Lenovo Moto G5 Plus: Najlepší telefón vo svojej triede | RECENZIA

Kategória dostupných smartfónov sa v posledných rokoch zmenila. Niet pochýb, že veľkú zásluhu má na tom práve línia zariadení Moto G. Tak, ako originálna Moto G narobila rozruch v nižšej triede, si svoju pozornosť zaslúžil smartfón Moto G4 Plus v strednej triede. Pomer ceny a výkonu týchto zariadení je skutočne vynikajúci. Keď pridáme záujem zo strany výrobcu adresovať najdôležitejšie požiadavky používateľov, dostaneme skutočne zaujímavý recept. Jeho výsledkom je Lenovo Moto G5 Plus.

Balenie – skromný štandard

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Lenovo Moto G5 Plus nám prišiel vo väčšej krabici ako jeho menší brat Moto G5. Vo vnútri sme okrem potrebnej dokumentácie našli najmä výkonnú Turbo nabíjačku, štandardný microUSB kábel a, samozrejme, samotný telefón. Rad Moto G vždy patril medzi tie, ktoré šetria najmä na balení. Aj tu sa to ale za posledné roky zmenilo a od čias, kedy výrobca nepribalil vôbec žiadnu nabíjačku, sme sa dočkali skutočne skvelej rýchlonabíjačky. Žiadne slúchadlá či kryty tu ale nehľadajte.

Konštrukcia a dizajn – kov strieda lacné plasty

Lenovo s novým smartfónom Moto G5 Plus vypočulo prosby slovenských zákazníkov a aj do strednej triedy prinieslo kvalitnú kovovú konštrukciu. Tá výrazne zlepšuje pocit pri práci so zariadením. Nejde ale o celokovovú unibody konštrukciu – zadný kovový kryt je osadený do plastového rámu. Vďaka tomu má telefón pomerne unikátny vzhľad. Na rozdiel od Lenovo Moto G5 je ale kryt pevne osadený a nie je používateľsky odnímateľný.

Spredu by ste ale G5 Plus od svojho menšieho brata len tak ľahko nerozoznali. Okrem väčších rozmerov sú totiž rozdiely takmer neexistujúce. Pod displejom je rovnaké tlačidlo domov, nad displejom mriežka reproduktoru, ktorý slúži aj pre multimédiá a napravo od neho selfie kamera. Aj v tomto prípade platí, že rámik okolo displeja je pomerne prominentný, no nie je abnormálny a telefón má stále rozumné rozmery 150,2 x 74 x 7,7 mm a hmotnosť 155 gramov.

Ako sme už spomínali, rám okolo displeja je plastový. Ovládacie prvky sú rozmiestnené veľmi štadnardne. Napravo nájdeme tlačidlo napájania a dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Ľavá strana je prázdna, dole sa nachádza microUSB port, 3,5-milimetrový jack pre slúchadlá a štrbinka mikrofónu. Hore je to potom už iba zásuvka pre SIM karty, resp. pamäťovú kartu.

Musíme uznať, že telefón sa v ruke drží veľmi dobre a svoju úlohu zohráva práve kovový rám. Vlani mal model Moto G5 Plus veľmi tenký a lacný plastový kryt, ktorý nepôsobil vôbec prémiovo.

Na druhej strane, ani Lenovo Moto G5 Plus si s vlajkovou loďou určite nepomýlite. Plastový rám, tlačidlá s iba priemernou reakciou a aj jemnou samostatnou vôľou či celkovo pomerne fádny, aj keď originálny dizajn hovoria jasne o tom, v ktorej triede zariadení sa pohybujeme. Konštrukcia je ale na oveľa vyššej úrovni ako vlani a Lenovo tu spravilo veľký krok vpred.

Skener odtlačkov – konečne aj tlačidlo Domov!

Konečne! To bola naša reakcia, keď sme sa dozvedeli, že skener na prednej strane telefónu bude slúžiť aj ako tlačidlo Domov. A nie len to. Lenovo úplne prepracovalo skener odtlačkov tak, že je jeho prostredníctvom možné ovládať telefón bez pomoci softvérových tlačidiel.

