Xiaomi Mi6: Čína opäť boduje | RECENZIA

Xiaomi patrí medzi svetovú elitu už nejaký ten rok. Za svoj rýchly vzostup môže vďačiť najmä cenovo dostupným zariadeniam, ktoré ponúkajú výborný pomer ceny a výkonu. Nie je tomu inak ani pri novej generácii vlajkovej lode Xiaomi Mi6. S tou spoločnosť opäť ukazuje, že jej smartfóny skutočne stoja za to, o čom sme sa presvedčili aj pri našom testovaní.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie a príslušenstvo

Xiaomi Mi6 prichádza v balení, ktoré prináša aj niekoľko kúskov doplnkového príslušenstva. V krabičke tak okrem rýchlonabíjačky s USB C káblom, nájdete tiež gumený ochranný kryt a redukciu z USB C na 3,5 mm audio jack. Handsfree slúchadlá ale chýbajú.

Konštrukcia: Štýlový kúsok

Xiaomi Mi6 sa nám po otvorení krabice zapáčil už na prvý pohľad. Ešte viac sme si ho ale obľúbili po tom, ako sme ho z nej vytiahli a chytili do ruky. Na prvý pocit je síce ťažší (168 gramov), no za to sa výborne drží v ruke. Vďačí za to najmä zadnej strane, ktorá je po bokoch zaoblená tak, aby dobre sadla do ruky. Skutočne, ovládať Xiaomi Mi6 jednou rukou je bezproblémové a komfortné, čo platí aj o prenášaní napríklad vo vrecku nohavíc. V čiernej farbe navyše pôsobí veľmi elegantne a diskrétne.

Za dobrú ergonómiu zariadenia vďačíme aj použitiu menšieho 5,15″ displeja, ktorý má po bokoch len minimálny rámik. Nad ním sa nachádza tradičná kombinácia telefónneho reproduktoru, prednej kamery, senzorov a notifikačnej LED diódy. Pod displejom je to o niečo zaujímavejšie. Nájdete tu zapustený snímač odtlačkov prstov a dvojicu podsvietených kapacitných tlačidiel, ktoré preberajú funkcie pre návrat späť a multitasking. Ich funkcie sa dajú ale v nastaveniach vymeniť, takže ak ste zvyknutí na iné usporiadanie, pri Xiaomi Mi6 to nebude problém.

Nie menej zaujímavá je aj zadná strana. Tá je, ako sme už v úvode spomínali, po bokoch zaoblená a pokrýva ju tiež odolné sklo. Situovaný je na nej duálny fotoaparát s LED bleskom.

Rozloženie ostatných prvkov je viac menej štandardné. V spodnej časti sa nachádza hlasný reproduktor s USB C konektorom. Napravo je to zas ovládanie hlasitosti a tlačidlo zapnutia. Na opačnej strane sa nachádza dual SIM slot, ktorý pojme dve nano SIM karty. Miesto pre pamäť rozširujúcu micro SD kartu sa tu však už nenašlo. Čo stojí za zmienku je tiež absencia 3,5 mm audio jacku, ktorý nahradil USB C konektor. Bonusom je prítomnosť infra diódy pre ovládanie elektrospotrebičov v domácnosti.

Konštrukčné spracovanie Xiaomi Mi6 je špičkové a v porovnaní s drahšou konkurenciou sa určite nemá za čo hanbiť. Práve naopak. Smartfón nás milo prekvapil a minimálne po stránke dizajnu a kvality spracovania, ho považujeme za jeden z najlepších na trhu. V rukách pôsobí trvácnym a pevným dojmom. Navyše, v čiernej verzii nie sú problémom ani odtlačky prstov, ktoré tu v podstate nie je vidieť. Jedinú výhradu máme na klzkú zadnú stranu. Pri držaní v ruke je viac menej všetko v poriadku, no pri položení na nie úplne rovné plochy, môže dochádzať k šmýkaniu. Treba si preto dávať pozor, kam Xiaomi Mi6 pokladáte. To len pre istotu, aby ste si ho znenazdajky nenašli niekde inde, ako ste ho položili. Plusom je tiež zvýšená odolnosť voči vode. Xiaomi Mi6 síce nemôžete ponoriť tak ako niektoré vlajkové lode, no odolá bežným nástrahám, ako je ošpliechanie vodou alebo zmoknutie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Bez výhrad

Xiaomi sa nenaháňa za veľkými uhlopriečkami displeja a namiesto toho, aby použilo napríklad 5,5-palcový panel, tak ostalo verné menšiemu 5,15-palcovému displeju. Ten je typu IPS, z čoho samozrejme vyplývajú aj jeho benefity. Ku kvalite zobrazenia nemáme žiadne výhrady. Displej ponúka výborné pozorovacie uhly, podanie farieb, vyváženie bielej, kontrast aj čitateľnosť vo vonkajších prostrediach a na priamom slnku.

