Asus Zenfone 5: Štýlový a veľmi dobre vybavený smartfón za rozumnú cenu | RECENZIA

Svoj nový vlajkový Android smartfón predstavila aj spoločnosť Asus. Nový model Asus Zenfone 5 spája veľmi dobrú výbavu a štýlový dizajn. Zaujme ikonickým výrezom v displeji, duálnym fotoaparátom, elegantnou povrchovou úpravou zariadenia, ale aj cenou resp. slušným pomerom cena/výkon. Plusy a mínusy tohto zariadenia si môžete prečítať v práve začínajúcej recenzii.

Náš tip
Asus ZenFone 4: Fotoaparát v hlavnej role | RECENZIA

Náš tip
Asus ZenFone 3 Max: Nadpriemerná batéria v strednej triede | RECENZIA

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OBSAH BALENIA | Príslušenstvo vždy poteší

Tmavomodrá krabička ukrýva hneď na svojom vrchu časť s nápisom “WE LOVE PHOTO.” Práve v tejto časti je ukrytá základná dokumentácia, ihla pre vysunutie zásuvky pre SIM kartu alebo pamäťovú kartu a nachádza sa tu tiež aj príslušenstvo navyše. V tomto prípade ide o jednoduchý silikónový obal, ktorý je priehľadný a kopíruje všetky línie zariadenia. S príslušnými  otvormi je tak spoľahlivou ochranou napríklad lesklej zadnej steny.

Nižšie v krabičke sa nachádza samotný smartfón zabalený v štandardnej fólii. O poschodie pod ním sa následne nachádza biely USB-C kábel pre nabíjanie alebo prepojenie s počítačom a tiež lokálna koncovka 5V/2A nabíjačky. Balenie obsahuje taktiež základné slúchadlá so silikónovými koncovkami z dielne spoločnosti Asus. Dobré je, že výrobca okrem samotných slúchadiel do balenia pribalil aj rôzne druhy vymeniteľných silikónových koncoviek pre rôzne veľkosti uší.

KONŠTRUKCIA A DIZAJN | Elegantné “Zen” kruhy

Zariadenie prichádza v štandardom “sendvič” prevedení, ktoré môžeme aktuálne vidieť aj pri viacerých vlajkových smartfónoch. Kovový rám smartfónu je pevnou oporou, dopĺňa ho následne sklenená zadná stena s charakteristickým dizajnom od Asusu.

Rozmery zariadenia sa zastavili na hodnote 153 x 75,7 x 7,9 mm. Váha tohto smartfónu sa zastavila na hodnote vskutku príjemných 155 gramov. Kvalita samotného spracovania je príkladná a môže sa pokojne rovnať minimálne dvakrát drahším vlajkovým zariadeniam.

Rozloženie prvkov zariadenia

Smartfón Asus Zenfone 5 ponúka na svojej prednej strane 6,2” zobrazovací panel, ktorého súčasťou je aj trendový výrez v displeji. Obrazovka má zaoblené rohy a prichádza s pomerom strán 18,7:9 a rozlíšením Full HD+. Nad displejom, priamo vo výreze v displeji,sa nachádza skupina senzorov, LED dióda, predná “selfie” kamera a reproduktor pre telefonovanie. Tento reproduktor však slúži zároveň aj ako sekundárny hlasný reproduktor a vytvára tak “stereo” efekt. Pod displejom je rámček o čosi hrubší, nenachádza sa tu však žiadny ovládací prvok. Tlačidlá pre ovládanie systému sú softvérové a nachádzajú sa v spodnej časti displeja.

Horná hrana, podobne ako ostatné bočné steny, je vytvorená z kovového materiálu. Na tomto mieste sa nachádza sekundárny mikrofón, ktorý pomôže napríklad pri natáčaní videa. Nechýbajú tu ani plastové časti z dôvodu prítomnosti antén. Spodná hrana je o čosi zaujímavejšia. Nachádza sa tu 3,5 mm audio konektor pre pripojenie štandardných slúchadiel, konektor USB typu C pre nabíjanie (podporuje aj rýchlonabíjanie) alebo prepojenie s počítačom, primárny mikrofón pre telefonovanie a hlasný reproduktor. Aj na spodnej hrane môžeme nájsť rovnaké spomínané plastové časti.

Ľavá strana je takmer prázdna, nájdeme tu však aj napríklad zásuvku pre dvojicu SIM kariet alebo pamäťovú kartu microSD. Smartfón podporuje DualSIM funkcionalitu, avšak má hybridný slot. Používateľ si tak môže vybrať či použije dve SIM karty (NanoSIM) alebo jednu SIM kartu a jednu pamäťovú kartu microSD. Pravá strana obsahuje tlačidlo pre zapnutie/vypnutie zariadenia a tiež tlačidlo pre reguláciu hlasitosti. Tieto tlačidlá sú vhodne umiestnené, sú však hladké a nie sú od seba odlíšené nejakou povrchovou úpravou.

