RECENZIA Xiaomi Mi 8 Lite: Luxus, komfort a kvalita za viac ako priaznivú cenu

Ak boli niekedy pojmy ako sklenená zadná stena, 4K video alebo USB-C konektor výsadou najdrahších telefónov, dnes to tak nie je. Presvedčilo nás o tom aj Xiaomi Mi 8 Lite, ktoré sa nám na krátky čas dostalo do rúk. Už na začiatok vám môžeme prezradiť, že sa jedná o poctivý a vydarený kúsok.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Naozaj nie je “Lite”

Balenia sa pri lacnejších smartfónoch za tie roky celkom ochudobnili. Našťastie to nie je prípad Xiaomi Mi 8 Lite. Po otvorení veľmi peknej krabičky sme ako prvú uvideli obálku. Veľkými prekvapením je pribalený obal na telefón. Silikónový kus príslušenstva si môžeme len pochvaľovať. Kvalitu spracovania a zmysel pre detail potvrdzuje aj jemne vystúpený nápis “Designed by Mi” na ľavom boku.

Malou nápovedou vedúcou k najväčšiemu mínusu Xiaomi Mi 8 Lite je redukcia z USB-C na audiojack. Tá sa nachádza v obálke spolu s ihlou na vyberanie SIM kariet. Pod obálkou je samotný smartfón obalený fóliou spredu i zozadu, zadný fotoaparát má dodatočne vlastnú.  Pod ním je už len adaptér na nabíjanie technológiou QuickCharge 3.0 a kábel na nabíjanie s USB-C koncovkou.

Konštrukcia a dizajn: Pán elegán

Xiaomi Mi 8 Lite sa nám do rúk dostalo vo farebnom prevedení “Black”. Musíme už na začiatok povedať, že ide o veľmi elegantný smartfón. Na prednej strane sa rozlieha veľký displej s bradou v spodnej a výrezom vo vrchnej časti. Tenké rámčeky sa potom tiahnu po oboch stranách. Výrez poňal prednú kameru, malý reproduktor a ostatné senzory, vrátane notifikačnej LED diódy.

Zadná stena je domovom skenera odtlačkov prstov a duálneho fotoaparátu. Veľkú pochvalu si zaslúži už po dizajnovej stránke, pretože výrobca v tomto prípade nevsadil na “iPhone X klišé” otočenie fotoaparátu a ten je teda usporiadaný horizontálne. Stena je sama o sebe vyrobená z pekného skla. Daňou za krásu sú všade prítomné odtlačky prstov (teda pokiaľ odignorujete pribalený obal). Aj farba je pekná. Čierna tu nie je len čierna. Zachytili sme odlesky modrej i fialovej.

Kovový rámik sa tiahne okolo celého Xiaomi a je tenkou bodkou za luxusným spracovaním. Prečo tenkou? Pretože aj Mi 8 Lite samo o sebe je veľmi tenké. Pri rozmeroch 156 x 76 mm má hrúbku len 7,5 mm. Hmotnosť 169 gramov nie je malá, ale to ani rozmery.

Spomínaný rámik v dolnej časti prerušuje USB-C konektor na nabíjanie. Susedmi sú mu dierky na reproduktor na jednej strane, na tej druhej sú len dizajnovým prvkom schovávajúcim mikrofón. Na pravom boku sú dobré tlačidlá na reguláciu hlasitosti a napájanie. Dobré zato, lebo sa používali naozaj dobre. Ľavý bok okupuje hybridný slot na dve nanoSIM karty, alebo SIM a microSD kartu. Hore je už iba mikrofón. A audiojack? Bohužiaľ, Xiaomi Mi 8 Lite sa na vlajkové lode podobá aj v tomto nechválne známom trende. Nenájdete ho tu.

Celkový dojem zo spracovania by sa dal číslami vyjadriť asi ako 10/10. Mi 8 Lite je solídny smartfón s elegantným dizajnom. Zaujať by najmä v čiernom prevedení nemusel len mladých ľudí, ale aj ľudí s určitou vážnosťou, napr. podnikateľov a manažérov. Kvalitu v ruke pocítite už na prvýkrát a používanie bude veľmi príjemné. Po dizajnovej stránke sa zaň určite nemusíte hanbiť.

Skener odtlačkov prstov: Rýchlik bez meškania

Skener odtlačkov prstov si na Xiaomi Mi 8 Lite môžeme len pochvaľovať. Veľkosť, rýchlosť, či umiestnenie, môžeme naozaj len chváliť. Umiestnenie je také prirodzené, že kedykoľvek chytíte mobil do ruky, prst vám pristane na skeneri.

