Honor 8: Voľba z rozumu | RECENZIA

Honor ako dcérska spoločnosť Huawei predstavuje ďalšiu zaujímavú a cenovo dostupnú novinku. Nový Honor 8 patrí aj vďaka svojej podobnosti s Huawei P9 ku skutočne atraktívnym smartfónom, ktoré zaujmú nielen dizajnom a konštrukčným spracovaním. Samozrejme, v prípade značky Honor je rozhodujúca aj cena, a hoci spoločnosť musela obetovať niektoré funkcie a použiť menej výkonnú hardvérovú výbavu, tak musíme povedať, že osmička sa im skutočne vydarila.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia

Honor 8 sa môže už pri prvom pohľade porovnávať takmer s ktorýmkoľvek smartfónom z high-end triedy. Po konštrukčnej stránke výrobca nerobil kompromisy a za svoje peniaze získate skutočne výborne skonštruovaný smartfón, ktorý sa nemusí hanbiť ani za svoj zovňajšok. Kombinácia kovu a skla vyzerá naozaj veľmi dobre a zapáči sa asi každému.

Kovový rám je mierne zaoblený, čo v spojení s ochranným 2,5D sklom prispieva k pohodlnejšiemu držaniu v ruke. Oblé krivky plynulo prechádzajú z prednej do zadnej strany. Na smartfóne by ste tak ostré hrany hľadali len veľmi ťažko. Samozrejme, odolné sklo (výrobca jeho bližšie špecifikácie neupresňuje) je hlavne na zadnej strane náchylnejšie na poškodenie. Aspoň v prípade bielej varianty smartfónu však prípadne škrabance uvidíte len veľmi ťažko. Nevýhodou je hladký povrch, ktorý môže spôsobiť zošmyknutie smartfónu na zem a jeho následne poškodenie. Neraz sa nám pri testovaní stalo, že Honor 8 sa po položení na stôl ešte niekoľko centimetrov sám kĺzal. Stáva sa to najmä pri nerovných povrchoch. Pri jeho používaní tak treba na to dávať pozor.

Honor 8 zaujme už pri prvom pohľade duálnym fotoaparátom na zadnej strane. Ten už tentokrát ale nenesie značku svetoznámej spoločnosti Leica. Okrem neho nás zaujal aj snímačom odtlačkov prstov, ktorý funguje veľmi spoľahlivo a rýchlo. Navyše, funguje aj ako tlačidlo, ktorému je možné priradiť niekoľko akcií. Novinka zaujme tiež prítomnosťou USB C konektora, ktorý je spolu s 3,5 mm audio jackom a hlasitým reproduktorom umiestnený naspodu.

Po ostatných stránkach ide o smartfón so štandardnou konektorovou výbavou a ovládacími prvkami. Nájdete tu teda hybridný dual SIM slot, tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a zapnutia, ako aj prednú kameru a notifikačnú LED diódu, ktorá je situovaná v mriežke telefónneho reproduktora. Jej viditeľnosť počas dňa je slabá, v noci však na upozornenia postačuje.

Snímač odtlačkov: rýchly a spoľahlivý

Skener odtlačkov musíme pochváliť za jeho rýchlosť a spoľahlivosť. Ako sme si už ale pri zariadeniach Huaweiu a Honoru zvykli, tak poskytuje aj niekoľko funkcií navyše.  Snímač vie rozpoznať základné gestá, ako je pohyb prsta alebo jeho podržanie.

Stlačením a podržaním tak môžete napríklad zodvihnúť prichádzajúci hovor alebo zastaviť budík. Posunutím zhora nadol sa dá stiahnuť notifikačná lišta, pohybom doľava alebo doprava môžete zas jednoducho prehliadať fotografie v galérii, a to bez toho, aby ste sa museli dotýkať displeja.

Vhod príde aj možnosť zamknúť aplikácie pomocou odtlačku prsta, čo môžete urobiť z aplikácie správca telefónu. Prípadne je k dispozícii aj bezpečnostný sejf, v ktorom si môžete odložiť citlivé súbory. Tie budú bezpečne zamknuté pomocou odtlačku prsta alebo PIN kódu. Bonusom v prípade Honoru 8 je potom funkcia hardvérového tlačidla, ku ktorému sa dajú priradiť rôzne akcie. Dlhým podržaním, stlačením alebo dvojitým kliknutím, tak môžete spustiť konkrétnu funkciu alebo aplikáciu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej

Honor aj v tomto modeli použil 5,2-palcovú zobrazovaciu jednotku, ktorá má rozlíšenie Full HD. Ide o displej typu IPS, ktorý ponúka dobré pozorovacie uhly, ako aj farebné podanie a čitateľnosť na priamom slnku.