Používateľ má k dispozícii dva režimy – s klasickými softvérovými tlačidlami na obrazovke, kedy je skener odtlačkov neaktívny. V druhom režime sú softvérové tlačidlá na obrazovke ukryté a k navigácii v systéme sa používajú gestá na skeneri. Klasický dotyk na skeneri slúži ako tlačidlo Domov, potiahnutie zľava doprava slúži pre spustenie multitaskingu a potiahnutie opačným smerom funguje ako tradičné tlačidlo späť.

Takéto ovládanie vyžaduje niekoľko momentov na to, aby ste si úplne zvykli, no následne je používanie veľmi jednoduché a intuitívne. Pre ľavákov je k dispozícii aj invertovaná verzia gest, kde funkcie Multitaksing a Späť aktivujete opačnými gestami.

Za toto Lenovo skutočne chválime a sme veľmi radi, že skener vpredu neslúži už iba na odomykanie zariadenia. Táto funkcia tu, pochopiteľne, stále je a funguje veľmi dobre. Skener je dostatočne rýchly a veľmi spoľahlivý. Môžete mu priradiť hneď niekoľko rôznych prstov a spoľahnúť sa, že odtlačok rozozná zakaždým. Tu Lenovo žiadne kompromisy nerobilo, práve naopak, zo skeneru odtlačkov spravil výrobca plnohodnotný nástroj na ovládanie zariadenia.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej – osvedčená kvalita

Telefón Lenovo Moto G5 Plus je už svojou veľkosťou vhodný aj na rôzne multimediálne úkony. Ponúka totiž 5,2“ Full HD IPS LCD displej, ktorý je v tejto kategórii zlatým štandardom. Väčšinu používateľov neohúri, pretože s podobným displejom sa stretli aj minulí majitelia dostupnejších zariadení. Zároveň ale ide o dostatočne kvalitný displej vhodný na množstvo aktivít, ktoré by ste s telefónom mohli robiť.

Displej je pokrytý odolným sklom Gorilla Glass 3, vďaka čomu sa nebudete musieť báť  ľahkého poškriabania či iných nepríjemností. Displej je zároveň dostatočne detailný a ponúka výborné rozlíšenie pre prácu s aplikáciami, prehliadanie webu či sledovanie videí. Ak nemáte k dispozícii žiadnu inú možnosť, užijete si na ňom aj seriál či film.

Podanie farieb je možno o čosi fádnejšie ako v prípade niektorých drahších modelov, no pravdou je, že zobrazované farby sú pomerne reálne. V niektorých prípadoch sa nám zdali trošku chladné, no v prípade potreby môžete teplotu farieb upraviť v nastaveniach displeja.

Žiaľ, tak, ako pri menšom modeli Moto G5, aj v tomto prípade je displej náchylný na priame slnko. Tento efekt je tu však oveľa miernejší ako v prípade menšieho súrodenca. Práca v exteriéri bude možná a až na situácie so skutočne jasným slnečným žiarením vám maximálny jas displeja bude stačiť na akúkoľvek prácu s telefónom. Displej prečítate bez väčších problémov aj na slnku, no asi tu už nebudete chcieť upravovať fotografie či sledovať videí.

Odhliadnuc od tejto miernej nedokonalosti je však displej skutočne skvelý. Pozorovacie uhly sú vynikajúce, reakcie na dotyk okamžité. Znovu nás ale mrzí, že nikde v systéme nenájdeme funkciu nočného režimu, ktorý by filtroval modré svetlo obrazovky. To je ale skôr nedokonalosť systému ako displeja, no určite to chceme spomenúť v tejto časti recenzie. V prípade záujmu budete musieť siahnuť po aplikácii z obchodu Play, ktorá vám túto funkcionalitu sprístupní.

