MojAndroid

Vedci z University of Texas v Arlingtone prišli na spôsob ako vyrobiť mikroskopické veterné mlyny. Tieto sú tak malé, že na jedno zrnko ryže by ste ich umiestnili až desať. Okrem toho, že tieto veterné mlyny skutočne fungujú, dokážu vyrábať aj elektrickú energiu. Táto môže slúžiť napríklad na nabíjanie mobilných zariadení, a teda aj vášho smartfónu. Podľa J.C. Chiao, člena výskumného tímu miniatúrnych veterných mlynov, by stovka z nich postačila na núdzové nabitie  “mŕtveho” mobilu, a to v už v priebehu niekoľkých minút.

veterná elektraren

Vedci ďalej tvrdia, že veterné mlyny, alebo tiež mikroskopické veterné elektrárne, sú veľmi odolné. Vyrobené sú z flexibilnej niklovej zliatiny, ktorá má bez poškodenia vydržať aj silné vetry. Na komercializáciu konceptu získala exkluzívne práva taiwanská zlieváreň WinMEMS, ktorá už začala pracovať a skúmať možné využitia zariadenia. V budúcnosti by technológia mohla byť použitá napríklad pri výrobe mikro-robotov používaných ako chirurgické nástroje v zdravotníctve,  či pri výrobe mikroskopických prístrojov. Využitie by miniatúrne veterné elektrárne mohli nájsť aj v energetike. Tisícky z nich by elektrinou dokázali zásobovať niektoré domácnosti, ktoré by energiu využili napríklad na osvetlenie, zabezpečovacie systémy alebo bezdrôtovú komunikáciu.

Zdroj: verge

13.1.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+