MojAndroid

Dôležitou témou posledných týždňov je aukcia frekvencií na mobilné siete štvrtej generácie. Po mesačnej lehote na vydanie licencií, kedy sa Telekomunikačný úrad ani operátori k aukcii nevyjadrovali, začínajú postupne zverejňovať svoje plány ohľadom budovania nových sietí. Ako prvý svoje stanovisko zverejnil operátor O2, teraz s nimi prichádzajú aj zvyšní dvaja.

Náš tip
Telefónica získala kľúčové frekvencie, ide budovať LTE sieť

Ako informuje Telekom v tlačovej správe, v aukcii získal 2 x 10 MHz v pásme 800 MHz, 2 x 40 MHz v pásme 2600 MHz FDD a 50 MHz v pásme 2600 MHz TDD. Za vydražené pásmo zaplatil spolu 60 846 000 eur.

Logo Telekom

Prioritou v oblasti LTE sú momentálne pre Telekom dve najväčšie slovenské mestá, ktoré zatiaľ nemohli byť pokryté kvôli blízkosti štátnych hraníc a kolízii s frekvenciami operátorov susedných štátov. „Vďaka novému spektru začneme okamžite pokrývať Bratislavu a Košice sieťou LTE s plnou rýchlosťou a naši zákazníci tak budú môcť lepšie využiť plný potenciál svojich smartfónov a tabletov,“ uviedol Miroslav Majoroš, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Slovak Telekom.

Už v súčasnosti prevádzkuje Slovak Telekom najväčšiu slovenskú 4G sieť s pokrytím 23,7% populácie. LTE Telekomu funguje v pásme 1800 MHz, podporuje momentálne 20 rôznych zariadení a je aktuálne dostupná v 31 miestach a okolitých obciach.

Náš tip
Aukcia frekvencií LTE: najviac získal Telekom, príde aj štvrtý operátor

Zdroj: tlačová správa

8.1.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+