MojAndroid

Január patrí už tradične medzi obdobia, keď bilancujeme uplynulý rok. Po mnohých finančných výsledkoch z predchádzajúcich období, ktoré boli v posledných dňoch zverejnené, sa teraz objavili aj dlho očakávané informácie o tom, ako prebieha neutíchajúci boj medzi mobilnými platformami. Najnovšie čísla naznačujú, že Android nestratil svoje vedúce postavenie a naďalej s obrovským prehľadom kraľuje trhu so smartfónmi. V roku 2014 sa totiž predalo až 1,4 miliardy zariadení s týmto operačným systémom, pričom rok pred tým to bolo 780,8 milióna.

Trhový podiel Androidu stúpol zo 78,9% na aktuálnych 81,2%. To sú výsledky za celý uplynulý rok, no k dispozícii máme aj informácie o poslednom štvrťroku. V tom bolo predaných 291,7 milióna zaradení s Androidom, čo stačilo na 76,7%-ný trhový podiel. To už ale nie sú až také vyslovene povzbudivé informácie, keďže v rovnakom štvrťroku o rok skôr sa síce predalo menej zariadení, no celkový trhový podiel bol na úrovni 78,3%.

Na druhom mieste sa v roku 2014 umiestnila spoločnosť Apple a jej zariadenia so systémom iOS. Tých bolo počas roku 2014 predaných 192,7 milióna, čo stačilo na 15%-ný trhový podiel. V roku 2013 to pritom bolo o čosi viac, konkrétne 15,5%. Spoločnosti sa ale darilo najmä v poslednom štvrťroku, keď bolo predaných 74,5 milióna iPhonov, čo stačilo až na 19,5% celkového počtu predaných smartfónov v tomto kvartáli.

marketshare

Microsoft predal v minulom roku 38,8 milióna zariadení, čo je o tri milióny viac, ako v roku 2013. Percentuálny podiel na trhu ale klesol z 3,6% na 3%. Rovnaký podiel patril spoločnosti aj v poslednom štvrťroku minulého roku, keď bolo celkovo predaných 11,3 milióna smartfónov so systémom Windows Phone. Celkový počet predaných smartfónov v roku 2014 bol 1,028 miliardy, čo jasne naznačuje, že popularita mobilných pomocníkov stále rastie.

Zdroj: StrategyAnalytics via PhoneArena

30.1.2015

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+