MojAndroid

V priebehu rokov sme si už zvykli na tradičné súboje medzi značkovými vlajkovými loďami, pričom množstvo smartfónov, ktoré o sebe prehlasujú, že sú najlepšie, každým rokom rastie. Výrobcovia si ale uvedomili, že na svete je stále niekoľko miliárd ľudí, ktorí smartfón ešte nemajú a tie najdrahšie kúsky si dovoliť nemôžu. Preto čím ďalej tým častejšie vidíme snahu spoločností vyrobiť zariadenie tej najnižšej cenovej kategórie, ktorého vlastnosti by mali nalákať práve tých, ktorí nemôžu alebo nechcú na telefón utratiť niekoľko stoviek eur. Takýmto smartfónom je aj Huawei Ascend Y330. Ako do tejto kategórie spadá a či sa čínskej spoločnosti podarilo vytvoriť smartfón schopný konkurovať iným modelom s najnižšou cenovkou sa dočítate v našej recenzii.

Balenie

Zariadenie nám prišlo v jednoduchej neoznačenej krabičke, čo ale určite nebude prípad oficiálneho predajného balenia. To by malo obsahovať okrem samotného telefónu aj napájací USB kábel spolu s adaptérom, slúchadlá a užívateľskú príručku. My sme našli v balení iba kábel s adaptérom s výstupom 550 mA.

Konštrukcia a dizajn

Konštrukcia telefónu jednoznačne zodpovedá svojej cene. Napriek tomu ale určite nemôžeme povedať, že by Huawei “odflákol” tento aspekt telefónu. My sme mali k dispozícii čierno-biely model, pričom najmä zadný kryt pôsobil v bielej farbe veľmi elegantne. Telo telefónu je vyrobené z plastu s lesklým prevedením, ktoré už tradične pôsobí ako magnet na odtlačky prstov. Tento nedostatok ale do značnej miery napráva biela farba zadného krytu, na ktorej neboli odtlačky takmer vôbec vidieť. Huawei Ascend Y330 sa vyznačuje kompaktnými rozmermi  122,1 x 63,5 x 11,3 mm a hmotnosťou 126 gramov. Vďaka týmto vlastnostiam je veľmi ľahko ovládateľný aj jednou rukou, pričom problémy by ste nemali mať ani ak máte menšie ruky. Lesklý povrch telefónu je síce trochu šmykľavý a niekoľkokrát sa nám stalo, že nám pri používaní takmer vypadol z ruky, no na druhej strane zaoblené hrany telefónu sú na dotyk veľmi príjemné a pôsobia výborne aj po estetickej stránke. Odnímateľný zadný kryt sedí na telefóne veľmi pevne a počas nášho používania sme sa nestretli so žiadnym vŕzganím či inými nepríjemnými zvukmi, ktoré sú pri lacnejších telefónoch veľmi zriedkavé.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Prednej strane telefónu dominuje 4“ displej, pod ktorým nájdeme kapacitné tlačidlá Späť, Domov a Menu, ktoré pri dlhšom podržaní funguje ako tlačidlo pre multitasking. Tlačidlá nie sú nijako podsvietené a v tme môže byť ovládanie spočiatku ťažšie, no stačí pár chvíľ zvykania si a tento nedostatok prestanete pociťovať. Pod tlačítkami sa v ľavej spodnej časti nachádza mikrofón, pričom reproduktor nájdeme nad displejom v strede. Ide o jediný reproduktor telefónu, ktorý je okrem telefonovania využívaný aj pre multimédia, a tak je jeho umiestnenie určite veľmi vítané. Pod ním sa nachádza už iba logo výrobcu. Rámik je na prednej strane pomerne veľký a Huawei sa tento nedostatok nesnažil odstrániť, no pri telefóne najnižšej triedy to ako nedostatok nevidíme a ovládanie jednou rukou je napriek tomu veľmi pohodlné.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

 Na zadnej strane nájdeme v hornej časti situovaný hlavný 3 Mpx fotoaparát, pod ktorým sa nachádza iba ďalšie logo výrobcu. Blesk a ďalšie prvky by ste tu hľadali zbytočne.Zadný kryt telefónu je ale odnímateľný. Nájdeme pod ním vyberateľnú 1500 mAh batériu, slot na SIM kartu štandardnej veľkosti (nie mikro SIM ani nano SIM) a slot na pamäťovú kartu. Napriek použitým materiálom pôsobí zadný kryt pevne a robustne a k telefónu prilieha dokonale.

 SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Horná stena obsahuje v ľavej časti tlačidlo napájania, na opačnej strane nájdeme 3,5 mm vstup pre slúchadlá. Na pravej strane je umiestnený vstup pre USB kábel, v pravom dolnom rohu vidíme zasa malú štrbinku ktorá uľahčuje odobratie krytu. Spodná stena je úplne prázdna, naľavo nájdeme tlačidlá pre ovládanie hlasitosti. Vďaka malým rozmerom telefónu nie je problémom ani umiestnenie tlačidla pre odomknutie obrazovky v ľavom hornom rohu zariadenia, pokiaľ telefón držíte v pravej ruke, dosiahnete naň jednoducho ukazovákom. Hardwérové tlačidlá sú veľmi pohodlné a nepôsobia lacno, ich stláčanie je veľmi príjemné a nepôsobia dojmom, že by mali každú chvíľu vypadnúť, ako je to pri iných najlacnejších zariadeniach.

Displej

Huawei Ascend Y330 ponúka 4“ TFT displej s rozlíšením 800 x 480 pixelov (233 pixelov na palec), čo je pre tak dostupné zariadenie určite nadštandardná hodnota. Obraz je veľmi ostrý a rozoznať pixely naozaj nie je vôbec jednoduché. Aj malý text je veľmi dobre čitateľný, čo určite oceníte pri prehliadaní webu alebo sociálnych sietí. Horšie je to už s reprodukciou farieb, čo pripisujeme samotnej technológii displeja. Pokiaľ je Ascend Y330 váš prvý smartfón, zrejme vám to prekážať nebude. Ak ste sa ale stretli s IPS či AMOLED displejmi, tak rozdiel spoznáte okamžite. Farby nie sú práve najreálnejšie a pôsobia trochu animovane. Na druhej strane, Ascend Y330 nie je primárne určený pre náročných užívateľov či dlhé hodiny pozerania videí alebo filmov. Na písanie správ, sociálne siete a jednoduchú prácu s telefónom je displej určite dostačujúci.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Čitateľnosť na priamom slnku je opäť obmedzená výrobnou technológiou, no pokiaľ sa vyhnete veľmi slnečným prostrediam, problém by ste mať nemali. Inak je jas telefónu možné nastaviť aj na automatický, no aj manuálna úprava jasu prostredníctvom notifikačnej lišty je veľmi pohodlná a jednoduchá. Displej ponúka dobré pozorovacie uhly z troch strán, no ak sa naň pozriete zospodu, rýchlo zbadáte veľmi skreslené farby. Ani z ostatných strán sa kvalita zobrazenia nemôže porovnávať s vyspelejšími displejmi, no zobrazenie z ostatných uhlov nie je až tak dramaticky skreslené.