Iný materiál ponúkne napríklad zadná stena zariadenia, ktorá je lesklá a sklenená. Obsahuje tiež tradičnú dizajnovú líniu zariadení “Zenfone,” ktorá spočíva v ikonických “Zen” kruhoch. Na zadnej strane sa nachádzajú aj dve šošovky duálneho zadného fotoaparátu, ktoré ľahko vystupujú z tela zariadenia. Pod nimi si našiel miesto aj duálny LED blesk. Nechýba ani čítačka odtlačkov prstov pre odomknutie zariadenia, logo výrobcu a základné informácie uvedené nižšie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

DISPLEJ | 6,2” IPS panel

Veľkým lákadlom prednej steny je veľký 6,2” IPS LCD panel s celkovým rozlíšením 2246 x 1080 pixelov a pomerom strán 18,7:9. Tento displej obsahuje výrez vo svojej hornej časti, ktorý je však možné softvérovo skryť pomocou funkcie “Skryť vrub.” Farebné podanie displeja je veľmi dobré, farby sú sýte a pozorovacie uhly vám takisto nebudú robiť problémy. Výrobca navyše od výroby zapol režim pre široký gamut farieb. Túto možnosť je však prípadne možné aj zmeniť a farebné spektrum upraviť.

Minimálny jas displeja je dostatočný, avšak ten maximálny by mohol mať ešte o čosi vyššiu hodnotu. Čítanie textu najmä na priamom slnku tak bolo o čosi viac problematické. Poteší však filter modrého svetla alebo inteligentná obrazovka, ktorá udrží displej zapnutý pokiaľ sa naň pozeráte.

PAMÄŤ | 4 GB RAM a 64 GB úložiska

Na recenziu do redakcie k nám dorazilo zariadenie v konfigurácii 4 GB RAM a 64 GB interného úložiska. Na vybraných trhoch by však mala byť v predaji aj vylepšená verzia, ktorá ponúkne 6 GB RAM. Každopádne aj nami testovaná hodnota RAM bola dostatočná, smartfón zvládol aj náročnejší multitasking a v priemere zostalo voľných približne 1,1 GB z celkovej kapacity.

Po stránke vnútorného úložiska je k dispozícii dnes už akýsi štandardný základ v prípade vyššej strednej triedy, teda 64 GB priestoru. Samotný systém Android a nadstavba od výrobcu ZenUI si ukroja približne 11 GB. Po nainštalovaní približne stovky aplikácií či nasnímaní niekoľkých desiatok fotografií a videí ostalo stále k dispozícii niečo viac ako 45 GB voľného úložiska. Ak by však predsa len táto hodnota niekomu z používateľov nestačila, k dispozícii je aj rozšírenie prostredníctvom pamäťovej karty microSD – hybridný slot.

VÝKON | Efektivita na prvom mieste

V útrobách tohto zariadenia sa nachádza osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 636 doplnený o grafický čip Adreno 509. Tento procesor je veľmi obľúbený najmä v prípade strednej a vyššej strednej triedy, pričom ide o akéhosi nástupcu populárneho modelu 625. Iste, výkonom sa nemôže porovnávať s vlajkovými procesormi, jeho hlavnou prednosťou je však efektivita. Ponúkne veľmi dobrý výkon vzhľadom k spotrebe energie, čo je pozitívne práve pre koncového zákazníka.

Smartfón si poradí s drvivou väčšinou titulov, ktoré sa nachádzajú v Obchode Play a problémy mu nenarobí ani používanie dvoch aplikácií naraz “pod sebou.” Prostredie pôsobí plynulo a pri jeho používaní som nezaznamenal nejaké nezrovnalosti. V prípade graficky náročnejších 3D herných tituloch sa však môžete stretnúť s dlhšou dobou načítania, pričom pomôcť by mohlo zníženie grafických detailov.

ČÍTAČKA ODTLAČKOV PRSTOV | Rýchla a presná

Senzor čítačky odtlačkov prstov je umiestnený na zadnej strane smartfónu, pričom je umiestnený v strede pod objektívom fotoaparátu. Tento senzor je kruhového tvaru a je dostatočne veľký. Reakcie čítačky boli v poriadku a hoci sa možno na trhu nájdu aj o čosi rýchlejšie senzory, nejde však o žiadnu katastrofu a odomykanie prebieha rýchlo a presne.

