Virtuálna realita zachránila život, lekári použili pri operácii Google Cardboard

Pred 4 mesiacmi prišlo v Minnesote na svet malé dievčatko Teegan Lexcen, to však nemalo také šťastie, ako ostatní novorodenci a z pôrodnice sa domov nepobrala. Mohol za to fakt, že Teegan v hrudi bilo len malé, nie príliš výkonné srdce. Aby toho nebolo málo, dieťa prišlo na svet bez funkčných pľúc, telo totiž disponovalo len pravým z dvojice dýchacích nástrojov.

Teegan strávila svoje prvé Vianoce v detskej nemocnici Nicklaus v Miami na Floride, kde sa podrobila mimoriadne zaujímavému vyšetreniu. Tím lekárov totiž využil googlovské kartónové okuliare pre virtuálnu realitu, ktoré im umožnili nahliadnuť do hrude malého dievčatka a určiť vážnosť jej fyzického postihnutia. Celý proces pritom spočíval v prevedení naskenovaaných 2D dokumentov do stereoskopického obrazu. Toto využil kardiovaskulárny chirurg Dr. Redmond Burke na premietnutie obrazu prostredníctvom smartfónu do virtuálnej reality z dielne Google, teda okuliarov Cardboard.

Lekári pritom učinili dôležité určenie, keď presne určili bod rezu na hrudi malej Teegan, čím jej zachránili život. Virtuálna realita sa tak dostáva čoraz viac do popredia aj v oblasti medicíny, kde bude mať rozhodne ešte čo povedať.

Zdroj: Engadget

Disqus Comments Loading...