Huawei P20 Pro: Inovatívny šampión | RECENZIA

Spoločnosť Huawei pomaly ale isto zmenila to, ako ju ľudia vnímajú. Od výrobcu dostupných smartfónov, cez atraktívne zariadenia s dobrým pomerom ceny a výkonu sa vyšplhala až na samotnú špičku na pomyselnom potravinovom reťazci a v posledných rokoch sa stala plnohodnotným hráčom aj na poli vlajkových lodí. Úspešné modely P9 a P10 teraz nahrádza nová vlajková loď Huawei P20 a jej väčší brat Huawei P20 Pro. Ten je stelesnením toho najlepšieho, čo na trhu so smartfónmi aktuálne nájdeme a predstavuje tiež dramatický pokrok oproti poslednej generácii.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia a dizajn: Inovácie na každej strane

Ak sme vlaňajšiemu modelu Huawei P10 niečo vyčítali, tak to bol najmä nedostatok zmien a zlepšení oproti predchádzajúcej generácii. To sa tento rok ani náhodou neopakuje a inovácie v modeli Huawei P20 Pro sú viditeľné už na prvý pohľad. Kovovú konštrukciu vystriedalo sklo, rámik okolo displeja prešiel dramatickou miniaturizáciou a pribudol neslávny výrez v displeji. To je viac inovácií, ako niektorí výrobcovia stihnú za niekoľko generácií. A to sme iba pri dizajne.

Prednej starne tak už pochopiteľne dominuje displej s výrezom a minimálnym rámikom. Zaujímavosťou je, že Huawei sa rozhodol nepresunúť skener odtlačkov dozadu, ale nechal ho v úzkej brade pod displejom. Podľa slov Clementa Wonga, marketingového riaditeľa Huawei, toto rozhodnutie pramení z prieskumu medzi používateľmi. Tí vraj preferujú skener práve vpredu, a tak sa ho tu výrobca rozhodol nechať.

Novinkou je aj výrez v displeji. Ako výrobca niekoľkokrát upozornil, výrez je oveľa menší ako v konkurenčnom iPhone X, no stále ponúka všetko potrebné – selfie fotoaparát, reproduktor a aj nenápadnú LED notifikačnú diódu. Novinkou sú tiež zahnuté rohy displeja, pričom v hornej časti je toto zahnutie oveľa výraznejšie ako dole.

Dve sklenené dosky vpredu a vzadu sú spojené kovovým rámom s precízne opracovanými hranami. Vďaka tomu je prechod medzi krytom a rámom extrémne plynulý a jemný, no zároveň to znamená, že telefón sa skutočne veľmi šmýka. V ráme nájdeme všetky dôležité prvky – vpravo je to dvojtlačidlo hlasitosti a tlačidlo napájania s elegantným farebným akcentom. Naľavo nájdeme zásuvku pre SIM karty, hore je to reproduktor a po Mate 10 Pro ponechal Huawei aj v tomto modeli IR snímač pre ovládanie spotrebičov. Dole nájdeme mriežku reproduktora a skrýva sa tu aj mikrofón, v strede nechýba USB-C konektor. Antény sú elegantne umiestnené v hornej a dolnej hrane, takže neprekážajú vzadu.

Tu dominujú tri fotoaparáty – dva v jednom pliešku, jeden trochu nižšie a o kúsok nižšie je ešte aj štvoritý LED blesk. Inak je zadná strana prakticky prázdna. Veľmi tu však oceňujeme fakt, že všetky popisky nie sú tradične v portrétovom, ale horizontálnom režime. To jasne naznačuje, na čo je tento telefón ideálny – fotografovanie.

My sme mali na testovanie k dispozícii veľmi pekný model v modrej farbe. Nechýba ani čierne prevedenie, no najviac pozornosti si zaslúžila farba Twilight, ktorá používa technológiu podobnú tej na zrkadlových okuliaroch. Výsledkom je, že telefón mení farbu pri inom uhle dopadu svetla, čo vytvára skutočne zaujímavý efekt. Modré prevedenie je tak o čosi nenápadnejšie, no stále veľmi elegantné.