Čítačka si navyše poradí aj s ľahkou mastnotou či vlhkosťou na prstoch. Na použitý senzor si tak výrobca zaslúži pochvalu. Okrem čítačky odtlačkov prstov je možné tento smartfón odomknúť aj tvárou. Táto technológia fungovala prekvapivo veľmi dobre.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

MULTIMÉDIÁ | Nechýbajú vylepšenia od Asusu

Po stránke multimédií prichádza hneď dvojica hlasných reproduktorov. Primárny sa nachádza v spodnej hrane a sekundárny (určený aj na telefonovanie) následne na prednej hrane. Vhodným doplnkom je tiež trojica mikrofónov, ktoré dopĺňa aplikácia pre záznam zvuku od Asusu.

Túto aplikáciu dopĺňa vhodne aj lokálna aplikácia “Galéria” od výrobcu, ktorá je určená pre prehliadanie fotografií a videí. Môže byť tak použitá ako alternatíva aplikácie Fotky od spoločnosti Google, ktorá je však takisto prítomná, a to v rámci základného balíčka aplikácií od spoločnosti Google.

FOTOAPARÁT | Doplnené zaujímavým softvérom

Smartfón ponúka vo svojej výbave hneď dvojicu zadných fotoaparátov. Štandardný a primárny má rozlíšenie 12 MPix (f/1.8) a nechýba mu ani optická stabilizácia, druhý fotoaparát je širokouhlý a ponúka rozlíšenie 8 MPix (f/2.0). Prepínanie týchto dvoch senzorov je skutočne jednoduché, a to konkrétne výberom medzi dvojicou tlačidiel v spodnej časti prostredia vstavanej aplikácie “Fotoaparát,” ktorá pochádza takisto z dielne výrobcu Asus.

V prípade zadného, ako aj predného fotoaparátu sú k dispozícii viaceré pomery strán. Na výber je základný pomer 4:3, ale aj 1:1, 16:9 či 18:9. Fotografie v danej cenovej kategórii pomerne prekvapili a ponúknu dostatok detailov, ale aj prirodzené farby. Vlajkové zariadenia sú však predsa len ešte o krok ďalej. Vzhľadom k cene zariadenia sa však Asus za výsledné fotografie rozhodne hanbiť nemusí.

Predný fotoaparát ponuke jeden 8 MPix senzor, pričom nechýba ani softvér pre skrášlenie resp. samostatná aplikácia “Selfie Master” s viacerými možnosťami úprav. So zadným fotoaparátom si môžete natočiť až 4K video (30 fps). Predný fotoaparát ponúka maximálne rozlíšenie videa Full HD+ s pomerom strán 18:9.

Prostredie fotoaparátu je prehľadné a rýchle. Tlačidlo pre výber medzi predným a zadným fotoaparátom je umiestnené vhodne v spodnej časti a používateľ má na výber z viacerých režimov. Nechýba manuálny “Pro” režim, tvorba GIF animácie, panoráma, častozberné video či spomínaný režim pre “skrášlenie.” Ukážku fotografií si môžete prezrieť v galérii fotografií nižšie.

Galéria fotografií

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OPERAČNÝ SYSTÉM | Android 8.0.0 Oreo

Zariadenie prišlo na trh s pomerne aktuálnym systémom vo verzii Android 8.0.0 Oreo. Hoci samotný tvorca systému, spoločnosť Google, už predstavil aj novší systém vo verzii Android 9.0 Pie, zatiaľ nemáme informácie o prípadnej aktualizácii pre toto zariadenie. Vzhľadom ku graficky mohutnej nadstavbe to však pravdepodobne nejaký ten čas potrvá. Výrobca však dbá na bezpečnosť a smartfón obsahuje vskutku aktuálny júlový bezpečnostný balíček, ktorý rieši zraniteľnosti systému Android a nadstavby ZenUI.

Systém ako taký je graficky upravený od výrobcu. Jeho rýchlosti to však neubralo a smartfón aj so svojím úsporným procesorom funguje rýchlo a bez nejakého väčšieho zaváhania. Na výslednom produkte tak koncový zákazník ocení aj optimalizáciu softvéru, ktorá rozhodne prebehla na výbornú a za to si výrobca Asus zaslúži ďalšiu pochvalu.

