HTC U11: Patrí medzi najlepších | RECENZIA

Taiwanský výrobca si v posledných rokoch prešiel rôznymi obdobiami. Niektoré boli úspešné viac, iné zas menej. Zdá sa však, že HTC sa len tak nechce vzdať a po minuloročnej vydarenej vlajkovej lodi HTC 10, prináša jej nástupcu. Nový HTC U11 vás síce neohúri bezrámikovým displejom, za to vás nadchne kvalitným konštrukčným spracovaním, excelentným fotoaparátom, či skvelými reproduktormi BoomSound HiFi.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Prémiové slúchadlá aj rýchla nabíjačka

HTC U11 prichádza v krabičke, ktorá nie je len tak na parádu. Používateľ v nej totižto nenájde len samotný smartfón, ale aj ďalšie hodnotné príslušenstvo. Okrem ochranného krytu potešia najmä kvalitné USB C slúchadlá, ktoré svojim zvukovým prednesom uspokoja aj náročnejšieho poslucháča. Ponúkajú skvelé podanie hlbokých tónov, ale aj vyvážené stredy a výšky. Ich prítomnosť v balení určite oceníte. No a čo oceníte je aj pribalená nabíjačka s podporou QuickCharge 3.0, či redukcia z USB C na 3,5 mm audio jack. Vítaným bonusom je potom jemná handrička.

Konštrukcia: Fádny predok, exkluzívny zadok

HTC U11 je z nášho subjektívneho hľadiska jeden z najkrajších telefónov na trhu. Svojim dizajnovým a konštrukčným spracovaním sa veľmi podobá na svojich ďalších súrodencov z modelovej série U. Predná strana je teda viac menej nenápadná a nevýrazná. Naopak, celé snaženie spoločnosti sa sústredilo na zadný kryt. Ten je pokrytý tenkými vysoko reflektívnymi vrstvami, ktoré spolu s jeho zakrivením vytvárajú tzv. liquid glass surface – teda povrch pripomínajúci kvapalinu. Ten je veľmi lesklý a pomerne viditeľne zachytáva odtlačky prstov – aj preto asi výrobca do balenia pridal aj malú handričku pre jeho čistenie.

Zadná strana je tvarovaná tak, aby smartfón čo najlepšie sadol do ruky. K lepšiemu držaniu prispievajú aj zaoblené boky a 2,5D profil predného ochranného skla. Prednú aj zadnú stranu pritom chráni odolný Gorilla Glass 5. Skutočne, s HTC U11 sa manipuluje úplne bez problémov. Jedinú výhradu máme k umiestneniu kapacitných tlačidiel a snímača odtlačkov prstov. Tie sú na náš vkus osadené až príliš nízko. Tiež by sme uvítali, keby HTC pridalo možnosť ovládať telefón pomocou softvérových tlačidiel na displeji. Napriek tomu sme ale s ovládaním telefónu problémy nemali a rýchlo sme si naň zvykli.

Čo sa týka ďalších ovládacích prvkov, tak HTC používa klasickú kombináciu tlačidiel pre ovládanie hlasitosti a zapnutie zariadenia. Nechýba ani slot pre nanoSIM a pamäťovú kartu, či USB C konektor. Ten okrem nabíjania slúži aj pre prenos zvuku. Presne tak, HTC U11, podobne ako aj jeho súrodenci, nedisponuje 3,5 mm audio jackom. HTC však do balenia pridáva kvalitné USB C slúchadlá, ako aj redukciu na starý dobrý audio jack. Nekompatibility s vašimi súčasnými slúchadlami sa tak báť nemusíte.

Prednej strane dominuje veľký 5,5-palcový displej, ktorý dopĺňa rýchly a spoľahlivý a rýchly snímač odtlačkov prstov (ale len do doby, kým nemáte mokré alebo inak špinavé prsty), dvojica kapacitných tlačidiel (podsvietených), ako aj predná kamera, signalizačná LED dióda a telefónne slúchadlo, ktoré zároveň funguje aj ako hlasný reproduktor audio systému HTC Boomsound HiFi. Ten dopĺňa ešte druhý reproduktor v spodnej časti, hneď vedľa USB C konektora. Zadná strana sa stala domovom pre vylepšený 12 Mpix UltraPixel fotoaparát a duálny dvojtónový LED blesk.