Displej je chránený odolným sklom s 2,5D profilom. Výrobca však nepotvrdil, či ide o Gorilla Glass. Každopádne, z testov vyplynulo, že použité sklo je proti poškriabaniu rovnako odolné ako aj u iných vlajkových lodí.

Zobrazovací panel poskytuje niekoľko nastavení. Okrem možnosti manuálne nastaviť farby a kontrast, je k dispozícii aj čítací režim, ktorý potlačuje modrú farbu displeja, čím najmä v noci šetrí zrak používateľa. Aj v tomto prípade môžete zariadenie prebudiť dvojitým poklepaním na displej, alebo priložením prsta na snímač odtlačkov. Ten mimochodom funguje rýchlo a spoľahlivo.

Výkon a pamäť: Osvedčená kombinácia

Xiaomi Mi6 nás nijako neprekvapil. Ponúka totižto osvedčenú kombináciu s procesorom Snapdragon 835 a RAM, ktorá má v tomto prípade veľkosť až 6 GB. To, či niekedy takto veľkú RAM využijete je len ťažké odhadnúť, no dnes si väčšina, aj tých najnáročnejších používateľov, vystačí s kapacitou 4 GB. 6 GB tak berieme skôr ako rezervu, ktorú možno niekedy v budúcnosti využijete – a možno aj nie.

Bez ohľadu na špecifikácie a výsledky však musíme povedať, že používateľský zážitok z používania Xiaomi Mi6 je výborný. Rýchlosť reakcií korešponduje s inými vlajkovými loďami – áno, tými, ktoré sa predávajú aj o niekoľko stoviek eur drahšie. Operačný systém s nadstavbou MIUI je plynulý a fungoval bez zaváhania. To isté platí aj o spúšťaní a práci s aplikáciami. O vysokom výkone svedčia aj výsledky benchmarkov, ktoré ale tento smartfón neradia do úplného vedenia. Aspoň nie čo sa testovania v rámci našej redakcie týka. Našemu rebríčku totižto aktuálne kraľuje HTC U11, ktorý pri našich meraniach dosiahol v AnTuTu a Geekbenchi zatiaľ najvyššie skóre.

S Xiaomi Mi6 si samozrejme zahráte aj graficky náročné hry. Niet pochýb o tom, že tento smartfón si poradí s každým titulom, ktorý by ste v ňom chceli vyskúšať. O plynulý chod hier sa totižto stará grafická jednotka Adreno 540, ktorá zaručuje dostatok výkonu. V 3D Marku sme v testoch Ice Storm Unlimited a Sling Shot namerali skóre na úrovni 40690, resp. 3418, čo je viac ako v prípade HTC U11. Prehrievanie zariadenia sme nezaznamenali. Teplota sa aj pri hraní hier drží na veľmi príjemných hodnotách, ktoré používanie zariadenia nijako neznepríjemňujú.

Interná pamäť zariadenia poskytuje 64 GB kapacitu, z ktorej je pre používateľa dostupných niečo cez 55 GB. Škoda len, že vnútorné úložisko sa nedá rozšíriť prostredníctvom pamäťových kariet. Xiaomi totižto neintegrovalo žiadny micro SD slot, takže vystačiť si budete musieť s tým čo dostanete po kúpe smartfónu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá: Hlasný reproduktor a chýbajúci jack

Xiaomi Mi6 nedisponuje stereo reproduktormi a vo výbave ponúka iba jeden hlasný reproduktor. Ten ale hrá dostatočne hlasno a poskytuje tiež výbornú kvalitu reprodukcie, ktorá sa vyrovná aj drahším zariadeniam. Opäť trochu sklame absencia 3,5 mm audio jacku, ktorú výrobca kompenzuje aspoň dodávanou redukciou. Na chýbajúci obľúbený audio konektor si však musíme postupne zvykať, keďže čoraz viac výrobcov ho začína nahradzovať stále rozšírenejším USB C konektorom. Ak sa však rozhodnete použiť redukciu, tak kvalitou vás výstup určite nesklame. Ponúka totižto dostatok výkonu, ako aj vyvážené podanie frekvenčných pásiem. Reprodukciu zvuku si môžete prípadne ešte dodatočne upraviť, a to prostredníctvom vstavaného ekvalizéru.

Mutimediálne aplikácie majú v systéme Xiaomi Mi6 tiež svoje zastúpenie. Nájdete tu hudobný prehrávač Hudba, ako aj Galériu. Obidve ponúkajú len základné funkcie, ktoré nijakým spôsobom nevynikajú. Páči sa nám však ich používateľské prostredie a jednoduchosť. Samozrejme, hocikedy ich môžete vymeniť za iné, ktoré nájdete v obchode Play.

