Google odstránil milióny negatívnych recenzií služby TikTok v Google Play

TikTok

Sociálna sieť TikTok, ktorá patrí čínskej spoločnosti ByteDance, je v posledných rokoch najrýchlejšie rastúcou službou svojho druhu. V Indii, kde má služba milióny používateľov, ale v poslednom čase získavala obrovské množstvo negatívnych recenzií v obchode Google Play. Podľa portálu TechCrunch sa ich spoločnosť Google rozhodla odstrániť. Čo bolo dôvodom?

Propaguje TikTok násilie?

Začiatkom mesiaca kleslo v Indii priemerné hodnotenie TikToku zo 4,5 hviezdičky na 1,2 hviezdičky. V recenziách sa navyše objavovali frázy ako BanTokTok, DeleteTikTok alebo BlockTikTok, ktoré pripomínali spam. Služba TikTok je totiž v Indii obviňovaná z toho, že videá jej používateľov zobrazujú domáce násilie, týranie zvierat, rasizmus, týranie detí alebo sexizmus.

Google negatívne hodnotenia vymazal

Hovorkyňa Googlu následne oznámila, že spoločnosť odstránila milióny takýchto negatívnych hodnotení.  Celkové hodnotenie vďaka tomu čiastočne stúplo. V minulosti sa v Indii podobná vec stala konkurenčnej službe Snapchat. Nešťastne vyjadrenie šéfa tejto služby naštvalo veľké množstvo Indov, ktorí jej aplikáciu vymazali a zanechali v Google Play negatívne hodnotenia.

Slabo kontrolovaný obsah na TikToku

V prípade TikToku mohlo byť spúšťačom aj video populárneho influencera Faizala Siddiquia, ktoré parodovalo útok kyselinou. Influencer sa síce za video okamžite ospravedlnil, ale v Indii okamžite spustilo vlnu názorov, že obsah na TikToku by mal byť kontrolovaný a cenzurovaný.  Indická politička Maneka Sanjay Gandhi vtedy tvrdila, že služba TikTok na podobné videá vôbec nereagovala ani po upozornení od iných používateľov a nevymazala ich.

Služba sa bráni tvrdeniam

Hovorca TikToku ale tvrdí, že v podmienkach používania služby presne definujú, aký obsah nesmú používatelia publikovať. Nepovoľuje obsah, ktorý ohrozuje bezpečnostných iných používateľov, propaguje fyzické násilie alebo glorifikuje domáce násilie na ženách. V podobnom prípade je obsah okamžite odstránený, používateľovi je zrušený účet a služba následne spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní. Spoločnosť ByteDance ale nepotvrdila, koľko moderátorov obsahu má v Indii a či je to dostatočný počet na monitorovanie viac ako 200 miliónov používateľov na tomto trhu.

Náš tip
Telekom rozšíril podporu VoLTE. Nájdeme ju už na 130 zariadeniach od 11 výrobcov
Disqus Comments Loading...