EÚ pokračuje v snahe zaviesť USB-C ako nový nabíjací štandard. Návrh je o krok bližšie k schváleniu

Snaha Európskej únie zaviesť jednotnú nabíjačku pre všetky smartfóny a iné malé elektronické zariadenia, je opäť o krok bližšie k realite. Parlamentný výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov podporil návrh Komisie, informuje Európsky parlament.

O jeho budúcnosti sa ďalej bude rozhodovať na májovom plenárnom zasadnutí parlamentu. Za predpokladu, že bude schválený, budú poslanci pripravení začať s vládami EÚ rokovať o konečnej podobe legislatívy.

Koniec zbytočným nepríjemnostiam a elektroodpadu

Nová legislatíva by používateľov odľahčila od problémov spojených s rozdielnymi konektormi. Kým dnes väčšina Android zariadení disponuje USB-C konektorom, na trhu sa stále nájdu aj iné elektronické zariadenia, ktoré používajú starší microUSB port. Pri kúpe a následnom nabíjaní zariadení teda rýchlo dokáže vzniknúť chaos, hlavne ak patríte medzi menej technologicky zdatných používateľov.

Zmena sa preto bude týkať aj digitálnych fotoaparátov, slúchadiel či reproduktorov. Výnimku dostanú len zariadenia, ktoré sú príliš malé na to, aby mohli USB-C port používať. Problému nepomáha ani spoločnosť Apple, ktorá sa silou mocou drží svojho Lightning konektoru.

USB-C s inými konektormi | Zdroj: Pexels.com

Poslanci taktiež chcú, aby zariadenia vyrobené po uplatnení nového zákona obsahovali jasné označenia o možnostiach nabíjania, ako aj o tom, či v balení produktu nájdete nabíjací adaptér.

Zjednodušiť spotrebiteľom nákup a používanie elektroniky je jedna vec, no v tomto prípade veľkú rolu hrá aj udržateľnosť. Európska únia chce obmedziť produkciu zbytočného elektronického odpadu, čo jej pomôže dosiahnuť svoje environmentálne ciele.

Náš tip
Toto sú najhodnotnejšie firmy na svete. V TOP 10 nechýbajú ani výrobcovia smartfónov
Disqus Comments Loading...