Sony Xperia XZ Premium: 4K v prémiovom balení | RECENZIA

Sony tento rok nezaháľal a na MWC 2017 predstavil doteraz svoju najvýkonnejšiu a najlepšie vybavenú vlajkovú loď. Nová Sony Xperia XZ Premium ide v šľapajách svojho predchodcu Xperie Z5 Premium. Tá tiež ponúkala high-end výbavu a v neposlednom rade aj 4K displej v prémiovom šate. Novinka od Sony však okrem toho prináša aj niekoľko výrazných inovácií. Tá najväčšia z nich prichádza vo forme 960 fps videa.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia: Zrkadlová kráska

Sony Xperia XZ Premium ostala verná dizajnovému jazyku Xperie XZ. Tá po Xperiách série Z3 a Z5 konečne priniesla výraznejšie dizajnové aj konštrukčné inovácie. Tie sa teraz preniesli aj do nového modelu – aj keď nie úplne všetky. Nechýbajú teda zaoblené boky a ploché časti vyrobené z kovu nad a pod displejom, ktoré dokonca umožňujú zariadenie položiť na stôl.

Novinka ostala samozrejme verná aj prémiovým materiálom. Boky však v tomto prípade lemuje plastový rám s lesklou povrchovou úpravou, ktorý na dotyk pôsobí trochu lacným dojmom. Prednú a zadnú stranu vypĺňa odolné sklo Gorilla Glass 5.0, ktoré by oproti predchádzajúcim verziám malo byť odolnejšie najmä voči pádom. Na obidvoch stranách je sklo mierne zahnuté a má 2,5D profil, vďaka čomu plynulo prechádza do bokov zariadenia. Smartfón sa tak príjemne drží v ruke, aj keď manipuláciu s ním sťažuje najmä hladký a šmykľavý povrch. Nehovoriac o veľkých rozmeroch a nemalej hmotnosti.

Sony Xperia XZ Premium nie je žiadny MINI smartfón, čo je na dnešné pomery škoda. Veľa výrobcov high-end zariadení sa dnes prikláňa už ku konštrukcií s bezrámikovými displejmi, čo im umožnilo výrazne zmenšiť rozmery zariadení, a to aj pri použití väčších uhlopriečok displeja. To však neplatí o Sony Xperii XZ Premium, ktorá aj napriek “menšiemu” 5,46″ panelu, má väčšie rozmery ako Samsung Galaxy S8 s 5,8″ displejom alebo LG G6 s 5,7″ panelom. Najviac to je viditeľné na bradách pod a nad displejom. Tie sú skutočne veľké. Výrobca do nich osadil predné stereoreproduktory, ako aj selfie kameru, signalizačnú LED diódu a niekoľko ďalších senzorov.

Zadná strana sa od iných Sony smartfónov veľmi neodlišuje. Nájdete tu šošovku fotoaparátu, LED blesk, laserové zaostrovanie a tiež špeciálny RGB senzor, ktorý má pri fotografovaní za úlohu zvoliť správne vyváženie farieb. Celý zadný kryt, podobne ako aj zvyšné časti konštrukcie (okrem displeja), funguje ako zrkadlo. Sklenená konštrukcia prináša okrem zvýšeného rizika poškodenia aj ďalší nedostatok v podobe zachytávania odtlačkov prstov a mastnoty. Samozrejme, je len na vás, či si vyberiete striebornú alebo čiernu verziu smartfónu. Na tej by odtlačky mali byť menej viditeľné.

Ovládacie prvky sú rozmiestnené po stranách tak ako sme zvyknutí. Dobrou správou je, že ovládanie hlasitosti sa na pravom boku premiestnilo trochu vyššie nad tlačidlo zapnutia. V porovnaní s Xperiou XZ je tak pri bežnej práci ľahšie a prirodzenejšie dosiahnuteľné. Tlačidlo zapnutia samozrejme v sebe ukrýva aj snímač odtlačkov prstov. Ten funguje spoľahlivo a veľmi rýchlo.

Sony s Xperiou XZ Premium predstavilo tiež nový slot pre pamäťové karty. Ten sa nachádza pod jednou krytkou spolu so slotom pre nano SIM. Micro SD teda vytiahnete bez toho, aby ste museli vyberať aj SIM kartu. USB C je už tradične umiestnené zospodu telefónu, 3,5 mm audio jack zas navrchu.

