RECENZIA SONY XPERIA XZ3: Na toto sme čakali

Ako už u Sony býva zvykom, každoročne sú predstavené dva vlajkové modely tejto japonskej spoločnosti. Inak tomu nie je ani tento rok. Po Xperii XZ2, ktorá razantnejšie zmenila zaužívaný dizajn Sony tu máme  Sony Xperiu XZ3. Tá zašla ešte ďalej a ponúka parametre, ktoré sme u tohto výrobcu ešte nevideli. Okrem toho aj nový dizajn, ktorý už nie je taký konzervatívny, no zachováva si svoj Xperia štýl. Rozmery sú na prijateľnej úrovni 158 x 73 x 9.9 mm, len hrúbka trochu vyčnieva z radu. Je to však o poznanie lepšie, ako v prípade modelu XZ2, prípadne XZ2 Premium. Zadná strana je navyše zahnutá, takže hrúbka takmer 1 centimeter nie je žiadnym problémom. Hmotnosť sa zastavila na hodnote 193 gramov. To rozhodne nie je málo. Na druhú stranu, aspoň viete, že v ruke držíte kvalitne spracované zariadenie.

Konštrukcia a dizajn: Takto sa to má robiť

Jedným slovom nádhera. Presne takto by sme mohli zhodnotiť dizajn novej XZ3. Predná strana s natiahnutým a zakriveným displejom a malými rámikmi, ktoré ukrývajú dvojicu stereo reproduktorov, zadná zaoblená strana so známym dizajnom Sony. Dizajnovo vyzerá tento smartfón naozaj výborne. Všetko je presne tam, kde má byť a nie sú tu žiadne rušivé prvky, ktoré by dizajn zariadenia degradovali. Podľa nás sa jedná o jeden z najkrajších smartfónov súčasnosti. Nemusí pritom byť najtenší či obsahovať displej s najmenšími rámikmi na trhu.

Konštrukcia je spracovaná výborne. Ako inak. Rovnako tomu bolo u predchádzajúcich vlajkových lodí a v prípade novinky sa v tomto smere nič nezmenilo. Pocit z držania v ruke je excelentný. Máte pocit, že v ruke držíte naozaj veľmi drahé zariadenia. Ono to vlastne až také lacné nie je, jeho cena je takmer 780 €. Stále je však lacnejšia ako nové iPhony či Samsungy. Zaoblenie zadnej strany výrazne pomáha v istote úchopu. To sa však nedá povedať o zaoblení displeja. Dizajnový prvok je to síce pekný, no vybral si svoju daň v podobe trochu horšieho pocitu držania. Budete sa trochu viac obávať o to, aby vám Xperia nespadla. Zariadenie má príjemnú šírku a do ruky padne celkom dobre, používatelia s menšími dlaňami však môžu mať problém.

Prednej strane samozrejme dominuje veľký, natiahnutý displej. Na bokoch neexistujú takmer žiadne rámiky, pričom zaoblenie displeja dodáva smartfónu eleganciu a unikátnosť. rámiky nad a pod displejom síce nie sú úplne najmenšie, ale na druhú stranu, nie sú ani veľké. Výrobca do nich okrem svojho loga na spodnej strane ukryl aj dva silné stereo reproduktory, takže miesto nad a pod displejom je využité výborne. Presne toto sú miesta, kde by sa reproduktory mali nachádzať. Priestor nad displejom samozrejme obsahuje ešte aj predný fotoaparát a všetky potrebné senzory.

Zadná strana zariadenia vyzerá zaujímavo, elegantne a pekne. Rozmiestnenie prvkov už poznáme zo staršej XZ dvojky, Svoje miesto si tu našiel objektív 19 megapixelového fotoaparátu, pod ním sa nachádza skener odtlačkov prstov. Na spodnej strane nájdeme ešte logo XPERIA a pod ním je efektný výrez, ktorý kopíruje umiestnenie USB-C konektora na spodnej strane. Práve tento výrez pridáva novej Xperii na elegancii a zaujímavosti.

