Kto predáva najviac? Pozreli sme sa na štatistiky výrobcov smartfónov

Xiaomi 14

Každoročne sa spoločnosti na globálnom trhu predbiehajú, kto dokáže predať viac, a zároveň ktorá spoločnosť dokáže dosiahnuť najvyššie zisky. Na čele tabuľky sa striedajú už známe mená, závisí tak často najmä od toho, kto v danom období priniesol najviac noviniek. Logicky sa v lete bude viac dariť firme Apple, ktorá vtedy predstavuje najnovšie iPhony, no začiatkom roku zas vystrelia produkty Samsungu. Kompletné dáta priniesol portál GSMArena.

V Q1 hviezdil Samsung, no nie tak, akoby možno očakával

Samsung sa po prvenstve Apple z Q4 2023 dostal opäť na prvú priečku rebríčka predajov, kedy dokázal za prvý štvrťrok 2024 predať až 60,1 miliónov smartfónov. V minulom roku to však bolo 60,5 milióna, a preto pravdepodobne Samsung so svojim výsledkom nie je spokojný. Apple predal 50,1 milióna smartfónov, čo je medziročný prepad o takmer 10 %.

Týmto dvoj velikánom potom sekunduje ďalej Xiaomi, ktoré predalo ešte o takmer 10 miliónov zariadení menej, ako spomínaný Apple. Čísla ich predajov sa tak zastavili na 40,8 miliónoch predaných kusov, čo im odkrojilo 14,1 % podiel na celkových celosvetových predajoch. Za nimi nájdeme potom v tabuľke spoločnosť Transsion, ktorá prináša na trh smartfóny značiek ako Itel, Infinix či Tecno. Ich celkové predaje dosiahli 28,5 milióna, pričom na na nich doťahovalo Oppo s 25,2 miliónovým predajom.

Najviac sa darilo Xiaomi a Transsion

Dobrým hospodárskym výsledkom a pozitívnou medziročnou zmenou sa môže pochváliť Xiaomi. Tomu oproti Q1 2023 narástli v poslednom štvrťroku predaje o 10,3 milióna, pričom trhový podiel narástol o 2,7 %. Výrazne poskočil aj Transsion, ktorého trhový podiel medziročne narástol o 4,2 %, no jeho celkové predaje narástli medziročne až o 84,9 %.

Predaje smartfónov | Zdroj: GSMArena

Náš tip
Ako zistiť vašu IP adresu? Návod pre Android zariadenia
Disqus Comments Loading...