MojAndroid

Súčasťou väčšiny recenzií mobilných telefónov a tabletov sú v poslednej dobe tzv. benchmarky, alebo benchmarkové testy. Skúseným používateľom zrejme nie je potrebné vysvetľovať, čo to tie benchmarky vlastne sú, nájde sa však dosť používateľov, ktorí sa s operačným systémom Android ešte len zoznamujú a nie je im celkom jasné, na čo slúžia. Hlavne pre nich je určený tento článok, v ktorom sa pokúsime menej skúseným používateľom objasniť, čo sú to benchmarky a aké je ich opodstatnenie.

Nenamark2 3dmark

Benchmarky nie sú výmyslom aktuálnej doby a v minulosti (a samozrejme stále aj v súčasnosti) sme sa s nimi mohli stretnúť na desktopových počítačoch, kde slúžili na meranie výkonu a využiteľnosti počítača v náročných 3D hrách. S rozvojom mobilných telefónov a ich postupnou premenou na vreckové multimediálne centrá vyvstala otázka testovania výkonu aj u mobilných zariadení. Mobily a tablety musia plniť stále náročnejšie úlohy, používame ich na nich zložité aplikácie, hráme 3D hry a browsujeme po čoraz náročnejších internetových stránkach, ktoré si už mnohí ani neprepíname do mobilnej podoby. Všetky tieto činnosti kladú vysoké nároky na mobilné zariadenia a je preto dobré, ak sa ich výkon dá nejako merať, hodnotiť a na základe neho zariadenia kategorizovať. No a práve na tieto účely slúžia benchmarky.

Zvyšok článku si môžete prečítať v aktuálnom čísle Android Magazínu, v ktorom však nájdete ešte oveľa viac zaujímavých tém, článkov a rozhovorov.

 

Článok nájdete v šiestom vydaní časopisu Android Magazín na 29. strane

>>> Stiahnite si PDF – Android Magazín Jún 2013  <<<

Aplikácia Android Magazín je dostupná na Play Store aktuálne len pre Android tablety vo verzii 3.0 a vyššie. Pre správne spustenie aplikácie je potrebné mať nainštalovanú aplikáciu Adobe AIR. Aplikácia Android Magazín beží na platforme Coverpage od spoločnosti MONOGRAM Interactive.

16.7.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+