Doogee Mix: Rozpoltená osobnosť | RECENZIA

Pred dvomi či tromi rokmi bola predstava bezrámikového telefónu zrealizovaná v smartfónoch, ktoré pôsobili skôr ako koncept a nie ako plnohodnotné zariadenie. Dnes už ide o štandard, ktorým hodnotíme vlajkové lode. Zbytočné rámiky okolo displeja sa scvrkli, no zatiaľ väčšinou iba pri vlajkových lodiach. Ide predsa o prémiovú funkciu, však? Pomerne mladá spoločnosť Doogee však chce priniesť túto vlastnosť aj tým používateľom, ktorí nechcú zaplatiť za telefón 500 alebo viac eur. Dokonca nemusíte zaplatiť ani polovicu a dostanete Doogee Mix.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Naozaj dômyselné

Dovoľte nám zastaviť sa pri balení. To je na prvý pohľad nenápadné a elegantné. Matná čierna škatuľa má nenápadne vygravírované slovo MIX na vrchu a logo výrobcu spredu. Po otvorení sa naskytne pohľad na samotné zariadenie. To je položené na obálke s potrebnou dokumentáciou a príjemnými bonusmi. Hoci telefón prichádza s predinštalovanou ochrannou fóliou vpredu aj vzadu, vo vnútri balenia nájdeme ďalšiu extra fóliu na prednú stranu zariadenia. Okrem toho tu nájdeme aj handričku na čistenie a aj elegantný čierny kryt.

To ale nie je všetko. Balenie ukrýva aj nástroj pre výber SIM karty, nabíjací adaptér a USB kábel. Tým najzaujímavejším bonusom je maličké lesklé balenie, ktoré úmyselne (a dômyselne) imituje balenie prezervatívu. Vo vnútri sa ale nachádza špeciálny doplnok – držiak s prsteňom, ktorý môžete umiestniť na zariadenie pre jednoduchšiu manipuláciu s ním. Bez ohľadu na to, či príslušenstvo využijete, musíte uznať, že takáto úroveň kreativity sa pri balení telefónu len tak ľahko nevidí :-)

Konštrukcia: Minimálny rámik v ťažkom tele

Najatraktívnejšou vlastnosťou telefónu je bez debaty jeho konštrukcia. Spomínaný displej s minimálnym rámikom používa podobný princíp ako mnohí ďalší čínski výrobcovia. Minimálny rámik je tak po bokoch a pri hornej strane displeja, kým dole nájdeme klasickú bradu. Tá nie je najmenšia, no ani extrémne veľká. Okrem toho uchováva v sebe čítačku odtlačkov prstov, ktorú je možné použiť aj na navigáciu v systéme, a tak je tento priestor aspoň rozumne využitý. Nájdeme tu dokonca aj selfie kameru, ktorá sa hore jednoducho nezmestila.

V hornej časti ale ostal tradičný reproduktor a proximity senzor. Hrany zariadenia sú už potom štandardnejšie – napravo nájdeme tlačidlo napájania a nad ním dvojtlačidlo pre ovládanie hlasitosti, naľavo sa nachádza zásuvka pre SIM/microSD kartu. Hore (našťastie) nechýba 3,5mm jack pre slúchadlá a dole je umiestnená dvojitá mriežka reproduktoru (reproduktor je iba napravo) a microUSB port.

Telefón má rozmery 144 x 76 x 8,0 mm a hmotnosť 197 gramov. Ide tak o priemerne veľké, no nadpriemerne ťažké zariadenie. Vo vrecku ho určite budete cítiť a najmä pri týchto rozmeroch je hmotnosť pri uchopení v ruke prekvapivá. Konštrukcia je vyrobená z veľkej miery zo skla – to nájdeme aj na zadnej strane, pričom rám zariadenia je kovový. My sme mali na testovanie telefón v modrej farbe Aurora Blue, ktorá pôsobí zaujímavo, no nie výstredne. Vzadu nájdeme iba dvojitú šošovku fotoaparátu, LED diódu blesku a logo výrobcu.