Ako sa dnes na vlajkovú loď patrí, HTC U11 ponúka aj odolnosť voči vode a prachu. Ide o prvý smartfón taiwanského výrobcu, ktorý sa môže pochváliť certifikáciou IP67. Smartfón tak už oficiálne odolá aj ponoreniu do vody s hĺbkou 1 meter po dobu 30 minút. Znesie tak bežné nehody a nejaké to zmoknutie. Kúpať sa s ním alebo plávať s ním sa však podobne ako aj pri iných vlajkových lodiach neodporúča.

HTC U11 sa nám veľmi páči. Aj keď po dizajnovej a konštrukčnej stránke sa uberá trochu iným smerom ako Samsung Galaxy S8 alebo LG G6, tak mu to nemáme za zlé. HTC proste nerobí žiadne výstrelky a ostáva verné zaužívaným štandardom. Na druhej strane ale ponúka unikátne prevedenie zadnej strany, ktorým sa od svojho okolia dokonale odlišuje. Nás potešilo, že HTC U11 vyzerá naozaj dobre a výborne sa s ním manipuluje. Menšie výhrady máme k nižšiemu uloženiu kapacitných tlačidiel s snímača odtlačkov prstov, ako aj k zadnej strane, ktorá je magnetom na odtlačky prstov. Dá sa však pomerne ľahko vyčistiť.

Náš tip
HTC U11: Vyskúšali sme horúcu novinku od HTC. Toto sú naše prvé dojmy + VIDEO

Edge Sense

Absolútnou novinkou, ktorú aktuálne nenájdete asi v žiadnom inom smartfóne, je funkcia edge sense. Tá prináša možnosť ovládať zariadenie stlačením v ruke. Tlak je snímaný senzormi v spodnej časti smartfónu. Pomocou nich môžete spustiť ľubovoľnú aplikáciu alebo spraviť fotografiu či screenshot. Pomocou stlačenia môžete jednoducho zapnúť/vypnúť svietidlo, spustiť nahrávanie hlasu, prípadne aktivovať WiFi Hotspot. To všetko aj pri vypnutom displeji. Zapnúť sa dá tiež rozšírený režim, pri ktorom môžete jednotlivé úkony priradiť krátkemu alebo dlhšiemu stlačeniu.

Čo sa týka využiteľnosti tejto funkcie, tak tá záleží na každom jednom používateľovi. My osobne sme Edge sense využívali najmä na rýchle spúštanie fotoaparátu, prípadne baterky pri vypnutom displeji. To, na čo ho budete využívať vy je už len na vás. Trochu nás ale sklamalo, že HTC neumožňuje pokročilejšiu správu akcií a ponúka len niekoľko preddefinovaných úkonov. Napriek tomu vnímame túto funkciu ako vítaný doplnok, určite nie však ako funkciu, pre ktorú by ste tento smartfón museli vlastniť.

Doplnené: HTC krátko po spustení predaja zverejnilo video, v ktorom avízovalo zmeny vo funkciách Edge Sense. Po novom budete môcť prostredníctvom stlačenia na bokoch telefónu vykonávať rôzne akcie v ďalších aplikáciách. Napríklad, stlačením sa budete môcť prepínať medzi náhľadmi kalendára, zodvihnúť alebo ukončiť hovor, priblížiť mapy alebo fotografie, prípadne zrušiť alarm alebo pozastaviť Youtube video.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Tradičná kvalita

Zobrazovací panel HTC U11 má veľkosť 5,5-palca a rozlíšenie QHD. Ide o jednotku typu Super LCD 5, ktorú poznáme už aj z iných zariadení spoločnosti. Nie je preto prekvapením, že aj na HTC U11 ponúka výbornú kvalitu zobrazenia, pozorovacie uhly, ako aj kontrast a podanie čiernej. Pochváliť musíme aj vysoký jas, ktorý zabezpečuje dobrú čitateľnosť vo vonkajších prostrediach a na priamom slnku. Dobrou správou je aj to, že displej dobre reaguje na dotyky aj v prípade, že je mokrý alebo mokré sú prsty používateľa.

