Android 12 umožňuje vypnúť 2G. Dôvodom sú problémy s bezpečnosťou

Google Pixel 6 | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Android 12 priniesol viacero zaujímavých noviniek, pričom najviac pozornosti si získal nový dizajn, prepracované widgety či lepšia ochrana súkromia. Spoločnosť Google však potichu pridala aj možnosť zakázať pripájanie sa k 2G sieti, informuje portál Android Police.

2G siete nie sú bezpečné

Prečo sa technologický gigant rozhodol pridať takúto na prvý pohľad zbytočnú funkciu? Kým na Slovensku je 2G sieť stále v plnej prevádzke, niektoré štáty začali obmedzovať jej používanie kvôli bezpečnosti. Technológia spustená v roku 1991 je plná zraniteľností a používa zastarané spôsoby zabezpečenia.

V prvom rade, šifrovanie hovorov a textových správ nie je dostatočné silné, takže kyber útočníci k nim vedia ľahko získať prístup. Problémom je aj chýbajúca autentifikácia vysielačov, čo zas útočníkom umožňuje nasimulovať falošný vysielač a cez neho získať prístup k údajom z mobilných zariadení.

Vysielač | Zdroj: ng-voice.com

Moderné smartfóny väčšinu času využívajú 4G alebo 5G. V oblastiach so slabým pokrytím sa však automaticky pripoja k 3G alebo 2G sieti, kvôli čomu môže byť vaše zariadenie vystavené bezpečnostným hrozbám. Pred týmto rizikom vás má ochrániť práve možnosť v nastaveniach systému zakázať pripájanie sa k 2G sieti.

Možnosť používať výlučne 3G, 4G a 5G siete síce prišla s Androidom 12, no nie všetky aktualizované smartfóny ju majú. Vyžaduje si totiž verziu 1.6 služby Radio HAL, ktorú mnohé zariadenia prichádzajúce z Androidu 11 nemajú. Avšak smartfóny s predinštalovaným Androidom 12, napríklad modely zo série Google Pixel 6, túto možnosť podporujú.

Google Pixel 6

Náš tip
USB nabíjačky majú problém. Až 70 % z testovaných malo nedostatky
Disqus Comments Loading...