Celkovo tak ide o veľmi čistý dizajn, ktorý, nebyť minimálneho rámiku okolo displeja, pôsobí až trošku nudne, a to najmä zo zadnej strany. Kvalita konštrukcie je však na vynikajúcej úrovni a nič jej nemôžeme vytknúť. Chválime použitie 3,5mm jacku pre slúchadlá, no trošku nás mrzí starší microUSB port. To ale nie je v tejto cenovej kategórii nič výnimočné. Naopak, luxusný bezrámikový dizajn je niečo, čo je v tejto kategórii úplnou novinkou.

Displej: AMOLED s nízkym rozlíšením

O bezrámikovom dizajne sme toho už napísali dosť, a tak sa teraz budeme venovať samotným kvalitám displeja na smartfóne Doogee Mix. Nájdeme tu 5,5″ Super AMOLED displej, ktorého výrobu má na starosti Samsung. Ide však o menej kvalitný panel s rozlíšením 1280 x 720 px. Rozlíšenie displeja je tak trochu sklamaním. Hoci v cenovej kategórii do 200 EUR, v ktorej Doogee Mix figuruje, nejde o úplne nepredstaviteľnú hodnotu, v kategórii telefónov, ktorým konkuruje vzhľadom, je to výrazný podpriemer.

Musíme ale povedať, že ide o slušnú obrazovku. Keďže ide o AMOLED panel, užijete si sýte farby aj vernú čiernu. Je tu ale viditeľné modré skreslenie farieb pri pohľade na displej z uhla, no text je čitateľný aj v extrémnych uhloch. Najvyšší jas vám tiež nevyrazí dych, no je aspoň dostatočný na používanie v exteriéri.

Celkovo tak môžeme displej označiť ako priemer tejto cenovej kategórie so zaujímavými vlastnosťami. Ak ale držíte v ruke takto dobre spracované zariadenie, jednoducho od displeja automaticky očakávate viac. Je ale zrejmé, že výrobca niekde musel šetriť, aby sa dostal k tejto pôsobivej cenovke. Displej bol určite tým miestom, kde sa šetrilo poriadne.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Skener odtlačkov: Šetrilo sa aj tu

Pred pár rokmi by sme za použitie skeneru odtlačkov prstov v tejto cenovej kategórii boli veľmi radi. Dnes sa už ale čítačka odtlačkov stáva štandardom na absolútne každom zariadení okrem tých úplne najlacnejších. Už niekoľkokrát sme tiež zažili naozaj dobré skenery aj v dostupnejších zariadeniach, no toto nie je ten prípad. Doogee Mix má čítačku vpredu, čo je síce rozumné umiestnenie, ktoré mnohých používateľov poteší, no kvalita skeneru je maximálne priemerná.

Opakovane sa stávalo, že skener náš odtlačok nerozoznal alebo ho rozoznal až na niekoľkýkrát. Toto správanie bolo najlepšie pozorovateľné vtedy, keď bol telefón položený na stole a my sme prst prikladali z nie najtradičnejšieho uhla. Pri držaní telefónu v ruke a priložení palca bola miera rozpoznania oveľa vyššia.

Zároveň ale skener ponúka praktické funkcie pre navigáciu v systéme. Telefón má navigačné tlačidlá štandardne na displeji, no v prípade potreby ich môžete skryť a na väčšinu operácií využívať práve skener odtlačkov. Jedným dotykom prejdete v systéme o krok späť a dlhé stlačenie môžete naprogramovať napríklad na tlačidlo Domov alebo Multitasking.

Celkovo tak použitie skeneru chválime, no mrzí nás nekonzistentnosť v rozoznávaní odtlačku. Znovu platí, že telefón pôsobí na prvý pohľad luxusnejšie, no ak sa naň pozrieme z globálneho hľadiska a porovnáme s konkurenciou v rovnakej cene, výsledok nie je vôbec zlý a aj podpriemerný skener odtlačkov môže byť vlastne bonusom.