Celkové konštrukčné spracovanie telefónu je na vynikajúcej úrovni. Z každého kúska dizajnu je vidieť luxus a dôraz na detail. Tlačidlá majú veľmi príjemnú odozvu, veľmi chválime nenápadný detail v podobe farebného akcentu pre tlačidlo napájania. Telefón sa drží v ruke naozaj skvele, no kvôli šmykľavosti ho zrejme budete používať s krytom alebo puzdrom. Vzhľadom na kvalitu fotoaparátu odpúšťame aj fakt, že dve hlavné šošovky pomerne výrazne vystupujú z tela telefónu.

Zabudnúť ale nesmieme ani na fakt, že vďaka minimálnemu rámiku je aj Huawei P20 Pro s veľkým 6,1″ displejom bez problémov ovládateľný jednou rukou. Ani raz sa nám nestalo, že by nám telefón prišiel veľký či nespratný, práve naopak. Presne nám sadol do ruky a práca s ním bola veľmi jednoduchá a pohodlná. Oproti modelu Mate 10 Pro má P20 Pro ladnejšie krivky a ešte elegantnejšie a precíznejšie spracovanie. Pôsobí viac štýlovo, kým Mate 10 Pro má skôr manažérsky nádych.

Bez ohľadu na farbu a krásny dizajn telefónu sme radi, že ide aj o praktické zariadenie s certifikáciou IP67, takže sa nemusíte báť prípadného styku telefónu s vodou či prachom.

Skener odtlačkov: Rýchly a veľmi praktický

Huawei patrí medzi priekopníkov v čítačkách odtlačkov na svojich smartfónoch. Dokazuje to každým rokom a Huawei P20 Pro nie je žiadnou výnimkou. Telefón ponúka praktický a šikovný skener, ktorý je navyše veľmi presný a extrémne rýchly.

Ako sme spomínali, Huawei sa rozhodol umiestniť ho na prednú stranu pod displej, aj keď to znamená, že displej nie je úplne bez rámikov a má spodnú bradu. Tá je ale skutočne úzka, no zároveň dostatočne veľká na to, aby obsahovala plnohodnotný skener odtlačkov. Ten rozoznal náš odtlačok prakticky zakaždým, aj keď vlhkosť či voda mu zrovna nevoňajú. Je ale expresne rýchly a v tomto smere patrí P20 Pro medzi absolútnu špičku.

Veľmi nás potešilo, že keď už Huawei umiestnil skener odtlačkov na prednú stranu, ponechal tu gestá, pomocou ktorých môžete uskutočňovať kompletnú navigáciu v telefóne. Nepotrebujete ani navigačnú lištu a naplno tak môžete využívať displej telefónu. Jedným stlačením skeneru vykonáte krok späť, dlhým stlačením prejdete na domovskú obrazovku a potiahnutím zľava alebo sprava otvoríte menu s poslednými aplikáciami.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Absolútna špička

Huawei Mate 10 Pro bol jedným z najlepších smartfónov minulého roku. Ponúkal krásny OLED displej, ktorý mal ale jednu chybičku – medzi ochranným sklom a displejom bola vzduchová medzera, ktorá spôsobovala väčší odlesk a displej nepôsobil tak moderne, ako niektoré iné zariadenia na trhu. Huawei P20 Pro tento nedostatok úplne odstraňuje a ponúka jeden z najkrajších displejov na trhu.

Znovu ide o OLED panel, tentokrát s neštandardným rozlíšením 1080 x 2244 px, čo spôsobuje výrez v hornej časti displeja. Ten bol jednou z ústredných tém pri predstavení telefónu a stretol sa aj s vlnou kritiky. Akýkoľvek názor na tento výrez máte, zrejme ho v tomto prípade nezmeníte. Ak vám ale prekáža, môžete ho v nastaveniach systému skryť, čo je veľmi šikovné riešenie. Prídete síce o pár riadkov pixelov, no výrez už pri používaní telefónu prakticky ani neuvidíte.

Čo je ale dôležitejšie, z displeja zmizla spomínaná vzduchová medzera a sklo je tesne na samotnej obrazovke. Vo výsledku tak máte pocit, že sa dotýkate priamo pixelov a nie je tu žiadna, čo i len minimálna bariéra. Podobne kvalitné displeje sme na vlajkových lodiach mohli vidieť už nejaký čas a je skvelé, že Huawei tu ponúkol rovnako kvalitné riešenie.

