4ka údajne pracuje na implementácii eSIM, vrátane ďalších projektov

Operátora 4ku vám už predstavovať nemusíme. Medzi nami je už nejaký ten rok a ponúka veľmi dobré služby. Nevýhodou však aj naďalej ostáva pomerne zlé pokrytie 4G signálom. Nový systém eSIM je však niečim, čo nemusí každý poznať.

Náš tip
Android 11 oficiálne tu: Sťahujte teraz pre tieto smartfóny

4ka pre nás chystá podporu virtuálnych kariet eSIM

Spomínaná eSIM je vlastne virtuálna SIM karta, ktorá je natvrdo nainštalovaná do vášho smartfónu. Nemáte tak žiadnu fyzickú kartu, ale iba zariadenie vo vnútri telefónu, na ktorý sa nahrajú vaše údaje samotným operátorom.

Takýto mobil tak nemusí mať ani slot na SIM karty. Na facebookovej stránke tohto operátora sa však pred štyrmi rokmi istý používateľ opýtal, či sa uvažuje nad integráciou VoWiFi, čo je prenos hlasu prostredníctvom WiFi siete a internetu.

To využijete najmä vtedy, keď sa nachádzate napríklad v podzemnej garáži, kde síce WiFi signál je, no klasické mobilné pokrytie už nie. Samotný operátor na túto otázku odpovedal: “Ďakujeme za podnet. Radi ho zvážime. Každý nápad od našich Štvorkárov nás posúva ďalej.”

Po veľmi dlhej dobe od vzniku tohto príspevku sa náš čitateľ Marek rozhodol na tento komentár reagovať. Opýtal sa, či po štyroch rokoch to 4ka už konečne zvážila. Odpoveď znie: “Momentálne pracujeme na iných projektoch ktoré chceme implementovať, napríklad eSIM.” Ide tak o skvelé správy od štvrtého, zatiaľ veľmi úspešného slovenského operátora.

Operátora sme sa ohľadom eSIM opýtali aj my

Ohľadom tejto problematiky sme sa rozhodli kontaktovať 4ku e-mailom. Odpoveď od operátora nás celkom potešila:

“Môžeme potvrdiť, že plánujeme spustenie služby eSIM, avšak v danej chvíli nebudeme konkretizovať termín ani podporované koncové zariadenia. O oficiálnom štarte budeme verejnosť informovať v dostatočnom predstihu.”

Otázkou ale ostáva, či sa systém eSIM bude Slovákmi využívať. Potrebné je totiž, aby aj smartfón funkciou disponoval. Drvivá väčšina dnešných smartfónov aj naďalej využíva klasické sloty na nanoSIM karty.

Z počiatku vám môže prísť, že eSIM je praktickou vymoženosťou, no po čase si uvedomíte, že to s praktickosťou nemusí mať nič spoločného, keďže si do telefónu len tak ľahko inú SIM nevložíte a ani ju do druhého mobilu nepresuniete. Je to otázkou budúcnosti, či sa eSIM uchytí, no 4ke držíme palce s implementáciou.

Náš tip
Radosť: Nový slovenský operátor láka na neobmedzené dáta za 20 eur
Disqus Comments Loading...