MojAndroid

Jedna z najväčších udalostí technologického sveta sa začne už o niekoľko dní a nebudeme na nej chýbať ani my. Samozrejme reč je o výstave MWC 2014, ktorá sa už každoročne koná v Barcelone. Tento ročník bude výnimočný hneď po niekoľkých stránkach. Predstavené majú byť viaceré kľúčové produkty pre tento rok, vrátane vlajkových lodí spoločností Samsung, HTC a Sony. To najlepšie zo svojich dielní však odhalia aj ďalšie spoločnosti ako Huawei, ZTE, Acer a iné. Poďme si zrekapitulovať predstavenie ktorých noviniek očakávame.

Mobile-World-Congress

ACER

Acer bude mať na MWC 2014 taktiež svoju účasť. Už teraz púta pozornosť na nový smartfón Liquid, ktorý by mohol ponúknuť čítačku odtlačkov prstov na zadnej strane. Informácií o tomto zariadení zatiaľ veľa neexistuje a tak sa o ňom viac dozvieme až po samotnom predstavení na MWC. Acer by však okrem neho mohol odhaliť aj niekoľko ďalších noviniek, vrátane nositeľných zariadení v podobe inteligentných náramkov alebo hodiniek.

Acer

Huawei

Huawei chce tento rok odštartovať vo veľkom štýle, čomu naznačuje aj jeho PROMO video pre MWC 2014.  Predstaviť má štýlový tablet s tenkým profilom, ktorý má ponúknuť vynikajúcu výdrž na batériu. Ďalej smartfón s výbornou prednou kamerou, či multimediálny tablet s podporou LTE.

Podľa špekulácií by sme sa mali dočkať aj inteligentných hodiniek a smartfónu Huawei Ascend D3, ktorý má byť vybavený osemjadrovým procesorom HiSilicon Kirin 920 s taktom 1,8 GHz. Disponovať má aj 5-palcovým displejom s Full HD rozlíšením, 16 Mpix fotoaparátom a konštrukciou, ktorá bude zrejme vyhotovená z kovu.

huawei-d3

Huawei Ascend D3

Z tabletového portfólia spoločnosti by mohol mať svoju premiéru Mediapad X1, ktorý svojimi parametrami bude konkurovať najmä Nexusu 7. Tablet má byť vybavený displejom o rozlíšení 1200 x 1920 px, výkonným štvorjadrovým procesorom HiSilicon 910 (Kirin) s taktom 1,6 GHz, 2 GB RAM, 5 Mpix fotoaparátom, doplneným o prednú 1,3 Mpix kameru. To všetko v tele, ktorého hrúbka nemá presiahnuť 7,5 mm a hmotnosťou 239 gramov.

mediapad

Huawei Mediapad X1

HTC

Jedným z najočakávanejších zariadení, ktoré má mať svoju premiéru práve na MWC v Barcelone, je aj nová vlajková loď taiwanského výrobcu. Nový HTC One 2 bude nadväzovať na úspešný dizajn svojho predchodcu, zakomponuje však väčší 5 palcový Full HD displej.

Náš tip
Všetko čo vieme o HTC One 2

HTC-M8-render-based-on-leaks-640x521

Render HTC One 2 – takto by mohol vyzerať

Novinka má vylepšiť kvalitu fotografií pomocou dvoch snímačov, ktorých parametre ostávajú v týchto chvíľach zatiaľ neznáme. Predpokladá sa však, že jeden bude 5 Mpix Ultrapixel fotoaparát pre nočné snímanie, druhý bude mať naopak vyššie rozlíšenie pre fotografovanie za dobrých svetelných podmienok. HTC One 2 má poháňať Snapdragon 800 alebo 805, 2 GB RAM a samozrejme najnovší Android 4.4 KitKat s používateľským prostredím HTC Sense 6.

LG

LG sa tento rok rozhodol niekoľko svojich zariadení predstaviť ešte v predstihu a len pred niekoľkými dňami informoval o smartfónoch patriacich do radu LG L Series III. Predstavil aj nový tabletofón LG G Pro 2 s 5,9-palcovým FullHD IPS displej s tenkým rámikom. Čo teda môžeme na MWC očakávať od tohto výrobcu? Bude to s veľkou pravdepodobnosťou mini verzia vlajkovej lode LG G2 mini, ktorá by mohla ponúknuť podobné parametre ako jej väčší súrodenec. Informácie ohľadom hardvérovej výbavy však zatiaľ neboli potvrdené.

LG G2 Mini

Samsung

Tento rok nebude na MWC chýbať ani Samsung, ktorý pozýva na mediálnu udalosť Unpacked 5. Tu má predstaviť svoju najnovšiu vlajkovú loď Samsung Galaxy S5, ktorá má prekvapiť veľkým 5,25″ displejom s rozlíšením QHD (1440 x 2560 px). Samozrejmosťou potom bude prítomnosť výkonného štvorjadrového procesora, 3 GB RAM, či 16 Mpix fotoaparátu. Najnovšie informácie hovoria o použití už štandardného Home tlačidla, ktoré však má v sebe ukrývať aj čítačku odtlačkov prstov. Je možné, že Samsung sa rozhodne poskytnúť dve verzie svojho smartfónu. Jednu vyrobenú z plastu, a druhú v prémiovejšom prevedení z kovu.