Rýchlosť je blesková a samotná animácia odomknutia je dosť možno pomalšia ako rozoznanie odtlačku. Tak alebo tak sa jedná o milisekundy. Odomknutie je navyše doprevádzané veľmi príjemným zvukom. Ten sa síce po aktualizácii (viac v časti Systém) zmenil, ale stále bol pekný.

S registráciou odtlačkov nebol žiadny problém. Narozdiel od Huaweia tu však nie je zobrazované to, ktorú časť prsta je potrebné ešte oskenovať. Skener ale aj tak fungoval bez problémov. Nenašli sme síce možnosť stiahnuť notifikačnú lištu prejdením po ňom, no určite tam niekde musí byť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Tisíc dôvodov pokochať sa

Prednej strane Xiaomi Mi 8 Lite dominuje 6,26-palcový displej s rozlíšením 1080 x 2280 bodov. Ten má pomer strán 19:9 a v hornej časti obsahuje neveľký výrez. Technológia IPS je jedným z mála “Lite” prvkov na displeji a smartfóne celkovo.

Farby sú veľmi kontrastné a pekné, dali by sa aj opísať aj ako živé. Prekvapila čierna, ktorá bola aj v tme veľmi tmavá, skoro ako pri technológii AMOLED. Na displej bola jednoducho radosť pozerať. Rozlíšenie je viac ako dostatočné, pozorovacie uhly sú tiež nadpriemerne dobré.

Chválime aj ohromujúci rozsah jasu, ktorý nás prekvapil. Jeho maximum a minimum naozaj zachádzajú do extrémov, takže vyhovie na priamom slnku rovnako ako v noci. K nočnému čítaniu sa pripája aj Filter modrého svetla, ktorý funguje podľa predpokladov.

Ak si to všetko zhrnieme, displej Xiaomi Mi 8 Lite sa naozaj podaril. Veľké výhrady nemáme ani voči výrezu. Regulácia jasu a jeho rozsah boli príjemným prekvapením a spolu s peknými farbami môže byť tento displej jedným z argumentov, prečo si tento smartfón kúpiť.

Výkon a pamäť: Nezapotí sa len tak ľahko

Mi 8 Lite sa vyrába až v troch pamäťových verziách. Nám sa do rúk dostala “najslabšia” z nich. Procesor sa však nelíši, takže aj my sme mali dočinenia so Snapdragonom 660 od Qualcommu. Je osemjadrový s taktom 4 x 2,2 GHz a 4 x 1,8 GHz. O grafiku sa stará Adreno 512.

Ak sa na to pozrieme papierovo, Snapdragon 660 určite nie je žiaden nadupaný kúsok, ktorý by do vrecka strčil všetkých konkurentov. Z praxe však vieme, že jeho použitie výrobcom nebolo žiadnou chybou. Telefón bežal po celý čas testovania úplne bez problémov, nezahrial ho ani multitasking. Svoj podiel na tom určite majú aj 4 GB RAM.

Úložisko s kapacitou 64 GB nám po prvom zapnutí ponúklo 49 gigabajtov. Z úbytku treba obviniť nadstavbu, ku ktorej sa ešte dostaneme. Aj tak je to stále dosť, najmä ak máte k dispozícii možnosť SD karty. Počas celého testovania sa nám nepodarilo Mi 8 Lite nijako zaskočiť. Celkový výkon je viac než dobrý, takže si ho môžu užiť aj stredne nároční hráči hier.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Najlepší z najlepších

V tejto časti sa pravdepodobne trochu zdržíme. Začneme tým, o čom budeme rozprávať najmenej: operačný systém. V tomto prípade sme mali dočinenia s Androidom 8.1 Oreo. Počas používania si ho ale vôbec nevšimnete. Prečo? Pretože je dokonale prekrytý nadstavbou MIUI a nám to vôbec nevadí.

Z krabičky sme Xiaomi Mi 8 Lite vytiahli s nadstavbou MIUI 9.6. Okamžite sa nám však podarilo nainštalovať verziu 10.0. Aktualizácia zmenila okrem ikon a niektorých systémových zvukov aj celkový výzor. Hranaté karty sa zaoblili a páčilo sa nám aj ovládanie hlasitosti.

Nadstavba pôsobí tak, akoby bola vlastným operačným systémom. Ponúka aj vlastné gestá, ktoré sú úplne super. Ich fungovanie je bezchybné a používanie návykové. Jedine rýchlosť je pri vyvolaní multitaskingu pomalšia ako klasické tlačidlo, na to sa však dá zvyknúť a nie je to chyba smartfónu.

