Prehrievaniu smartfónov je koniec. Xiaomi prišlo na to, ako ich chladiť efektívnejšie

Xiaomi 11 Lite 5G NE | Zdroj: Tomáš Kanálik

Čipsety smartfónov sú z roka na rok výkonnejšie, no zároveň sa aj viac prehrievajú. Preto Xiaomi vyvinulo technológiu Loop LiquidCool, ktorá efektivitu chladenia zlepšuje až dvojnásobne. Očakáva sa, že novinku prvýkrát v smartfóne uvidíme v druhej polovici roku 2022, informuje portál GSMArena.

Niekoľko zmien v systéme chladenia urobilo značný rozdiel

Výrobca fungovanie novej technológie vysvetlil na jednoduchej grafike. Teplo z čipsetu spustí odparovanie kvapaliny a novovzniknutý horúci plyn poputuje do kondenzátora, kde sa ochladí a zmení späť na kvapalinu. Táto kvapalina následne prejde do plniacej komory, ktorá sa napája na výparník a celý cyklus môže začať odznova.

Zdroj: blog.mi.com

Princíp ostáva podobný ako v prípade iných chladiacich systémov, no rozdiel robí niekoľko podstatných vylepšení. V prvom rade sa horúci plyn a studená kvapalina udržiavajú oddelene. Bežne sa kapilára, ktorá prenáša kvapalinu, a komora, cez ktorú prechádza plyn, nachádzajú v rovnakej rúre a následný kontakt medzi nimi znižuje účinnosť chladenia.

Za druhou veľkou zmenou stojí vynálezca Nikola Tesla. Ten svojho času vymyslel šikovnú konštrukciu, ktorá zabezpečuje, aby kvapalina prúdila len jedným smerom.

Zdroj: blog.mi.com

Technológia Loop LiquidCool ukázala v praxi výborné výsledky

Zatiaľ čo predstavenie prvého smartfónu s použitím Loop LiquidCool technológie je ešte ďaleko, Xiaomi jej účinnosť v praxi ukázalo na upravenom Mi Mix 4. Po polhodine hrania Genshin Impact na najvyšších nastaveniach sa ukázalo, že upravený model bol o 8,6 °C chladnejší ako klasický Mi Mix 4.

Xiaomi 11T

Xiaomi navyše tvrdí, že dizajn novej technológie je flexibilný a dá sa prispôsobiť tak, aby nechal dostatok miesta aj iným komponentom.

Náš tip
Prvým smartfónom so Snapdragonom 898 bude Xiaomi 12
Disqus Comments Loading...