Okrem toho je displej perfektný aj v ostatných stránkach. Ponúka vysoký jas 770 nitov, vďaka čomu je bez akýchkoľvek problémov čitateľný aj na priamom slnku. V tomto smere patrí telefón k absolútnej špičke na trhu. Prednastavený režim úpravy kontrastu ešte zlepšuje čitateľnosť v jasnom prostredí, no aj bez neho je telefón jednoducho použiteľný aj v exteriéri. Samozrejme, pozorovacie uhly sú prakticky dokonalé a aj odlesk displeja je v tomto prípade veľmi nízky. Pochváliť musíme aj sýte farby, ktoré ale nezachádzajú do extrémov a zobrazovaný obsah iba efektne zvýrazňujú a skrášľujú.

Jednoducho povedané, displej patrí k špičke na trhu a má všetky kvality, ktoré by sme od modernej vlajkovej lode očakávali. V tomto smere sa môže telefón bez obáv porovnávať s tými najlepšími na trhu. Sú tu ale isté drobnosti, ktoré sme si nemohli nevšimnúť. Vo všeobecnosti je optimalizácia systému na úkor výrezu veľmi dobrá. Väčšina aplikácií dokáže zafarbiť notifikačnú lištu do farby, ktorá pasuje k téme celej aplikácie a výsledok je veľmi pekný. Notifikačná lišta v systém Android je v posledných verziách trošku odlíšená od prostredia väčšiny aplikácií, a tak je optimalizácia o to jednoduchšia.

Ak ale používate aplikáciu so zobrazením na celú obrazovku, väčšinou ostanú časti displeja vedľa výrezu tmavé a aplikácia sa zobrazí iba vo zvyšnej časti obrazovky. Dokonca je táto optimalizácia v niektorých prípadoch nedokonalá – pri sledovaní YouTube videí v režime na celú obrazovku sa video neroztiahne aj cez výrez, ale iba pred ním. Aj toto video má však zaoblené rohy, priamoúmerné zaobleniu v dolnej časti obrazovky. Nejaký malý bug však spôsobuje, že nad videom je tenký pásik široký asi 1 px, ktorý farebne svieti a prechádza do pomyselného ostrého rohu videa. Ide iba o drobnosť, ktorú je určite možné opraviť softvérovou aktualizáciou, no iba ťažko si ju nevšimnete.

Výkon a pamäť: Sila vlajkovej lode

Hoci je to zaujímavé, po stránke výkonu sme sa dočkali najmenších zmien. Tie sú badateľné v porovnaní s vlaňajšou vlajkovou loďou Huawei P10, no od modelu Mate 10 Pro sa novinka prakticky nelíši. Ponúka výkonný čip Kirin 970 s vlastnou výpočtovou jednotkou pre umelú inteligenciu, 6 GB RAM a 128 GB vnútornej pamäte. Telefón tak disponuje dostatkom hrubej sily na to, aby si poradil so všetkým, čo od neho budete očakávať.

Čip z dielne spoločnosti Huawei je dostatočne výkonný na to, aby zvládol prácu s akýmikoľvek náročnými aplikáciami. Prepínanie medzi nimi je rýchle a vďaka veľkej kapacite RAM ostanú aplikácie otvorené na pozadí veľmi dlho, niekedy takto nájdete aj aplikáciu, ktorú ste naposledy použili včera, no stále bude otvorená aj na ďalší deň. Vnútorné úložisko má tiež nadštandardnú kapacitu, no ide to na úkor microSD karty, ktorú v tomto zariadení nepoužijete.

To môže mnohých používateľov odradiť, najmä ak chcete telefón využiť na natáčanie videa a jeho prenos do počítača. Samotná vnútorná pamäť bez problémov postačí 99,99 % používateľov, no aj medzi nimi sa určite nájdu takí, ktorí by ocenili flexibilitu, ktorú microSD slot prináša. Nám osobne však táto funkcia vôbec nechýbala a sme radi, že Huawei ponúka nadštandardnú 128 GB pamäť ako štandard pre svoje vlajkové lode.

Čo sa samotného výkonu telefónu týka, nemusíte mať žiadne obavy. Huawei P20 Pro si poradil absolútne so všetkým, čo sme na ňom vyskúšali. Bez problémov si zahráte aj najmodernejšie hry, a to na tých najvyšších detailoch. Telefón pri prvom spustení PUBG Mobile nastavil najvyššiu možnú úroveň grafiky a hra napriek tomu bežala bez akýchkoľvek zaváhaní s vysokou a veľmi stabilnou frekvenciou snímok.