Nová Xperia je v skutku precízne zostrojené zariadenie. Výber materiálov, ako aj samotný dizajn sú na vysokej úrovni. Aj keď by sme uvítali, keby Sony zvolilo celokovový rám a nie len kovovú spodnú a vrchnú časť. Sklamaním sú tiež spomínané veľké brady telefónu, ako aj väčšie rozmery a hmotnosť, ktoré z tohto telefónu robia jeden z najväčších a najťažších smartfónov vo svojej triede. To samozrejme pocítite aj pri nosení vo vrecku nohavíc, či pri držaní v ruke. Mínusom je tiež zachytávanie odtlačkov prstov a mastnoty, či väčšia náchylnosť k poškriabaniu zariadenia. To je však niečo, s čim sa v dnešnej dobe musíme naučiť žiť. Podobné konštrukčné spracovanie totižto ponúkajú viacerí výrobcovia. Plusom je odolnosť voči vode a prachu IP68, vďaka čomu je Xperia XZ Premium schopná pracovať pod vodou do hĺbky 1,5 metra po dobu 30 minút. Nemusíte sa tak báť pracovať počas dažďa, v sprche alebo kdekoľvek pri vode.

Zadná strana môže pri zanedbanej staroslivosti vyzerať aj takto

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Nonstop 4K

Sony Xperia XZ Premium je druhým smartfónom v produktovom portfóliu spoločnosti, ktorý ponúka rozlíšenie displeja 4K. Takto vysoké rozlíšenie nie je veľmi často vídané a aktuálne ho z tohtoročných vlajkových lodí podporuje iba Sony. Oproti predchodcovi sme sa však dočkali istých zmien. Xperia XZ Premium napríklad natívne podporuje zobrazenie HDR obsahu a 4K rozlíšenie je v tomto prípade aktívne už nonstop a bez ohľadu na to, v ktorej aplikácii sa práve nachádzate. Škoda len, že Sony v nastaveniach neponúka žiadne ďalšie nastavenia, ktoré by umožňovali jeho zmenu.

Samotný zobrazovací panel ponúka verné zobrazenie farieb, výborné pozorovacie uhly a dobrú čitateľnosť aj vo vonkajších prostrediach. Pre Sony sú príznačné aj ďalšie softvérové vylepšenia obrazu. Nechýba režim zlepšujúci kvalitu obrazu, X-Reality for mobile, ako aj Režim superjasných obrázkov. Obidva v konečnom dôsledku majú na svedomí zlepšenie kvality fotografií a videa. Samozrejme, nastaviť sa dá aj vyváženie bielej farby, či zapnúť režim pre ovládanie zariadenia v rukaviciach.

 

Samozrejme, 4K rozlíšenie vyzerá dobre na papieri. Ľudské oko však rozdiel medzi QHD a 4K panelom na takto malej uhlopriečke rozpozná asi len ťažko, a tak vyššie rozlíšenie využijete skutočne len v niektorých situáciách – napríklad  vo virtuálnej realite.

Výkon a pamäť: TOP špecifikácie

Sony použil v Xperii XZ Premium skutočne prémiový hardvér. Nájdete tu výkonný procesor Snapdragon 835, ako aj 4 GB RAM. Tie sa starajú o plynulý a rýchly chod operačného systému s používateľskou nadstavbou Sony. To isté platí aj o aplikáciách a všetkých činnostiach, ktoré budete s telefónom vykonávať. Pri testovaní sa nám tak nestalo, že by telefón zaváhal alebo by došlo k jeho spomaleniu. Všetko fungovalo spoľahlivo a najmä rýchlo, presne tak, ako sa od zariadenia s takýmito špecifikáciami očakáva. Bezproblémové je tiež prehrávanie UHD videí, či hranie náročných 3D hier. Vysoký výkon potvrdzujú aj benchmarky, ako je AnTuTu, GeekBench či 3D Mark. Čo sa týka prehrievania, tak to sa drží v rozumných medziach aj pri náročnejšom používaní.

Interné úložisko ponúka 64 GB kapacitu, z ktorej je pre koncového používateľa dostupných približne 50 GB. Samozrejme, aj tu nájdete možnosť rozšírenia vnútornej pamäte prostredníctvom microSD karty (do 256GB). Tá sa vkladá do samostatnej zásuvky, ktorá sa dá vybrať aj za chodu prístroja bez toho, aby ste museli prerušiť jeho činnosť. Za zmienku stoji aj fakt, že Sony Xperia XZ Premium podporuje USB štandard 3.1, takže dáta do nej dostanete oveľa rýchlejšie.

