MojAndroid

Mobilné zariadenia sú kľúčovým faktorom pre výrobcov spotrebnej elektroniky a starajú sa o ich najväčšie príjmy. Po rokoch vývoja sa smartfóny dostali na vysokú úroveň a ponúkajú široké portfólio funkcii, o ktorých sme pred desiatimi rokmi mohli len snívať. Z iného pohľadu sa však smartfóny stávajú zložité na ovládanie, krehké a veľmi drahé. Aj tieto faktory spôsobili, že v posledných mesiacoch sa zvýšil dopyt po starých modeloch, ktorých výroba siaha aj viac než desať rokov do minulosti. Reč je o nezničiteľných Nokiách, Ericssonoch a Motorolách. Informovala o tom francúzska agentúra AFP.

Takéto zariadenia sa zmestia do vrecka, batérie im vydržia celý týždeň a konštrukčne sú odolnejšie než väčšina dnešných mobilných telefónov. Zabudnite na aplikácie, video hovory alebo na vizuálne krásnych smajlíkov. Telefóny ako je napríklad legendárna Nokia 3310 alebo vyklápačka Motorola StarTac 130 umožňovali len telefonovanie a odosielanie textových správ. Práve po takýchto modeloch sa dopyt zvyšuje.

“Niektorým ľuďom cena neprekáža, máme modely za viac ako 1000 eur. Vysoké ceny sú spojené s obtiažnosťou pri hľadaní tých modelov, ktoré boli vo svojej dobe súčasťou limitovanej edície” povedal Djassem Haddad, ktorý na webe vintagemobile.fr spustil predaj starých telefónov ešte v roku 2009.

Haddad uvádza, že za posledné tri roky sa jeho internetovému obchodu podarilo predať cez 10 000 kusov mobilných telefónov. Skutočný nárast mohol sledovať začiatkom roka 2013. Staré mobilné zariadenia vyhľadávajú podľa predajcu dve skupiny ľudí, starnúca populácia a spotrebitelia, ktorí hľadajú lacný telefón.

Medzi najpredávanejšie modely na spomínanej stránke patrí Nokia 8210, ktorá za svoju cenu 59,99 eur ponúka malý čiernobiely displej a plastové tlačidlá. Starú dobrú Nokiu 3310 si tam dokážete kúpiť za 34 eur. Iróniou je, že tento trend začína naberať na obrátkach v čase, kedy telekomunikačný priemysel podobné smartfóny recykluje a do popredie stavia smartfóny.

Motorola StarTec 130
Motorola StarTac 130

Damien Douani, expert na nové technológie v agentúre FaDa uvádza, že používať retro telefón je jednoducho moderné.

“Je to skvelý pocit nájsť niečo, čo sme poznali v inej dobe – je to trochu ako kúpiť si staré tenisky, ktoré sme si ako tínedžeri nemohli dovoliť .”

Douani dodáva, že takmer všetky smartfóny sa dnes na seba veľmi podobajú. V minulosti boli výrobcovia kreatívnejší a preto dôvod vyhľadávania starých telefónov môže ležať aj v snahe odlíšiť sa od ostatných.

Ďalšou stránkou, ktorá zarába na predaji starožitných telefónov, je francúzky Lëkki. Vo svojej ponuke má modely rôznych značiek a predáva dokonca aj staručičký GameBoy. Najnovším prírastkom je napríklad spomínaná Morotola StarTac 130 z roku 1998, ktorej farbu predajcovia zmenili za oranžovú. Takýto “vynovený” model ponúkajú za 180 eur, čo je cena, za ktorú na Slovensku kúpite napríklad vynikajúcu Motorolu Moto G. Zákazníkov obchodu silno láka retro štýl a nekonvenčné zariadenia, sú to prevažne ľudia vo vekovej kategórií od 25 do 35 rokov.

Dokázali by ste odložiť svoj HTC One (M8), Galaxy S, Xperiu Z2 alebo akýkoľvek iný smartfón do police a používať starú Nokiu ? Máte odložené nejaké staré telefóny ? 

Zdroj: AFP

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+