Creative žaluje veľkých výrobcov. Kvôli hudobnému prehrávaču

Najväčší výrobcovia smartfónov majú na krku ďalšiu žalobu. Tentokrát prišla od spoločnosti Creative, ktorá si nárokuje patentové vyrovnanie za používanie hudobného prehrávača. Nejde ani tak o konkrétne aplikácie, ako o jednu zo základných funkcií, ktoré ponúkajú. Creative totižto vlastní práva na patent, ktorý popisuje detaily “hierarchického systému pre vyhľadávanie, zobrazovanie a prehrávanie hudby”. Žalované sú spoločnosti Samsung, LG, HTC, BlackBerry, Sony, ZTE, Lenovo aj Motorola.

Creative si nárokuje uhradenie škôd za porušovanie jeho duševného vlastníctva. Nejde pritom o prvý prípad, v ktorom Creative žaloval iných výrobcov. V roku 2006 dokonca v podobnom prípade vyhral v súdnom spore s gigantom Apple. Ten musel za porušovanie “technológií” Creativu zaplatiť čiastku 100 miliónov dolárov. Žaloba sa pritom týkala funkcie, ktorú ponúkajú všetky hudobné prehrávače – v tom čase v zariadení iPod.

Creative by tak vzhľadom na precedens z minulosti mohol poľahky vyhrať a pripísať si na svoje konto niekoľko desiatok miliónov dolárov. Bude však musieť vynaložiť ešte veľa úsilia na to, aby prešiel všetkými byrokratickými procedúrami. V konečnom výsledku by sa mu to však mohlo vyplatiť.

Zdroj: phandroid

Disqus Comments Loading...