Výkon a pamäť: Tak akurát, no nie viac

Keď sa pozrieme na zoznam špecifikácií Doogee Mix, môžeme nadobudnúť pocit, že ide o skutočne výkonné zariadenie. Telefón disponuje čipom Helio P25, ktorý síce nepatrí k najrýchlejším na trhu, no ponúka dostatok výkonu pre väčšinu operácií. V našej konfigurácii sme dokonca mali k dispozícii model so 6 GB RAM a 64 GB vnútornej pamäte, čo sú hodnoty, ktoré v tejto cenovej kategórii aj niekoľkokrát predbiehajú konkurenciu. V praxi sa však ukázalo, že telefón nie je žiadnym výkonnostným šampiónom.

Pri bežnej práci sme nedostatok výkonu nepociťovali. Zároveň ale zážitok z používania nezodpovedal tomu, čo naznačujú špecifikácie. Hoci aplikácie ostávali otvorené dlho, ich spúšťanie bolo pomerne pomalé. Stretli sme sa aj s občasným sekaním v aplikáciách či v systéme.

To isté môžeme povedať o náročnejších aplikáciách – spustíte ich, no na ich spustenie si trošku počkáte a nevyhnete sa občasným zaváhaniam. Máme ale pocit, že tieto problémy, ktoré sme počas používania telefónu pociťovali, súvisia skôr s nedostatočnou optimalizáciou systému a nie s nedostatočnou výpočtovou silou použitého hardvéru.

Naše problémy sčasti vyriešilo použitie režimu Vysoký výkon, ktorý sme zvolili v nastaveniach batérie. Po prvom spustení telefónu bol zapnutý Vyvážený režim, no vďaka dobrej výdrži batérie sme si mohli dovoliť štandardne používať režim vyššieho výkonu. Efekt bol síce pozorovateľný, no nebol drastický.

Veľmi ale oceňujeme použitie 6 GB RAM a 64 GB vnútornej pamäte. Tú vám nikto nevezme a keď ju náhodou zaplníte, stále máte k dispozícii aj hybridný slot na microSD kartu. V tomto smere tak ide o telefón vybavený aj na náročné a dlhodobé používanie. V čase, keď je v nižšej cenovej kategórii stále štandardom používať 16 GB vnútornej pamäte, ide o veľmi príjemný bonus.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Viac funkcií pokope sme ešte nevideli

Podobne ako ďalší alternatívni výrobcovia, aj Doogee ponúka v smartfóne Doogee Mix vlastnú nadstavbu nad operačným systémom Android 7.0 Nougat. Nadstavba nesie označenie DoogeeOS 2.0 a mení takmer každú grafickú či funkčnú časť systému Android.

Prakticky nezmenená je uzamknutá obrazovka, ktorá ponúka iba jednoduchý widget hodín a štandardné skratky pre spustenie fotoaparátu či Google Asistenta. Zmenou sú iba automaticky sa meniace pozadia zamknutej obrazovky. Po odblokovaní sa však naskytne pohľad na úplne zmenený systém Android.

Domovská obrazovka ponúka vlastný widget s hodinami a počasím a zaujme tu aj animovaný nástroj, ktorý “visí” z notifikačnej lišty. Ide o skratku, ktorá otvorí nastavenia tém smartfónu. Táto predinštalovaná aplikácia je však naozaj veľmi zle optimalizovaná, témy či tapety sa tu načítavajú extrémne dlho a ich používanie je veľmi náročné. Našťastie, tento prvok je možné vypnúť v nastavení launcheru, kde nájdete množstvo ďalších možností.

