RECENZIA Umidigi A3: Slabší a lacný fešák plný prekvapení

Nie vždy sa do redakcie na test dostanú len smartfóny od značiek ako Samsung, Huawei alebo Xiaomi. O tom som sa presvedčil, keď sa mi do rúk dostalo Umidigi A3. Hoci značka na našom trhu už nejaký čas pôsobí, ešte som veľa jej modelov nevidel. Sám som bol zvedavý, čím ma dokáže prekvapiť tak lacný smartfón. Po krátkom čase môžem povedať, že ma prekvapil naozaj mnohokrát.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Prvá séria prekvapení na seba nenechá čakať

Do rúk sa mi dostala pomerne ľahká krabička s nenápadným logom Umidigi a zaujímavou textúrou. Po jej otvorení som zostal príjemne prekvapený. Telefón bol zabalený v obale imitujúcom kožu. Žiaden luxus, ale povedzme si narovinu: niektoré smartfóny za desaťnásobnú cenu nedostanete s obalom.

Ďalšiu pochvalu si Umidigi zaslúži za fóliu, ktorú pridalo do balenia. Okrem nej sa tu nachádza pekná obálka s nejakými dokumentami a ihlou na SIM slot. Pod ňou nabíjací adaptér 1A/5V a červený microUSB kábel.Ten by bol možno aj pekný (odhliadnuc od toho, že sa červená bije so zlatými detailmi balenia), ale nie je to ako kábel OnePlus. Tento vyzerá skôr ako pelendrek. Svoju prácu si však plní zodpovedne a prenesiete ním nielen energiu, ale aj potrebné dáta.

Konštrukcia a dizajn: Štýlový svojím vlastným spôsobom

O Umidigi A3 som spočiatku chcel napísať, že sa mi nepáči. Potom mi ale došlo, že je to len iný štýl, na ktorý nie som zvyknutý. A naozaj je to tak: či už tvar, celkový dojem, alebo jednotlivé detaily, je jednoducho štýlový svojou vlastnou cestou. Práve to sa mi napokon zapáčilo.

Prednej strane dominuje displej obklopený hrubými rámčekmi. Dali sa urobiť aj menšie, ale tieto mi akosi vyhovovali a nemám sa prečo sťažovať. V hornom rámčeku si domov našla predná kamera, reproduktor na hovory a notifikačná dióda. Za toto patrí Umidigi ďalšia pochvala, diódu už na dnešných smartfónoch už nenájdete často.

Zadná stena “zlatej” farby je vyrobená z plastu. Okupuje ju duálny fotoaparát otočený v štýle iPhone X. Neďaleko neho, na pomerne dobrom mieste, sa nachádza skener odtlačkov prstov. Zabudnúť netreba ani na LED blesk hneď pod fotoaparátom. Celkom dole je potom už len logo výrobcu a údaje o tom, kým bol smartfón navrhnutý.

V spodnej hrane sa ukrýva audiojack, microUSB konektor a reproduktor. Aj keď by som v roku 2019 rád všade videl USB-C, nemám sa prečo hnevať na Umidigi A3. Horná hrana je celkom prázdna, obsahuje len čierne predely antén. Na ľavom boku sa nachádza trojitý slot na karty. To znamená, že môžete mať dve SIM karty a zároveň aj microSD kartu. Pravý bok nakoniec obsahuje reguláciu hlasitosti a tlačidlo napájania v ideálnej výške.

Aby som to zhrnul, Umidigi A3 vôbec nie je škaredý smartfón. Po stránke dizajnu musím vyzdvihnúť to, že nemá žiaden výrez a veľkou výhodou je aj trojitý slot kariet. Na úkor krásy je však zadná stena magnetom na odtlačky prstov. Inak voči dizajnu a spracovaniu nemôžem mať žiadne výhrady, model A3 v ruke vôbec nepôsobí lacno.