Ľavá strana neobsahuje žiadne ovládacie prvky, pravá je o to zaujímavejšia. Poďme pekne zhora. Nachádza sa tu dvojpolohové tlačidlo ovládania hlasitosti, pod ním je tlačidlo rozsvietenia a zhasnutia displeja. Jeho dvojitým stlačením sa môžete ihneď dostať do aplikácie fotoaparátu, prípadne spustiť Google aplikáciu. Nakoniec tu máme špecialitku – dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Sony je posledným výrobcom, ktorý ju stále využíva a nám sa to veľmi páči. Odozva tlačidiel je výborná, ich stláčanie isté a bezproblémové.Napriek tomu sa nám zdá, že XZ2 mala tieto tlačidlá ešte o čosi lepšie. Trochu problémom môže byť umiestnenie hlavného odblokovacieho tlačidla, ktoré je na náš vkus príliš nízko. Po dvoch dňoch sme si naň však úplne zvykli a teraz nám jeho umiestnenie vyhovuje presne tam, kde je.

Horná strana Xperie XZ3 obsahuje šuflík pre dve SIM karty, prípadne 1 SIM kartu a pamäťovú kartu. Ako to u Sony býva zvykom, pokiaľ šuflík vytiahnete, zariadenie sa reštartuje. Ostatní výrobcovia s tým problém nemajú, nemuselo by ani Sony. Zostáva nám už len spodná strana, ktorá obsahuje štandardný USB-C konektor. Pomocou neho smartfón nabijete alebo pripojíte k počítaču.

Na záver už len dodáme, že konštrukcia Sony Xperie XZ3 disponuje aj zvýšenou odolnosťou voči vode, konkrétne sa jedná o špecifikáciu IP68. To znamená, že smartfón nemá žiadny problém s ponorením do vody hlbokej 1,5 metra po dobu 30 minút. Nemusíte sa tak báť dažďa, prípadne toho, že vám spadne do potoka. Plávať s ním však neodporúčame.

Skener odtlačkov: Zase trochu nízko

Skener odtlačkov prstov sa na Xperii XZ3 nachádza na zadnej strane. Podobne je tomu aj u ďalších nových modelov. Rovnako ako v ich prípade, aj tu nám trochu prekáža jeho umiestnenie. Je totižto až príliš nízko. Ukazovák pri snahe o odblokovanie padne priamo na objektív fotoaprátu. Skener odtlačkov je až pod ním. Výhodou tohto  riešenia je, že keď si na to zvyknete, určite sa vám nestane, že by ste si objektív fotoaprátu zašpinili prstom pri snahe o odblokovanie. Od skeneru  je vzdialený dostatočne. Netradičné umiestnenie skeneru chce naozaj zvyk, nebudú vám na to stačiť dva či tri dni. Ani po týždni to však nevidíme ako ideálne riešenie. Na druhú stranu, niekomu práve toto umiestnenie vyhovuje.

Práca so skenerom je však už iná káva. Všetko ide rýchlo, priam bleskovo. Nastavenia konkrétneho prsta trvá pár sekúnd, stačí ho párkrát priložiť. Pri iných značkách je to o trochu zložitejšie, vyzvú vás najskôr na priloženie jednej časti, potom bokov atď. Pri Xperii stačí naozaj párkrát priložiť a prst je zaregistrovaný. Týmto spôsobom môžete samozrejme zaregistrovať aj viac prstov. Presnosť a efektivita odblokovania pomocou odtlačku prsta je následne skvelá, až neuveriteľná. Zo 100 pokusov sa možno raz stane, že váš prst nerozozná. Treba si však dávať pozor na to, aby nebol mokrý a podobne.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Prvý OLED od Sony

Displej novej Xperie XZ3 je jednou z najväčších noviniek oproti starším modelom. Tie ponúkajú LCD panely, novinka prešla na P-OLED displej. Tešiť sa tak môžeme na výbornú čiernu, keďže panel dokáže čierne pixely úplne vypnúť. Tým sa samozrejme šetrí aj energia v batérii. Displej Sony Xperie XZ3 ponúka uhlopriečku 6″, na ktorej sa rozprestiera QHD+ rozlíšenie. To je taktiež v Sony smartfónoch použité po prvýkrát. Navyše, displej je po stranách ohnutý, podobne, ako je to v prípade vlajkových lodí od Samsungu. To je ďalšia novinka, ktorá je v smartfónoch od Sony použitá prvýkrát. Na displeji sa taktiež nachádza krycie sklíčko Gorilla Glass, konkrétne jeho 5. generácia.