Výkon a pamäť

Ascend Y330 po výkonnostnej stránke prekonal naše očakávania. Určite sme od telefónu s cenovkou pod 100€ nečakali tak plynulý chod systému a rýchle spúšťanie aplikácii. Tomu napomáha 1,3 GHz dvojjadrový procesor, ktorý je pre toto zariadenie viac ako dostačujúci. Prechody medzi obrazovkami sú rýchle a plynulé, problém nie je v podstate so žiadnou aplikáciou. Pokiaľ sa ale spoliehate na náročný multitasking, Ascend Y330 nie je pre vás. 512 MB pamäte RAM, z ktorých je k dispozícii iba necelých 200MB, totiž zbadáte najmä pri prepínaní medzi aplikáciami. Najvýraznejšie spomalenie prichádza, ak inštalujete alebo aktualizujete aplikácie z obchodu Play a snažíte sa popri tom robiť ešte nejakú inú činnosť. To je s týmto zariadením takmer nemožné, spomalenie je radikálne a nedostatok pamäte RAM sa naplno prejaví. Pri bežnom používaní to ale nie je až také očividné. Pokiaľ ide o jednoduché aplikácie ako galéria či SMS, telefón si s nimi ľahko poradí. Ak ale prepínate medzi viacerými sociálnymi sieťami či nebodaj hrami, aplikácia sa často bude musieť načítať odznova. Ak sa však ale uskromníte s menším počtom súčasne spustených aplikácii, bez problémov si spustíte aj graficky nenáročné hry. My sme si bez problémov zahrali Dark Lands, pričom sme nespozorovali ani žiadny výraznejší pokles FPS. Spustili sme aj Trials Frontier, pričom hra bola dokonale hrateľná a zaváhania boli minimálne a veľmi zriedkavé. Hrateľná bola aj hra Racing Rivals, no tu už nebola hra tak plynulá ako na výkonnejších zariadeniach. Treba mať stále na pamäti, že so vstavanou pamäťou si zálusk na nejaké náročnejšie hry aj tak robiť nemôžete a v prípade, že by ste použili pamäťovú kartu, s dvojjadrovým procesorom a 512 MB pamäte RAM by ste aj tak veľmi nepochodili. Pre občasné hranie jednoduchých alebo mierne pokročilých hier však Ascend Y330 dostačuje.

Screenshot_2014-06-01-13-05-27 Screenshot_2014-06-01-13-05-11 Screenshot_2014-06-03-15-08-13[1]

Huawei Ascend Y330 obsahuje 4GB vnútornej pamäte, pričom po prvom spustení zariadenia je pre užívateľa dostupných 1,87 GB. Ak zohľadníme cieľovú skupinu zákazníkov, pre ktorú je toto zariadenie určené, táto hodnota je primeraná. Postačí pre nainštalovanie niekoľkých aplikácii a uloženie zopár playlistov či videí. Fotografie s maximálnym rozlíšením 3 MPx takisto nezaberajú v pamäti veľa miesta, no ak by vám základná pamäť telefónu predsa len nestačila, môžete si ju rozšíriť prostredníctvom MicroSD karty.

Multimédia

Už pri prvom pohľade na Ascend Y330 musí byť zrejmé, že nie je primárne určený na masívnejšiu konzumáciu multimédií. 4“ displej síce stačí na občasné pozeranie YouTube videí, s ktorými nemal telefón žiaden problém, no na menej kvalitnom displeji to nebolo príliš pohodlné. Treba ale poznamenať, že Ascend Y330 má výkon dostačujúci na plynulé prehrávanie HD videa, ak si ale na ňom budete chcieť pozrieť film v takomto rozlíšení, veľmi pravdepodobne budete musieť použiť pamäťovú kartu.

Screenshot_2014-06-01-12-28-07 Screenshot_2014-06-01-12-28-21

Po zvukovej stránke tiež nemožno čakať od zariadenia v tejto kategórii žiadne veľké veci, no napriek nie príliš hlasnému a umelo znejúcemu reproduktoru musíme pochváliť jeho umiestnenie. Ako bolo spomenuté vyššie, Huawei zjednotil reproduktor pre multimédia s reproduktorom pre hovory, ktorý je umiestnený na prednej strane nad displejom, čo je veľmi praktické. Nedostatky reproduktoru to síce neodstráni, ale výrazne to spríjemňuje používanie zariadenia. Vstavané aplikácie galérie a hudobného prehrávača majú prívetivé prostredie, ktoré je navyše graficky zjednotené spolu s ďalšími pridanými aplikáciami od Huawei, čo vytvára veľmi príjemný pouzívateľský zážitok. Medzi ďalšími predinštalovanými multimediálnymi aplikáciami nájdeme FM Rádio, Záznam zvuku či Google aplikáciu Hudba Play.