To ale nie je všetko – na domovských obrazovkách si môžete nastaviť úplne všetko, počnúc veľkosťou ikon a písma a končiac animáciami prechodov medzi obrazovkami. Dokonca na domovskej obrazovke nájdete aj feed s novinkami. Neprišli sme však na to, či je možné tento feed nejako upraviť alebo prispôsobiť, štandardne totiž zobrazuje iba správy zo zahraničných webov, aj keď menu so sekciami je po slovensky.

Zrejme vás neprekvapí, že úplne zmenená je aj notifikačná lišta, ktorú si môžete dodatočne prispôsobiť. Zmenené je aj menu s aplikáciami, kde sú tituly uložené podľa názvu v prehľadných sekciách. Úplnou samozrejmosťou je aj prekopané menu s nastaveniami, kde nájdete množstvo extra funkcií. Nechýbajú gestá na zamknutej obrazovke, ktorými môžete priamo spustiť konkrétnu aplikáciu.

Pridaných funkcií a nastavení je tu naozaj tak veľa, že sme každý deň objavovali nové. Vo všeobecnosti proti extra možnostiam nemáme nič, no v tomto prípade často pôsobili ťažkopádne. Rolu tu zohrával aj fakt, že práve tieto extra funkcie často neboli preložené do slovenčiny a hoci vo väčšine systému boli ovládacie prvky preložené, mnohé extra funkcie boli po anglicky.

Dobrou správou ale je, že výrobca minimalizoval množstvo predinštalovaného bloatware. Nájdeme tu zväčša užitočné aplikácie, ako Galéria, Správca súborov, Záznam zvuku či kancelársky balíček WPS Office. Doogee tu ponúka aj vlastný kalendár či kalkulačku a aj nástroj DG Xender na správu súborov medzi viacerými zariadeniami. Inak tu ale nájdeme iba aplikácie od Google a minimum ďalších predinštalovaných titulov.

Ako sme už spomínali v časti výkonu, zdalo sa nám, že by softvéru prospela lepšia optimalizácia. Väčšina prechodov v systéme bola bezproblémová, no niekedy sme natrafili na pokles snímkov, kedy boli animácie trošku spomalené. Takisto nepovažujeme za najšťastnejšie použitie množstva pridaných funkcií, z ktorých väčšinu bežný používateľ ani nebude chcieť použiť a ak bude, odradí ho menu v angličtine. Menej býva niekedy viac a možno práve menej preplnený systém by bolo možné lepšie optimalizovať a dosiahnuť tak lepší používateľský zážitok.

Multimédiá: Dostatočná výbava

Smartfón Doogee Mix je vďaka svojmu dizajnu aj výbave vhodný na prácu s multimédiami. Hoci aj tu zamrzí nízke rozlíšenie displeja, po ostatných stránkach je telefón skutočne vhodný na väčšinu multimediálnych aktivít. Nechýbajú hneď dva reproduktory na spodnej strane, čo je dnes pomerne veľká rarita. Hoci nejde ani zďaleka o najlepšie reproduktory na trhu, svoj účel plnia a keďže reproduktor sa ukrýva za obomi mriežkami, bude náročnejšie ich zakryť dlaňou. Poteší aj prítomnosť 3,5mm jacku pre slúchadlá, ktorý dnes už vôbec nie je samozrejmosťou.

Pri práci s multimédiami oceníte aj slušnú výdrž batérie, vďaka čomu sa pri sledovaní videí či prehliadaní obrázkov nebudete musieť obmedzovať. Tuto vynikne aj minimálny rámik okolo telefónu. Bez ohľadu na to, že ide o dostupný model, táto vlastnosť je stále pre mnohých používateľov dychberúca – ak ste sa s takýmto smartfónom ešte nestretli, zážitok z používania bude umocnený inováciou, ktorú Doogee Mix do vášho života prinesie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Rozumný štandard

Po stránke pripojenia nemáme veľké výhrady. Doogee Mix je vybavený štandardnými mobilnými pripojeniami a môžeme skonštatovať, že nechýbajú ani “európske” LTE frekvencie. Výhodou v tejto cenovej kategórii je aj pripojenie Wi-Fi 802.11 a/b/g/n s podporou 5GHz sietí, takže využijete aj výhody moderných routerov. Bluetooth tu nájdeme v staršej verzii 4.0, no tá je stále štandardom aj pri niektorých oveľa drahších smartfónoch. To isté platí aj o použití microUSB nabíjacieho konektora, ktorý by sme radšej už nevídali, no pri smartfónoch v tejto cenovej kategórii ide o štandard.