Samozrejme, k dispozícii máte aj niekoľko nastavení zobrazovania. Zmeniť môžete teplotu farieb alebo aktivovať nočný režim, ktorý redukuje modrú zložku svetla, a tak šetrí zrak pri práci v noci alebo vo večerných hodinách. Okrem toho, využijete aj ovládanie pomocou gest, tzv. Motion Launch. Zariadenie môžete vďaka nemu prebudiť alebo uspať dvojitým poklepaním na displej, odomknúť potiahnutím nahor alebo pohybom prsta doprava, resp. doľava, prejsť na obrazovku Blinkfeed alebo Domov.

Výkon a pamäť: Bez kompromisov

HTC U11 je jedným z najvýkonnejších smartfónov na planéte. Vďačí za to kombinácii výkonného procesora Snapdgragon 835 a 4 GB operačnej pamäte RAM. Táto dvojica sa postarala o to, že zariadenie na podnety používateľa reaguje okamžite a problémom nie sú ani viaceré spustené aplikácie. U11 si poradí aj s prehrávaním 4K videí a plynulo zobrazí tiež webové stránky.

Grafická jednotka Adreno 540 sa zas postarala o nekompromisný grafický výkon. S HTC U11 si dnes zahráte akúkoľvek graficky náročnú hru, čo potvrdzujú aj benchmarky 3D Mark. V teste Ice Storm Unlimited sme dokonca dosiahli rekordne vysoké skóre na úrovni 40000 bodov. To je z tohtoročných vlajkových lodí zatiaľ najviac čo sa nám podarilo v tomto teste namerať.

HTC U11 má dobre vyriešené aj chladenie. Ani po našom testovaní sme totižto nepostrehli, žeby dochádzalo k prehrievaniu. Pri bežných činnostiach ale aj pri hraní hier sa teplota zariadenia držala na veľmi rozumných hodnotách, ktoré umožňovali komfortné používanie smartfónu.

Interná pamäť zariadenia poskytuje 64 GB úložný priestor. Z tej je pre používateľa dostupných niečo cez 54GB. Ak by sa vám to zdalo málo, môžete ju rozšíriť o pamäťové karty microSD, a to do kapacity až 2 TB. Interný ukladací priestor môžete prečistiť pomocou aplikácie Boost+.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá: Boomsound ako sa patrí

Hoci už aj predchádzajúce generácie zariadenia disponovali reproduktormi Boomsound, tak od HTC 10 spoločnosť používa tzv. Boomsound HiFi. Tie sa odlišujú najmä spôsobom uloženia reproduktorov, ako aj samotnou zostavou meničov. V tomto prípade HTC používa jeden reproduktor k reprodukcii stredných a vyšších tónov, zatiaľ čo ten druhý predovšetkým pre nižšie a stredné frekvencie. Navyše, v prípade U11, spoločnosť využíva celú zadnú stenu ako ozvučnicu. Bez ohľadu na použité technológie musíme HTC U11 označiť za jedno z najlepšie, ak nie najlepšie, hrajúcich mobilných zariadení na trhu. Reproduktory Boomsound ponúkajú výbornú hlasitosť, ale aj kvalitu reprodukcie. Kvôli umiestneniu druhého reproduktoru sa však môže stať, že ho pri hraní môžete nechtiac zakryť. Budete si teda musieť nájsť taký spôsob držania, ktorý takejto situácii zabráni – to však nie je žiadny problém. Chce to len trochu cviku.

