Facebook poskytuje údaje našim úradom. Koľkokrát to bolo?

Facebook má k dispozícii nespočetné množstvo rôznych údajov o svojich používateľoch. Veľa z nich sa môže zísť napríklad pri vyšetrovaní. V takom prípade úrady požiadajú o to, aby im Facebook poskytol používateľské údaje. Téme sa venoval portál Živé.sk a zisťoval aj konkrétne detaily a štatistiky.

Facebook má na výber

Všetky dáta, ktoré Facebook vyzbiera, si starostlivo ukladá a ide o jeho vlastníctvo. Má teda právo poskytnúť, ale aj odoprieť tieto údaje, keď si o ne úrady zažiadajú. Preto si ich rozdeľuje na dve základné kategórie. Prvá zahŕňa žiadosti, pri ktorých už prebieha nejaký právny proces a sú doplnené napríklad príkazom na domovú prehliadku.

Facebook triedi žiadosti úradov do dvoch kategórií

Inou kategóriou sú žiadosti v núdzových situáciach, kedy ale právny proces neprebieha. „Vzhľadom na okolnosti môžeme dobrovoľne sprístupniť informácie orgánu presadzovania práva, ak máme dôvod sa v dobrej viere domnievať, že daná situácia zahŕňa bezprostredné riziko vážnej fyzickej ujmy alebo úmrtia,“ popisuje pre portál Živé.sk sieť.

Nakoniec nevyhovel každej

Facebook ďalej uvádza na základe grafov, koľko bola teda celkových žiadostí. Za rok 2018 bolo žiadostí celkovo až 24 a úrady sa snažili získať údaje o 34 používateľoch. Nakoniec vyhovel 15 žiadostiam, pričom zo všetkých 24 bolo núdzových len 5„Každú jednu žiadosť, ktorá je nám doručená, poctivo zvážime z hľadiska právnej primeranosti a môžeme ju zamietnuť alebo vyžiadať bližšie detaily k žiadostiam, ktoré sú príliš všeobecné alebo vágne,“ uvádza Facebook.

„Čo všetko polícia žiada, je individuálne podľa konkrétneho prípadu, no z taktických dôvodov spoluprácu s konkrétnymi prevádzkovateľmi nebudeme zverejňovať, aby sme tým nenavádzali na prípadné marenie digitálnych stôp a neuľahčovali tak cestu možným páchateľom trestnej činnosti prostredníctvom internetu,“ povedal pre portál Živé.sk hovorca Prezídia Policajného zboru SR.

Facebook blokoval aj nevhodný obsah

Tohto roku sme sa dočkali aj výsledkov o tom, koľko bolo zablokovaného nevhodného obsahu. Išlo hlavne o prípady, kedy ktosi popieral holokaust. Facebook teda takýto obsah zablokoval aj napriek tvrdeniu Marka Zuckerberga, ktorý tvrdil, že tento obsah mazať nebude. Vtedy tým pobúril širokú verejnosť.

Facebook mazal položky popierajúce holokaust aj napriek tomu, že Mark Zuckerberg hovoril o opaku

Celkovo bolo za rok 2018 vymazaných 77 položiek, pričom v 76 prípadoch išlo práve o popieranie holokaustu. Pre druhý polrok máme aj presnejšie čísla. Zo 42 položiek bolo 24 statusov, 15 komentárov a tri prípady boli Facebook stránky a skupiny.

Ďalšie články k téme:

Náš tip
Facebook poskytoval používateľské dáta Huawei a ďalším čínskym gigantom
Náš tip
Facebook chce byť transparentnejší – prezradí viac o svojich reklamách
Disqus Comments Loading...