Súčasťou softvérovej výbavy je tiež šikovný čistič úložiska, ktorý optimalizuje ukladací priestor a pamäť podľa toho, ako často používate konkrétne aplikácie. Samozrejme, odstrániť môžete nechať aj dáta vo vyrovnávacej pamäti.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá:

Ani Sony Xperia XZ Premium sa počtom reproduktorov neodlišuje od svojich iných súrodencov. Nájdete tu teda dvojicu meničov, ktoré sú situované nad a pod displejom, takže pri orientácii na šírku, ponúkajú celkom slušný stereovnem. Čo sa ale týka ostatných parametrov, tak by sme reproduktory mohli označiť za priemerné a po stránke kvality zvukového prednesu za nijako zvlášť výrazné. Všetko sa samozrejme mení pripojením externých slúchadiel. Tu už žiadne výhrady k samotnej reprodukcii nemáme.

Čo sa týka možností nastavenia zvuku, tak tu Sony už tradične ponúka bohaté nastavenia. Na výber máte napríklad funkciu Digital Sound Enhancement Engine (DSEE HX), ktorá dostane maximum kvality aj z menej kvalitných skladieb, či High-res audio, ktoré znižuje skreslenie a šum v širšom frekvenčnom spektre a zabezpečuje presnú a detailnú reprodukciu vysokých tónov. Samozrejmosťou je potom aj ekvalizér s niekoľkými prednastavenými profilmi a možnosťou manuálneho nastavenia jednotlivých frekvenčných pásiem. V prípade, že si potrpíte na basy, tak tie môžete vylepšiť použitím špeciálneho filtra Clear Bass.

Zvuk sa dá ďalej vylepšovať aj priestorovým efektom, virtuálnym 3D zvukom  S-Force Surround a dynamickým normalizérom pre vyrovnávanie rozdielov v hlasitosti hraných skladieb. Za zmienku stojí aj podpora prehrávania audia vo vysokom rozlíšení, čo platí nielen o počúvaní cez klasické káblové slúchadlá, ale aj o tých, ktoré sa pripájajú cez Bluetooth. Súčasťou softvérovej a hardvérovej výbavy je tiež aktívne potlačenie hluku DNC, ktoré funguje s kompatibilnými slúchadlami.

Sony vo svojom zariadení prináša aj vlastné multimediálne aplikácie. Stretnete sa tu už s dobre známymi titulmi pre prehliadanie fotografií, ale aj prehrávanie hudby a videí – aplikácie Album, Hudba a Video. Všetky ponúkajú v podstate základné funkcie v atraktívnom používateľskom rozhraní. To či ich budete používať je už len na vašom rozhodnutí, v pohode ich však zastúpia aj iné aplikácie z obchodu Play.

Operačný systém

Sony na Xperii XZ Premium v zásade ponúka ten istý operačný systém ako minuloročná vlajková loď Xperia XZ. Tentokrát ale už pod záštitou novšieho Androidu 7.1.1 Nougat, ktorý dopĺňa používateľská nadstavba. Tá neprináša až tak veľké zmeny v dizajne, no za to ponúka bohatú funkčnú výbavu.

Launcher od Sony nemusíme predstavovať. Jeho vzhľad a funkcie sú nám už veľmi dobre známe z prechádzajúcich zariadení od tejto spoločnosti. Zamerajme sa teda na funkcie, ktoré toto prostredie ponúka. K dispozícii sú napríklad užitočné používateľské kontá, ktoré vám uľahčia zdieľanie zariadenia s inými osobami. Pre deti môžete napríklad vyhradiť jeden účet, v ktorom sa budú môcť napríklad len hrať a vaše súkromné dáta budú pred nimi v bezpečí. K dispozícii je aj automaticky vytvorený dočasný účet hosťa, ktorý je možné jednoducho odstrániť alebo spustiť znova načisto.

Xperia podporuje aj ovládanie gestami. Pomocou nich môžete napríklad prijať a zrušiť hovor. Prichádzajúce hovory môžete prijať priložením zariadenia k uchu, odmietnuť zatrasením alebo vypnúť zvonenie otočením smartfónu obrazovkou nadol. K ďalším nastaveniam patrí možnosť vybrať aplikácie, ktoré môžu odosielať upozornenia alebo možnosť výberu systémových ikon, ktoré sa majú zobrazovať v stavovom riadku.