Okrem BoomSound poteší HTC U11 aj ďalšími audio lahôdkami. Je to napríklad podpora High-res zvuku, či aktívneho potlačenia hluku okolia. To funguje s dodávanými slúchadlami, ktoré sú taktiež kompatibilné s technológiou HTC USonic. Vďaka nej dokáže HTC prispôsobiť zvukový profil zariadenia pre každého používateľa individuálne. Dosiahne to tak, že za pomoci technológie podobnej sonaru, zmapuje vnútorne ucho, ktorého anatómia je pre každého používateľa jedinečná. Ako sme už v úvode naznačili, tak slúchadlá hrajú veľmi dobre, svojim zvukovým prednesom však nebudú vyhovovať každému. My by sme privítali menší dôraz na basy a väčší na stredy a výšky, ktoré sa nám zdali byť vykreslené trochu nedostatočne.

Iným, dnes stále rozširujúcim sa problémom, je absencia 3,5 mm audio jacku. Aj keď pre mnohých to nebude problém, viacerým bude určite chýbať. HTC jeho absenciu kompenzuje aspoň redukciou, ktorú nájdete priamo v balení smartfónu. Mimochodom, v HTC U11 nenájdete predinštalované žiadne multimediálne aplikácie od HTC. Tie nahradili alternatívy od Googlu, ako Google Fotky a Hudba Play.

Operačný systém: Starý známy

HTC aj tu používa vlastnú používateľskú nadstavbu HTC Sense. Tá beží v rámci operačného systému Android 7.1.1 Nougat, ktorý má tie najlepšie predpoklady na to, aby neskôr dostal aktualizáciu na nový Android O. Systém HTC U11 vyniká najmä jednoduchosťou a neponúka veľa komplexných alebo inak zložitých funkcií, ktoré by ste vo väčšine prípadov ani nevyužili. Nastavenia sú prehľadné a reakcie na podnety používateľa rýchle.

Sense podporuje témy, ktoré môžu systém premeniť podľa vašich osobných preferencii. HTC ich ponúka hneď niekoľko, pričom ďalšie sa dajú stiahnuť v aplikácií Motívy. Samozrejme, každý môžete ďalej upravovať. Osobitne môžete zmeniť pozadie plochy a uzamknutej obrazovky, farebný motív, ikony, či vyzváňací tón.

Čo sa nám naozaj páči, je spracovanie notifikačnej lišty a nastavení, ktoré sú presne také, aké z HTC zariadení poznáme – jednoduché a prehľadné. Potešili nás aj aplikácie Motívy a Editor videa Zoe, ktoré sú pre dnešných používateľov ešte stále zaujímavé. Vďaka Editoru videa Zoe môžete priamo v zariadení vytvoriť zaujímavé video z vašich záberov, ktoré môžete rýchlo zdieľať rodine alebo známym. So slovom Zoe sa stretnete aj pri fotoaparáte – ten ešte stále umožňuje zachytávať krátke klipy spojené s fotografiami, ktoré sa volajú Zoe.

Už štandardnou súčasťou softvérovej výbavy je aj domovská obrazovka Blinkfeed, ktorá je akýmsi centrom pre správy z viacerých zdrojov a sociálnych sietí. Dá sa jednoducho vypnúť, takže ak nechcete, tak ju nemusíte používať.

Vhod príde aj aplikácia Boost+, ktorá je určená pre optimalizáciu systémových zdrojov – predovšetkým internej pamäte a RAM. Aplikácia totiž dokáže vyhľadať nepotrebné súbory alebo optimalizovať používanie aplikácií bežiace na popredí či pozadí. K dispozícii je tiež vlastný asistent HTC Sense Companion, ktorý na základe používania smartfónu, dokáže používateľovi poskytnú odporúčania a rady ako zlepšiť používateľský zážitok.

Samotný systém je pre beh na HTC U11 veľmi dobre optimalizovaný, čo pocítite na jeho rýchlosti aj spoľahlivosti. Skutočne, reakciami a plynulosťou patrí HTC U11 medzi absolútnu špičku.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Kráľ medzi smartfónmi?