Kvalita zobrazenia je vynikajúca. Jedná sa určite o jeden z najlepších displejov vôbec. Farby sú kontrastné, sýte a veľmi pekné. Čitateľnosť na priamom slnku je výborná, rovnako sú na tom jeho pozorovacie uhly. Je úplne jedno, z akého uhlu sa na displej pozeráte, farby sa nezlievajú a ani nemajú tendenciu prechádzať do zvláštnych odtieňov. Kvalita zobrazenia je perfektná. Zaoblené boky mu ešte dodávajú na exkluzivite a je jednoducho radosťou na displej pozerať. Zaoblenie so sebou však prináša aj tú horšiu stránku. Je to síce efektné, no nie až tak efektívne. Musíte sa pripraviť na nečakané odrazy svetla. Čítanie textu nemusí byť práve najpohodlnejšie, keďže vám displej po stranách “uteká”. Rovnako aj na písanie sme si museli chvíľu zvyknúť, no dá sa to. Otázkou je, že či dáte prednosť exkluzivite pred používateľským zážitkom. Nám sa takýto zahnutý displej jednoznačne páči.

Automatická regulácia jasu displeja funguje bez problémov. Senzor spolu so softvérom odvádzajú dobrú prácu a jas je vždy vyvážený, nebije do očí a pri silnejšom osvetlení zase na displej bez problémov vidíte. V prípade, že by vám automatika nevyhovovala, jas si môžete nastavovať aj ručne. V nastaveniach displeja si viete upraviť aj dĺžku jeho podsvietenia, ktorá môže byť v intervaloch od 15 sekúnd až do 10 minút. Taktiež si môžete prispôsobiť veľkosť písma.

Ak by vám nevyhovovalo farebné podanie inak nádherného a kvalitného displeja, žiadny problém. Môžete si ho nastaviť presne podľa seba. V záložke s názvom farebná škála a kontrast máte na výber z troch režimov. Profesionálny, štandardný a režim superjasných obrázkov. My sme nastavenie nechali na štandardnom. Ďalej si môžete upraviť vyváženie bielej farby a tým ešte lepšie doladiť farebné podanie displeja. Na výber máte z troch prednastavených režimov, prípadne si môžete vytvoriť vlastný.

Keďže displej je OLED, nechýba tu ani always on režim. Ten môže byť vždy zapnutý, prípadne si môžete nastaviť inteligentné zapnutie alebo jeho aktiváciu pri nadvihnutí zariadenia. Tento režim vám dokáže na zhasnutom displeji ukázať aktuálny čas, informácie o nasledujúcom budíku, zmeškané hovory či iné upozornenia.

Veľkou novinkou je takzvaný bočný snímač s názvom Side Sense. Ten spoločnosť Sony už odprezentovala počas predstavenia zariadenia, teraz sme sa naň pozreli bližšie. Je to vlastne funkcia, ktorá je podobná Edge Sense od HTC. Funguje to tak, že poklepaním po jednej či druhej strane v oblasti jeho zahnutia vyvoláte ponuku aplikácií. Tú si môžete nastaviť podľa seba. Dostanete tak rýchly prístup k vami najpoužívanejším aplikáciám, ku ktorým sa dostanete jednoduchým poklepaním. To ale nie je všetko. Potiahnutie prsta po jednej zo strán slúži ako krok späť v navigácii. Nastaviť si môžete citlivosť tohto snímača, rovnako aj aplikácie, v ktorých bude táto funkcia vypnutá. Takéto riešenie je rozhodne zaujímavé, no nám sa stávalo, že ponuku sme vyvolali nechtiac. Kvôli tomu zostala táto funkcia vypnutá.

