Umelá inteligencia je bezpečnostný problém, hovorí slovenská polícia

Umelá inteligencia sa postupne dostáva do viacerých oblastí nášho každodenného života | Zdroj: Pexels.com

Umelá inteligencia vie byť v mnohých ohľadoch veľmi užitočnou. V nesprávnych rukách však ide o takmer dokonalú zbraň, ktorá sa dá celkom nebezpečne zneužívať. Policajný zbor Slovenskej republiky varuje pred zneužívaním umelej inteligencie na tvorbu dezinformácií.

Umelá inteligencia vie byť dobrý sluha, ale iba v správnych rukách

Umelá inteligencia má veľa zaujímavých a úchvatných schopností. Jednou z nich je aj tvorba veľmi realistických obrázkov. Táto možnosť vie byť extrémne nebezpečná. Polícia Slovenskej republiky na svojej facebookovej stránke píše, že spozorovala zvýšené používanie umelej inteligencie – či už vo forme vygenerovaného textu alebo obrázkov.

Je len otázkou času, kedy dezinformátori schopnosti AI využijú na tvorbu falošných a zároveň veľmi realistických obrázkov či textov. Preto je potrebné zvýšiť na internete pozornosť a neveriť všetkému, čo vidíte. Umelej inteligencii stačí odoslať jednoduchý príkaz a následný výstup môže byť priamo ušitý na mieru pre požadované publikum. Policajný zbor tvrdí, že bude tieto prejavy “naďalej monitorovať a v závislosti od situácie podnikne adekvátne proaktívne alebo reaktívne opatrenia.”

Náš tip
Je toto ešte smartfón alebo fotoaparát? Takto bude vyzerať Xiaomi 13 Ultra
Disqus Comments Loading...