Od decembra platia dvojnásobne pokuty za používanie mobilu za volantom | Video

Pexels.com

Polícia SR pripravila seriál o novele cestného zákona, ktorá je účinná od 1. decembra. V seriáli sa zameriava na hlavné zmeny v zákone. Jednou z najdôležitejších zmien sú zvýšené pokuty za používanie mobilu či iných elektronických zariadení za volantom. Okrem toho novela upravuje podmienky pre používanie elektrických kolobežiek na cestách.

Vodič nesmie počas vedenia vozidla držať v ruke alebo iným spôsobom obsluhovať telefónny prístroj alebo iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo obdobné zariadenie, okrem použitia systému voľnej ruky alebo vykonávať inú obdobnú činnosť, ktorá nesúvisí s vedením vozidla.

Od decembra platia dvojnásobne pokuty za používanie mobilu za volantom

2.12.2019

Od 1. decembra začínajú platiť dlhšie očakávané zákazy a pokuty v cestnej premávke, ktoré si kladú za cieľ zvýšiť bezpečnosť na cestách. Informuje o nich spravodajský server tvnoviny.sk. Ak ste aktívnym vodičom, tak by ste mali spozornieť, pretože nové pokuty môžu značne zaťažiť váš rozpočet.

Zdroj: tvnoviny.sk

Pozor na telefonovanie za volantom

Najpodstatnejšou zmenou je dvojnásobné zvýšenie pokuty za telefonovanie pri šoférovaní. Horná hranica pokuty za používanie mobilov a podobných zariadení počas vedenia vozidla sa zvýšila z 50 eur na 100 eur v blokovom konaní a zo 100 eur na 200 eur v riadnom konaní. Naďalej ale môžete využívať handsfree zariadenia.

Pokutu dostanete len za držanie mobilu pri pohybe vozidla. Okrem mobilov nesmiete v rukách držať telekomunikačné zariadenia ako vysielačky alebo audiovizuálne zariadenia ako GPS navigácie. Pokutu môžete dostať aj za parkovanie na chodníku, ak dochádza k jazde po chodníku.

Lepšia vymožiteľnosť sankcií aj nový druh sankčného konania

Nové pravidlá zlepšia aj vymožiteľnosť sankcií v rámci objektívnej zodpovednosti na základe zisteného evidenčného čísla vozidla (EČV). Ak neuhradíte pokutu uloženú v rámci objektívnej zodpovednosti a policajt zastaví vaše vozidlo na ceste, môže zadržať doklady od vozidla a tabuľky s EČV. V takom prípade môžete viesť iné vozidlo, zadržané auto ostane ako nepriama zábezpeka zaplatenia sankcie. Doklady a tabuľka sa vám vrátia po jej zaplatení.

Pribudol aj nový druh sankčného konania tzv. blokové konanie o správnom delikte držiteľa vozidla. Ak radar zachytí EČV vozidla, ktoré prekročilo rýchlosť, ale nepodarí sa zistiť majiteľa, policajt môže udeliť pokutu vodičovi či držiteľovi auta priamo na ceste, ak s tým vodič bude súhlasiť. Ak nebude súhlasiť, bude musieť zložiť peňažnú kauciu vo výške pokuty. Tá sa po uložení riadnej pokuty vodičovi vráti, v opačnom prípade prepadne v prospech štátu. Ak kaucia alebo bloková pokuta nebude zaplatená priamo na mieste, policajt je oprávnený zadržať doklady od vozidla a tabuľku s EČV až do jej zaplatenia.

Náš tip
Mladík sa vysmial pokute od polícii na Instagrame. Bude znášať následky
Disqus Comments Loading...