Výkon a pamäť: Pod kapotou len to najlepšie

Použitie iného ako najvýkonnejšieho procesora vo vlajkovej lodi by bolo sklamaním. To sa v tomto prípade nekoná. Vo vnútri Xperie XZ3 pracuje osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 845. Ten si hravo poradí aj s tými najnáročnejšími úlohami. Nerobí mu problém multitasking, pri bežnej práci so smartfónom sa ani nezadýcha. Aj náročné hry zvláda bravúrne. V Obchode Play neexistuje hra či aplikácia, s ktorou by si Sony Xperia XZ3 neporadila. Všetky hry bežia na maximálnych detailoch a grafike bez sekania či trhania. Ak hľadáte ultimátne herné zariadenie, Sony Xperia XZ3 by mohla byť tou správnou voľbou. Ani pri náročných činnostiach sme nezaznamenali žiadny problém s prehrievaním či neúnosne vysokou teplotou zariadenia. Každodenné používanie tohto zariadenia nás stále viac a viac presviedča, že výkonu je naozaj doslova na rozdávanie. Neváhali sme a vyskúšali sme aj pár zaujímavých a náročných hier. Asphalt 9 bežal bez najmenších problémov, rovnako ako aj PUBG, pričom grafika bola nastavená na maximum.

V oblasti pamäte by sme predsalen nejaké rezervy našli. Smartfón sa na našom trhu predáva so 4 GB RAM a 64 GB úložiskom. Táto veľkosť úložiska je v dnešnej dobe štandardom aj v prípade vlajkových lodí (aj keď nájdeme modely už aj s 512 GB úložiskom), no 4 GB RAM dnes už obsahujú aj zariadenia s cenou do 200 €. Aspoň 6 GB operačnej pamäte by smartfónu určite pristalo viac. 6 GB variant síce existuje, no u nás sa predávať nebude. Na druhú stranu musíme povedať, že nedostatok RAM sme počas testovania nepocítili. Ani raz. Všetko vždy bežalo rovnako rýchlo, bez ohľadu na to, koľko aplikácií bolo spustených na pozadí. Vnútorné úložisko je možné ďalej rozšíriť pomocou pamäťových kariet microSD, no pripravte sa na to, že v tomto prípade prídete o jeden slot na SIM kartu. Maximálna kapacita vloženej microSD karty je až 512 GB. Pri jej vkladaní a vyberaní však narazíme na jeden problém. Pri každom vytiahnutí slotu, do ktorého sa vkladá, sa telefón reštartuje. Naozaj nechápeme použitie tohto riešenia, no neprekvapuje nás to, pretože Sony to takto robí odjakživa.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Android Pie v priamom prenose

Sony Xperia XZ3 je prvým zariadením, ktoré prišlo na trh s už predinštalovaným najnovším operačným systémom od Googlu. Nad operačným systémom je samozrejme nenápadná nadstavba od Sony, ktorú už veľmi dobre poznáme. Ako to už býva zvykom, vyzdvihujeme u nej jednoduchosť a príkladnú softvérovú optimalizáciu. Nie je tomu inak ani v prípade najnovšej Xperie XZ3. Systém beží svižne, žiadne zasekávanie či zaváhanie tu neexistuje. Samozrejme, za toto vďačí aj výkonnému procesoru. V systéme nechýbajú nám už dobre známe aplikácie priamo od Sony, napríklad prehrávač hudby, videa či galéria. Na domovskú obrazovku si samozrejme môžete pridávať widgety alebo zástupcov aplikácií. Mriežku aplikácií je samozrejme možné zmeniť v nastaveniach.