Hodnovernosť zobrazenia bielej je na dobrej úrovni, môžete ju ale dodatočne upraviť v nastaveniach Teploty farby displeja. Okrem prednastavených profilov (natívne, teplé a studené) sa dá zvoliť aj na diagrame farebného priestoru. To vám dáva kontrolu nad farbami, ktoré môžu byť tónované viac do červenej, zelenej, modrej, zelenej, žltej alebo inej farby. Samozrejmosťou je tiež podpora režimu rukavíc, ktorý zvýši citlivosť dotykovej vrstvy a umožní telefón ovládať napríklad aj v rukaviciach. Funkcia Always-on displeja tu stále chýba. Novinkou je režim ochrany zraku. Ten slúži na filtrovanie modrého svetla, čím sa najmä vo večerných hodinách znižuje únava očí.

Výkon: Všetko čo potrebujete

Honor 8 sa nedá zahanbiť ani po hardvérovej stránke. Vybavený je výkonným 8-jadrovým čipom HiSilicon Kirin 950, vrátane veľkej 4GB operačnej pamäte RAM. Spolu tvoria zohranú dvojku, ktorá sa postará o rýchle reakcie a plynulé prechody. S mobilom si bez problémov prehráte svoje Full HD filmy alebo videá, a ukážkové je aj prehliadanie webových stránok, či celková práca so systémom a aplikáciami. Rýchlosťou reakcií sa Honor 8 dnes vyrovná ktorémukoľvek smartfónu, a to aj z high-end triedy. Samozrejme, hrubým výkonom sa nemôže s takýmito zariadeniami porovnávať, z hľadiska používateľského komfortu mu však skutočne nemáme čo vytknúť. (na škodu bolo, že z neznámeho dôvodu sa nám do Honoru 8 nepodarilo nainštalovať benchmark AnTuTu ani Geekbench. Inštalácia iných aplikácií prebiehala bez problémov)

Honor 8 si dobre poradí aj s hrami, a to aj s tými graficky náročnejšími. Bez problémov si zahráte tituly ako Modern Combat 5, Asphalt 8 a ďalšie. Prehrievanie sme pri bežnom používaní tiež nepozorovali a teplota sa vždy držala pod úrovňou 40 stupňov. K dispozícii máte aj 32GB interné úložisko, z ktorého je pre používateľa dostupných 24GB. Tie je možné rozšíriť o ďalšie GB, a to prostredníctvom pamäťovej karty microSD.

Multimédiá:

Honor zatiaľ vo svojich zariadeniach stereoreproduktory nepoužíva a výnimkou nie je ani nová osmička. Tá je vybavená jedným hlasným reproduktorom, ktorý výrobca tradične osadil do spodnej hrany telefónu, hneď vedľa USB C konektora. Ten hrá dostatočne hlasno a po kvalitatívnej stránke ho môžeme zaradiť do priemeru triedy.

Po kúpe Honoru 8 máte k dispozícii niekoľko multimediálnych aplikácií, vrátane Galérie, hudobného prehrávača, či videoprehrávača. Tieto ponúkajú koncovému používateľovi pekné a prehľadné používateľské prostredie a základnú funkcionalitu, ktorá asi neprekvapí nikoho. V Galérii tak nájdete bežné usporiadanie podľa viacerých kritérií a základné možnosti úprav fotografií. Hudobný prehrávač je na tom podobne a okrem podpory DTS efektu (len pri pripojených slúchadlách) tu už žiadne špeciálne funkcie nenájdete.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém:

Aj Honor 8 disponuje obdobnou softvérovou výbavou ako jeho súrodenci Honor 7 Lite či Huawei P9 Lite. Aj tu teda nájdete Android vo verzii 6.0 a používateľskú nadstavbu EMUI 4.1. Nasledovné riadky tak budú vo veľa veciach podobné s tými, ktoré nájdete aj v recenzii na Honor 7 Lite. Za pozornosť určite stojí fakt, že Honor pre tento model prisľúbil pravidelné aktualizácie systému po dobu najbližších dvoch rokov.

