Aplikácia Superkolky sleduje používateľov, dajte si pozor na jej povolenia

Štátna aplikácia Superkolky nie je pre jej používateľov až tak výhodnou. Pri inštalácii totižto vyžaduje nezmyselné povolenia, ktoré sa nakoniec môžu obrátiť voči samotným používateľom. Štát dokáže po nainštalovaní tejto aplikácie zistiť, kde sa nachádzate, aký identifikátor má vaše zariadenie (čiže aj vaše meno v prípade, že máte smartfón od operátora), dokáže získať prístup k vášmu fotoaparátu a fotografiám (kvôli snímaniu kolkov) či k vašim hovorom. Mnohé z týchto povolení sú pritom nezmyselnými a pre fungovanie aplikácie nemajú žiadny zmysel.

Náš tip
APLIKÁCIE | Superkolky: Pravosť alkoholu vám odhalí smartfón

Denník N sa rozhodol tejto kauze venovať do hĺbky a aplikáciu dal otestovať bezpečnostnej agentúre Nethemba. Tá potvrdila, že povolenia aplikácie sú v niektorých prípadoch zbytočné. Napríklad identifikátor zariadenia využíva štát vraj na to, aby mohol zistiť, kto bezpredmetne nahlásil daňový podvod a šíril tak falošnú správu. Túto funkciu vraj kontrolný orgán ale dočasne vypol. Nezmyselnými sú aj povolenia pre prístup k hovorom či fotografiám v pamäti zariadenia. Povolenia k polohe umožňujú štátu odhaliť, kde sa stal daňový podvod (kde používateľ naskenoval falošný kolok), no okrem toho môže štát zistiť aj vašu polohu. Môžete sa tak stať napríklad svedkom na súde o daňovom podvode aj napriek svojej vôli. Hoci vyjadrenia štátnych zástupcov hovoria o tom, že aplikácia je pre používateľa bezpečnou a nemajú sa čoho báť, nikto im nezaručí ich súkromie.

Povolenia sa dajú vypnúť manuálne

Ak aplikáciu Superkolky chcete používať, môžete vypnúť niektoré z jej povolení (napr. GOS či prístup k hovorom). Použite na to aplikáciu Povolenia správcu, ktorá dokáže zamedziť prístup aplikácie k týmto informáciám. Aspoň čiastočne tak ochránite svoje súkromie.

Verzia: 60
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 60
Aktuálna cena: Zdarma

A čo dodať na záver? Ak chcete aplikáciu Superkolky používať na odhalovanie pravosti alkoholu či cigariet, tak si zvážte, aké typy informácií ste ochotní za jej používanie ponúknuť. Hoci aplikácia nemusí sledovať používateľov a využívať získané dáta v prospech štátu, jej povolenia jej to umožňujú. Ponaučením je tiež to, že by ste si pred inštalovaním každej aplikácie mali prečítať, aké povolenia jej dávate.

Verzia: 2.4.0
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 2.4.0
Aktuálna cena: Zdarma

Zdroj: DennikN

Disqus Comments Loading...