Operačný systém: Nový svet s MIUI

Nadstavba MIUI je tak trochu z iného sveta. Oproti iným sa odlišuje v mnohých veciach, a to nehovoríme iba o vzhľade, ale aj funkciách. Xiaomi k samotnej ploche pristupuje tradične čínskym spôsobom – resp. tradičným štýlom v znamení smartfónov Apple. Všetky ikonky aplikácií sú teda umiestnené priamo na ploche alebo v priečinkoch. Ak preferujete iné usporiadanie plochy s vlastným menu s aplikáciami, tak sa budete musieť poobhliadnuť po alternatívach z obchodu Play.

Nadstavba, ktorá beží nad Androidom 7.1.1 Nougat, na nás pôsobila ale veľmi uceleným dojmom. Ponúka všetko to, čo by ste od nej očakávali a ešte aj niečo navyše. Oproti čistému Androidu sa zmenilo nielen usporiadanie plochy, ale aj notifikačná lišta, a to najmä po grafickej stránke. Stále v nej však nájdete odkazy pre rýchle prepínanie funkcií telefónu a notifikácie. Samozrejme, aj tu môžete prvkom zmeniť ich usporiadania, prípadne ich vymeniť za iné.

Skvelým doplnkom nadstavby je aj podpora motívov. Tých v obchode spoločnosti nájdete skutočne veľa, pričom nejde len o akési škaredé atrapy, ale o témy, ktoré vyzerajú naozaj dobre a nebudete sa hanbiť ich použiť. To isté platí aj o pozadiach, ktorých MIUI pribalil v základe hneď niekoľko. Podobne ako motívy, aj tieto ale môžete rozšíriť o ďalšie, ktoré stiahnete z aplikácie Témy.

Nastavenia systému potom ukrývajú aj ďalšie zaujímavé funkcie. K dispozícii je napríklad Detský režim, ktorý v telefóne sprístupní iba vybrané aplikácie alebo hry a môže zabrániť posielaniu SMS správ. Dotykový asistent sprístupní niektoré základné funkcie, ktoré sú dostupné z plávajúceho okna. No a samozrejme, aktivovať môžete tiež ovládanie jednou rukou alebo zmeniť funkcie navigačným tlačidlám pod displejom. Tie môžu okrem klasického stlačenia reagovať aj na ich dlhšie podržanie.

Ako užitočná sa javí byť aj funkcia Druhý profil. Tá používateľovi umožňuje aktivovať nový používateľský profil zariadenia, ktorý bude úplne oddelený od toho, ktorý používate. Vďaka tomu môže druhý profil disponovať úplne inými aplikáciami, prípadne na ňom môžete fungovať s inými kontami pre sociálne siete či e-maily. Za podobným účelom môžete využiť aj klonované aplikácie. Tie sa mimochodom dajú aj zamknúť, čo sa týka všetkých aplikácií nainštalovaných v systéme. Pri ich spustení sa dajú odomknúť pomocou vzoru alebo odtlačkom prsta.

Noví používatelia sa budú musieť s nadstavbou MIUI pravdepodobne trochu oboznámiť. Pravdou však je, že sa na ňu zvyká veľmi rýchlo. Okrem toho, že sme niekedy zaznamenali nejaké to zamrznutie aplikácie, tak k systému ako takému nemáme žiadne výhrady. Chválime aj predinštalované aplikácie, ktoré viacerým používateľom môžu prísť vhod.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Duálna zostava

Xiaomi Mi6 ide s dobou a vo svojej výbave už ponúka duálny fotoaparát. Ten ponúka rozlíšenie 12 + 12 Mpix, 2-násobný optický zoom bez straty kvality a 4-osú optickú stabilizáciu. Samozrejmosťou je podpora natáčania 4K videa s možnosťou záznamu zrýchleného alebo spomaleného videa. Nehľadajte tu veľa nastavení. Okrem niekoľkých režimov, vrátane toho manuálneho, tu veľa toho nenájdete. Napriek tomu si ale myslíme, že väčšina bude aj tak fotiť na automatike, ktorú sme najčastejšie používali aj my.

Kvalita fotografií pritom patrí k tým lepším, a to hovoríme o zariadení, ktorého cena podlieza vlajkové lode aj o niekoľko stoviek eur. Zábery ponúkajú dostatok detailov aj príjemné farby. Vhod príde aj HDR režim, ktorý pomôže s fotením niektorých typov scén. Vyslovene sklamaní sme neboli ani z rýchlosti zaostrovania. To je síce pomalšie ako u niektorých vlajkových lodí, ako napríklad u HTC U11 alebo Samsungu Galaxy S8, opäť však pripomíname, že máme čo dočinenia s oveľa lacnejším zariadením.