Výkon a pamäť – žiadne obmedzenia

Srdcom telefónu Lenovo Moto G5 Plus je procesor Snapdragon 625. S tým sme mali dočinenia aj v modeli Moto Z Play a odvtedy aj v niektorých ďalších telefónoch. Jeho najväčšou prednosťou je vynikajúca energetická efektívnosť spolu s množstvom výkonu.

Lenovo Moto G5 Plus sa predáva vo viacerých konfiguráciách. My sme testovali model s 32 GB vnútornej pamäte a 3 GB RAM, ktorý je na Slovensku štandardom a ktorý sa tu predáva za 279 EUR.

Náš testovací model však vôbec netrpel nedostatkom výkonu, práve naopak, mal ho aj na rozdávanie. Procesor je dostatočne rýchly a schopný na akúkoľvek prácu, multimédiá, ale aj tie najmodernejšie hry. Oproti tým najrýchlejším čipom na trhu zaostáva iba v rýchlosti načítavania aplikácií, no tento efekt je takmer neviditeľný. Ak prechádzate na Moto G5 Plus zo staršieho, menej výkonného zariadenia, môžete sa tešiť na skutočne skvelý zážitok pri používaní.

Ako sme už spomínali, náš testovací model disponoval RAM s kapacitou 3 GB. To je priemerná hodnota, ktorá ale v kombinácii s vynikajúco odladeným systémom bohato postačovala. Telefón si bez problémov poradil s multitaskingom a akýmikoľvek aktivitami, ktoré sme od neho očakávali.

Ani raz počas používania sme sa nestretli so žiadnym zaseknutím či iným zaváhaním. To, okrem samotného výkonu, pripisujeme aj spomínanej odladenia systému. Výsledkom je vynikajúci používateľský zážitok a istota, že s telefónom budete môcť robiť skutočne čokoľvek, čo vám príde na um.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém – stará dobrá Motorola

Posledný smartfón značky Lenovo z vlaňajšej edície bol Lenovo Moto M. Tento dostupný štýlový smartfón zaujal najmä svojim dizajnom, no vytýkali sme mu kompromisy v systéme, ktoré sa preniesli do celého používateľského zážitku. Našťastie, v prípade línie Moto G5 sa Lenovo vrátilo k pôvodným hodnotám a systém v nových smartfónoch patrí medzi ich najväčšie prednosti.

Hneď na úvod môžeme poznamenať, že ak ste v minulosti používali smartfón značky Moto, budete sa tu cítiť ako doma. Aj v prípade Lenovo Moto G5 Plus ide o čistý Android s drobnými vylepšeniami, ktoré sú ale skôr súčasťou zážitku a nie jeho náhradou.

Základom je systém Android 7.0 Nougat. Väčšina systému pôsobí presne tak, ako na zariadeniach Nexus, Pixel a iných modeloch s čistým Androidom. Bez zmien je zamknutá obrazovka, domovské obrazovky, menu s nastaveniami a notifikačná lišta. Nechýba ani menu s aplikáciami, ktoré sa ukrýva za gestom potiahnutia zo spodnej hrany smerom nahor. Vďaka tomu si môžete do spodného docku umiestniť päť aplikácií miesto štyroch, čo vždy príde vhod.

Naprieč systémom nájdete niekoľko miniatúrnych odchýlok od čistého Androidu, resp. Pixel Launcheru. Patrí sem napríklad priehľadné pozadie za menu s aplikáciami či niektoré drobné zmeny v menu s nastaveniami. Na 95 % ide ale o totožný systém.

Najväčšie zmeny nájdeme v pridaných funkciách od výrobcu. Nechýba obľúbený náhľad na notifikácie na zamknutej obrazovke. Okrem času tu vidíte zmeškané upozornenia, úroveň nabitia batérie a dátum.

Ďalšími pridanými funkciami sú gestá, ktoré sú pre rad zariadení Moto ikonické. Dvojitým zatrasením telefónu aktivujete baterku, dvojitým zvrtnutím telefónu v zápästí zasa zapnete aplikáciu fotoaparátu. Tieto gestá fungujú aj v prípade, že displej je vypnutý a uľahčia vám tak prístup k týmto často využívaným funkciám.

