Android 15 predĺži výdrž batérie smartfónov. Využije jednoduchý trik

Výdrž batérie dnešných telefónov nie je ani zďaleka to, čo bývalo. Na druhú stranu, tento stav je očakávaný, pretože porovnávať dnešné modely s tými, ktoré mali jednofarebné displeje a dokázali prakticky len telefonovať a písať SMS správy, by nebolo fér. Moderné smartfóny dnes dokážu takmer všetko. Či už ide o fotografovanie, natáčanie videa, surfovanie po internete, ovládanie domácnosti, počúvanie hudby a podobne.

Toto všetko si vyžaduje energiu. Medzi jej najväčších žrútov patrí hlavne displej, bez ktorého by sme sa samozrejme nezaobišli. Vysoké rozlíšenie, vysoký jas, špičkové farby, vysoká obnovovacia frekvencia. Toto všetko si vie z batérie zobrať pomerne dosť. Operačný systém Android 15, ktorý by mal byť predstavený približne začiatkom októbra tohto roka. Na tému upozornil portál Android Police.

Automatický limit podsvietenia displeja

Momentálne je systém len vo verzii Developer Preview, ktorá je určená výhradne pre vývojárov. Neskôr príde aj vo verejnej beta verzii, ktorú si budú môcť nainštalovať používatelia vybraných smartfónov, najmä Pixelov. Okrem iného, dostupná by mala byť nová funkcionalita, ktorá optimalizuje práve využívanie displeja pre dlhšiu výdrž batérie.

Mohlo by vás zaujímať:

Novinkou bude automatické nastavenie časového limitu rozsvieteného displeja. Smartfóny dnes ponúkajú možnosť nastaviť si túto dĺžku používateľsky, no v prípade, že by bola nastavená automaticky, mohlo by to ušetriť cenné miliampérhodiny v batérii. Nová funkcia by mala automaticky vypnúť displej, keď ho nepoužívate. Ako presne to bude fungovať, zatiaľ nevieme. Pravdepodobne sa na vyhodnocovanie bude používať selfie fotoaparát v smartfóne. Kód v systéme prezrádza, že funkcionalita by mala byť dostupná pravdepodobne len pre Pixel smartfóny s operačným systémom Android 15.

Náš tip
Aký je rozdiel medzi RCS správami a SMS-kami?
Disqus Comments Loading...