Systém podporuje aj úpravu prostredia prostredníctvom motívov. Tie je možné sťahovať z obchodu Play alebo z aplikácie What’s New, ktorú nájdete v zariadení predinštalovanú ihneď po prvom spustení. Nehľadajte tu ale žiadne pokročilé nastavenia tém. Tie sú napevno zadefinované.

No a súčasťou systému je tiež rýchle prepínanie medzi dvoma aplikáciami alebo práca s dvoma aplikáciami v rozdelenej obrazovke. Tieto dve funkcie natívne podporuje už Android 7.x Nougat.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Fenomenálne spomalené video

Sony Xperia XZ Premium dnes ako jediný smartfón ponúka možnosť natáčať video s rýchlosťou neuveriteľných 960 snímkov za sekundu. To umožňuje vytvárať skutočne unikátne videá, ktoré by ste s inými smartfónmi nevedeli vytvoriť. Natáčanie v tzv. režime Superspomaleného záberu má však svoje obmedzenia. Tým prvým je, že s rýchlosťou 960 FPS sa dajú natáčať len veľmi krátke útržky. Konkrétne sa časový úsek s dĺžkou 0,2 sekundy natiahne až 6 sekúnd. Chce to teda trochu praxe, aby ste pri natáčaní zachytili ten správny moment. O tom, že to ide ukazujú aj nami natočené spomalené videá. Počas nakrúcania Super Slow Motion videa však môžete spraviť viacero spomalených záberov, resp. ich počet nie je obmedzený. Po stlačení tlačidla spomalenia záberu len treba vyčkať pár sekúnd a opäť ho stlačíte.

Ďalším obmedzením 960 FPS videa je rozlíšenie, ktoré je v režime Superspomaleného videa iba 720p. Navyše, pri natáčaní Sony aplikuje pomerne výrazný softvérový orez obrazu (viď porovnanie nižšie, normálne vs. superspomalené video. ) V neposlednom rade je to samotná kvalita videa. Tá je počas priaznivých svetelných podmienok vyhovujúca, no s ubúdajúcim svetlom začína byť video veľmi zašumené a strácajú sa v ňom detaily. Každopádne možnosť natočiť takéto videá je pre Sony Xperiu XZ Premium unikátna a neponúka ju nikto z konkurencie. A ak si myslíte, že natáčanie superspomalených záberov nie je pre vás, verte, že je to veľmi nákazlivá vec, s ktorou si užijete kopec zábavy.

Fotoaparát je vybavený 19 MPix snímačom s podporou 5-osej softvérovej stabilizácie pre video. Kvalita fotografií korešponduje s cenovým zaradením smartfónu v najvyššej cenovej kategórií, za najlepšiu na trhu by sme ju však neoznačili. Za najväčší nedostatok považujeme stále absenciu optickej stabilizácie, ktorá je problémom najmä pri fotení v zhoršených svetelných podmienkach. Pokiaľ nemáte pevnú ruku, tak výsledné zábery budú častokrát rozmazané. Navyše, Sony aj tu používa postprocessing fotografií, ktorý spôsobuje stratu detailov a tzv. maľovaný efekt. Ak budete fotiť ale vo výborných až stredne dobrých podmienkach, tak sa vám fotoaparát Xperie XZ Premium odmení kvalitnými zábermi s množstvom detailov.

Fotografie v originálnom rozlíšení stiahnete tu.

Sony spolu so svojim 960 FPS videom predstavil ešte niekoľko ďalších noviniek, ktoré sa týkajú samotného fotoaparátu. Je to napríklad aj taký detail, ako schopnosť zachytiť rýchlo sa pohybujúce objekty bez skreslenia ich skutočného tvaru. Zaujímavou je tiež funkcia prediktívneho snímania, pri ktorej Sony Xperia XZ Premium dokáže zachytiť pohybujúce sa objekty ešte predtým ako stihnete stlačiť spúšť fotoaparátu. Zariadenie teda v skutočnosti sníma zábery ešte predtým ako tak urobíte, vďaka čomu dokáže zachytiť momentky (len pri dynamických scénach), ktoré by ste inak zmeškali. Za zmienku stoja aj funkcie, ako sledovanie objektu, HDR a automatická spúšť fotoaparátu po detekcii úsmevu.