Hoci Huawei vo svojom novom modeli nespravil veľký hardvérový upgrade oproti svojim posledným vlajkovým lodiam z radu Mate, vôbec to nevadí. Dôležité je, že telefón má stále dostatok výkonu na to, aby poslúžil na náročnú prácu dnes, ale aj ešte niekoľko rokov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Ešte lepšia optimalizácia a novší Android

Majitelia posledných vlajkových lodí Huawei sa už stihli zoznámiť so systémom EMUI 8.0, postavenom nad štandardným Androidom 8.0 Oreo. Nová vlajková loď Huawei prináša drobný upgrade na 8.1 v oboch častiach, no až na niekoľko detailov sa tu toho veľa nezmenilo.

EMUI je stále robustná nadstavba, ktorá mení čistý Android v mnohých smeroch. Začína to už na zamknutej obrazovke, kde je prednastavený už ikonický režim zmeny pozadí z katalógu Huawei. Pri prvom spustení je stále primárne nastavený režim domovských obrazoviek bez menu s aplikáciami, no to môžete, našťastie, v nastaveniach zmeniť. Hoci Huawei pri predstavení avizoval väčší výber grafických tém, ktorými môžete prostredie prispôsobiť podľa vašich predstáv, nám sa stále zdá, že v tomto smere výrobca zbytočne špekuluje a mení to, čo meniť netreba. Aj preto sme už po prvých hodinách nahradili štandardný launcher Nova Launcherom, a to najmä kvôli klasickému zobrazeniu ikon.

Ako naposledy, aj teraz nám však ostatné zmeny v systéme skôr sedia. Notifikačná lišta je veľmi praktická a pohodlná. Nastavenia sú ešte intuitívnejšie ako v čistom systéme Android a veľmi oceňujeme, že aj tu nájdeme možnosť zapnutia čiernej farebnej témy v systéme.

Hoci zoznam nastavení pôsobí stroho a jednoducho, v skutočnosti tu nájdeme veľké množstvo zmien a nových funkcií, ktoré v čistom Androide nie sú. Tie sú ale neraz rozhádzané, no zakaždým nám v ich lokalizácii pomohla šikovná lišta s vyhľadávaním.

V systéme EMUI si môžete prispôsobiť skutočne obrovské množstvo drobností. Pribudli aj niektoré zaujímavé funkcie, ako napríklad odomknutie tvárou. Táto novinka je využiteľná aj v kombinácii so skenerom odtlačkov a umožňuje vám rýchlo odomknúť telefón. Trošku nás ale zmiatlo nastavenie zobrazovania upozornení na zamknutej obrazovke – hoci v nastaveniach bezpečnosti sme mali povolené zobrazovanie obsahu upozornení, stále sa nám tento obsah nezobrazoval, pretože bol zakázaný v nastaveniach zamknutia tvárou.

Nechýbajú nastavenia pre nočný režim displeja či zaujímavé gestá, ktorými môžete zmenšiť aktívnu plochu obrazovky pre používanie jednou rukou a mnohé ďalšie, ktoré robia všeobecne používané akcie v systéme.

Oproti predchádzajúcej verzii nadstavby sa však toho veľa nezmenilo. Jedno veľké zlepšenie tu ale je – ak máte povolené zobrazovanie obsahu v upozorneniach na zamknutej obrazovke, konečne môžete s týmito upozorneniami aj pracovať. To znamená, že priamo zo zamknutej obrazovky môžete napríklad archivovať mail či robiť iné akcie s upozorneniami. Riešenie síce nie je úplne dokonalé, pretože s upozorneniami pracujete ako keby v notifikačnej lište, no ide o vítaný krok dopredu.

Aj v tomto prípade Huawei ponúka štandardné funkcie spojené s umelou inteligenciou. Môžete sa tak tešiť na to, že telefón sa bude postupne učiť, ako ho používate a na základe vášho správania optimalizovať výkon pre čo najlepší zážitok a najdlhšiu výdrž batérie. Umelú inteligenciu znovu najlepšie spozorujeme v aplikácii fotoaparátu či v prekladači, ktorý sme našli už v modeli Mate 10 Pro.

