MojAndroid

Apple je medzi obyvateľmi USA nepochybne veľmi zvučnou a populárnou značkou. Jej produkty sa v tejto krajine, ale aj v krajinách po celom svete, predávajú veľmi dobre a spotrebitelia si ich obľúbili. Jeden, ten najvyšší, ho však vlastniť nemôže. Dôvod je veľmi jednoduchý, iPhone nespĺňa požiadavky na bezpečnostné kritéria Bieleho domu a samotného prezidenta.

obama_blackberry_1108272c

Hoci iPhone je certifikovaný ministerstvom obrany a niektorými ďalšími vládnymi agentúrami, nie je  vyhovujúci pre potreby prezidenta. Popravde, ani jeden zo súčasných high-endov, vrátane tých s OS Android a Windows Phone, nie sú údajne dostatočne bezpečné na to, aby ich mohol používať prezident Spojených štátov. Aký má teda Barack Obama telefón? Je to špeciálna edícia BlackBerry 8830 World Edition z roku 2007 s predinštalovaným softvérom SecureVoice, ktorý vyvinula spoločnosť Genesis Key. Je navrhnutý tak, aby mohol pristupovať k prísne utajovaným informáciám NSA (National Security Agency).

Prezident Obama má tento smartfón vo veľkej obľube a vlastní ho už od roku 2009, kedy nastúpil do úradu. Doma má však aj starší iPad 2, ktorý mu daroval ešte Steve Jobs v roku 2011. A ktorý smartfón by sme mu odporúčali my? Pravdaže ten s operačným systémom Android. Mohol by to byť napríklad Samsung Galaxy S4 so softvérom KNOX, ktorý bol schválený aj ministerstvom obrany USA. Android sa dá upraviť a vylepšiť aj po bezpečnostnej stránke. Podobne ako pre BlackBerry, aj pre Android by sa mohla vyvinúť aplikácia podobná SecureVoice, ktorá by zabezpečovala bezpečnú komunikáciu na úrovni hodnej prezidenta Spojených štátov.

Zdroj: reuters

5.12.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+