Fotoaparát HTC U11 je jedným z najlepšie hodnotených v histórii spoločnosti. Dokonca sa umiestnil na prvej priečke svetoznámeho portálu DxOMark, ktorý mu v histórii svojho testovania udelil doteraz najviac bodov – viac ako v prípade Samsungu Galaxy S8 alebo Google Pixelu. Vďačiť za to má vylepšenému UltraPixel snímaču s rozlíšením 12 Mpix, ktorý je doplnený o objektív so svetelnosťou f/1.7 a optickou stabilizáciou. Navyše, doplnený je aj o rýchle zaostrovanie, ktoré využíva technológiu duálnych pixelov. To znamená, že každý pixel snímača je zároveň použitý aj pre potreby fázového zaostrovania. Vďaka tomu je zaostrovanie veľmi rýchle a na zmeny dokáže reagovať bez akýchkoľvek kompromisov. Po zotmení je síce pomalšie, no aj tak patrí k tomu NAJ čo na trhu môžete dostať.

HTC implementovalo aj niekoľko softvérových doplnkov, ktoré majú vylepšiť kvalitu záberov. Nájdete tu podporu HDR Boost, ktoré funguje pri fotení aj natáčaní videa. Vďaka nemu dokáže HTC U11 bez zdržania zaznamenať niekoľko snímkov, ktoré potom spojí do jedného kvalitnejšieho záberu. Výsledkom sú jasnejšie zábery, ktoré najmä v tmavších scénach viac vyniknú a majú menej šumu.

Z nášho testovania vyplýva, že zábery vytvorené týmto zariadením patria skutočne k tým najlepším. Výsledne snímky sú plné detailov a ponúkajú verné zachytenie farieb. Samozrejme, aj tu má fotoaparát svoje limity, no vzhľadom na to, že ide o mobilné zariadenie, tak ponúka TOP kvalitu. To platí o fotení počas dňa, ale aj v zhoršených svetelných podmienkach či v noci. O kvalitách fotoaparátu vás presvedčia aj naše testovacie fotografie.

TIP: Fotografie v originálnom rozlíšení stiahnete na tomto odkaze.

Väčšina fotografií bola vytvorená počas jasných slnečných dní. Takéto podmienky nepatria k tým najideálnejším a častokrát preveria skutočne schopnosti fotoaparátu.

Výbornou kvalitou sa môžu pochváliť aj videá, ktoré sa dajú natáčať po rozlíšenie 4K. Profesionálny nádych dodá videu pokročilá optická a elektronická stabilizácia. U11 používa tiež štvoricu mikrofónov rozmiestnených po konštrukcii. Tie umožňujú kvalitný záznam stereo zvuku, a to vrátane tzv. 3D záznamu. Ten prináša funkciu akustického zaostrenia, ktoré umožňuje priblížením videa zacieliť na požadovaný objekt a zosilniť jeho zvuky – ale len po pripojení slúchadiel. Samozrejmosťou je aj prítomnosť režimu pre natáčanie spomaleného videa a tzv. hyperlapse.

K dispozícii sú aj funkcie a režimy, ako napríklad autoportrétové video, autoportrétová panoráma (selfie pre väčie skupiny ľudí) či fotografia (selfie). Predná kamera má maximálne rozlíšenie 16 Mpix, ktoré využijete najmä v dobrých svetelných podmienkach. V podmienkach, ktoré ale nie sú veľmi ideálne, môžete prepnúť na tzv. Ultrapixelový režim, v ktorom podľa výrobcu získate až 4x vyššiu citlivosť na svetlo a teda aj lepšie snímky s menším šumom.

Samotné prostredie fotoaparátu nepatrí k tým najintuitívnejším, no časom sa dá naň zvyknúť tak, aby ste požadované funkcie a nastavenia našli rýchlo a bezproblémovo. Súčasťou softvérovej výbavy je tiež PRO režim, ktorý umožní manuálne nastavenie zaostrovania, vyváženia bielej, expozície, citlivosti ISO, času uzávierky (od 32 sekúnd po 1/8000 sekundy). Svoje nastavenia môžete následne uložiť do jedného z troch preddefinovaných profilov. Medzi tými sa dá následne rýchlo prepínať. Samozrejmosťou je aj podpora RAW.