Veľmi zaujímavé možnosti ponúka položka v nastaveniach s názvom Xperia Assist. Tam si môžete nastaviť automatizáciu smartfónu. Môžete nastaviť vypnutie alebo zapnutie funkcií a súčasti systému na základe času či miesta, na ktorom sa nachádzate. Takže napríklad keď ste v škole či v práci, smartfón dokáže automaticky vypnúť zvuky. Rovnako obsahuje možnosti nastavení pri hraní hier, môžete upraviť hlasitosť zvukov vypnutie dát na pozadí či optimalizovať zariadenie pre lepší zážitok z hry. Poslednou možnosťou v menu Xperia Assist je položka s názvom Šikovný čistič. Pokiaľ ju zapnete, Xperia automaticky optimalizuje ukladací priestor a pamäť na základe analýzy zvyčajného používania aplikácie, čím sa zlepší celkový výkon zariadenia.

V nastaveniach systému môžete nastaviť režim ovládania jednou rukou. Vtedy sa displej smartfónu zmenší a vy tak pohodlnejšie dosiahnete aj do opačných rohov, s čím by ste inak mali problém. Systém ponúka veľmi slušné možnosti optimalizácie. Môžete si zmeniť tému, veľkosť mriežky aplikácií alebo aj prechody medzi jednotlivými stránkami na domovskej obrazovke.

Multimédiá: Ten pravý multimediálny zážitok

V oblasti multimédií sú Xperie dlhodobo veľmi silnými bojovníkmi. To platí aj pre novú XZ3. Na krásnom OLED displeji budú vaše fotografie vyzerať výborne, rovnako aj videá. Výborný zážitok pri pozeraní videí umocnia aj dva silné stereo reproduktory, ktoré sú umiestnené na prednej strane zariadenia – nad a pod displejom. Tie hrajú naozaj dostatočne nahlas a aj kvalita zvuku je veľmi dobrá. Navyše, ich umiestnenie je ideálne. Od Sony by si v tomto smere mohli brať príklad aj iní výrobcovia. Pri práci so smartfónom mieri zvuk priamo na vás, čo je veľkou výhodou.

Sony už od modelu XZ2 ponúka špeciálnu funkciu, ktorá umožňuje zariadeniu vibrovať do rytmu hudby alebo zvukov. Intenzitu vibrácií si môžete samozrejme regulovať. Je to veľmi príjemným spestrením a ešte viac to umocní váš multimediálny zážitok. Pokiaľ by vám však táto funkcia nesadla, jednoducho ju vypnete. Ale aby sme len nechválili, ideme kritizovať. Zariadenie neobsahuje 3,5 mm jack, čo je asi jediným mínusom inak skvelého multimediálneho zariadenia. Tento konektor sa pomaly vytráca, to je fakt. Je len otázku času, kedy ho prestanú používať všetci výrobcovia, Sony už na túto vlnu naskočilo. Niekomu to prekáža, inému nie. Na trhu je množstvo slúchadiel s USB-C konektorom alebo výbornou alternatívou sú aj bluetooth slúchadlá. Pokiaľ by ste však chceli používať vaše obľúbené slúchadlá s 3,5 mm jackom, stačí pripojiť redukciu a môžete počúvať.

Smartfóny od Sony už tradične ponúkajú široké možnosti nastavenia zvuku. Na výber máte napríklad funkciu Digital Sound Enhancement Engine (DSEE HX), ktorá dostane maximum kvality aj z menej kvalitných skladieb či High-res audio, ktoré znižuje skreslenie a šum v širšom frekvenčnom spektre a zabezpečuje presnú a detailnú reprodukciu vysokých tónov. Samozrejmosťou je potom aj ekvalizér s niekoľkými prednastavenými profilmi a možnosťou manuálneho nastavenia jednotlivých frekvenčných pásiem. V prípade, že si potrpíte na basy, môžete si ich vylepšiť použitím špeciálneho filtra Clear Bass.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Všetko čo si môžete priať

Základom každého telefónu je samozrejme telefonovanie. Dnešné smartfóny ponúkajú množstvo rôznych funkcií, no netreba zabúdať ani na hlavný dôvod, prečo telefóny existujú – telefonovanie. To zvláda nová Sony Xperia XZ3 na jednotku. Základom je slot na 2 SIM karty, takže s výberom operátora sa nemusíte obmedzovať. Pokiaľ používate dve SIM karty, nová Xperia vám vyjde v ústrety. V tomto prípade však zabudnite na možnosť rozšírenia vnútorného úložiska pomocou pamäťovej karty. Slot na ňu je totižto zdieľaný so slotom na SIM kartu.

