlajkových lodí spoločnosti Motorola je táto technológia preferovaná už niekoľko rokov. Zlepšuje to aj zážitok z funkcie rýchleho náhľadu na notifikácie a čas, ktoré sa zobrazujú na čiernej zamknutej obrazovke.

Lenovo ani v tomto prípade nenechalo nič na náhodu. Napriek tomu, že ide o AMOLED panel, nespozorovali sme neprirodzenú sýtosť farieb, čo je veľmi potešujúce. Pozorovacie uhly sú na špičkovej úrovni a aj jas je dostatočný na to, aby ste telefón bez akýchkoľvek obmedzení mohli používať aj v slnečnom prostredí. K dispozícii je aj softvérový nástroj Farebný režim, ktorý umožňuje zmeniť zobrazované farby v dvoch režimoch – Štandardný a Živá farba. Názvy ale podľa nás nezodpovedajú realite – štandardný režim je extrémne nevýrazný, farby sú šedé a biela farba má výrazne chladný nádych. Naopak, živé zobrazenie je oveľa atraktívnejšie, saturácia nie je prehnaná a toto je určite režim, ktorý by sme odporúčali používať aj ostatným majiteľom tohto telefónu.

Samozrejme, QHD rozlíšenie je pri takto veľkom displeji absolútne dostačujúce. Pri 5,5“ uhlopriečke nemáme žiadne problémy ani s Full HD displejmi a v rámci tohto konkrétneho modelu by sme možno aj privítali toto riešenie pre ušetrenie batérie, no musíme povedať, že po dlhodobom používaní telefónu s 5,5“ Full HD displejom sme pri prechode na QHD panel v Moto Z v niektorých okamihoch spozorovali jemnejšie rozlíšenie. Vo väčšine prípadov je ale skutočne náročné spozorovať akýkoľvek rozdiel.

Výkon a pamäť – na papieri exceluje

Lenovo Moto Z je vlajkovou loďou aj po stránke hrubého výkonu. Srdcom zariadenia je procesor Snapdragon 820, ktorému sekunduje RAM s kapacitou 4 GB. Vnútorná pamäť má kapacitu 32/64 GB v závislosti od pamäťovej verzie, no v každom prípade nechýba dedikovaný slot na microSD pamäťové karty s kapacitou až do 256 GB. Výpočtovej sily aj úložného priestoru je tak skutočne dosť. V praxi sme sa ale stretli s niekoľkými negatívnymi aspektmi.

Nepodarilo sa nám spraviť benchmark v AnTuTu, keď 3D test skončil zakaždým neúspešne.

V prvom rade ale musíme poznamenať, že telefón funguje skutočne veľmi rýchlo. To by sme od tejto hardvérovej zostavy aj mohli očakávať, a tak sa určite nebudete musieť obmedzovať. Náročné aplikácie, hry, multitasking a všetko medzi tým telefón naozaj zvládne. Má to však aj svoju cenu. Niekoľkokrát sme sa počas používania stretli s pomerne nepríjemným prehrievaním zariadenia. Teplota krytu telefónu sa síce nikdy nedostala na takú úroveň, že by sme ho nedokázali držať v ruke, no napriek tomu sme to výrazne cítili.

Niekedy sme dokázali telefón zahrať aj pri bežnom multitaskingu. Prepínanie medzi tromi-štyrmi bežnými aplikáciami v priebehu niekoľkých desiatok minút spôsobilo podobné zahriatie, ako hranie stredne náročnej hry. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sme v priebehu takmer celého testovania používali jeden z krytov výrobcu.

Oveľa sporadickejšie, no predsa sme narazili aj na zníženie výkonu spôsobené týmto prehrievaním. Na to naozaj nie sme zvyknutí a dávame to za vinu práve dizajnu telefónu. Ten nenechal veľa priestoru na súčiastky, ktoré sú inak použité v často aj o 50 – 70 % hrubších telefónoch. Chyba je možno niekde úplne inde a je tiež možné, že týmito nedostatkami trpel iba náš testovací kus. Dobrou správou je, že v priebehu dňa sme na tieto problémy narazili skutočne iba pri náročnejšom používaní.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém – tradičná Motorola

Operačný systém Lenova Moto Z vychádza z ostatných zariadení série Moto. Nájdete tu teda takmer čistý Android 6.0.1 Marshmallow, ktorý výrobca doplnil o niektoré aplikácie a funkcie. V praxi to znamená, že telefón je veľmi dobre odladený, ponúka rýchle reakcie a pocit čistého Androidu, ktorý poznáme aj z Nexusov.

