MojAndroid

Inteligentné hodinky sa stávajú čoraz populárnejšie a výrobcovia sa snažia na trh uviesť čoraz kvalitnejšie a funkciami nabitejšie zariadenia. Na ruke však často pôsobia neohrabane a nie príliš elegantne. Tento problém, ako sa zdá, vyriešil Pebble, ktorý si uvedomil, aké dôležité je dbať na dizajn svojich zariadení. Ešte dôležitejšie však je, aké parametre ponúknu a predovšetkým, koľko vydržia na jedno nabitie. Výdrž na úrovni 1-2 dní, ktorá je pri tomto type zariadení bežná, nie je práve najlákavejšia. Budúcnosť by však mohla priniesť značné zlepšenie aj v tejto oblasti. Pomôcť by k tomu mali najmä nové transreflektívne alebo reflektívne displeje.

Náš tip
Android – Čo nás čaká v roku 2014

reflektívny displej

Farebný reflektívny displej spoločnosti Japan Display

Na rozdiel od klasických LCD displejov s podsvietením, využívajú transreflektívne a reflektívne displeje osvetlenie okolia. Značnú časť energie, pri reflektívnych displejoch 60 a viac percent, tak dokážu ušetriť práve na podsvietení. Tieto displeje totiž nevyužívajú klasické LED podsvietenie, ale odraz dopadajúceho svetla od zadnej strany. V búdúcnosti by sa aj vďaka tomuto typu zobrazovacích panelov mohla ušetriť značná časť energie potrebnej pre napájanie mobilných zariadení, a to nehovoríme len o inteligentných hodinkách.  V základe môžeme displeje využívajúce okolité svetlo rozdeliť na dva typy – reflektívne a transreflektívne. Aký je medzi nimi rozdiel?

transflective-modes

Transreflektívny displej dokáže v prípade potreby použiť aj podsvietenie 

Reflektívne displeje nedisponujú aktívnym podsvietením a tak podobne ako na vašej kalkulačke s monochromatickým LCD displejom, v noci bez externého zdroja svetla nič neuvidíte. Transreflektívny displej odstraňuje problém s podsvietením v noci. Zatiaľ čo počas dňa alebo pri inom dostatočne silnom osvetlení funguje bez podsvietenia a využíva odraz svetla, tak pri zlých svetelných podmienkach ho už zapína. Výhodou je potom značná úspora energie a podobne ako pri reflektívnych displejoch aj výborná čitateľnosť na priamom slnku, ktorá konkuruje elektronickému papieru, nachádzajúcemu sa na čítačkách.

qualcomm

Samozrejme, toto je len rýchly pohľad na to, čo by mohlo byť budúcnosťou mobilných zariadení. Väčšia výdrž a lepšia čitateľnosť sú nepochybne parametre, o ktorých sníva nejeden používateľ smartfónov. Nové technológie nielen na poli displejov by mohli ich očakávania naplniť. Už teraz existujú reálne riešenia, ktoré verejnosti demonštrovala napríklad spoločnosť Japan Display alebo Pixel Qi. Priekopníkom v tejto oblasti je aj Qualcomm, ktorý má vlastné hodinky s tzv. Mirasol displejom. Ten taktiež využíva odraz svetla.

Japan Display okrem toho, že predstavil displej s väčšou uhlopriečkou, ukázal aj menšie reflektívne displeje určené pre inteligentné hodinky. Tieto k svojmu fungovaniu potrebujú len minimum energie. Navyše, vďaka Memory-In-Pixel štruktúre je možné statické obrázky zobrazovať s nulovým odberom. Ako už asi správne tušíte, pre hodinky je to zásadná vlastnosť, ktorá vyústi do predĺženia chodu na batériu. Výhodou tohto displeja je to, že je založený klasickej technológii LCD displejov a tak je jeho výroba pomerne lacná. Výrobca dokonca už informoval o tom, že displej vstúpil do masovej výroby, takže zariadenia s ním by sa mohli na trhu objaviť ešte v tomto roku.

japan display

Nový reflektívny displej od Japan Display vhodný aj pre inteligentné hodinky

Opäť však platí, že na rozšírenie pokročilejších technológií budeme musieť ešte chvíľu počkať. Displeje tu síce sú, no stále majú svoje chyby, kvôli ktorým ich výrobcovia vo veľkom zatiaľ nasadzovať nechcú. Je to najmä nižšia odozva a nedokonalé farebné podanie, ktoré sa súčasným displejom nemôže rovnať. Vývoj však napreduje a tak sa možno už o niekoľko rokov budeme cez deň dívať na displeje smartfónov a tabletov, ktoré budú výborne čitateľné a pritom spotrebujú len zlomok energie.

Zdroj: screentekinc, japan display

16.1.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+