V nastaveniach hovorov si jednoducho nastavíte preferovanú sieť, prípadne vyberiete možnosť “najprv sa opýtať”. V tomto prípade sa vás telefón vždy pred telefonovaním opýta, z ktorej karty chcete zavolať. Pokiaľ chcete využívať dátové služby len na jednej karte, žiadny problém. Rovnako môžete nechať zapnuté dáta na oboch kartách. Smartfón zvláda LTE pripojenie na oboch SIM kartách. V prípade, že 4G siete nevyužívate, môžete si upraviť aj preferovaný typ siete pre každú kartu zvlášť. Na zmeškaný hovor či sms alebo inú zmeškanú udalosť vás dokáže upozorniť blikajúca LED dióda, ktorá je umiestnená nad displejom v pravej strane. Je naozaj dostatočne jasná a veľká, rozhodne ju neprehliadnete.

Sony Xperia XZ3 ponúka aj prehľad spotrebovaných dát, ktorý je zaznamenávaný pre každú SIM kartu zvlášť. Dokonca si viete pozrieť aj spotrebu dát pri WiFi pripojení. Keď už sme pri WiFi, pripojenie pomocou tejto technológie je stabilné a nemáme s ním žiadny problém. Rovnako je to aj v prípade LTE pripojenia. Kvalita hovoru je veľmi dobrá, zvuk čistý a dostatočne hlasný. Zvonenie taktiež vďaka dvom silným reproduktorom určite neprepočujete. Kvalita signálu je štandardná, rovnaká, ako pri ostatných smartfónoch.

Nová Xperia zvláda aj bluetooth pripojenie a to v najnovšej verzii 5.0. Ak ste fanúšikmi bezkontaktných platieb pomocou Google Pay, novinka vás nesklame ani v tomto smere, NFC čip je prítomný. Smartfón vás taktiež dokáže bez problémov navigovať do cieľa. GPS sme otestovali s navigáciami Google Mapy a Waze. Všetko bez problémov, vašu pozíciu vidíte do niekoľkých sekúnd. Navyše, na kvalitnom displeji nebudete mať problém ani s čitateľnosťou počas navigovania.

Fotoaparát: Je to dobré, no nie najlepšie

Sony nejde v oblasti fotoaparátu s trendmi a stále sa drží jedného hlavného fotoaparátu na zadnej strane. Ten v modeli XZ3 disponuje rozlíšením 19 megapixelov a svetelnosťou f/2.0. Nie je to nijak extra hodnota, no to stále nemusí hovoriť o výslednej kvalite fotografií za zhoršených svetelných podmienok. Nájdeme tu rýchle PDAF zaostrovanie a nechýba elektronická stabilizácia obrazu. Ako sme už u Sony zvyknutí, tá optická k dispozícii nie je. Maximálne rozlíšenie fotografií pri pomere strán 4:3 je 19 megapixelov, pokiaľ si zvolíte širokouhlejší pomer 16:9, budete si musieť vystačiť so 17 megapixelmi. Fotografovať môžete aj v pomere strán 1:1, pričom v tomto prípade bude maximálne rozlíšenie 14 megapixelov. Fotoaparát môžete rýchlo zapnúť dvojitým stlačením tlačidla napájania, stačí to nastaviť v nastaveniach.

