Facebook rozhodol. Trump sa už na sociálnu sieť nedostane

Zrdoj: NYtimes.com

Spoločnosť Facebook zablokovala účty bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na dobu neurčitú po tom, čo v januári došlo k útoku na Kapitol. Toto rozhodnutie prehodnotila dozorná rada spoločnosti a teraz rozhodla, že Trumpove príspevky mali negatívny vplyv na útok a že rozhodnutie Facebooku bolo oprávnené. O téme informoval portál TheVerge.

Narozdiel od sociálnej siete Twitter, ktorá prehrešky svetových lídrov berie menej seriózne, dozorná rada Facebooku si myslí, že pre lídrov by mali platiť rovnaké pravidlá ako pre ostatných používateľov.

„Nie vždy je užitočné rozlišovať medzi politickými lídrami a ostatnými používateľmi,“ píše sa v rozhodnutí. „Ak hlava štátu alebo iný vysoko postavený politik opakovane zverejňuje príspevky, ktoré podľa medzinárodných zákonov v oblasti ľudských práv predstavujú riziko, Facebook by mal ich účet zablokovať.”

Dozorná rada chce, aby Facebook prehodnotil udelenie zákazu „na dobu neurčitú”

Rada však tvrdí, že by nebolo vhodné, aby Facebook uvalil na Trumpa doživotný ban. Vyzýva spoločnosť, aby v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov toto rozhodnutie prehodnotila. To znamená, že Trump by sa na Facebook mohol ešte niekedy vrátiť, teoreticky aj tento rok.

Viceprezident spoločnosti Facebook pre globálne záležitosti a komunikáciu Nick Clegg uviedol, že Facebook zváži rozhodnutie rady a prehodnotí udelenie zákazu na dobu neurčitú tak, ako rada požaduje. Dovtedy zostávajú účty Donalda Trumpa zablokované.

Trump si pohneval aj iné sociálne siete, nie len Facebook. Potrebuje ich pre svoju budúcnosť v politike

Trumpove účty zostávajú zablokované aj na iných veľkých sociálnych sieťach. Po útoku na Kapitol mu Twitter natrvalo odstránil účet a YouTube ho zablokoval na neurčito. Výkonná riaditeľka platformy YouTube, Susan Wojcicki, nedávno prisľúbila, že jeho účet bude v budúcnosti obnovený.

Sociálne médiá zohrali veľkú úlohu v Trumpovej politickej kariére. V stredu nemenovaný zdroj blízky bývalému prezidentovi uviedol, že Trumpov návrat na Facebook je nevyhnutný pre jeho budúcnosť v politike. Trump sa preto pokúsil vziať veci do vlastných rúk a na svojej webovej stránke vytvoril komunikačnú platformu, ktorá napodobňuje sociálnu sieť Twitter. Svojim fanúšikom taktiež odporúča, aby sa zaregistrovali na odber noviniek pomocou svojich e-mailov a telefónnych čísel.

Price: Free

Náš tip
Facebook vymazal Signalu reklamu, v ktorej ukazuje, ako v skutočnosti funguje zbieranie dát
Disqus Comments Loading...