Sony Xperia XZ2 Compact: Smartfón malý rozmermi, no veľký parametrami | RECENZIA

Konečne. Toto slovo vyslovil pred nedávnom azda každý fanúšik kompaktných smartfónov. Spoločnosť Sony totiž len niekoľko týždňov dozadu predstavila svoje dva nové vlajkové modely. Jeden z týchto modelov pritom práve na svoje kompaktné rozmery a skvelé parametre láka. Reč je, samozrejme, o smartfóne Sony Xperia XZ2 Compact, ktorý je posledným mohykánom medzi súčasnými top-endmi. Dokáže im však tento trpaslík stačiť?

OBSAH BALENIA: Množstvo vzduchoprázdna

Kompaktná verzia toho najlepšieho smartfónu, aký spoločnosť Sony momentálne ponúka prichádza v nevýraznom predajnom balení sivej farby. Nevýraznosť však, bohužiaľ, nezostala iba na povrchu a preniesla sa aj do obsahu tejto nenápadnej škatule. V jej vnútri sa totiž okrem návodov, nabíjacieho adaptéra a USB-C kábla nachádza len vzduchoprázdno. Základné slúchadlá či nebodaj ochranný kryt sa teda do balenia nezmestili. Treba však poznamenať, že sme mali k dispozícií verziu určenú na testovanie, takže sa predajné balenie môže po stránke obsahu mierne líšiť.

KONŠTRUKCIA A DIZAJN: Kvalita bez prémiového pocitu

Vo svete smartfónov je dnes kov zaužívaným štandardom. Tento hodnotný materiál dnes využíva už aj drvivá väčšina zariadení strednej či nižšej strednej triedy. Nie je teda žiadnym prekvapením, že Sony Xperia XZ2 Compact obsahuje kovový rám. Jeho povrchová úprava je príjemná na dotyk a zabraňuje nechcenému vykĺznutiu z rúk. Bočné hrany ďalej jemne prechádzajú do zaoblenej zadnej steny, ktorá je vyrobená z plastu s obdobnou povrchovou úpravou. Predná strana je zasa celá prekrytá odolným sklom Corning Gorilla Glass 5.

Ako už samotný názov tohto telefónu naznačuje, jeho konštrukcia sa okrem kvalitných materiálov pýši aj kompaktnými rozmermi. Xperia XZ2 Compact meria veľmi príjemných 135 mm na výšku a 65 mm na šírku. Najhoršie je na tom hrúbka, ktorá sa zastavila na hodnote 12,1 mm a žiadnou výhrou nie je ani váha 168 gramov. Ide však o nevyhnutnú daň za vpratanie tých najlepších komponentov do telefónu s len 5-palcovým displejom. Tomu robia na prednej strane spoločnosť dva stereo reproduktory, ako aj logo výrobcu, selfie fotoaparát či notifikačná LED dióda.

Vrchná hrana obsahuje len sekundárny mikrofón, pričom ten primárny sa nachádza na hrane spodnej, priamo vedľa USB-C konektora. Pravá hrana nesie tlačidlá slúžiace na ovládanie hlasitosti, pomerne nízko uložené vypínacie tlačidlo a nechýba ani dvojpolohové tlačidlo spúšte fotoaparátu. Z ľavého profilu následne “vyčnieva” iba slot na SIM a microSD karty. Vzadu sa nakoniec skrýva hlavný fotoaparát s potrebnými senzormi a LED bleskom. Pod ním, a opäť trochu nízko, je situovaný skener odtlačkov prstov, ktorý reaguje rýchlo a spoľahlivo.

Z hľadiska zhotovenia je konštrukcia najnovšieho Compactu bezchybná. Napriek použitiu plastu nikde nič nevŕzga a nebadať ani žiaden náznak po neželanom prehýbaní. Navyše, certifikácia IP68, ktorá zaručuje ochranu pred vodou a prachovými časticami, sa postará o to, že sa o Xperiu XZ2 Compact pri bežnom používaní nebudete musieť v žiadnom smere obávať. Pozitívne hodnotím aj fakt, že Sony po dlhej dobe konečne aktualizovalo svoj dizajnový jazyk. Ostré hrany sú tak preč, vďaka čomu sa telefón pohodlnejšiu drží v ruke. Nový dizajn však stále má isté muchy a taká zadná stena by mohla vyzerať o čosi krajšie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

DISPLEJ: Takto má vyzerať IPS-ko

Japonské Sony si na obrazovkách svojich smartfónov dáva extrémne záležať. Tento fakt sa naplno prejavil aj pri zmenšenej verzii najnovšej vlajkovej lode, ktorá vsádza na 5-palcový IPS displej s FHD+ rozlíšením, HDR funkcionalitou a pomerom strán 18:9. Hoci je tento pomer strán čoraz populárnejší, k displeju o uhlopriečke 5 palcov sa až tak veľmi nehodí.