Aplikácia fotoaparátu je spracovaná výborne. Všetko je rýchle a prehľadné, takto to má vyzerať. Na ľavej strane displeja máte rýchly prístup k nastaveniam, prepínaniu medzi predným a zadným fotoaparátom či pomeru strán a blesku. Pravá strana už tradične obsahuje tlačidlo spúšte fotoaparátu, no my sme radšej používali hardvérové tlačidlo, ktoré je naozaj návykové. Vľavo od spúšte nájdeme ešte rýchly prepínač medzi fotoaparátom a videom. Pod tlačidlom sa zase nachádza skratka k režimom. Tu máte na výber panorámu, Google Lens (ten už nemusíme predstavovať), kreatívny efekt či spomalený záber. Fotoaparát dokáže automaticky zistiť scénu a tomu prispôsobiť nastavenia. Ak patríte medzi pokročilejších fotografov, určite oceníte profesionálny režim. V ňom si môžete nastaviť vyváženie bielej, expozíciu, ISO, rýchlosť uzávierky či manuálne zaostriť. Rýchlosť aplikácie sme v prípade modelov XZ2 a XZ2 Premium kritizovali, tu ide všetko absolútne bez problémov. Sony  vypočulo naše želanie ohľadom optimalizácie aplikácie.

Veľmi slušné výsledky

Výsledné fotografie patria určite medzi to lepšie, ich kvalita je veľmi dobrá. Ponúkajú naozaj veľmi pekné a reálne farby a dostatočnú ostrosť. Na úplne najlepšie fotomobily to ešte stále nie je, no je vidieť obrovský posun vpred, čo sa týka kvality fotografií v prípade smartfónov od Sony. V prípade ideálnych svetelných podmienok dokážete urobiť naozaj vynikajúce zábery, ktoré sa môžu smelo rovnať s tými úplne najlepšími.

Clona na úrovni f/2.0 dáva tušiť, že v slabšom svetle to až také ružové nebude, no Xperia aj v tomto smere prekvapila. Fotografie síce nezachytia toľko svetla, čo najlepšie smartfóny v tejto oblasti, no na druhú stranu sa môžete tešiť na celkom ostré fotografie s dobrým farebným podaním. Teší nás aj nižšia miera šumu.

Fotoaparát zvláda aj efekt rozmazania pozadia, hoci obsahuje len jeden objektív. Niekedy z neho vyjdu naozaj krásne fotografie s pekným rozmazaním, inokedy je to už horšie. Z používania portrétového režimu sme mali zmiešané pocity. Často sa stáva, že smartfón nie je schopný rozoznať miesta, ktoré má alebo nemá rozmazať. Výsledky sú neisté. Často sa napríklad stáva, že Xperia fotografiu neurobí vôbec, pričom napíše, že rozmazanie pozadia sa nepodarilo.

Predný fotoaparát disponuje rozlíšením 19 megapixelov a clonou f/1.9. Veľkou výhodou oproti konkurencii je aj automatické zaostrovanie. Vďaka nemu sú selfie portréty veľmi pekné. Kvalita fotografií predného fotoaparátu rozhodne neurazí a patrí jednoznačne medzi to lepšie, čo môžeme na poli smartfónov nájsť.

Video

HDR video zvláda novinka v rozlíšení až 4K pri 30 snímkoch za sekundu. V prípade, že si zvolíte Full HD rozlíšenie, k dispozícii máte 60 snímkov za sekundu. V tomto prípade sa môžete tešiť aj na digitálnu stabilizáciu obrazu, ktorá videu výrazne pomáha. Ak si však zvolíte 4K rozlíšenie, stabilizácia prítomná nebude. Videá z Xperie XZ3 sú veľmi pekné, nemáme k nim absolútne žiadne výhrady. Odporúčame však zvoliť Full HD rozlíšenie. Silnou zbraňou a dobrým marketingovým lákadlom je aj možnosť nahrávať spomalené video. V tomto prípade sa môžete tešiť až na 960 snímkov za sekundu, pričom rozlíšenie je plné Full HD. Tieto videá sú naozaj veľmi efektné. Tieto videá však odporúčame nahrávať len vo veľmi dobrých svetelných podmienkach. Inak sa môžete pripraviť na to, že vaša scéna bude tmavá a bude obsahovať množstvo šumu. Predný fotoaparát zvláda nahrávať video vo Full HD rozlíšení pri 30 snímkoch za sekundu. Digitálna  stabilizácia obrazu je prítomná aj tu, takže vaše videá z predného fotoaparátu nebudú roztrasené. Kvalitou by sme ich zaradili medzi to najlepšie, čo v smartfóne nájdete. Pekné farby, dostatočne ostré a čerešničkou na torte je aj automatické zaostrovanie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Štandardná výdrž