Samozrejmosťou je rad predinštalovaných aplikácií, ktorý je doplnený aj o niektoré nové tituly, ako obchod s aplikáciami AppGallery či Huawei Peňaženka. Kým druhý spomínaný titul u nás nevyužijete, Huawei iba tento týždeň oficiálne spustil AppGallery ako obchod s najlepšími aplikáciami z Google Play a funguje veľmi dobre aj u nás. Jeho využitie je otázne, no aspoň vám veľmi nebude v telefóne prekážať.

Multimédiá: Minimum kompromisov

Je zrejmé, že od vlajkovej lode v roku 2018 očakávame aj plnohodnotnú multimediálnu výbavu. Pre mnohých majiteľov nového smartfónu bude práve toto zariadenie primárnym multimediálnym centrom. Môžeme skonštatovať, že Huawei P20 Pro sa tejto role zhostí bez akýchkoľvek problémov.

Základom je už spomínaný krásny 6,1″ displej. Iste, systém by si ešte zaslúžil trošku optimalizácie, najmä na úkor výrezu, no vo všeobecnosti platí, že na tomto telefóne si akýkoľvek multimediálny obsah vychutnáte plnými dúškami. Či sú to fotky, videá, filmy, seriály alebo pracovné dokumenty, tabuľky či prezentácie, všetok obsah vyzerá na telefóne skutočne krásne a prehľadne. Displej je dostatočne veľký a telefón dostatočne rýchly na to, aby si poradil s akýmkoľvek multimediálnym súborom.

Huawei P20 Pro poteší aj implementáciou hybridnej stereo sústavy, kde je využitý hlavný reproduktor v dolnej stene a sekundárny reproduktor, ktorý inak slúži pre telefonáty. Výsledok nie je optimálny, no aj takéto riešenie je vítaným zlepšením. Znamená to okrem iného aj to, že ak jednou rukou celkom zakryjete reproduktor v dolnej stene, stále budete počuť zvuk z druhého.

Neodmysliteľnou súčasťou multimediálnej výbavy je aj výdrž batérie, ktorá je v prípade Huawei P20 Pro excelentná. Tomu sa ale budeme venovať v samostatnej sekcii článku.

Jediným nedostatkom, ktorý už ale berieme ako samozrejmosť, je vynechanie 3,5mm jacku pre slúchadlá. To je v sérii Huawei P novinka, no dalo sa to očakávať. Poteší aspoň redukcia z USB-C na 3,5mm, ktorú nájdete v balení. Nechýbajú ani pribalené USB-C slúchadlá, ktoré nehrajú najhoršie, no majú tvar a spracovanie typu AirPods od Apple, čo znamená, že mnohým používateľom nemusia držať v ušiach – nemajú totiž silikónové štuplíky.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita a komunikácia: Štandard s malými prekvapeniami

Nie je žiadnym prekvapením, že Huawei P20 Pro spĺňa aj tie najvyššie nároky z hľadiska dostupných sietí a možností pripojenia. Huawei patrí medzi popredné spoločnosti na poli telekomunikačnej infraštruktúry a nenechá sa zahanbiť ani pri svojich mobilných zariadeniach.

Nájdete tu tak všetky druhy pripojenia, ktoré by ste mohli očakávať. Rýchle 1,2Gbps LTE pripojenie je doplnené o Wi-Fi s podporou dual-band, takže budete mať vždy prístup k rýchlemu pripojeniu. Miernym sklamaním je použitie staršieho štandardu Bluetooth v4.2, no to si väčšina používateľov zrejme ani nevšimne. Samozrejme, nechýbajú všetky štandardné senzory a poteší aj prítomnosť infračerveného portu, pomocou ktorého môžete ovládať spotrebiče v domácnosti.

Huawei P20 Pro počas nášho testovania ponúkol štandardnú kvalitu pripojenia ku všetkým možným sieťam a radí sa k priemeru v triede vlajkových lodí. To určite nie je negatívne hodnotenie, no po skúsenostiach s modelom Mate 10 Pro, ktorý bol v tomto smere absolútny nadštandard, sme boli trošku sklamaní.