Domovská obrazovka, uzamykacia obrazovka, notifikačná lišta, menu s aplikáciami a menu s multitaskingom sú identické s tými, ktoré nájdeme v čistom Androide Marshmallow. Zmeny je potrebné hľadať skutočne hlbšie v systéme. V nastaveniach nájdete položku Motorola Privacy, kde môžete nastaviť, či chcete odosielať anonymné údaje o tom, ako používate vaše zariadenie. Tiež tu nájdete špeciálnu položku Motorola ID, kde si viete vytvoriť svoje špeciálne konto pre všetky zariadenia Motorola.

Na zariadeniach Moto je tiež skvelé, že predinštalované aplikácie nie sú k dispozícii dvojmo. To znamená, že miesto galérie je tu iba aplikácia Fotky Google, miesto kalendára je tu iba Google Kalendár, atď. Rovnako to platí aj o ďalších aplikáciách.

Skutočné zmeny ale nájdeme pod povrchom. Aplikácia Moto toho ponúka naozaj veľa a k dispozícii sú zaujímavé nastavenia. V rámci kategórie Akcie si môžete vybrať hneď niekoľko gest, ktorými sa dajú ovládať funkcie telefónu.

  • Otočiť pre režim nerušiť: Položením telefónu tvárou nadol stlmíte upozornenia a hovory.
  • Zmenšenie obrazovky potiahnutím prsta: Potiahnutím prsta od dolného okraja telefónu sa zmenší obrazovka pre lepšie ovládanie jednou rukou.
  • Rýchle snímanie otočením zápästia: Rýchle spustenie fotoaparátu rýchlym otočením zápästia dvakrát.
  • Moto obrazovka: Po priblížení sa k zariadeniu sa automaticky aktivuje obrazovka, ktorá zobrazí aktuálny čas, dátum a upozornenia.
  • Vypnutie vyzváňania zodvihnutím: Po zodvihnutí telefónu dôjde k stlmeniu zvonenia.
  • Zapnutie baterky: Vypnutie alebo zapnutie baterky zvislým dvojitým zatrasením.

Ako celok môžeme systém Moto Z označiť sa veľmi podarený. Tak, ako v prípade ostatných Moto zariadení, aj tu vidíme výhody dobre optimalizovaného čistého Androidu. Už tradične sú vylepšenia zo strany výrobcu minimálne, no o to užitočnejšie. Výsledkom je skutočne veľmi atraktívna podoba systému Android, ktorá nemá ďaleko od toho, ako ju prezentuje Google na svojich vlastných zariadeniach.

Multimédiá – veľké kompromisy

Hoci iPhone 7 je možno najkontroverznejším telefónom v histórii výrobcu, táto kontroverzia pramení z klamnej predstavy väčšiny ľudí. Tí si totiž myslia, že to bol práve Apple, kto ako prvý odstránil 3,5-milimetrový jack pre slúchadlá. Opak bol však pravdou a ako obyčajne, aj tu výrobcu predbehli iné spoločnosti. Jednou z nich je aj Lenovo, ktoré svoju vlajkovú loď bez 3,5-milimetrového jacku predstavilo ešte v lete.

Mysleli sme si ale, že táto drobnosť nás nebude nijako obmedzovať. Priložená redukcia z USB-C na 3,5mm jack je veľmi jednoduchá a nepamätáme si, kedy naposledy sme potrebovali nabíjať telefón a používať slúchadlá súčasne. Všetko sa ale zmenilo prvýkrát, keď sme k telefónu chceli pripojiť káblové slúchadlá a zistili sme, že redukcia nám chýba. Ani nám nenapadlo vziať si ju ráno z domu, a tak sme zostali bez obľúbených podcastov. Chýbajúci vstup pre slúchadlá tak nie je ani tak o obmedzovaní sa, ako o prispôsobení sa novej situácii. Samozrejme, redukcia nikdy nebude taká pohodlná ako plnohodnotný port, no je možné si na novinku zvyknúť a to sme spravili aj my.