Operačný systém

Operačným systémom je v tomto prípade starší Android 4.2.2 s nadstavbou Emotion UI vo verzii 2.0. Napriek najnižšej cenovej kategórii musíme uznať, že softwérové vybavenie telefónu je na veľmi dobrej úrovni a pri bežnom používaní je odozva systému veľmi nízka. Prechody medzi obrazovkami sú plynulé, pomerne rýchlo sa načítavajú aj predinštalované aplikácie. Trochu horšie je to s aplikáciami, ktoré naraz zobrazujú viac obsahu, no to pri takto dostupnom zariadení nie je nič nečakané.

Screenshot_2014-06-01-12-56-29 Screenshot_2014-06-01-13-16-10 Screenshot_2014-06-03-15-14-25[1]

Emotion UI 2.0 je jednou z najvýraznejších nadstavieb nad klasickým Androidom, s ktorým nemá až tak veľa spoločného. Od základov je prekopaná notifikačná lišta, ktorá v sebe obsahuje panel rýchleho spustenia a tiež aj posuvnú lištu pre nastavenie jasu obrazovky. Samotné menu systému je tiež iné, neobsahuje totiž menu s aplikáciami a všetky aplikácie sa zobrazujú ako nová ikona na ploche, podobne, ako je to v systéme iOS. Okrem toho majú užívatelia na výber z dvoch typov domovskej obrazovky – štandardný a jednoduchý, pričom ten druhý je určený pre zjednodušenie celého prostredia a ponúka iba vitálne funkcie.

Screenshot_2014-06-01-13-09-15 Screenshot_2014-06-01-13-08-32 Screenshot_2014-06-01-13-08-07

Screenshot_2014-06-01-13-16-20Screenshot_2014-06-01-13-09-31

Telefón je po vybalení z krabice a prvom spustení ihneď pripravený k fungovaniu, je v ňom totiž predinštalovaných hneď niekoľko aplikácii. K dispozícii je Správca súborov, Správca Telefónu, veľmi pekná aplikácia Počasie, celý rad aplikácií od Google, aplikácia Zálohovanie, sociálne siete Facebook a Twitter, cloudová služba BitCasa s 20 GB úložného priestoru zdarma. Nám sa najviac páčila aplikácia Motívy, ktorá slúži ako centrum personalizácie, prostredníctvom ktorého si môžete nastaviť podľa vlastných predstáv každú časť prostredia zvlášť, alebo môžete aplikovať niektorú z tém, ktoré zmenia vzhľad úplne celého prostredia.

Konektivita a komunikácia

Napriek nízkej cene výrobcovia mysleli na to, že bez kvalitného pripojenia by bol smartfón v dnešnej dobe takmer nepoužiteľný a preto aj do svojho najlacnejšieho zariadenia pridali základné komunikačné technológie. Samozrejme tu nenájdeme LTE alebo NFC, no v telefóne nechýba 2,4 GHz Wifi vo verzii 802.11 b/g/n, Bluetooth a dátové pripojenie GPRS, EDGE, HSDPA a HSUPA. Hoci dosiahnuté rýchlosti nekonkurovali tým na výkonnejších telefónoch, pri dobrom pokrytí bola aj rýchlosť internetového pripojenia prijateľná. Kvalita signálu bola v sieti Telekom veľmi dobrá a nijako sa nelíšila od tej, ktorú dosahujeme s výkonnejšími zariadeniami. S telefónom sme vykonali aj niekoľko hovorov, pričom na našej strane nebol žiaden problém a druhá strana tiež nenašla na kvalite telefonátu žiadny výraznejší nedostatok.