Osobne si teda myslím, že by tomuto telefónu viac svedčal pomer strán 16:9. Samotný zobrazovač ponúka dobré hodnoty minimálneho a maximálneho jasu, výborné pozorovacie uhly a samozrejmosťou je aj verné podanie farieb. Milovníkov AMOLED panelov však môže jemne sklamať zobrazenie čiernej.

Inak je ale v nastaveniach možné zobrazenie farieb korigovať podľa vlastnej chuti a nechýba tu ani filter škodlivého modrého svetla. Čerešničkou na torte je následne režim rukavice, ktorý v zime určite oceníte.

VÝKON A PAMÄŤ: Výkonu má na rozdávanie

Konštrukcia smartfónu Sony Xperia XZ2 Compact skrýva vo svojich útrobách extrémnu porciu výkonu. Stará sa o ňu doposiaľ najvýkonnejším mobilným procesorom od spoločnosti Qualcomm. Konkrétne ide o čipset Snapdragon 845, ktorý v súčasnosti využíva väčšina vlajkových lodí. A nie náhodou.

Tento 8-jadrový procesor totiž nemá takmer žiadnu konkurenciu. Reakcie kompaktnej verzie XZ2-ky sú teda bleskovo rýchle a veľmi ju nepotrápi ani náročnejší používateľ. Grafický akcelerátor Adreno 630 zvládne bez problémov vykresliť aj tie graficky najnáročnejšie hry a 4 GB RAM pamäte zaistia spoľahlivý multitasking.

Čo sa týka integrovanej pamäte, tá ponúka veľkosť 64 GB, z ktorých je používateľovi prístupných zhruba 47 GB. Okrem tejto hodnoty je však možné využiť aj dodatočné pamäťové zariadenia, a to microSD karty až do veľkosti 400 GB či USB kľúče skrz OTG redukciu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

SYSTÉM: Klasika od Sony

Spoločnosť Sony prakticky od úplného počiatku systému Android využívala len minimálnu grafickú nadstavbu. Ani dnes tomu nie je inak a najnovší kompaktný telefón od tohto výrobcu tak beží na takmer čistom Androide 8.0 Nougat. Predsa len sa však dostalo aj na nejaké tie odlišnosti, pričom prvú badať hneď na uzamykacej obrazovke. Tú si totiž možno prispôsobiť výberom jedného z niekoľkých widgetov hodín.

Po odomknutí zariadenia je k dispozícii jednoduchý launcher s klasickou ponukou aplikácií. Na domovskú obrazovku možno pridávať widgety a nechýba ani možnosť spustenia informačného kanála Google priamo z nej. Poradie rýchlych prepínačov možno meniť, no navigačný panel upravovať možné nie je. V nastaveniach sa okrem tradičnej ponuky z čistého Androidu skrýva aj možnosť prispôsobenia základného vzhľadu systému pomocou rôznych motívov. Za zmienku stojí tiež Xperia Loops, čo je režim, ktorý pri zodvihnutí zariadenia alebo prijatí notifikácie zobrazí na čiernom podklade aktuálny čas, všetky upozornenia a úroveň nabitia batérie.

Čo sa predinštalovaných aplikácií týka, po prvom spustení sú k dispozícii tie od Sony, Googlu a dostalo sa aj na dvojicu bloatware appiek od Amazonu. Obe je však, samozrejme, možné jednoducho zakázať. To isté možno urobiť aj s AVG antivírusom, ktorý je v systéme taktiež predinštalovaný. Používateľský zážitok pri využívaní systému je skvelý. Jeho reakcie sú ukážkovo svižné a žiadne záseky či spomalenia som popri testovaní nezaznamenal. Hoci pridaných funkcií nie je mnoho, tie, ktoré v systéme implementované sú, rozhodne oceníte.

MULTIMÉDIÁ: Jack konektor nahradili stereo reproduktory

Z hľadiska multimédií sa dá smartfón Sony Xperia XZ2 Compact označiť za rozporuplný. Ponúka totiž krásny displej, ktorý je na konzumáciu obsahu priam stvorený. Tento displej ale zároveň trpí jedným zásadným nedostatkom – je jednoducho malý. Pravdou však je, že človek, ktorý si akúkoľvek Xperiu Compact kedy kúpil alebo kúpi, s týmto faktom jednoducho počíta. Stereo reproduktory sú však už celkom inou pesničkou.