Launcher nedisponuje množstvom nastavení ani funkcií, nastaviť môžete akurát animáciu prechodu, tapetu, či veľkosť mriežky obrazovky. K dispozícii je aj podpora motívov, ktoré je možné sťahovať a nastavovať v aplikáciíMotívy. Na výber máte niekoľko desiatok tém, z ktorých si vyberie skutočne každý. Ak nie, tak stále máte na výber alternatívne aplikácie, pomocou ktorých si prostredie Honor 8 upravíte presne podľa seba.

Notifikačný panel s odkazmi na rýchle nastavenia vyzerá rovnako ako v predchádzajúcej generácii. Honor pri stiahnutí panelu umožňuje tiež možnosť inteligentnej voľby, ktorá pri prijatí upozornení a potiahnutí nadol zobrazí notifikačný panel a pri žiadnych nových upozorneniach len panel s odkazmi na rýchle nastavenia funkcií telefónu. Na výber tu nájdete ale aj sťahovanie lišty podľa polohy potiahnutia. Pri jej aktivácii zobrazíte panel s upozorneniami potiahnutím lišty na ľavej strane, naopak, potiahnutím na pravej strane sa zobrazí panel s rýchlymi nastaveniami.

Pomerne podrobne sa dajú nastaviť aj notifikácie, ktoré sa majú v paneli upozornení zobrazovať, prípadne to, či chcete nechať zobraziť aj ikony upozornení, zostávajúcu kapacitu batérie alebo názov operátora. Nevýhodou je, že sa nedá meniť usporiadanie ani typ rýchlych ovládacích prvkov. No a na škodu je podľa nás aj chýbajúca možnosť na prepínanie zobrazenia posledných spustených aplikácií. Tie sú totižto po stlačení multitaskingového tlačidla usporiadané vedľa seba a nie nad sebou tak, ako to je v čistom Androide. Prepínanie aplikácií je, aspoň z našich osobných skúseností, pomalšie a menej prehľadné, keďže za vybranou aplikáciou musíte viac rolovať.

Honor poteší aj pokročilými nastaveniami módu Nerušiť, kde si môžete detailne naplánovať obdobia, kedy nechcete byť rušení upozorneniami. Aj tie si môžete dodatočne nastaviť, či zvoliť prioritné upozornenia, pre ktoré režim Nerušiť nebude platiť. V nastaveniach nechýbajú ani také vychytávky, ako napríklad konfigurovateľný panel s navigačnými tlačidlami, či špeciálne plávajúce tlačidlo s extra funkciami. Nastaviť si môžete aj inteligentné gestá a k dispozícii je aj rozhranie pre ovládanie jednou rukou, čo využijú používatelia s menšími dlaňami. Nechýba ani ovládanie hlasom, ktoré reaguje aj v stand-by režime zariadenia, avšak len na hlasové príkazy v angličtine. V prípade Honoru 8 je podporovaný príkaz pre rýchle vytočenie kontaktov a funkcia pre nájdenie telefónu alebo zodvihnutie prichádzajúceho hovoru pomocou hlasu.

Na rozdiel od Honoru 7 Lite podporuje osmička aj inteligentný kryt. Ak ho použijete, bude sa cez jeho výrez na prednej strane zobrazovať napríklad informácia o čase a počasí. Navyše, podobne ako na Huawei P9, aj tu môžete spúšťať aplikácie pomocou gest a robiť snímky obrazovky dvojitým poklepaním hánky, prípadne hánkou prsta nakresliť uzavretú oblasť, čím sa vytvorí screenshot len danej časti.  Novinkou je podpora natáčania obrazovky a vytváranie rolovacích snímkov. Tie zapnete silným dvojitým ťuknutím hánkami dvoch prstov resp. nakreslením písmena S na obrazovke.