Hoci nám signál nijako vyslovene nevypadával, Mate 10 Pro mal na tých istých miestach lepšie pripojenie, čo platilo najmä o miestach so slabším signálom. Rozdiel sme však spozorovali iba na naozaj kritických miestach a počas celého testovania sme si to všimli nanajvýš trikrát, takže nejde o žiadnu vážnu chybu. Starší brat z rodiny Mate je v tomto smere naďalej špičkou.

Telefón tiež ponúka dva sloty na SIM kartu a žiaden slot na microSD kartu, čo nám ale veľmi neprekážalo. Zariadenie sme používali v režime s dvomi kartami a hoci telefón ponúka štandardne režim Dual stand-by, vďaka implementovanej funkcii môžete využívať 4G pripojenie druhej karty aj v prípade, že z prvej telefonujete. Ide o šikovnú funkciu, ktorú sme niekoľkokrát ocenili.

Fotoaparát: Najlepší na trhu a so slušným náskokom

Ak ste sledovali predstavenie noviniek Huawei P20 a P20 Pro alebo čítali akékoľvek články o nových smartfónoch, určite viete, že fotoaparát je zrejme najdôležitejšou funkciou na nových smartfónoch. Či už vás dostane 40MP senzor, alebo tri fotoaparáty vzadu, alebo rekordné skóre v testovaní portálom DxOMark, fotoaparát(y) na Huawei P20 Pro jednoznačne pútajú pozornosť.

Poďme na to pekne poporiadku. Ako sme spomínali, telefón ponúka 3 fotoaparáty vzadu – 40MP hlavný farebný snímač, 20MP monochromatický snímač a 8MP tele-foto objektív schopný 3-násobného bezstratového priblíženia.

 

Každý z týchto fotoaparátov je v niečom dobrý sám o sebe, no excelujú najmä vďaka skvelej spolupráci a softvéru. Ten je oveľa lepší ako na predchádzajúcich modeloch a prináša obrovské množstvo možností a funkcií, vďaka ktorým je s telefónom skutočne radosť fotografovať.

V situáciách s dostatkom svetla je fotoaparát vynikajúci. Už v predchádzajúcich modeloch Huawei ponúkol skvelú úroveň detailov, najmä vďaka 20MP monochromatickému senzoru, no tento rok je situácia ešte lepšia. Či už vďaka novému 40MP senzoru, trojici fotoaparátov, softvéru alebo kombinácii týchto faktorov, Huawei P20 Pro ponúka oveľa lepší dynamický rozsah. To oceníte v háklivých podmienkach, ako napríklad protisvetlo či kombinácia svetlých a tmavých oblastí na fotografii. Fotky majú dostatok detailov aj v tmavých častiach fotografie, no svetlé tóny zároveň nie sú prepálené a jas objektov je dokonale vyvážený.

Pri bežnom používaní telefónu sa tak môžete plne sústrediť na fotografiu a fotiť môžete v automatickom režime. Huawei uvádza, že úplne odstránil oneskorenie vytvorenia fotografie a tak ihneď po stlačení spúšte uvidíte obrázok v galérii. Žiadne rozmazanie spôsobené pohybom ruky ani nič podobné sa tu nekoná.

Fotoaparát ale exceluje v horších svetelných podmienkach, kde spozorujeme aj najviac rozdielov oproti konkurencii. Huawei P20 Pro tu konkurenciu predčí na plnej čiare. Znovu je to výsledok viacerých faktorov. Najskôr ale spomeňme jeden najväčší nedostatok – väčšinu najlepších funkcií fotoaparátu využijete iba v režime 10MP fotografií. Môžete fotiť aj 40MP snímky, no tu si neužijete ani bezstratové (či akékoľvek iné) priblíženie, ani pokročilé spracovanie nočných snímok.

Huawei P20 Pro totiž pri fotení v 10MP režime kombinuje 4 pixely do jedného a vytvára tak veľké superpixely, ktoré zachytia veľké množstvo svetla. V kombinácii so senzorom, ktorého rozmery sú na pomery smartfónov priam gigantické – 1/1,7″, sú výsledky naozaj skvelé.

Nielenže telefón dokáže dobre zachytiť aj najtmavšie časti nočných fotografií, zvláda reálne zobrazenie farieb pri minimálnom digitálnom šume. Aj Pixel 2 či Samsung Galaxy S9, ktoré patria medzi kráľov nočnej fotografie, zachytávajú veľké množstvo šumu. P20-ke sa to však darí eliminovať a výsledky sú tak lepšie ako kedykoľvek predtým.