Zvuk reprodukujú vo vysokej kvalite, ako aj vo vysokej hlasitosti. Aby toho nebolo málo, ak radi počúvate hudbu naplno, isto oceníte, že ani pri maximálnej možnej hlasitosti nedochádza k výraznému ovplyvneniu kvality audia. Nanešťastie, Sony sa už taktiež pripojilo k skupinke výrobcov, ktorí zanevreli na 3,5 mm audio jack konektor. Slúchadlá teda pripojíte k smartfónu jedine skrz Bluetooth alebo USB-C redukciu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

KONEKTIVITA: Overená klasika

Čo sa konektivity týka, väčšina smartfónov je dnes s ňou na tom už skutočne dobre. Napriek tomu sa však stále nájdu nejaké výnimky, ktoré používateľov sklamú mizerným príjmom mobilného signálu, Wi-Fi siete či nepresným zameriavaním GPS súradníc. Xperia XZ2 Compact však medzi tieto výnimky nepatrí. Príjem signálu je skvelý, pričom kvalita hovoru je priam ukážková.

Tento smartfón tiež poporuje ohromné množstvo LTE frekvencií, takže vás zaručene nesklame ani pri častom cestovaní. Jeden z najnovších prírastkov do rodiny produktov spoločnosti Sony obsahuje aj NFC čip, vďaka ktorému budete môcť len pomocou smartfónu zaplatiť napríklad v potravinách.

Nezabudlo sa ani na tradičné senzory, akými sú akcelerometer, gyroskop či proximity senzor. Bluetooth je v najnovšom Compacte integrovaný vo verzii 5.0, pričom podporuje aj A2DP, aptX HD a LE. Funkcie skryté za týmito označeniami sa starajú o zníženie spotreby batérie pri využívaní tohto bezdrôtového pripojenia, ako aj o vylepšenie prenášaného zvuku.

Nakoniec tu nechýba ani podpora pre GPS spolu s A-GPS, GLONASS, BDS a GALILEO. Zameranie GPS súradníc je rýchle a presné, pričom stabilita a presnosť navigácie neklesá ani v premávke.

FOTOAPARÁT: Najlepší najmenší fotomobil

V časoch, keď telefóny bežne ponúkajú dvojité či dokonca trojité fotoaparáty, zostalo japonské Sony naďalej verné tradícii. Na zadnú stranu svojich nových vlajkových modelov tak osadilo jediný snímač s označením MotionEye, ktorý ponúka 19 MPx rozlíšenie a clonu f/2.0. Takto vybavený hlavný fotoaparát zvláda vytvárať nadpriemerne kvalitné fotografie za každých podmienok, pričom mu v tom výrazne napomáha softvér od Sony.

Ten totiž v automatickom režime dokáže vyhodnotiť najvhodnejšie podmienky pre danú snímku a jediné, čo musí spraviť používateľ, je stlačiť spúšť. Niekedy dokonca nemusí urobiť ani len to, keďže funkcia s názvom prediktívne snímanie sa pri zaznamenaní úsmevu alebo pohybu postará o zhotovenie 3 snímkov ešte pred jej samotným zatlačením. Fotoaparát však, samozrejme, ponúka aj plne manuálny režim, takže ak sa radi hráte s nastaveniami, prídete si na svoje.

Nie je prekvapením, že v dobrých svetelných podmienkach fotí Xperia XZ2 Compact viac ako dobre. Záberom nechýba ostrosť, veľké množstvo detailov a ani skutočne dobrý dynamický rozsah. Farby pôsobia realisticky, no stále dostatočne živo. Za slabších svetelných podmienok si zábery stále udržiavajú vysokú kvalitu, avšak úroveň zobrazenia detailov je na tom už o málinko horšie. Nočné snímky aj napriek vyššej clone f/2.0 nedisponujú veľkým množstvom šumu.

Aplikácia fotoaparátu ponúka aj bokeh režim, ktorý zhotovením dvoch snímok a ich následným spojením do jednej zvládne vytvoriť celkom slušný portrét alebo vydarenú makro fotku. Tento režim ale nie je dokonalý, keďže sa mu nie vždy podarí identifikovať okraje. Napriek tomu však hlavný fotoaparát najnovšieho Compactu za žiadnych okolností nesklame. Áno, možno nejde o najlepší fotomobil celkovo, no celkom určite ide o najlepší najmenší fotomobil, aký je momentálne k dispozícii.