Žiadne problémy sme nemali ani s kvalitou pripojenia. 4G sme testovali aj v odľahlejších oblastiach a dokonca sa nám zdalo, že intenzita signálu bola o čosi lepšia ako pri iných zariadeniach. Možno to bolo spôsobené tým, že indikátor intenzity signálu pôsobil tak, že vždy je signál nadpriemerne kvalitný, no aj v realite sme mali stále dobré pripojenie, nestretli sme sa so žiadnymi zaváhaniami a aj pri cestovaní bol prechod medzi jednotlivými vysielačmi okamžitý. Celkovo tak hodnotíme výbavu z hľadiska konektivity ako veľmi dobrú.

Fotoaparát: Nevytŕča z radu

Doogee Mix je vybavený duálnym fotoaparátom s rozlíšením 16+8 MP. Výrobca zvolil kombináciu štandardnej a tele-photo šošovky, takže je k dispozícii aj 2-násobný zoom. Samozrejmosťou sú ďalšie funkcie spojené s duálnymi kamerami, ako možnosť rozmazaného pozadia. Môžeme však zhodnotiť, že fotoaparát je v tejto cenovej kategórii iba priemerný a napriek množstvu možností sú výsledky pomerne slabé.

Pri vynikajúcich podmienkach je možné spraviť pekné ostré fotografie s jasnými farbami a rozumným kontrastom. Akékoľvek zhoršenie podmienok, vrátane zatiahnutej oblohy, je však základom pre oveľa horšie výsledky. Fotografie v horšom osvetlení sú často tmavé, niekedy dokonca rozmazané aj pri fotení so stabilnou rukou. Dynamický rozsah je tiež pomerne nízky, a tak sme sa stretávali s prepálenými jasnými tónmi či tmavými tieňmi.

Pridaná hodnota v podobe extra funkcií tu je, no aj tu sú rôzne obmedzenia. 2x zoom je síce praktický, no výsledná fotografia má nízke rozlíšenie a chýbajú jej detaily. Rozmazanie pozadia softvérovým efektom je tiež nedokonalé, často sú ignorované hrany a rozmazanie vyzerá pomerne umelo. Stále ale musíme myslieť na to v akej cenovej kategórii sa pohybujeme. Tu nenájdeme veľa fotomobilov, no zato sa tu nájde viac smartfónov s výrazne lepším fotoaparátom ako má Doogee Mix. Ak ste náruživým fotografom, v tomto smere možno nájdete určité obmedzenia.

1x Zoom
2x Zoom

Samotná aplikácia ponúka množstvo ďalších funkcií a fotografických režimov. Tie sú na náš vkus uložené trošku neprehľadne, no pri troche zvyku je možné sa v nich bez problémov orientovať. Poteší aj prítomnosť profesionálneho režimu, s ktorým je možné odstrániť niektoré neduhy fotografií.

Kvalita videa je na podobnej úrovni ako v prípade fotografií – pri dokonalom svetle je všetko OK, v horších podmienkach je video pomerne tmavé a chýbajú mu detaily. Predná kamera má tiež problémy v interiéri, no je s ňou možné robiť pomerne slušné fotografie vhodné na sociálne siete. Aj tu ale platí, že dokonalé osvetlenie je základ. Okrem toho, predná 5MP kamera sa nachádza v dolnom pravom rohu, čo je spôsobené konštrukciou zariadenia. Zaujímavé je ale softvérové riešenie, kde pri fotení selfie vás telefón vyzve, aby ste ho otočili o 180° a následne je uhol fotenia úplne štandardný. Šikovné.