Dojem z prostredia je skvelý, MIUI 10 nás absolútne uchvátilo. Pekné animácie, celkový dizajn a iné. Najprv ale asi začneme tým, čo nás zamrzelo. Sú to notifikácie, ktorých ikony sa nezobrazovali v stavovom riadku. Je možné, že sme v nastaveniach prehliadli možnosť upraviť to, ale v našom prípade smartfón len zavibroval a lištu sme si museli stiahnuť už len preto, aby sme zistili, o aké upozornenie ide. A zase na uzamykacej obrazovke sa notifikácie nedali otvoriť či vybaviť.

Posledná výhrada je namierená proti niektorým aplikáciám. Nebavíme sa o predinštalovaných aplikáciách, ale napríklad Messenger s tým mal problém. Výrez totiž bránil zobrazovaniu obsahu a v hornej časti aplikácií potom vznikali bugy a prekrývanie niektorých prvkov. To by bolo ku kritike asi tak všetko.

Na druhej strane sú predinštalované aplikácie početné a podarené. Dobrý príkladom je Galéria alebo pokojne aj aplikácia Hudba. Prehliadač súborov je prehľadný rovnako ako Nastavenia.

MIUI je známe hlavne tým, ako sa v ňom dá veľa vecí prispôsobiť. Aj nás prekvapilo, nad čím všetkým sme mali kontrolu. Prispôsobiť sme mohli veľkosť písma s neobvykle veľkým rozsahom. Zvuky, nastavenia, widgety či rôzne skratky a gestá, to všetko sme si mohli prispôsobiť.

Z možností systému chválime aj funkciu Duálne aplikácie. Umožňuje vám vytvoriť si pre niektoré aplikácie kópiu s druhým účtom. Dokonca je tu možnosť dvoch používateľov. Tá vám na základe uzamykacieho vzoru odomkne “vašu časť mobilu”. Spolu s ďalšími maličkosťami tvorí nadstavba MIUI 10 celok, ktorý nás nielenže prekvapil, ale aj potešil a jeho používanie bola čistá radosť. Jedinou výčitkou zostávajú notifikácie.

Multimédiá: Pri hudbe zaváhal, ale vadiť to nebude

Ak sa pozriete na tento smartfón, pravdepodobne vás displej očarí. 6,26-palcový zobrazovač je naozaj super a mnoho používateľov by ho rado využilo naplno. Sociálne siete sa nám spravovali pohodlne, dobré bolo aj čítanie novín alebo pozeranie videí.

S posledným menovaným sa spája aj reproduktor. Ten je spolu s chýbajúcim audiojackom najväčším nedostatkom Xiaomi Mi 8 Lite. Reproduktor nie je zlý v čistote zvuku alebo v jeho kvalite. Chýba mu však hlasitosť. Je dobrý, aj hĺbky sú nadpriemerné, ale jednoducho je tichý.

Audiojack sa tu nekoná. Nie je na to ani nejaký oficiálny závažný dôvod, takže to celkom zamrzí. Pribalená redukcia je síce dobrá a funguje správne, no aj tak sme sa niekoľkokrát pristihli hľadajúc ju na dne tašky. Je to veľká škoda.

Koniec koncov ale smartfón nie je zlý ani na multimédiá. Veľký displej, dostatočný výkon alebo aj celkom dobre hrajúci reproduktor a rýchly systém tvoria dobrý mobil na spravovanie sociálnych sietí, pozeranie videí alebo hranie hier.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Umelá inteligencia sa udomácnila v strednej triede

Na rozdiel od reproduktoru, pri fotoaparátoch Xiaomi nezaváhalo. Oba sú vyzbrojené umelou inteligenciou a vyrobilo ich Sony. Vzadu sa nachádza duálny snímač s rozlíšením 12 Mpix (Sony IMX363 s 1,4 µm pixelmi a clonou f/1.9) a 5 Mpix (Samsung S5K5E8 s 1,12 µm pixelmi).

Zvláda natočiť video až v 4K rozlíšení alebo vo Full HD so 60 snímkami za sekundu. Aplikácia fotoaparátu je krásne prehľadná, ponúka aj manuálny režim. Zaujímavé je pomenovanie portrétneho režimu, ktorý tu nájdete pod menom “Na výšku”. Hore sa nachádza prepínanie umelej inteligencie a ďalšie rýchle voľby. Tlačidlo zapnutia prednej kamery je umiestnené vzorne hneď vedľa spúšte.

Výsledky sú naozaj super. Fotky majú sýte farby, sú pekne zaostrené a nič im nechýba. Vtipná je napríklad funkcia, keď nám smartfón rozpoznal jedlo a rastlinu. Na základe použitej umelej inteligencie dokáže potom fotoaparát upraviť a nastaviť niektoré hodnoty tak, aby boli výsledky čo najlepšie. Môžete sa aj sami presvedčiť, či sa mu to podarilo, my sme boli s výsledkami veľmi spokojní.