4K video patrí po kvalitatívnej stránke tiež k tomu lepšiemu priemeru. Vďaka optickej stabilizácii je navyše veľmi plynulé a bez zbytočného trasenia aj počas pohybu. Zvoliť môžete ale samozrejme aj nižšie rozlíšenie.

Xiaomi Mi6 ponúka tiež možnosť fotiť pomocou tzv. 2x bezstratového zoomu a nechýba tu ani možnosť rozmazania pozadia v tzv. Stereo režime fotenia.

Bez zoomu
2x zoom

Ukážka bezstratového zoomu 

Fotografie vytvorené v Stereo režime

Konektivita: Najväčší kameň úrazu

Asi najväčším sklamaním v prípade Xiaomi Mi6 je absencia LTE pásma označovaného ako B20. To sa vo veľkom používa na Slovensku, najmä k pokrývaniu menej zaľudnených oblastí a teda širšieho okolia miest. Aj preto vám 4G nebude fungovať v mnohých menších mestách alebo obciach. Stále môžete naplno využívať 3G, no to nemá v mnohých prípadoch tak dobré pokrytie ako 4G. LTE samozrejme stále využijete v mestách, kde mobilní operátori využívajú vyššie frekvencie.  Preto veľmi dobre porozmýšľajte, či vám bude Xiaomi Mi6 po stránke konektivity vyhovovať.

Inak k samotnej výbave nemáme až tak čo dodať. Mi-šestka ponúka štandardnú výbavu vlajkových lodí v podobe WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, GPS, NFC a konektora USB C. Kvalita hovorov je na vysokej úrovni, čo platí aj o presnosti GPS, či citlivosti príjmu WiFi. Samozrejmosťou je aj podpora dual SIM, pre ktoré môžete nastaviť presne role, ktoré sa s nimi budú vykonávať. Jedna SIM tak môže slúžiť výhradne na pripojenie do internetu, ta druhá zas na hovory a SMS správy. Bonusom je potom ešte prítomnosť IR diódy, ktorá poslúži pre ovládanie domácich elektrospotrebičov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výdrž batérie

Xiaomi Mi6 nás milo prekvapil vo výdrži na jedno nabitie. Batéria s kapacitou 3350 mAh poskytuje dostatok energie aj ku dvom dňom prevádzky. Samozrejme, všetko bude závisieť od toho, ako budete smartfón využívať. Nám sa ale bežne podarilo dostať s výdržou na úroveň 27 – 35 hodín, pričom väčšinu času sme využívali konektivitu cez WiFi. Tieto časy sme dosahovali aj napriek tomu, že displej zariadenia bol počas tejto doby aktívny v priemere 5-6 hodín. To je už slušná hodnota.

Zariadenie navyše podporuje rýchle nabíjanie, s ktorým je kompatibilná aj dodávaná nabíjačka. Xiaomi Mi6 tak na 100% kapacity nabijete už do 1 hodiny a 30 minút, pričom na 50% kapacity sa z 5% dobije do 32 minút.

Výdrž na jedno nabitie môžete ešte viac predĺžiť, a to pomocou niekoľkých šetriacich režimov, ktoré sú súčasťou nadstavby MIUI. Spraviť tak môžete obmedzením aktivít na pozadí alebo zapnutím Šetrenia batérie, ktoré sleduje procesy na pozadí, pozastaví synchronizáciu a minimalizuje animácie systému.

Záverečné hodnotenie: Xiaomi Mi6

Xiaomi Mi6 je za peniaze, za ktoré sa predáva, skutočným ideálom. Teda takmer. Z pohľadu používateľa je najväčším deal breakerom najmä absencia 800 MHz LTE pásma. Ak vám ale neprekáža, tak Mi6 môžeme len odporučiť. Ponúka totižto skvelú hardvérovú výbavu, kvalitný duálny fotoaparát, prémiovú konštrukciu, ako aj výborný displej a snímač odtlačkov prstov. Navyše, poteší aj dlhá výdrž na jedno nabitie a zaujímavá nadstavba MIUI. Aktuálne sa Xiaomi Mi6 dá kúpiť za cenu približne 480 eur, pričom častokrát je v čínskych e-shopoch súčasťou akcií, kedy sa cena dostáva na úroveň iba 400 eur. Zakúpiť si ho môžete napríklad aj v e-shope TomTop.

Za zapožičanie zariadenia na testy ďakujeme e-shopu TomTop.

Plusy:

  • Prémiová konštrukcia
  • Kvalitný displej
  • Skvelá výdrž na jedno nabitie
  • Výkon a rýchle reakcie
  • Duálny fotoaparát
  • Cena

Mínusy:

  • Chýba 3,5mm audio jack
  • Absencia 800 MHz LTE
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...