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Výborná výdrž

Doogee Mix prichádza s predinštalovanou batériou s kapacitou 3380 mAh. To je vzhľadom na použitý hardvér skutočne nadpriemerná kapacita a taká je aj výdrž na jedno nabitie. My sme s telefónom vedeli bez problémov fungovať takmer dva celé náročné dni, čo je skutočná rarita. Veľkú úlohu tu zohráva aj úsporný AMOLED displej s nízkym rozlíšením, a tak sa na výdrži nijako rapídne neprejaví ani pozeranie videí.

Žiaľ, v softvéri zariadenia nie je možné skontrolovať dobu zapnutého displeju počas testovania. Na priloženom screenshote vidíte jeden skutočne náročný deň, počas ktorého sme telefón aktívne používali a ešte sme ho aj pritom testovali. Mali sme spustené benchmarky, fotili sme, vykonávali telefonáty, prezerali nastavenia a okrem toho aj používali klasické aplikácie pre komunikáciu, sociálne siete, maily a všetky ďalšie štandardné funkcie. Na konci dňa zostávalo takmer 50 % batérie, pričom počas dňa sme telefón aktívne využívali 3-4 hodiny.

Výdrž je tak skutočne skvelá, poteší aj prítomnosť rýchleho nabíjania. Vďaka tomu je telefón možné nabiť na 50 % zhruba za 30 minút, čo je slušná hodnota a stačí na bežný deň používania. Poteší aj taká drobnosť, ako zobrazenie percent nabitia batérie v stavovom riadku hneď po spustení zariadenia – nemusíte toto nastavenie hľadať a zapínať tak, ako na takmer každom ďalšom novom smartfóne.

Doogee Mix: Záverečné hodnotenie

Doogee Mix je naozaj zaujímavý telefón. Kvôli niekoľkým spozorovaným nedostatkom nie je toto zariadenie priamym konkurentom pre najlepšie smartfóny na trhu, aj keď sa tak možno na prvý pohľad tvári. V skutočnosti ide o zaujímavé zariadenie strednej triedy, ktoré ale v niektorých smeroch predčí aj oveľa drahšiu konkurenciu.

Dizajnom telefón zaujal všade, kde sme ho vytiahli z vrecka. Displej je jeho pýchou, no zároveň jednou z najväčších nedokonalostí – Full HD rozlíšenie je v roku 2017 jednoducho základ a 720p panel zarazí aj oko laika. Softvér má veľa múch, na európske pomery je doslova preplnený (často zbytočnými funkciami), no zároveň tu nájdeme niekoľko šikovných trikov, ktoré na nás spravili dojem (ako napríklad odporúčanie pre otočenia telefónu pri fotení selfie kvôli umiestneniu prednej kamery).

Skrátka, ide o rozpoltenú osobnosť. Na jednej strane je to telefón, ktorý v niektorých smeroch vyzerá ako vlajková loď. Na strane druhej je to dostupný model s cenovkou na úrovni tesne nad 200 EUR, kde v niektorých kategóriách konkurenciu prevalcuje, no v iných zaostáva aj za lacnejšími modelmi. Pozitívne je určite to, že telefón má niekoľko odvážnych kvalít a je skvelým odrazovým mostíkom do budúcna. Stačí vyladiť niekoľko nedokonalostí, použiť lepší fotoaparát a Doogee môže mať v portfóliu skutočne atraktívne zariadenie.

Plusy

+ Bezrámikový displej

+ Cena

+ 6 GB RAM

+ Výdrž batérie

+ Drobné domyslené detaily (balenie, selfie režim)

Mínusy

– Fotoaparát

– Systém preplnený funkciami

– Pomalšie reakcie

– Nespoľahlivý skener odtlačkov

– 720p rozlíšenie displeja

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...