Honor do zariadenia predinštaloval aj niekoľko zaujímavých aplikácií. Asi tou najužitočnejšou je Správca telefónu, ktorý spája funkcie viacerých nástrojov, menovite optimalizáciu systému, správcu prenosu dát, filter hovorov a SMS správ, zámok aplikácií, či správcu batérie, ktorý ponúka niekoľko rôznych šetriacich režimov. K dispozícii sú aj ďalšie doplnky, ako fitness tracker, baterka, zrkadlo, nahrávanie zvuku, kompas, správca súborov, poznámky a predpoveď počasia.

Nadstavba EMUI je v našich testoch už dobre známa a veľa ľudí sa s ňou zoznámilo už v starších modeloch výrobcu. Aj vďaka svojej jednoduchosti a ponuke funkcií je veľmi obľúbená, aj keď nemusí vyhovovať úplne každému, a to najmä kvôli rozloženiu aplikácií na domácich obrazovkách. Nič však nebráni tomu, aby ste launcher jednoducho vymenili za iný, ktorý stiahnete z obchodu Play svojim prostredím a funkciami vám bude vyhovovať najviac. My operačný systém Honoru 8 hodnotíme na výbornú, a to najmä vďaka širokej palete podporovaných funkcií a jeho rýchlosti. Žiaľ, pri testovaní sme sa stretli s problémom s inštalovaním niektorých aplikácií. Do telefónu sa nám nepodarilo nainštalovať napríklad benchmarky AnTuTu ani GeekBench. Ich inštalácia vyustila do chyby označenej číslom 501.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Duálna zostava

Honor 8 je ďalším zo smartfónov, ktorý sa rozhodol pre použitie duálneho snímača. Ten v princípe funguje rovnako ako v Huawei P9, tentokrát tu ale chýba už branding a funkcie známej spoločnosti Leica. Špeciálny čiernobiely režim tu už nenájdete a použiť môžete už len bežný čiernobiely filter. Aj napriek tomu v Honore 8 nájdete dva jeden obyčajný a druhý monochromatický snímač. V tom výrobca odstránil RGB filter, vďaka čomu dokáže zachytiť scénu len v čierno-bielych farbách. To však nie je jeho hlavná úloha. Vďaka absencii RGB filtra dopadá na jednotlivé pixely viac svetla, čo v spojení s druhým snímačom prináša benefit v podobe kontrastnejších a najmä svetelnejších snímkov.

Normálny záber vs záber odfotený Efektom širokej clony pri f0.95

Honor 8 teda robí veľmi dobré a kvalitné snímky, a to najmä počas dňa, kedy sú svetelné podmienky najideálnejšie. Rozlíšenie 12 Mpix (pomer strán 4:3) zachytáva dostatok detailov a verné farby. Horšie, aj keď stále obstojne, je na tom fotenie v noci, kedy sa už prejavuje absencia optickej stabilizácie. Tiež si nemyslíme, že fotenie v zhoršených svetelných podmienkach sa vyrovná Huaweiu P9, ktorý v nich najmä pri použití čiernobieleho režimu skutočne exceloval. Čo sa týka natáčania videa, to je možné vytvárať len v rozlíšení Full HD. Jeho kvalita je na dobrej úrovni, radí sa však skôr k priemeru triedy.

Na druhej strane softvérová výbava fotoaparátu Honoru 8 patrí k nadpriemeru triedy. Je bohatý na efekty, vrátane špeciálnych nočných režimov (zachytenie koncových svetiel, pohybujúcej sa vody, nočnej oblohy a nechýba ani kreslenie svetlom), či profesionálneho režimu, ktorý umožňuje zmeniť nielen citlivosť ISO, ale aj čas uzávierky, vyváženie bielej a kompenzáciu expozície.

Konektivita:

O konektivitu sa v prípade Honoru 8 stará najmä rýchle LTE kategórie 6 (300/50 Mbps) a WiFi 802.11 a/b/g/n/ac. Vo výbave ale samozrejme nechýba ani Bluetooth vo verzii 4.2, či podpora GPS. Podobne ako na mnohých dnešných zariadeniach, aj tu sa nachádza reverzibilný konektor USB C a NFC. Navyše, Honor 8 je dual SIM, takže ho využijete aj pri práci s dvoma SIM kartami. K vloženiu druhej nano SIM sa využíva hybridný slot, ktorý môže slúžiť buď pre vloženie SIM alebo pamäťovej karty. 4G konektivitu podporujú obidva sloty, súčasne však môžete pripojenie do 3G/4G siete využívať iba na jednej zo SIM kariet. Prepnutie sa realizuje softvérovo priamo v nastaveniach telefónu. Bonusom, ktorý stojí za spomenutie je tiež prítomnosť infračerveného vysielača, pre ovládanie domácich elektrospotrebičov.

