Google šifruje datacentrá Gmailu, odrezal NSA od zadných dvierok

Google dnes oznámil novinku týkajúcu sa bezpečnosti Gmailu. Medzi datacentrami tejto služby začal vyhľadávací gigant šifrovať dáta, čo znamená, že sa k nim (a teda aj vašim e-mailom) už nedostane Americká bezpečnostná agentúra (NSA). Google sa už dlhodobo snaží o odrezanie vlády od dát, ktoré jej nepatria a nový HTTPS protokol pre komunikáciu medzi servermi je len ďalším krokom v tejto snahe.

Bezpečnosť formou nového protokolu má aj každý z používateľov pri odosielaní alebo prijímaní nového e-mailu v službe Gmail. Celá cesta správy je tak po novom šifrovaná a dostať sa k nej bude oveľa náročnejšie, než tomu bolo doteraz. Ku zvýšeniu bezpečnosti Google motivoval prípad Edwarda Snowdena, ktorý svetu ozrejmil, aké praktiky NSA používa.

“Dnešná zmena znamená, že už nikto nebude môcť sledovať vaše správy, nakoľko budú počas celej cesty na server a späť chránené – pričom nezáleží, či sa budete pripájať z verejnej Wi-Fi alebo domáceho počítača, smartfónu či z tabletu,” povedal Nicolas Lidzborski, riaditeľ oddelenia pre bezpečnosť v Googli. “Či budete e-maily písať alebo čítať, budú v pozadí bežať tony bezpečnostných kódov, ktoré zaručia, že vaše e-maily budú v bezpečí a chránené,” doplnil svoje vyjadrenie.

Zdroj: Google Blog

Disqus Comments Loading...