Tu ale výhody fotoaparátu ani zďaleka nekončia. Je tu optická stabilizácia, elektronická stabilizácia a stabilizácia s umelou inteligenciou, ktorá sa postará o to, že telefón udržíte v ruke pri uzávierke až 6 sekúnd! To je naozaj niečo nemysliteľné a hoci fotky so 6-sekundovou uzávierkou pri držaní telefónu v ruke nie sú dokonalé, umelá inteligencia dopredu predpovedá, ako sa bude vaša ruka hýbať a s rozmazanými fotografiami sme sa naozaj nestretli ani pri fotení v skutočne zlých svetelných podmienkach.

Telefón ponúka aj režim umeleckého osvetlenia, ktorý síce funguje, no nijako nám nevyrazil dych.

Bolo by ale hriechom venovať sa iba nočným fotografiám, kde Huawei P20 Pro exceluje. Spomenúť určite musíme aj fantastické schopnosti priblíženia. Nájdeme tu spomínané 3-násobné bezstratové priblíženie, ktoré funguje skutočne skvele. Okrem toho telefón ponúka aj hybridný 5-násobný zoom, výsledky ktorého síce nie sú až na tak vysokej úrovni, no stále sú veľmi dobré.

3-násobný zoom.
5-násobný zoom.
3-násobný zoom.
3-násobný zoom.
3-násobný zoom.
3-násobný zoom.

Kapitolou samou o sebe je video, a to v dobrom aj horšom zmysle slova. Najskôr to horšie – telefón neumožňuje použitie optickej stabilizácie v kvalite videa vyššej ako 1080p@30fps. Hoci telefón zvládne natáčanie 4K videa či 1080p@60fps, toto video je bez optickej stabilizácie. To je obrovská škoda, pretože klasické Full HD video je veľmi pekné a kvalitné a je škoda, že sa Huawei viac nevenoval aj tomuto aspektu. Poteší aspoň fakt, že výrobca implementoval režim PRO video, kde si môžete nastaviť voľby podobne ako v klasickom režime PRO pri fotografovaní.

Huawei ale predstavil aj novú funkciu natáčania super-spomaleného videa s frekvenciou 960fps. Hoci v tomto smere ho konkurencia predbehla o niekoľko mesiacov, Huawei všetkým ukázal, ako sa to robí. Super-spomalené 960fps video z P20 Pro je najlepšie, aké sme zatiaľ videli. Najväčším nedostatkom na predchádzajúcich modeloch, ktoré túto funkciu použili, je minimum svetla, ktoré je pri takomto videu zachytené. Okrem skutočne jasných svetelných podmienok ho tak takmer nikde nevyužijete, čo je obrovská škoda.

Nevieme, ako sa to spoločnosti Huawei podarilo, no 960fps video je o niekoľko tried jasnejšie ako v prípade konkurencie. Aj tu síce platí, že takéto video je tmavšie ako v prípade štandardnej fotografie či videa v rovnakých svetelných podmienkach, no táto degradácia je oveľa menšia ako v prípade konkurencie. 960fps video tak konečne využijete aj v interiéri, večerných podnikoch či zle osvetlených miestnostiach.

Huawei nezabudol spomenúť ani umelú inteligenciu, ktorá je vo fotoaparáte ešte užitočnejšia. Pribudli ďalšie scény, ktoré telefón automaticky rozozná. Sem patrí napríklad scéna “Zeleň” či “Makro fotografia”, kedy sa telefón automaticky prepne do 2-násobného zoomu. Rozpoznávanie scén funguje minimálne tak dobre ako vlani, no ak by vám táto funkcia nevyhovovala, stále môžete využiť automatický či profesionálny režim a spolu s nimi mnohé ďalšie, ktoré telefón ponúka.

Aby toho nebolo málo, Huawei tiež vymenil prednú kameru za novú s 24MP senzorom. Ten je vynikajúci v dobrých svetelných podmienkach, no v horšom svetle je tu videť výrazne zhoršenie kvality. Samozrejme, nechýba portrétový režim na selfie aj hlavnom fotoaparáte. Ten funguje dobre, no najväčšmi nám prekážalo, že sa aktivoval automaticky vždy pri zapnutí prednej kamery spolu so skrášľovacím efektom.