Pre porovnanie sme pár fotografií zhotovili dvojmo. Tá naľavo je odfotená bez umelej inteligencie, pri tej pravej sme ju zapli. Porovnajte si sami, či AI urobilo dobrú prácu.

Predná kamera je len jedna. Zato má až 24 Mpix (Sony IMX576 a pixely majú 1,8 µm). Softvérovo zvláda nielen beauty mód (ktorý sme pri prvej možnosti vypli), ale aj bokeh efekt. Skúšali sme ho aj s viacerými osobami v zábere a výsledky nie sú na zahodenie. Video zvládne až vo Full HD.

Konektivita: Jack nie je jediná chýbajúca vec

Z hľadiska konektivity je tento počin Xiaomi obstojný. Okrem takých obyčajných, priam až nevyhnutných vecí ako Wi-Fi, GPS alebo LTE ponúka aj Bluetooth vo verzii 5.0. Potešila prítomnosť funkcie USB OTG cez USB-C konektor. Berieme to ako malé odškodné za chýbajúci audiojack.

Za čo však odškodné nedostaneme je NFC. Aj to Mi 8 Lite chýba. Zamrzí to v prípade, ak ste mali v pláne očariť týmto fešákom aj predavačku v obchode. Bohužiaľ, nezaplatíte ním. A na záver smutného príbehu sa môžete rozlúčiť aj s infraportom. Prečo ho môžu dostať lacnejšie i drahšie modely a tento ho nedostane? Tomuto ťahu Xiaomi sme tak trochu neporozumeli.

Volania, SMS-ky či dáta tu bežali bez problémov. Všetko je tu rýchle (vrátane míňania dátového balíčka) a na kvalitu hovoru sa nikto nesťažoval. Ani reprodukcia nebola zlá, postaral sa o ňu malý reproduktor vo výreze. Po stránke konektivity to už teda Xiaomi mohlo dotiahnuť ku dokonalosti, no nie je to také zlé.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Rýchlo nabijete, pomaly vybijete

Výrobca Xiaomi zvykne do strednej a nižšej strednej triedy osádzať čo najväčšie akumulátory. V prípade modelu Mi 8 Lite sme mali dočinenia s batériou s kapacitou 3350 mAh. Nie je to teda žiaden obor, no vôbec nám to nevadilo.

Na jedno nabitie sa nám podarilo dosiahnuť aj dva dni menej náročného používania. Vyťaženie na maximum položilo batériu približne po jednom dni a pár hodinách. Screen-on-time sa pohyboval nad hranicou 6 hodín, nabíjanie nezabralo viacej ako dve. Je to hlavne vďaka nabíjačke, ktorá podporuje QuickCharge 3.0.

Celkovo sme boli s výdržou spokojní, osobne sme ale od Xiaomi čakali trochu viacej. To však vôbec nevadí, pretože rýchle nabíjanie je skvelým prekvapením.

Xiaomi Mi 8 Lite: Záverečné hodnotenie

Nový počin čínskeho giganta ako odľahčená verzia vydarenej vlajkovej lode nás naozaj prekvapil. Jeho kvalitné spracovanie a efektný dizajn spolu tvoria luxusný dojem. Displej má krásne farby a vôbec nám nevadil jeho výrez. Skener odtlačkov prstov je rovnako rýchly ako celý smartfón. Jeho výkon vyhovie aj náročnejším.

Systém telefónu a jeho prepracovaná nadstavba MIUI 10 v nás zanechala dobré dojmy a na jej používanie sme si rýchlo zvykli. Fotoaparát ponúka v spolupráci s umelou inteligenciou veľmi dobré výsledky a určite nesklame. Konektivita stráca na absencii NFC a audiojacku, poteší dual SIM. Batéria na záver nesklamala, naopak potešila rýchlym nabíjaním.

Smartfón svojím dizajnom útočí na mladých zákazníkov a my si myslíme, že jeho kúpu neoľutujú. Rovnako tak by ju mali zvážiť aj tí, ktorí hľadajú pekný a spoľahlivý smartfón, s ktorým sa im bude dobre pracovať. Na svoju cenu Xiaomi Mi 8 Lite naozaj ponúka veľa dobrých argumentov, prečo by ste si ho mali zadovážiť.

Za zapožičanie telefónu ďakujeme oficiálnemu e-shopu mi-store.sk, kde si Xiaomi Mi 8 Lite môžete kúpiť za skvelú cenu 259 EUR.

Disqus Comments Loading...