Smartfóny od Sony sú známe tým, že aj v prípade použitia batérie s nižšou kapacitou dokážu konkurovať smartfónom, ktoré majú batérie podstatne väčšie. Sony Xperia XZ3 obsahuje batériu s kapacitou 3300 mAh. Môžete sa pripraviť na to, že deň vám vydrží bez problémov, no do druhého dňa určite odporúčame nabiť. Úprimne, čakali sme trochu lepšiu výdrž. Veľký QHD  displej si však vybral svoju daň. V porovnaní s ostatnými smartfónmi je výdrž štandardná, no v prípade sony sme čakali viac.

Počas nášho testovania sme Xperii dali poriadne zabrať. Nechýbali náročné hry, nonstop pripojenie na internet či už pomocou mobilných dát alebo WiFi. Odpisovali sme na maily, prehľadávali internet, Facebook, Instagram. V smartfóne sme taktiež mali vložené dve SIM karty a využívali sme ho ako plnohodnotný Dual SIM. Pokiaľ sme sa však nehrali, celý deň s nami Xperia prežila bez problémov. Ak sme však zapli PUBG, museli sme nabíjať už počas dňa.

Test rýchlosti nabíjania:

  • 15 min: 14 %
  • 30 min: 28 %
  • 45 min: 41 %
  • 60 min: 55 %
  • celkové nabitie: 2 hod 21 min.

Novej Xperii samozrejme nechýbajú ani rôzne šetriace režimy, ktoré predĺžia výdrž batérie. Rovnako odporúčame kvôli OLED displeju používať čierne pozadie. Nejakú energiu tým určite ušetríte. Zariadenie má k dispozícii šetriaci režim STAMINA, ktorý obmedzí jeho  výkon a niektoré funkcie, ako napríklad prenos údajov na pozadí, GPS, vibrácie… Aktivovať ho môžete ručne, prípadne sa spustí automaticky, keď batéria smartfónu klesne na úroveň, ktorú nastavíte.

Zariadenie obsahuje ešte jeden šetriaci režim s názvom Ultra STAMINA. Ten dokáže výdrž batérie vášho smartfónu naozaj značne predĺžiť. Musíte sa však pripraviť na obmedzenia, ktoré so sebou prináša. Dostupné budú len základné funkcie, ako napríklad telefonovanie, SMS, fotoaparát, kalendár či hodiny. Internet či Facebook si v tomto režime neprezriete.

Záverečné hodnotenie: Toto sa naozaj podarilo

Nehovoríme, že Sony Xperia XZ3 je dokonalá, no konečne sa jedná o komplexné zariadenie, ktoré dobre vyzerá, fotí, ponúka slušnú výdrž a s trochou snahy sa vám zmestí do vrecka nohavíc. Sony Xperia XZ3 so sebou prináša množstvo noviniek, ktoré predchodcovia neobsahovali. Nová je technológia displeja, QHD rozlíšenie a jeho zahnutie. Rovnako sa znížila hrúbka, veľkosť rámčekov je na prijateľnej úrovni. Kvalita spracovania je ukážková, z Xperie XZ3 je cítiť luxus. Fotoaparát taktiež podáva veľmi dobré výsledky. Niekomu by mohol chýbať 3,5 mm jack či úplne bezrámikový dizajn. rovnako umiestnenie skeneru odtlačkov prstov nie je najvhodnejšie a očakávali sme aj lepši výdrž batérie.

Disqus Comments Loading...