Portrétový režim s rozmazaným pozadím.

Huawei P20 Pro tak posúva hranice mobilnej fotografie na novú úroveň. Jednak svojim hardvérom, ale aj softvérom. Čo je najdôležitejšie, tieto dva prvky výrobca dokonale zladil a vytvoril najlepší mobilný fotoaparát, aký sme kedy videli. Chválime najmä obrovský pokrok v nočnej fotografii, ako aj zlepšenie prakticky každého jedného aspektu fotoaparátu. Konkurencia veru bude mať čo robiť, aby sa sem dotiahla.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Čerešnička na torte

Vlani na jeseň sme Huawei Mate 10 Pro vychválili okrem iného aj za fantastickú výdrž batérie. Napriek tomu, že vlaňajší model aj súčasný Huawei P20 Pro ponúkajú obrovskú batériu s kapacitou 4000 mAh, vôbec to nie je cítiť. Telefón je stále relatívne tenký a ľahký, no kapacita batérie sa naplno prejavuje pri bežnom používaní.

Znovu ide o telefón, ktorý takmer nikto nebude musieť nabíjať každý deň a už vôbec nie dobíjať počas dňa. My sme ani raz nedokázali zariadenie vybiť v priebehu jedného dňa, a to sme ho absolútne nešetrili. Bez akýchkoľvek problémov sme za deň dosiahli 5-6 hodín zapnutého displeja s tým, že okrem bežných činností sme hrali náročné hry ako PUBG Mobile, veľa fotografovali a sledovali YouTube videá.

Ak by sme tieto náročnejšie aktivity vynechali a telefón používali štandardne 2-3 hodiny denne, na jedno nabitie by zvládol aj dva dni. Opakuje sa tak situácia z vlaňajšieho modelu Mate 10 Pro a aj súčasná vlajková loď Huawei tak v tomto smere patrí medzi absolútnu špičku.

Poteší aj tradične rýchle nabíjanie vďaka pribalenej nabíjačke, ktorá zvládne telefón nabiť za približne hodinu a trištvrte, pričom za pol hodinu sa bez problémov prehupnete cez 50 %, čím telefónu dodáte energiu aj na celý bežný deň používania.

Huawei P20 Pro: Záverečné hodnotenie

Huawei P20 Pro sa nám hodnotí veľmi ľahko. Ak by sme boli v škole, telefón by dostal jednotku s hviezdičkou s drobnou poznámkou pod čiarou s absolútnymi drobnosťami, ktoré by sme mu vytkli.

Keď marketingový riaditeľ Huawei, Clement Wong, dostal otázku, aký je rozdiel medzi líniami P a Mate, poznamenal, že smartfóny Mate sú určené pre technologických nadšencov, kde sa s rôznymi funkciami a technológiami stretávame po prvýkrát, kým línia P je rad pre všetkých, ktorí chcú to najlepšie, ale aj v štýlovom a luxusnom prevedení.

Môžeme povedať, že spoločnosti Huawei sa to do bodky podarilo. Huawei P20 Pro je nádherný, luxusný smartfón s bohatou výbavou, ale aj zmyslom pre detail. Miesto iteratívnych zmien však ponúka skvelé inovácie a nerobí zbytočné kompromisy. Iste, 3,5mm jack pre slúchadlá nám chýba, no jeho neprítomnosť nie je sklamaním. Systém EMUI 8.1 stále nie je dokonalý a nebude vyhovovať každému, no stále sa zlepšuje. Umelá inteligencia tiež nezmení spôsob, akým používate telefón, no zbadáme tu drobné zlepšenia, ktoré idú správnym smerom.

Chyby na telefóne sa hľadajú skutočne ťažko. Nádherný dizajn, krásny displej, aktuálne najlepší fotoaparát, ale aj skvelá funkčnosť v podobe tradičného skeneru odtlačkov a vynikajúcej batérie robia z tohto telefónu adepta na najlepší telefón súčasnosti. Cena 849 EUR zodpovedá kvalite, ktorú telefón prináša a o niekoľko desiatok EUR podlieza konkurenciu v najvyššej kategórii zariadení, čo skutočne chválime.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...