Užitočnou funkciou, ktorou Honor dopĺňa konektivitu je WiFi+, ktorá dokáže vhodne kombinovať pripojenie cez WiFi a mobilnú sieť. Ak sa napríklad nachádzate v okolí známej WiFi siete, zariadenie automaticky aktivuje WiFi a pripojí sa k nej. Iným prípadom môže byť ten, keď vám doma na WiFi prestane fungovať internet. Honor 8 sa v tomto prípade automaticky pripojí do internetu prostredníctvom mobilnej siete.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Bežec na dlhé trate

Podobne ako aj pri Honore 7 Lite a Huawei P9 Lite, aj Honor 8 sa môže pochváliť výbornou výdržou na jedno nabitie. Vďačí za to najmä dostatočne úspornému procesoru a veľkej 3000 mAh batérií. Pri bežnom používaní sme dokázali s ňou bežne fungovať dva dni, pričom sme nonstop využívali aj pripojenie k mobilnému internetu prípadne k WiFi. Každý deň sme telefón používali k synchronizácii troch Gmail účtov, k čítaniu RSS správ, komunikácii cez Facebook Messenger a k ďalším bežným činnostiam, vrátane telefonovania a prehliadania webových stránok. Displej ostával aktívny po dobu v rozmedzí od 4 do takmer 6 hodín, samozrejme v závislosti od spôsobu používania. To je viac než úctyhodná hodnota, najmä ak zoberieme do úvahy fakt, že so zariadením sme bežne fungovali bez nabíjania aj 60 hodín. Keď už aj dôjde k vybitiu, môžete sa pomerne rýchlo dobiť, a to vďaka podpore rýchleho nabíjania. Za pol hodinu nabíjania sa dostanete na 50% kapacity, ten zvyšok trvá ďalších 84 minút.

Príklad používania Honoru 8 so zapnutým WiFi. Na jedno nabitie vydržal 59 hodín.

Výdrž je možné predĺžiť aj vďaka dvom šetriacim režimom – Ultra a Inteligentný. Ultra ponechá aktívne iba základné funkcie hovorov a správ, inteligentný režim automaticky upraví využívanie procesoru a siete pre vyvážený výkon. Výdrž môže ovplyvniť aj počet aplikácií v tzv. chránenom režime, ktoré majú povolené fungovať aj v pohotovostnom režime. Sú to napríklad aplikácie ako Facebook Messenger, Hangouts a podobne, pri ktorých je dôležité, aby upozornenia chodili aj pri vypnutej obrazovke. Nejakú tú hodinku navyše môžete získať aj zapnutím úsporného režimu ROG, ktorý na úkor kvality zobrazenia zmenší rozlíšenie obrazovky na 720×1280 px.

Záverečné hodnotenie: Honor 8 je dobrým kompromisom

Honor 8 sa nehrá na high-end smartfón, ak však hľadáte vhodného kandidáta, ktorý by sa im vedel kvalitou spracovania a rýchlosťou aspoň priblížiť, tak potom je určite vhodným kandidátom. Ponúka výborné konštrukčné spracovanie, pekný dizajn, kvalitný duálny fotoaparát, ako aj výbornú výdrž na jedno nabitie. Za 409 eur síce nedostanete najvýkonnejšie a to najlepšie zariadenie na trhu, no vďaka rýchlym reakciám a dobrej výbave sa určite nedá zahanbiť ani v porovnaní so zariadeniami, ktoré sa radia o triedu vyššie. Samozrejme, v mnohých aspektoch sa s nimi nemôže porovnávať, no vzhľadom na cenu by sme to od neho ani nechceli.

Plusy:

  • Prémiové konštrukčné spracovanie
  • Rýchle reakcie 
  • Prísľub pravidelných aktualizácii po dobu dvoch rokov
  • Dobrý duálny fotoaparát
  • Dual SIM

Mínusy:

  • Zadný kryt zo skla je šmykľavý a na pevnom povrchu sa kĺže

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...