Zabezpečenie: Umidigi bude lepšie odomykať tvárou

V nižšej strednej triede je zvykom ušetriť na skeneri odtlačkov a namiesto toho pridať do smartfónu nie celkom bezpečné odomykanie tvárou. V prípade Umidigi A3 ma ale asi viac potešilo odomykanie tvárou. Čítačka je jednoducho veľmi pomalá a nie je ani dosť presná.

Často som po piatich pokusoch musel znechutene zadávať PIN kód. S čítačkou budú musieť mať majitelia veľkú trpezlivosť a asi sa tiež radšej obrátia na odomykanie tvárou. Je pohodlnejšie a o máličko aj rýchlejšie, aj keď o bezpečnosti by sa dalo polemizovať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Nad priemerom svojej triedy

V cenovej kategórii pod 100 eur ani dnes nie je štandardom HD displej. Preto som veľmi rád, že Umidigi nezaváhalo a dalo ho do modelu A3. Na uhlopriečke 5,5 palcov sa pri pomere 18:9 rozprestiera 1440×720 pixelov, pričom displej je typu IPS.

To nie je žiadne prekvapenie, a predsa dokázal prekvapiť. Už len jeho rozlíšenie je nad priemerom. Tam to však nekončí a samého ma prekvapili skvelé pozorovacie uhly. Čitateľnosť na priamom slnku síce nie je ideálna, no to som ani nečakal. Rovnako je na tom aj podanie farieb a opäť platí, že hoci nie je skvelé, vo svojej triede patrí medzi lepšie.

Celkovo som mal z displeja dobrý dojem. Úprimne som za túto cenu čakal niečo horšie, takže nakoniec z toho vzišlo ďalšie milé prekvapenie. Veľkým plusom je aj žiaden výrez, ktorému sa Umidigi za cenu hrubších rámčekov vyhlo.

Výkon a pamäť: Netreba čakať zázraky

V oblasti výkonu som sa už pred testovaním pripravil na malé utrpenie. Od procesora MediaTek 6739 s frekvenciou 1,5 GHz som nečakal dokopy asi nič špeciálne. Je to jednoducho čipset tej najnižšej triedy a podľa toho sa aj správa. Veľkou pomocou mu nie sú ani 2 GB operačnej pamäte, keďže dnešné minimum sú až 3. Na bežné operácie to stačí, ale to je asi tak všetko. Pamäť 16 GB určite vydrží len na prvých pár mesiacov, potom odporúčam kúpiť si SD kartu.

Tu prichádza malé prekvapenie. Okrem samotnej podpory pamäťových kariet ma potešil fakt, že jej maximálna veľkosť môže byť až 256 GB. Je mi jasné, že pri takom čísle to už mobil asi zvládať nebude, ale nemal som príležitosť overiť to.

Nakoniec tak môžem povedať, že pri výkone a pamäti netreba čakať nič extra. Ide jednoducho o najnižšiu triedu smartfónov, do ktorej Umidigi A3 zapadá výborne. Opäť ale musím poznamenať, že aj tu som sa dočkal milého prekvapenia v podobe podpory SD kariet do 256 GB.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Čistý Android, ktorý sa nepodaril

Systém je asi prvým väčším prekvapením, ktoré ma počas testovania nepotešilo. A to už na papieri. Chápem, že Umidigi A3 je lacný smartfón, ale prečo doň výrobca nainštaloval Android 8.1 Oreo? Tento divný ťah sa aj tak nevydaril, keďže výčitiek voči systému mám hneď niekoľko.

Zo začiatku musím povedať, že sa mi po dlhšom čase do rúk dostal čistý Android, a spočiatku som mal z neho radosť. Akurát o fungovaní to už povedať nemôžem. Systém je jednoducho tak pomalý a zasekaný a takmer určite za to môže slabý výkon alebo neodladenie systému.