Aby toho nebolo málo, nijak obzvlášť nezaostáva ani kvalita zaznamenávania videa. To možno natáčať najviac v 4K rozlíšení pri 30 snímkach za sekundu. Je však mierna škoda, že sa japonskému gigantovi nepodarilo snímkovú frekvenciu 4K videa vytiahnuť na 60 fps, keďže konkurencia to už dokáže. Na druhú stranu sa ale výrobcovi podarilo zdokonaliť superspomalený záber, ktorý teraz 960 snímkov za sekundu nahráva vo FullHD rozlíšení.

Stále však dochádza k miernemu digitálnemu priblíženiu a tu doslova platí, že čím viac svetla, tým lepšie spomalené video. To klasické je vďaka EIS pomerne stabilné a k tomu všetkému ho možno zaznamenávať aj v HDR režime. Pripravte sa však na to, že takéto video na nekompatibilných obrazovkách veľmi dobre nevyzerá. Nakoniec si nemalú pochvalu zaslúžia aj vstavané mikrofóny, ktoré nahrávajú audio vysokej kvality.

Predný selfie snímač ponúka 5 MPx rozlíšenie, clonu f/2.2 a video zaznamená najviac vo FullHD rozlíšení. Fotografie vytvára v obstojnej kvalite, no občas dochádza k ich miernemu presvetleniu. To však mierne kompenzuje široký uhol záberu, ktorý ocenia najmä milovníci skupinových fotografií.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA: Rekordy rozhodne netrhá

Pri prvom pohľade na XZ2-ku v kompaktnej verzii si človek povie, že tento telefón musí ponúkať skvelú výdrž na jedno nabitie. Je to spôsobené už spomenutou vyššou hrúbkou, ktorá naznačuje použitie enormne veľkej batérie. Bohužiaľ sa však na žiaden obrovský akumulátor nedostalo a pod plastovým zadným krytom je umiestnená „len“ 2870 mAh batéria. Na takto veľké zariadenie to síce nie je málo, no nie je to ani vyslovene veľa. Predošlá generácia ponúkla iba o 170 mAh nižšiu kapacitu, no zároveň bola o takmer 3 celé milimetre tenšia. A to skutočne nie je málo.

Vráťme sa ale k tomu podstatnému. Sony Xperia XZ2 Compact s vami zvládne pri striedmejšom používaní držať krok aj dva či tri dni. Rovnako ju však dokážete pri enormnej záťaži vybiť aj behom jedného dňa. Rozhodne sa však nemusíte obávať toho, že sa vám vybije skôr. Počas môjho testovania mi po celodennej záťaži zostalo pravidelne ešte cca 25 % batérie. To síce nestačí na ďalší deň bez pripojenia nabíjačky, no táto rezerva rozhodne poteší a ušetrí vám zopár vrások na čele. Okrem toho môžu k predĺženiu výdrže dopomôcť aj obľúbené šetriace režimy Stamina a Ultra Stamina. Prvý zmienený obmedzuje výkon zariadenia a procesy bežiace na pozadí, čím jednoducho, ale účelne šetrí batériu. Ten druhý je o čosi viac drastický, keďže obmedzuje možnosť využitia telefónu len na niekoľko základných funkcií. V núdzovom prípade si tak môžete predĺžiť výdrž aj na celých 10 dní.

Keď už sa vám však raz tento telefón vybije, tak si počkáte takmer 2 a pol hodiny na jeho plné dobitie. Napriek integrovanej rýchlonabíjacej technológií Quick Charge 3.0 sa tak najnovšia kompaktná Xperia nabíja vskutku dlho. Keď sme už pri nabíjaní, tak mi nedá nespomenúť absencia podpory toho bezdrôtového. Z globálneho hľadiska možno nejde o žiaden dôležitý faktor, no keď už raz podporu dostala klasická XZ2-ka, mohla ju dostať aj tá zmenšená.

SONY XPERIA XZ2 COMPACT: Záverečné hodnotenie

Ak si teda všetky body zhrnieme, vyjde nám z toho jedno. Sony Xperia XZ2 Compact je tým najlepším kompaktným smartfónom, aký sa v súčasnosti predáva. Hoci ponúka nejaké tie kompromisy v dizajne a multimédiách, vynahrádza to na ostatných frontoch. Získa si vás svojím ohromným výkonom, rýchlosťou a stabilitou operačného systému, obstojnou výdržou batérie, nadpriemerne schopným fotoaparátom a v neposlednom rade tiež zvýšenou odolnosťou voči vode a prachu. Oproti svojmu predchodcovi, a zároveň jedinému schopnému konkurentovi, ponúka množstvo vylepšení. Odradiť vás tak môže jedine predajná cena, ktorá sa zastavila na úrovni 599 €.

Disqus Comments Loading...