MojAndroid

Google si patentoval nový typ kontextového menu, ktoré by sa mohlo objaviť v budúcich verziách Androidu. Svojim konceptom nie je vôbec revolučné, dokonca podobným spôsobom fungujú už existujúce riešenia v niektorých alternatívnych ROM-kách. Asi najznámejšou je Paranoid Android, ktorý ponúka skutočne pokročilé nastavenia a prepracovaný vzhľad. Radiálne menu však nie je neznáme ani Samsungu, ktorý na zariadeniach s perom S Pen integroval do systému funkciu Air command.

Princíp fungovania “koláčového” menu od Googlu je veľmi jednoduchý. Založený je na dotykovom geste dvoch prstov, z ktorých jeden ostáva v nehybnej polohe. Druhým sa podobne ako pri funkcii pinch-to-zoom pohybuje v menu a v jeho jednotlivých úrovniach. Ako znázorňuje obrázok, používateľ sa dostane zo Stavu 1 (Stage 1) do Stavu 2 (Stage 2) posunom prsta smerom von. V ďalšej úrovni sa môžu nachádzať položky alebo prístup k jednotlivým funkciám zariadenia.

google-radial-menu-640x752

Patent na “koláčové” menu bol Googlom podaný na patentovom úrade US Patent and Trademark Office ešte v roku 2012, zverejnený bol však až teraz. Otázne však aj naďalej ostáva, či sa ho tvorca Androidu rozhodne niekedy aj použiť.

Zdroj: phandroid

17.3.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+