Aj inde ale robilo Lenovo kompromisy. Nájdeme tu iba jeden reproduktor pre multimédiá a hoci je umiestnený rozumne vpredu, veľmi by sme ocenili ešte jeden podobný v spomínanej dolnej brade. Samotný reproduktor nie je najhorší, no ani najlepší. Poslúži ale svojmu účelu, no hudbu si na ňom prehrávať zrejme nebudete.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita – pripojíte sa všade

Lenovo Moto Z prichádza s plnou výbavou konektivity. Nechýba tu pripojenie k GPRS, EDGE a 3G s rýchlosťami do 42,2 Mbps. Samozrejme, telefón podporuje aj LTE, a to až 9. kategórie s rýchlosťami do 450 Mbps. Štandardom v tejto kategórii je aj Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac s podporou dual-band, a tak môžete naplno využívať aj moderné routery vo vašej  domácnosti. Nechýba GPS a ani NFC, nenájdeme tu iba IR port, ktorý ale nie je štandardnou výbavou na všetkých vlajkových lodiach.

Ako sme už spomínali, chýba tu v podstate iba 3,5-milimetrový jack. Ten je ale zastúpený moderným USB-C portom, ktorý umožňuje pripojenie množstva zaujímavého príslušenstva, okrem iného aj moderných slúchadiel s touto koncovkou. Práve USB-C je budúcnosťou pripájania na telefónoch, ale aj na počítačoch a univerzálnosť tohto konektora v niektorých prípadoch predčí problémy, ktoré spôsobuje strata iného konektoru.

Kvalita pripojenia bola pritom na tej najvyššej možnej úrovni. Nespozorovali sme žiadne zaváhania ani stratu signálu, to mobilného ani Wi-Fi. Všetko fungovalo presne podľa našich očakávaní, aj telefonáty boli krištáľovo čisté, čo potvrdila aj druhá strana. V tomto smere nemáme telefónu čo vyčítať a predpokladáme, že týmto naplní očakávania aj najnáročnejších používateľov.

Fotoaparát – jeden z najlepších

Lenovo kládlo pri predstavení svojho smartfónu Moto Z dôraz aj na fotoaparát. Použilo tu 13 MP snímač s minimálnou clonou f/1.8, laserovým auto-focusom a optickou stabilizáciou obrazu. Na papieri to tak pôsobí všetko veľmi pekne a skutočne vystúpená šošovka naznačuje, že Lenovo naozaj použilo kvalitný hardvér. My sme ale boli zvedaví na reálne výsledky.

Tie nám, pravdupovediac, na prvý pohľad vyrazili dych. Fotografie sú skutočne naozaj veľmi pekné, plné detailov a veľmi nás potešil aj dynamický rozsah či vyváženie expozície na rôznych miestach fotografie. O to sa postaral aj pomerne agresívny, no o to účinnejší HDR režim. Po tom, ako sme si zvykli na saturované farby iných mobilných fotoaparátov, tak sme boli prekvapení chladnejšími a menej sýtymi farbami na fotografiách z Moto Z. Väčšinou sme ale skutočne fotili v zamračenom jesennom počasí, a tak farby veľmi dobre zodpovedali realite.

Veľmi nás potešili aj snímky v noci, resp. v horšom osvetlení. Aj tu sa stretneme s nadpriemerne dobre vyváženými farbami a hoci šumu sa celkom nevyhneme ani v tomto prípade, aspoň je zredukovaný na minimum. V automatickom režime fotenia sa pri nočných fotografiách väčšinou automaticky spustí nočný režim, pri ktorom trvá fotografovanie trošku dlhšie a je potrebné mať pevnejšiu ruku. Nikdy sme ale nepatrili medzi ľudí s najstabilnejšími rukami a aj tak sa nám väčšinou podarilo spraviť skutočne ostré snímky aj v zlom osvetlení. Určite tomu pomáha aj laserové zaostrovanie, vďaka čomu sa nestalo, že by telefón v tme nevedel zaostriť na daný predmet.

