Google a Apple chcú lepšiu ochranu citlivých dát ľudí pred NSA

Po afére Edwarda Snowdena, ktorý zverejnil nekalé sledovacie prakticky americkej NSA, sa objavilo množstvo kritických hlasov požadujúcich reformu tejto inštitúcie, obmedzenie jej právomocí a dôslednejšiu kontrolu jej činnosti. Zmenu v zákonnej oblasti inicioval americký prezident Barack Obama a po dlhšom legislatívnom procese koncom mája americká Snemovňa reprezentantov schválila návrh zákona, ktorým sa má obmedziť kontrola telefonátov a získavanie citlivých údajov.

Na podporu obmedzenia právomocí NSA vzniklo aj zoskupenie technologických spoločností pod názvom Reform Goverment Surveillance (RGS), ktorého členmi sú aj Apple a Google. Toto zoskupenie zostavilo otvorený list, požadujúci väčšiu reformu NSA, než je tá, ktorá bola v máji schválená zákonom. V liste, ktorý bude v plnom znení publikovaný 6.6. v novinách New York Times, Washington Post a Politico, sa konštatuje, že horná komora Kongresu má „možnosť preukázať svoje skutočné vedúce postavenie a schváliť takú verziu zákona, ktorá obnoví dôveru používateľov internetu,“. Okrem spoločností Apple a Google podpísali tento list aj generálni riaditelia spoločností AOL, Dropbox, Yahoo, Twitter, Microsoft, Facebook a LinkedIn.

List však pokračuje menej optimisticky a poukazuje na oklieštenosť súčasnej verzie tohto zákona: „Bohužiaľ, verzia, ktorá bola nedávno schválená Snemovňou reprezentantov, by mohla stále umožňovať hromadný zber internetových metadát, napríklad komu posielate maily a kto ich posiela vám,“. V liste je následne upriamená pozornosť na skutočnosť, že práve takýto nekontrolovaný hromadný zber chcel pôvodne Konges a príslušné úrady zatrhnúť. Súčasná verzia zákona je však podľa RGS veľmi mäkká a ponecháva NSA príliš voľné ruky pri možnom ďalšom hromadnom sledovaní občanov. Okrem technologických spoločností kritizujú zákon v terajšej podobe aj mimovládne organizácie a dokonca i niektorí politici.

Zdá sa teda, že administratíva USA sa nemieni vzdať možnosti sledovať svojich občanov a ľudí po celom svete a musíme si zvyknúť na neradostný fakt, že súkromie na internete je len ilúzia a veľký brat sa stále pozerá.

Zdroj: cultofandroid.com

Disqus Comments Loading...