Ďalej nechýbajú nastavenia ovládača spojené s funkciami skeneru odtlačkov, ktoré sme opísali v samostatnej časti recenzie. Okrem toho Lenovo ponúka aj ďalšie zaujímavé funkcie, ako možnosť zmenšiť obrazovku gestom, ukončiť vyzváňanie po zdvihnutí zariadenia či pri otočení telefónu displejom nadol zapnúť režim nerušiť.

Všetko sú to veľmi praktické funkcie, ktoré sa ukrývajú za ikonkou aplikácie Moto. Nenájdeme ich inde v nastaveniach, čo je trochu prekvapivé. Chválime výrobcu, že neumiestňuje redundantné nastavenia na viaceré miesta v systéme. Je to odvážny krok, ktorý ale robí systém čistejším a prehľadnejším.

A to je asi všetko, čo by ste o systéme v Lenovo Moto G5 Plus mali vedieť. Aj tieto drobné úpravy naznačujú, že Lenovo sa so systémom pohralo a odladilo ho tak, ako sme už zvyknutí. Môžete sa tak tešiť na okamžité reakcie a stabilitu na tej najvyššej možnej úrovni. V priebehu testovania sme sa ani raz nestretli so žiadnym zaseknutím, zaváhaním či pádom aplikácie alebo celého systému. Všetko bežalo bez akýchkoľvek problémov, a to sme telefón v žiadnom prípade nešetrili.

Multimédiá – žiadne kompromisy

Kým o Lenovo Moto G5 sme tvrdili, že hoci má svoje multimediálne kvality, no nejde o úplne špičkový multimediálny smartfón, väčší z rodiny Moto G5 je na tom o poznanie lepšie. Tomu pomáha najmä väčší a kvalitnejší displej, ale aj lepšia výdrž na jedno nabitie.

Všetky ostatné kvality zostali zachované. Aj v tomto prípade musíme Lenovo pochváliť za vkusné umiestnenie reproduktoru na prednú stranu na miesto, kde je zväčša iba reproduktor pre telefonáty. Vďaka tomu je práca s multimédiami oveľa jednoduchšia a pohodlnejšia.

Musíme podotknúť, že reproduktor na Moto G5 Plus je pomerne hlasný, no nepatrí medzi tie najlepšie na trhu. Na sledovanie seriálov je ale vhodný a najmä pri takejto práci oceníte jeho umiestnenie. Je skutočne náročné ho zakryť pri akomkoľvek rozumnou používaní, čo sa nedá povedať o väčšine súčasných vlajkových lodí a zároveň telefónoch v tejto strednej cenovej kategórii.

Ako sme už spomínali, základom pre prácu s multimédiami je pekný veľký displej. Ten Moto G5 Plus má a poslúži vám ako pri prezeraní obrázkov na sociálnych sieťach, tak pri práci s dokumentmi, tabuľkami či prezentáciami a v prípade záujmu si na ňom môžete aj prečítať knihu.

Ani v tomto prípade nenájdete v telefóne žiadne extra multimediálne aplikácie. Okrem klasického balíčka od Google sa budete musieť spoľahnúť na vaše obľúbené tituly, ktoré si budete musieť stiahnuť z obchodu Play. Ak tak ale spravíte, z Lenovo Moto G5 Plus sa stane skutočne plnohodnotný multimediálny telefón, ktorý zvládne všetko tak, ako mnohé oveľa drahšie zariadenia a v niektorých smeroch je dokonca ešte lepší.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita a komunikácia – takmer ako vlajková loď

Lenovo Moto G5 Plus ponúka bohatú výbavu pripojení a sietí. Hneď na začiatok zrušíme vaše pochybnosti – telefón ponúka NFC, aj keď táto funkcia je závislá od trhu. U nás je však dostupná a je vidieť, že výrobca tu nešetril.