Pokiaľ je operačná pamäť vyťažená len minimálne, je to v poriadku. Po otvorení prvých dvoch aplikácií sa to ale zmení a čaká vás tréning trpezlivosti. Či už správy v Messengeri, prepínanie aplikácií, alebo listovanie Spotify počas prehrávania hudby, reakcie sú pomalé. Nie je to také drastické, ako to môže z môjho opisu vyznieť, ale počas celého používania som mal pocit, že stále na niečo čakám.

Celkový dojem z prostredia mi tak pokazila len jeho rýchlosť. Nakoniec som aj zabudol, že mám v ruke dva roky starý operačný systém. Nenároční používatelia určite budú spokojnejší, ale zo všeobecného hľadiska musím skonštatovať, že systém je slabinou Umidigi A3.

Multimédiá: Umidigi dokázalo prekvapiť aj tu

Aj po stránke multimédií môžem spokojne povedať, že lacné Umidigi dokázalo prekvapiť. Na mysli nemám ani tak displej alebo výkon ako práve hudobný výstup. Či už cez slúchadlá (káblové alebo aj bezdrôtové), alebo cez reproduktor, zvuk ďaleko presiahol moje očakávania.

Ide len o nadpriemer vo svojej kategórii, napriek tomu sa zaradil na zoznam prekvapení. Výšky ani stredy sa nezlievajú, reproduktor je primerane hlasný. Len po basovej stránke nemá veľmi čo ponúknuť. Aby som to zhrnul, smartfón bude výborný hlavne na pozeranie filmov a videí. Hoci jeho displej nie je žiadny šampión, dobre sa naň pozerá. V kombinácii s dobrým reproduktorom rozhodne sklamaní nebudete.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Neohúri, neurazí, ale aplikácia od Umidigi je na tom horšie

Čo sa týka fotoaparátu, je to asi jediná kategória, kde sa moje očakávania od Umidigi A3 naozaj naplnili. A priznám sa, veľa som toho nečakal. Hlavný snímač na zadnej strane má rozlíšenie 12 Mpix a pomáha mu sekundárny, 5-megapixelový objektív, ktorý slúži na rozostrenie pozadia.

Aplikácia fotoaparátu je veľmi chudobná. A keď poviem chudobná, myslím tým naozaj chudobná. Okrem troch režimov fotenia a troch spínačov sa v nej nachádza už len ponuka nastavení. Aj tá je na funkcie skúpa a Umidigi by malo na celej aplikácii zapracovať.

Výsledky sú za ideálnych svetelných podmienok skutočne vydarené. Hoci nijako nemôžem vyzdvihnúť farebné podanie či kontrast, s fotkami som bol spokojný. A v horších svetelných podmienkach zase prišiel očakávaný šum a strata detailov, s čím ale treba pri tak lacnom zariadení rátať. Vôbec sa za to nehnevám, lebo toto nie je smartfón na nočné fotenie.

S čím som ale tak spokojný nebol je portrétny režim. V aplikácií ho nájdete pod názvom “depth of focus”, čo je len jeho nepreložené anglické meno. Funguje však na veľmi divnom princípe a zaostruje vždy na kruhovú oblasť, ktorá sa síce dá zväčšiť, ale výsledku to nepomôže. Video je možné natáčať maximálne v rozlíšení Full HD. Chýba akákoľvek optická stabilizácia, pochváliť však musím preostrovanie. Nie je celkom automatické, ale rýchle.

Nakoniec je tu selfie kamera. S rozlíšením 8 megapixelov som od neho čakal niečo trochu lepšie, ale nesklamal. Fotky sú primerane ostré, farby trochu bledšie. Na videohovory úplne stačiť bude, ale ak patríte medzi selfie maniakov, rozhodne zvážte iný model.

