V minulom roku napadol vírus až 16 miliónov mobilných zariadení

Mobilný malvér sa stáva čoraz populárnejším najmä vďaka trendu trhu, ktorý je nastolený tak, že ľudia si kúpia radšej výkonnejší mobil alebo tablet namiesto počítača. V minulom roku bol počet mobilných vírusov o 25% vyšší, než tomu bolo v roku 2013, pričom sa celkovo infikovalo až 16 miliónov mobilných zariadení. V pomere k niečo viac ako miliarde predaných mobilov a tabletov v minulom roku však ide o zanedbateľné percento. Štatistiky o počte mobilných vírusov priniesla francúzska spoločnosť Alcatel-Lucent a ich výskumné stredisko Motive Security Labs.

Niekoľko faktov o mobilných vírusoch v roku 2014:

  • počet vírusov na Android a Windows Phone zariadeniach bol rovnaký,
  • Android zariadenia napadol vírus takmer rovnako často, ako Windows počítače,
  • BlackBerry a iOS zariadenia napadlo menej ako 1% vírusov,
  • až 65% používateľov sa v minulom roku spoliehalo na to, že ich ochranu zabezpečí operátor alebo poskytovateľ internetu,
  • celkovo vírusy v minulom roku napadli 13,6% domácností,
  • viac vírusov sa vyskytlo na lokálnych platobných termináloch ako na obchodoch s online platbami.

Zatiaľ čo mobilné vírusy slúžili najmä na zachytávanie citlivých dát z SMS, hovorov, GPS polohy či internetovej komunikácie, ostatné vírusy patrili do kategórie tradičných – DDoS útoky na DSL modemy a Wi-Fi Hotspoty, ransomware či chargerware, čo je vírus prenášaný káblom pri nabíjaní z USB portu. Stretli ste sa v minulom roku s nejakým typom vírusu aj vy? Ak áno, ako ste ho odstránili?

Zdroj: AndroidCommunity

Disqus Comments Loading...