Čína sa usiluje získať nezávislosť od amerických technológií

Napätie medzi USA a Čínou neustále rastie. Ide o obchodnú vojnu, ktorú vedú práve tieto dve krajiny a ktorá sa dotýka zákazníkov technologických spoločností na celom svete. Určite si pamätáte na kauzu Huawei a USA, ktorá bola vyvrcholením vzájomných vzťahov, no zároveň začiatkom tvrdej technologickej vojny.

Problémy s používaním amerických technológií

Vybrané čínske spoločnosti majú zákaz používať americké technológie a netýka sa to len Huawei, aj keď táto spoločnosť na zákaz doplatila prakticky najviac. Jej telefóny sa výborne predávali aj u nás, teraz sa však kvôli chýbajúcim Google službám prakticky nepredávajú.

Problém je najmä s čipmi. Tie sú síce vyrábané v Ázii, no často využívajú americké technológie. Čínsky veľvyslanec Tan Jian v nedávnom rozhovore povedal, že čínske spoločnosti sa pripravujú bojovať proti dominancii USA v odvetví týkajúcom sa čipsetov. USA podľa neho zbytočne pridávajú obmedzenia, ktoré sa nijako netýkajú bezpečnosti a nemajú nič spoločné ani so súkromím používateľov. Téme sa venoval portál Huawei Central.

Mohlo by vás zaujímať:

Je údajne dôležité podniknúť kroky proti zvýšeným kontrolám, politickému tlaku a dezinformáciám, ktoré bránia čínskym spoločnostiam pôsobiť mimo domovskej krajiny. Jian dodáva, že Čína bude na toto klásť dôraz, no zároveň to uchopí tak, aby to neovplyvnilo vzťahy s Európskou úniou.

USA zaviedlo nové pravidlá vývozných licencií | Zdroj: Pexels

Výrobcovia čipov teraz čelia novým výzvam po tom, čo USA na žiadosť Joea Bidena uvalila nové pravidlá týkajúce sa vývozných licencií, v dôsledku čoho bol napríklad výrobca ASML nútený zrušiť dodávky zariadení z Číny.

Čo na to USA?

John Kirby, hovorca Bieleho domu, povedal, že cieľom amerických reštrikcií je len odstrániť rizikové faktory a neovplyvniť národné väzby s inými krajinami. Rozhodnutie o vývozných licenciách má údajne slúžiť len na ochranu národnej bezpečnosti USA. Tan však tvrdí, že to vzťahy ovplyvňuje, pretože napríklad spolupráca s EÚ sa stáva mätúcou.

Čínske spoločnosti sa teraz viac zameriavajú na domácich partnerov, ako napríklad SMIC a ich cieľom je osamostatniť sa od amerických technológií.

Náš tip
Ktorý smartfón fotí najlepšie? Nie je to iPhone ani Samsung
Disqus Comments Loading...