Trochu horšie je to už s videom. Hoci optická stabilizácia funguje skutočne skvele a výrazne eliminuje aj otrasy spôsobené chodením, výsledné video nebolo natoľko kvalitné, ako sme očakávali. V niektorých prípadoch sa objavovali na videu čudné útvary, inokedy nám chýbali detaily. Výsledok je určite pozerateľný, no v tejto kategórii zariadení nepatrí medzi špičku. Potvrdilo to aj nočné video, ktoré bolo skutočne plné šumu. To aj napriek tomu, že ešte nebola úplná tma.

Samotná aplikácia fotoaparátu je veľmi jednoduchá, no zároveň ponúka dostatočné množstvo nastavení a možností. Nájdete tu aj niekoľko režimov vrátane manuálneho, ktorý vám umožní nastaviť si vyváženie bielej, hodnotu expozície, hodnotu ISO a vzdialenosť zaostrovania. Vďaka týmto manuálnym nastaveniam je tak možné dodatočne zlepšiť kvality fotoaparátu podľa vášho uváženia, čo vždy vítame s otvorenou náručou.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria – očakávania boli horšie

Výdrž batérie smartfónu Lenovo Moto Z bola tým, čoho sme sa najviac obávali. Náročný hardvér, jemný displej a batéria s podpriemernou kapacitou nie sú práve tou kombináciou, ktorá by v nás vzbudzovala pocit extrémnej výdrže na jedno nabitie.

Nič také sa ani nekonalo, no naše najhoršie predtuchy boli našťastie zahnané. Lenovo Moto Z veľmi dobre zvláda pohotovostný režim, kedy sa vybíja skutočne pomaly. Aj vďaka tomu sme s telefónom bez väčších problémov dokázali fungovať na jedno nabitie v priebehu jedného dňa. Pravidelne sme sa dostávali na úroveň troch hodín zapnutého displeja pri aktivitách ako používanie sociálnych sietí, prehliadanie webu, fotografovanie, komunikácia cez WhatsApp či Messenger a aj hlasové telefonáty.

Okrem toho, telefón disponuje technológiou Turbo Charge, ktorá sa postará o skutočne rýchle nabíjanie. Z 0 % na 50 % sa telefón nabije za hodinu a do plnej kapacity mu to trvá iba necelú hodinu a pol. Aj vďaka tomu je používanie telefónu skutočne pohodlné a výdrž batérie na jedno nabitie nebola taká zlá ako sme sa obávali. Samozrejme, v prípade potreby môžete využiť aj MotoMod s prídavnou batériou a výdrž na batériu tak ešte výrazne predĺžiť.

Lenovo Moto Z – záverečné hodnotenie

Nová Moto Z je skutočne unikátnym telefónom, ktorý môžeme brať hneď z niekoľkých uhlov pohľadu. Je to telefón, ktorý prináša chýbajúcu inováciu na mobilný trh. MotoMods možno nebudú vyhovovať každému, no do dnešného dňa ide o jedno z najzaujímavejších spracovaní modulárneho konceptu smartfónu. Ba čo viac, moduly sú skutočne k dispozícii a fungujú presne podľa očakávania. Okrem toho, Moto Z je aj symbolom elegancie. Extrémne tenké telo poteší každého, kto chce nosiť vo vrecku špeciálne zariadenie. Zároveň ale ide aj o jednoducho výborný a spoľahlivý telefón. Ten možno v niektorých smeroch trošku zaostáva a obsahuje drobné muchy a nedostatky, no celkovo ide o vynikajúce zariadenie plné precíznosti a elegancie. Ak bude Lenovo takto pokračovať v príprave smartfónov značky Moto, máme sa na čo tešiť.

Plusy

+ Konštrukcia a dizajn

+ Fotoaparát

+ Príslušenstvo a MotoMods

+ Systém

Mínusy

– Prehrievanie

– Iba priemerná výdrž batérie

– Umiestnenie skeneru odtlačkov/obrovská brada pod displejom

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...