Fotoaparát

Pri tak nízkej cenovke je v podstate akýkoľvek fotoaparát plusom, no na snímkach je jasne vidieť, že Ascend Y330 nie je určený na fotografovanie. Snímač na tomto zariadení disponuje rozlíšením 3 MPx, má zafixovaný focus a nenájdeme tu ani žiaden blesk. Tým pádom môžete úplne zabudnúť na fotenie v horších svetelných podmienkach, rovnako ako na fotenie objektov zblízka. Ani v ideálnych svetelných podmienkach však nečakajte žiadne skvelé výsledky, aj v jasnom slnečnom prostredí boli farby rozmazané, detaily na objektoch takmer nerozoznateľné. S týmto telefónom tak budete chcieť fotiť naozaj iba zriedka a aj to iba za veľmi priaznivých okolností. Najkvalitnejšie video má VGA rozlíšenie (640*480 pixelov) a okrem nízkeho rozlíšenia disponuje aj veľmi nekvalitným podaním farieb.

IMG_20140529_184649

IMG_20140603_144632

 IMG_20140603_144742

Batéria

Batéria má kapacitu 1500 mAh, čo nie je pre takéto zariadenie vôbec málo a pri našom testovaní sa potvrdilo, že na jedno nabitie ponúkne dostatok energie pre celodenné používanie. Telefón sme nijako nešetrili, celý deň sme boli pripojení k mobilným dátam alebo wifi, pričom sme synchronizovali Gmail, Dropbox, Facebook, Twitter, Whatsapp a Google+. Okrem toho sme vykonali niekoľko telefonátov, zhotovili 15 fotografií a zvyšok času strávili prehliadaním sociálnych sietí a surfovaním po internete, vďaka čomu bol displej zariadenia zapnutý viac ako dve hodiny. Napriek tomu sme však na konci dňa mali k dispozícii ešte takmer 25% batérie, čo síce nie je veľa, ale určite to bude dostačovať väčšine užívateľov. Okrem toho sme si všimli, že napriek mnohým účtom synchronizovaným v pozadí ukázal telefón veľmi dobrú výdrž v stand-by režime, vďaka čomu by pri miernejšej záťaži mohol vydržať na jedno nabitie aj celé dva dni.

Screenshot_2014-05-30-22-09-22 Screenshot_2014-05-30-22-09-33

Záver

Huawei Ascend Y330 nás veľmi príjemne prekvapil v niekoľkých smeroch. V prvom rade je skvelé vidieť, že aj zariadenie s cenovkou pod 100 € zvláda väčšinu úkonov, ktoré by sme od plnohodnotného smartfónu očakávali. Spolu s dobrou výdržou batérie je ideálnym zariadením pre niekoho, kto nechce do smartfónu veľa investovať a zároveň sa naň chce spoľahnúť. Je ale logické, že pri tak dostupnom zariadení muselo byť spravených niekoľko kompromisov. Konštrukcia je síce pevná a kvalitná, no už na prvý pohľad je jasné, že ide o lacný telefón, čo je zrejmé vďaka celoplastovému telu. Veľmi sa muselo šetriť aj na fotoaparáte, s ktorým budete robiť fotky iba ak budete k tomu donútení. Displej je ďalším miestom, kde je jasne rozpoznateľné, do ktorej kategórie smartfón zapadá, no napriek veľmi slabej kvalite zobrazenia vyniká pomerne jemným rozlíšením, ktoré nie je vždy samozrejmosťou. Použitá technológia displeju však podstatne ovplyvňuje celkový zážitok z používania tohto smartfónu, no opäť musíme podotknúť, že v rámci svojej kategórie nie je ani tento aspekt telefónu sklamaním. Celkovo nás Ascend Y330 potešil a ukázal, že aj telefón najnižšej kategórie môže zvládať väčšinu úkonov ako jeho niekoľkonásobne drahší kolegovia. Cena tohto modelu začína už na 76 €.

Plusy

  • Výborná cenová dostupnosť
  • Jemný displej
  • Plynulosť prostredia
  • Dobrá výdrž batérie
  • Možnosť použitia microSD karty

Mínusy

  • Nekvalitné farby displeja
  • Nedostatočný výkon pri multitaskingu
  • Lacný, lesklý kryt zachytávajúci odtlačky
  • Veľmi slabý, takmer nepoužiteľný fotoaparát
24.6.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+