Galaxy S5 koncept

Samsung Galaxy S5 – Koncept

Spolu s Galaxy S5 majú byť podľa viacerých zdrojov predstavené aj inteligentné hodinky Galaxy Gear 2. Nová generácia tohto zariadenia by mohla priniesť nový dizajn, väčšie pohodlie a aj flexibilný OLED displej zatiaľ neznámej veľkosti. Na MWC sa možno dočkáme aj prvých zariadení s operačným systémom Tizen.

gear-tease

Sony

Sony by má vo svojom rukáve niekoľko prekvapení, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou odhalí práve na výstave v Barcelone. Okrem nového vlajkového modelu, Sony Xperia Z2, to má byť aj lacnejší model Xperia G, a svoju premiéru by tu mohol mať aj ultratenký vode a prachu odolný tablet Xperia Tablet Z2.

Xperia Z2 má ponúknuť 5,2-palcový Triluminos displej, čip Snapdragon 800, 3 GB pamäte RAM a vnútornú pamäť s kapacitou 16 GB. Vstavaný 20,7 MPx fotoaparát umožní nahrávať video v rozlíšení 1080p pri 60 fps, pričom správy naznačujú aj podporu pre 4K video.

http://www.youtube.com/watch?v=dPeYgwhFn1M

Sony Xperia Tablet Z2 by mal mať podobné proporcie ako predchodca. Má teda obsahovať 10,1 palcový displej Triluminos s rozlíšením 1920 x 1200 px, či výkonnejší procesor Snapdragon 800, spolu s 3 GB operačnej pamäte RAM. Vnútorná pamäť s kapacitou 16 GB má byť rozšíriteľná prostredníctvom pamäťových kariet micro SD, k dispozícii bude aj 6000 mAh batéria vsadená do vode a prachu odolného tela s hrúbkou len 6,4 mm. Ďalšie známe parametre zahŕňajú 8 Mpix fotoaparát, 2 Mpix prednú kameru a tiež najnovší Android 4.4 KitKat.

Sony Xperia tablet Z2

ZTE

ZTE väčšinu noviniek predstavilo už na CES v Las Vegas, no nechalo si niečo aj pre príležitosť konania sa MWC 2014. Veľa podrobností ohľadom zariadení od tohto výrobcu nemáme k dispozícii, predstaviť by však údajne mal tabletofón Grand Memo II LTE so 6 palcovým displejom a smartfón ZTE Open C s operačným systémom od Mozilly.

Lenovo a Motorola

Tento rok neočakávame od Lenova žiadne veľké novinky. Aspoň o nich v predchádzajúcich mesiacoch nepadla žiadna zmienka. Dočkať by sme sa však mohli detailnejších informácií o plánoch spoločnosti s nedávno odkúpenou Motorolou.

Náš tip
Lenovo chce Motorolu postaviť na nohy do niekoľkých mesiacov. Pomôcť má Čína

NOKIA – Nový hráč

Áno, aj Nokia bude na MWC a okrem zariadení Lumia s Windows Phone bude demonštrovať aj svoj vôbec prvý Android smartfón. Aspoň tak tomu naznačujú neustále prúdiace informácie z rôznych zdrojov. Nepôjde však o žiadny high-end, ale skôr o cenovo dostupný smartfón, ktorý by mohol zaujať predovšetkým na trhoch rozvojových krajín.

Náš tip
https://www.mojandroid.sk/2014/02/12/nokia-dalsie-modely-s-androidom/

Nokia X má mať 2-jadrový 1 GHz Snapdragon procesor (bližšie nešpecifikovaný), ktorému bude sekundovať 512 MB RAM. V ďalšej výbave by nemal chýbať 4-palcový displej s rozlíšením WVGA4 GB vnútornej pamäte (rozšíriteľnej pomocou pamäťových kariet Micro SD), 5 Mpx hlavný fotoaparát, či batéria o kapacite 1500 mAh. Vravíte, že vám tieto špecifikácie až nápadne pripomínajú Nokiu Lumiu 520? Máte skutočne pravdu, avšak na rozdiel do nej, bude Nokia X bežať na doposiaľ neurčenej verzii OS Android. Okrem iného je tiež možné, že telefón príde aj ako Dual SIM, a teda s možnosťou súčasného využitia dvoch SIM kariet.

Nokia Normandy a

To nie je všetko

Samozrejme, toto nie sú ani zďaleka všetky novinky, ktoré nás na MWC čakajú. Tešiť sa môžeme na ďalšie tablety, smartfóny a iné inteligentné zariadenia, ktoré budú zdobiť stánky známejších aj menej známych spoločností. Do Barcelony sa chystáme aj my, takže informácie z tohto podujatia budete mať vždy z prvej ruky. Nezabudnite preto, že už od 23. februára (nedeľa) vám budeme prinášať aktuálne správy z MWC, ktoré budete môcť sledovať priamo na stránke MojAndroid.sk.

18.2.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+