NADSTAVBA OD VÝROBCU | ZenUI 5.0

Graficky náročná nadstavba s názvom ZenUI 5.0 prináša systém Android dokonale prispôsobený pohľadu tohto taiwanského výrobcu. Prostredie je plné pestrých farieb a efektných tapiet. Obrazovka uzamknutia ponúka hneď sériu spomínaných tapiet, ktoré sa striedajú, nechýba základný widget s hodinami alebo skratka pre spustenie fotoaparátu. Na tejto obrazovke sa takisto odohráva skutočne rýchle odomknutie tvárou, ktoré fungovalo spoľahlivo. Telefón rozpoznal moju tvár v okuliaroch, ale aj bez nich, či dokonca v zhoršených svetelných podmienkach.

Po odomknutí sa každý používateľ dostane na domácu obrazovku, kde nechýba Google widget, widget pre hodiny a dátum a nejaké tie základné aplikácie. Karty Google sa nachádzajú následne na úplne ľavej obrazovke. K dispozícii je, samozrejme, aj možnosť vytvárania ďalších obrazoviek, kde je možné umiestniť ďalšie widgety alebo aplikácie a nechýba možnosť zobraziť dve aplikácie naraz, a to pod sebou.

Všetky aplikácie je následne možné nájsť v príslušnom menu s aplikáciami. Toto menu je k dispozícii šikovným gestom. Stačí potiahnuť po domácej obrazovke nahor. Opačné gesto na domácej obrazovke (potiahnutie nadol) následne stiahne notifikačnú lištu. Tá je takisto graficky upravená, no nechýbajú šikovné skratky obohatené o nejaké tie vylepšenia od výrobcu.

V rámci prostredia je možné nájsť okrem základných aplikácií od spoločnosti Google aj predinštalovanú aplikáciu pre platby mobilom s názvom Google Pay a tiež niekoľko titulov priamo od výrobcu. Asus prináša správcu súborov, vlastný dialer, vlastnú aplikáciu pre kontakty, ale aj kalkulačku, aplikáciu pre počasie (čerpá zo zdroja AccuWeather) či aplikáciu pre zmenu motívov a niekoľko ďalších titulov. Nejde však o prehnane veľké množstvo aplikácií, no niektoré aplikácie sa jednoducho svojimi funkciami “duplujú” (ako napríklad Galéria a Fotky Google). Optimalizácia samotného prostredia je však veľmi dobrá a Asus odviedol poriadny kus práce, za čo si rozhodne zaslúži pochvalu. Aj s úsporným hardvérom som sa nestretol so zasekunutím prostredia alebo so zdĺhavými reakciami.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA | Pracovný deň zvládne s prehľadom

Smartfón ponúka vo svojej výbave batériu s celkovou kapacitou 3300 mAh. Hoci ide o ľahko nadpriemernú hodnotu, tento telefón bude akýmsi štandardom po stránke výdrže na jedno nabitie. Ide tak o “jednodenný” telefón, ktorý s vami s prehľadom zvládne plnohodnotný pracovný deň, avšak prakticky každý deň sa bude vo večerných hodinách hýbať v červených číslach  pýtať už na nabíjačku. Na druhej strane je tu prítomné rýchlonabíjanie 5V/2A.

V prípade hrania grafický náročnejších hier sa batéria príliš neprehrievala. Iste, teplota tela smartfónu bola o čosi vyššia, čo sa však pri zaťaží dalo očakávať. Rozhodne však nešlo o nič kritické. Softvérovú výbavu tohto telefónu dopĺňajú aj rôzne režimy pre šetrenie batérie. K dispozícii je “Režim Výkon,” štandardný režim, režim pre úsporu energie, ale aj tzv. “Súperúsporný režim,” ktorý neobsahuje pripojenie na internet a maximalizuje tak výslednú výdrž v kritických situáciách. Poteší režim pre prispôsobenie jednotlivých položiek alebo možnosť striedania týchto režimov podľa času, výkonu či stavu batérie.

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE | Cena a dostupnosť

Asus Zenfone 5 by sa dal s miernym prižmúrením oka nazvať aj ako zariadenie, ktoré ponúkne za málo peňazí veľa muziky. Iste, cena 399 eur, za ktorú sa oficiálne predáva, nie je najnižšia. Smartfón sa však ani nechce hrať na nejaký najlacnejší kúsok na trhu. Poteší tiež prvkami ako Bluetooth 5.0, NFC či FM rádio a štandardný 3,5 mm audio konektor.

Práve naopak, ide o veľmi vyspelú strednú až vyššiu strednú triedu, ktorá si navyše dizajn a tiež niektoré funkcie požičala aj z radov vlajkových smartfónov. Práve preto ide o lákavú možnosť pre používateľov, ktorý nepotrebujú brutálny a maximálny výkon, ale zároveň chcú rýchle a plynulé zariadenie na základné, každodenné úkony, a to navyše s veľmi dobrým pomerom cena/výkon.

Disqus Comments Loading...