Konektivita: Trochu zaostáva a prekvapenie už nečakajte

Umidigi A3 musí kvôli svojej cene priniesť rôzne kompromisy a zopár z nich sa nájde práve v konektivite. V žiadnom prípade nerátajte s NFC. Číňania ho montujú len do prémiových modelov, aj to len do niektorých. Huawei sa ho síce snaží zaviesť v strednej triede, ale Umidigi nie je Huawei.

Na čo sa však spoľahnúť môžete je Wi-Fi, GPS, Glonass alebo aj LTE. Nezabudlo sa ani na Bluetooth, mierne ma však zarazilo, že výrobca vsadil na verziu 4.0. Nakoniec je tu microUSB konektor, ktorý nijako kritizovať nemôžem. V tejto cenovej kategórii je proste štandardom.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Má dosť usporenej energie, nabíja sa ale pomaly

Batéria má v Umidigi A3 kapacitu 3300 mAh. Jej výdrž môžem označiť za ľahko nadpriemernú, keďže jeden a pol dňa na jedno nabitie vôbec nie je nereálne. Dva dni bez nabíjačky si už vyžadujú šetrnejšie používanie, ale dá sa to. Ak mu však dáte zabrať, už večer budete zháňať nabíjačku.

Tá je mimochodom veľmi pomalá. Pri výkone 5W sa to dalo čakať, ale nabitie z nuly na sto percent jej to trvá takmer tri hodiny. Ak ste zvyknutí na nočné nabíjanie, nebude to pre vás veľký problém. Inak je to ale slabé. Aspoň výdrž batérie môžem označiť za dobrú.

Umidigi A3: Záverečné hodnotenie

Umidigi A3 nie je zlý smartfón. Za cenu 89 EUR dokáže prekvapiť pekným displejom či dizajnom, podarili sa aj niektoré detaily, ktoré budúci používatelia nepochybne ocenia. Stráca však na fotoaparáte, dobre na tom nie je ani výkon. Pochváliť si zase zaslúži batéria a určite aj bohaté balenie.

Pokiaľ hľadáte čo najlacnejší smartfón, s ktorými budete len volať, SMSkovať a prípadne občas zájdete na internet alebo si pozriete film, Umidigi A3 je priam skvelá voľba. Ak ale máte aspoň minimálne nároky na fotenie, alebo si v budúcnosti budete chcieť zahrať nejakú hru, skúste sa poobzerať po konkurencii.

Názor kolegu Mira:

S UMIDIGI A3 som sa mal možnosť zoznámiť približne jeden celý deň. V prvom rade ma upútal veľmi vydarený dizajn. Áno, podobá sa na iPhone, no smartfóny sa momentálne na ostatné podobajú. To mi nevadí.

Po nadšení z dizajnu prišlo ďalšie. V balení sa nachádza veľmi vydarený ochranný obal, ktorý vyzerá dosť dobre. A tu nadšenia pomaly skončili. Displej síce nevyzerá zle, no nejde ani o nič prevratné. Avšak za 89 EUR ide o veľmi slušný panel. Najviac mi počas hrania sa s ním prekážalo, že je pomalý. Výkon je slabý, prechádzanie menu je skôr trápením. Posun prsta zdola nahor rozbalí ponuku aplikácií, pričom aj v tomto prípade sa pripravte, že to nie je plynulé.

Našťastie existujú alternatívne launchery, ja som ihneď nainštaloval Nova Launcher. S ním je používanie tohto smartfónu oveľa pohodlnejšie, no stále to nie je žiadna sláva.

Ako nový telefón pre nenáročného používateľa sa však UMIDIGI A3 môže celkom dobre hodiť. Zvládnete s ním telefonovať, poslať SMS, prezriete si aj internet a v Google Play existujú aj appky ako Messenger Lite a podobne, ktoré sú na výkon nenáročné. Jeho hlavnou devízou je dizajn, avšak toto je subjektívna vec. Vzhľadom na nízku cenu je dizajn podľa mňa veľmi vydarený.

Disqus Comments Loading...