Tesla oficiálne otvorila nabíjacie stanice na Slovensku. Sú lepšie ako tie vo Viedni.

Na konci minulého roku sme vám priniesli informáciu o tom, že spoločnosť Tesla stavia na Slovensku svoju prvú nabíjaciu stanicu. Všetko nasvedčovalo tomu, že otvorenie stanice je už na spadnutie a tieto predpoklady sa teraz naplnili. V sprievode fanúšikov elektromobilov bola oficiálne otvorená nabíjacia stanica v blízkosti mesta Zvolen, kde teraz vzniká neoficiálne centrum slovenských majiteľov automobilov Tesla.

Poloha nabíjacej stanice je možno trochu zvláštna, no jej umiestnenie má svoje odôvodnenie. V prvom rade ide o strategickú lokalitu približne v strede krajiny. Okrem toho stanica spĺňa aj kritéria pre dostatočné množstvo energie. Tiež je vhodné, že stanica je hneď vedľa hotela, v ktorom sa nachádza aj reštaurácia, a tak majú šoféri čo robiť, kým sa ich automobil nabije.

Supercharger ponúka štyri miesta na nabíjanie, ktoré elektromobil Tesla Model S nabijú naplno za 75 minút. K dispozícii je aj extrémne rýchle nabíjanie, ktoré pri zostávajúcich 10 % nabije batériu na polovicu v priebehu 20 minút. S takouto dávkou energie je potom možné dostať sa do väčšiny kútov Slovenska. Výrobca pritom neodporúča takto nabíjať auto príliš často. Ide o výkonné nabíjačky, ktoré sú vhodné na rýchle nabitie v prípade potreby počas cesty, no vo väčšine prípadov by si majitelia mali batériu v automobile nabíjať pomocou bežnej domácej elektrickej siete.

Výkon novej nabíjacej stanice je pritom na úrovni absolútnej špičky. Vo Viedni sa používa asi dva roky stará technológia a ani tam sa automobily nenabijú tak rýchlo, ako pri našom Zvolene, kde majú nabíjačky výkon približne 300 A a 120 kW. Ide tak o významný krok na ceste k spopularizovaniu elektromobilov na Slovensku. Ak by vás zaujímala dostupnosť nabíjacích staníc inde vo svete, môžete si pozrieť špeciálnu mapu dostupnosti, ktorú nájdete na tomto odkaze.

Zdroj: zive.sk

MojAndroid.sk spustil nový portál o elektromobiloch a hybridoch – www.eAutoPortal.sk
Disqus Comments Loading...