V manuálnom režime môžete z fotografie naľavo (automatika) dostať fotografiu, ktorú vidíte napravo (manuál)

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: TOP výbava

HTC U11 nezaostáva ani po stránke konektivity. Bez akýchkoľvek problémov sa s ním pripojíte k LTE aj 3G sieťam slovenských operátorov, pričom maximálne prenosové rýchlosti sa pohybujú na úrovni do 800 Mbps pre download (CAT15). Okrem rýchlych mobilných sieti môžete ale využiť aj WiFi v štandardoch 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 a 5 GHz) s kompatibilitou s technológiami streamovania Chromecast, DLNA, AirPlay či Miracast. To všetko zavŕšila prítomnosť USB C konektora s podporou rýchlosti USB 3.1, či podpora pozičných systémom GPS a GLONASS – chýba jedine podpora GALILEO. S HTC U11 tak dostanete skutočne to najlepšie čo si dnes v smartfóne tejto kategórie môžete priať.

Výdrž batérie

3000 mAh batéria nie je vzhľadom na výbavu a veľkosť displeja veľmi okulahodiacim parametrom. Predsa len by sme očakávali väčšiu batériu, ktorá by dokázala zariadenie udržať v chode dlhšiu dobu. HTC U11 sa síce nemá vyslovene za čo hanbiť, no dlhšia výdrž by mu určite pristala. So smartfónom sa totižto počas bežného používania dostanete na približne 40 hodín výdrže, z ktorej displej býval v priemere zapnutý 4 hodiny. Samozrejme, to všetko v závislosti od spôsobu používania. My sme zariadenie najviac využívali na bežné činnosti, ako mailovú komunikáciu, písanie cez Slack a Messenger, či sledovanie a čítanie správ cez RSS čítačku. Okrem toho sme streamovali aj hudbu cez Spotify, občas fotili a natáčali videá, prípadne používali internetový prehliadač.

HTC U11 podporuje aj rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0, vďaka ktorému sa dokáže nabiť do 1 hodiny a 30 minút. Na 50% kapacity sa po pripojení nabíjačky dostanete už do pol hodiny. Samozrejmosťou sú aj úsporne funkcie, ktoré môžu obmedzením niektorých funkcií predĺžiť výdrž o niekoľko hodín. K dispozícii je napríklad aj Režim extrémnej úspory energie, ktorý sprístupní len základné funkcie systému a zariadenia.

Záverečné hodnotenie: HTC U11

HTC s predstavením U11 opäť dokázalo, že vie robiť smartfóny. Novinka exceluje vo viacerých dôležitých oblastiach, vrátane fotoaparátu a audia. HTC U11 totižto ponúka skvelé reproduktory Boomsound HiFi, ako aj fotoaparát, ktorý dokáže vytvárať excelentné zábery a videá aj v náročnejších svetelných podmienkach. To však nie je všetko. U-jedenástka nás potešila aj novým typom ovládania Edge sense, odolnosťou voči vode a prachu, či výborným displejom a konektivitou. Jedine čo nás zamrzelo je fakt, že HTC U11 na dnešné pomery neponúka bezrámikový displej (s pomerom strán 18:9), ktorý by mu určite pristal. Okrem toho sme našli aj niekoľko ďalších menších nedostatkov v podobe zachytávania odtlačkov prstov na zadnom kryte či nízko umiestnených tlačidiel pod displejom. Ide však skôr o drobnosti. Cena sa pohybuje na úrovni 750 eur, čo je vzhľadom na výbavu dnes normálna cena vlajkovej lode.

Plusy:

  • Excelentný fotoaparát
  • Odolnosť voči vode a prachu
  • Reproduktory Boomsound HiFi
  • Bohaté príslušenstvo v balení
  • Rýchle reakcie
  • Edge Sense

Mínusy:

  • Zadný kryt je magnetom na odtlačky
  • Fádny dizajn prednej strany
  • Chýba 3,5 mm audio jack
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...