Okrem toho telefón disponuje štandardným pripojením k GPRS, EDGE, HSPA do 42,2 Mbps a aj LTE cat6 s rýchlosťami do 300 Mbps. Nechýba pripojenie k Wi-Fi štandardu 802.11 a/b/g/n a nájdeme tu aj podporu dual-band pripojenia. Výbavu konektivity uzatvára Bluetooth v4.2 a štandardné formy GPS a GLONASS.

Jedinú malú výčitku voči telefónu máme v použitom konektore pre nabíjanie, ktorým je microUSB. Veríme, že v najbližšej dobe prejdú aj mnohé dostupnejšie zariadenia na štandard USB-C, ktorý je stále viac rozšírený. Na druhej strane, menej nároční používatelia možno ocenia práve použitie ešte stále rozšírenejšieho štandardu.

Telefón je charakteristický aj tým, že ponúka dva sloty na SIM karty a aj samostatný slot na microSD kartu. Vďaka tomu môže byť jeho použitie ešte flexibilnejšie ako v prípade mnohých drahších zariadení, ktoré uprednostňujú formu hybridného slotu, resp. vôbec nepodporujú pamäťové karty.

Počas nášho testovania sme s telefónom po stránke pripojenia nemali absolútne žiadne problémy. Kvalita pripojenia bola vždy taká, aká mala byť. Nespozorovali sme žiadny výpadky sietí ani nič podobné. Kvalita telefonátov bola rovnako na veľmi dobrej úrovni. Po stránke konektivity tak ide o veľmi dobre vybavené zariadenie, ktoré ponúka všetky u nás rozšírené možnosti pripojenia.

Fotoaparát – malá revolúcia

Pri predstavení telefónu Lenovo Moto G5 Plus sa najväčší dôraz kládol najmä na fotoaparát. Niet sa čomu čudovať, veď na papieri ide o konkurenta pre oveľa drahšie zariadenia. Nájdeme tu totiž 12MP snímač s pixelmi veľkými 1,4 mikrónu a  s optikou s minimálnou clonou f/1.7. Fotoaparát tak na papieri pôsobí skutočne vynikajúco a v tejto cenovej kategórii by sme mu ťažko hľadali konkurenciu. Toto tvrdenie sa ukázalo ako pravdivé aj po našom teste.

Fotoaparát je skutočne veľmi kvalitný a je schopný naozaj krásnych záberov. Vďaka veľkým pixelom zachytíte jasné fotografie aj v horšom osvetlení. Chýbať vám ale niekedy bude optická stabilizácia, ktorou Moto G5 Plus nedisponuje. Budete preto potrebovať stabilnejšie ruky, no ak budete mať trošku trpezlivosti, aj v horšom svetle môžete spraviť pekné fotografie.

Za jasného dňa naplnil fotoaparát všetky naše očakávania. Fotky boli skutočne pekné a plné detailov. Pri samotnom fotografovaní oceníte aj veľmi rýchle zaostrovanie, ktorým znovu Moto G5 Plus konkuruje oveľa drahším zariadeniam. Telefón totiž využíva dual-pixel technológiu, s ktorou sme sa prvýkrát stretli vlani pri telefóne Samsung Galaxy S7 Edge. Zaostrovanie je preto najrýchlejšie v tejto cenovej kategórii. Ak by sme fotoaparátu mali niečo vytknúť, tak to je občasný nedostatok kontrastu v horších svetelných podmienkach. Za slnečného dňa je ale telefón skutočne vhodný na fotografovanie akýchkoľvek záberov. Horšie je to s 5MP selfie kamerov, ktorá zhotovuje pomerne mäkké snímky, ktorým často chýba kontrast a sýtosť.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Samotná aplikácia fotoaparátu je štandardná a jednoduchá a ponúka všetky nastavenia, ktoré by ste mohli očakávať. Nechýba manuálny režim, no iné špeciálne režimy či filtre by ste v aplikácii hľadali márne. Tá je totiž zameraná skôr na jednoduchosť ovládania, čo ale oceňujeme. Je dostatočne rýchla a responzívna a všetky ovládacie prvky sú uložené rozumne a sú stále poruke.

Veľkým lákadlom telefónu je aj možnosť natáčať 4K video, či Full HD video s frekvenciou 60 FPS. To sú skutočne skvelé parametre, na ktoré sme znovu zvyknutí iba pri oveľa drahších zariadeniach. Vďaka kvalitnému snímaču a výkonnému procesoru to však zvládne aj Lenovo Moto G5 Plus, ktorý si aj vďaka týmto vlastnostiam hľadá konkurenta v tejto cenovej kategórii iba veľmi ťažko.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria – nadpriemerná výdrž a rýchle nabíjanie

Lenovo Moto G5 Plus disponuje batériou s kapacitou 3000 mAh. To je dnes už priemerná hodnota, no v kombinácii s úsporným procesorom Snapdragon 625 vytvára veľmi silnú kombináciu. Výsledkom je, že vybiť Lenovo Moto G5 Plus za jeden deň je takmer nemožné. Teda nám sa to nikdy nepodarilo.

Pri celkovej výdrži batérie musíme znovu spomenúť aj vynikajúco odladený softvér. Aj vďaka tomu je výdrž telefónu excelentná najmä v pohotovostnom režime. Aj počas používania sa ale môžete tešiť na to, že percentá batérie vám budú ubúdať veľmi pomaly. My sme na konci dňa mali pravidelne cez 50 % batérie a v priemere sme telefón nabíjali raz za 1 a pol dňa.

V priebehu jedného dňa sme sa pri 2 a pol hodinách zapnutého displeja nedostali pod 50 %, a tak odhadujeme, že pri tých najnáročnejších dňoch by Moto G5 Plus bez problémov zvládol 4-5 hodín zapnutého displeja pri stredne náročných úlohách.

Keď už prišiel čas na nabíjanie, spoľahnúť sme sa mohli na Turbo nabíjačku, ktorá sa nachádza v balení. Tá nabije telefón za približne hodinu a pol, čo je veľmi dobrá hodnota a takýto čas nabíjania vás vôbec nebude obmedzovať.

Lenovo Moto G5 Plus: Najlepší vo svojej triede

Ak ste sa dočítali až sem, zrejme viete, ako telefón hodnotíme. Ide o najlepšie zariadenie vo svojej triede. Ak chcete za telefón zaplatiť maximálne 300 EUR, pre väčšinu z vás bude Moto G5 Plus najlepšou voľbou. Iste, na trhu nájdete niekoľko modelov, ktoré majú možno trošku lepšie parametre. S najväčšou pravdepodobnosťou ale pôjde o čínske zariadenie bez oficiálnej slovenskej distribúcie.

Aj po započítaní ceny oficiálnej slovenskej podpory a dovozných nákladov sa však cena Lenovo Moto G5 Plus dostala iba na úroveň 279 EUR. Ak máte vyčlenených na nový telefón 300 EUR, ešte vám ostane aj na pekný kryt. Ak skutočne zvolíte Moto G5 Plus za svoj nový telefón, ten sa vám odvďačí množstvom výkonu, kovovým spracovaním, najlepším fotoaparátom vo svojej triede a vynikajúcou výdržou batérie. Zabudnúť nesmieme ani na rýchly a skutočne prepracovaný skener odtlačkov, ako aj na vynikajúci a výborne odladený systém.

V skrakte, Lenovo Moto G5 Plus je najlepší telefón vo svojej triede. Nemá prakticky žiadne vážne nedostatky a v kategórii do 300 EUR takmer žiadnych konkurentov. U nás je najväčším konkurentom pre Moto G5 Plus zrejme Honor 6X. Ten tiež ponúka kovovú konštrukciu a skvelý fotoaparát, no systém s nadstavbou EMUI nemusí každému vyhovovať.

Plusy

+ Konštrukcia

+ Najlepší fotoaparát vo svojej triede

+ Systém (rýchlosť, odladenie, funkcie)

+ Výkon a výdrž batérie

Mínusy

– Slabší reproduktor

– Displej nie je najjasnejší

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...