S Xperiou XZ Premium sme najčastejšie fotili v automatickom režime pri rozlíšení 19 Mpix (4:3). Ten by mal postačovať potrebám väčšiny používateľov. Nie vo všetkých prípadoch vám však automatika bude vyhovovať a vtedy prichádza na rad manuálny režim. Ten umožňuje nastavenie času uzávierky, expozície, citlivosti ISO, či vyváženia bielej farby.

Automatický režim
Manuálny režim

Rozdiel medzi automatickým a manuálnym režimom môže vyzerať aj takto

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Bluetooth 5.0 aj gigabitové LTE

Xperii samozrejme nechýba nič, čo by sme od smartfónu z najvyššej cenovej kategórie očakávali. Nájdete tu teda rýchle Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, ako aj LTE s podporou prenosových rýchlosti až do 1 Gbps. Pochváliť musíme aj prítomnosť najnovšieho Bluetooth 5.0, ktorý prináša niekoľko benefitov. Ponúka napríklad aj dvojnásobné prenosové rýchlosti a až štvornásobný dosah signálu. Samozrejmosťou je prítomnosť NFC, lokalizačných systémov GPS, GLONASS, GALILEO, či USB C konektoru, cez ktorý sa môžu dáta prenášať rýchlosťami štandardu USB 3.1.

Batéria: Slušná výdrž

Sony Xperia XZ Premium ponúka na jedno nabitie slušnú výdrž. Najmä ak berieme do úvahy prítomnosť 4K displeja a batérie, ktorej kapacita 3230 mAh je dokonca menšia, ako u niektorých menších vlajkových lodí. Napriek tomuto faktu sa však výdrže obávať nemusíte. S Xperiou XZ Premium totižto pri bežnom používaní vydržíte pracovať celý deň, a to s displejom aktívnym v priemere 4 hodiny. To aj pri využívaní mobilného internetu, WiFi, vybavení niekoľkých hovorov a synchronizácii niekoľkých Google účtov. My sme Xperiu najčastejšie používali na bežné činnosti, ako je sledovanie sociálnych sietí, komunikáciu cez Messenger a Slack, či prehliadanie webových stránok cez Chrome a počúvanie hudby cez Spotify. Samozrejme, XZ Premium sme využívali aj na natáčanie Superspomalených videí a na fotenie.

Výdrž predĺžite používaním šetriacich režimov STAMINA. K dispozícii máte tri profily, ktoré sa líšia tým, akým spôsobom budú šetriť drahocennú energiu.

Sony do tohto modelu integrovalo aj šetriaci režim STAMINA, ktorý obmedzuje výkon zariadenia a niektoré jeho funkcie. K dispozícii sú tri úrovne, ktoré sa líšia tým, ktoré funkcie budú obmedzené a čomu sa bude dávať prednosť. K dispozícii je tiež režim Ultra STAMINA, ktorý z batérie dostane maximum – v tomto režime sú však dostupné len niektoré funkcie a aplikácie. Sony používa aj tzv. správcu batérie, ktorý predlžuje jej životnosť. Ten sleduje, kedy zvyčajne nechávate zariadenie nabíjať dlhší čas, a odhaduje, o koľkej nabíjačku odpojíte. Potom riadi rýchlosť nabíjania tak, aby sa zariadenie nabilo na 100% tesne pred odhadovaným časom. Čo sa týka samotného nabíjania, tak to sme nemali možnosť otestovať, keďže telefón sme na testy dostali bez originálnej nabíjačky.

Záverečné hodnotenie: Sony Xperia XZ Premium

Sony Xperia XZ Premium nás dokázal zaujať. Novinka ponúka nekompromisný výkon s rýchlymi reakciami bez zaváhania, vodeodolné telo, výborný fotoaparát, či batériu so slušnou výdržou. Nepáči sa nám však, že Sony v dobe bezrámikových displejov predstavil zariadenie, ktorého rozmery a hmotnosť sú pri pohľade na to, čo ponúka konkurencia, pomerne veľké. Viditeľné to je najmä na bradách pod a nad displejom. Naopak, pred konkurenciou má navrch vďaka unikátnym superspomaleným videám. Po ostatných stránkach ide inak o vyrovnaného súpera pre akúkoľvek vlajkovú loď, ktorá bola predstavená v tomto roku. Tomu odpovedá aj cena 740 eur.

Plusy:

  • Výborný 4K displej
  • Výkon a rýchle reakcie
  • Odolnosť voči vode a prachu
  • Superspomalené videá

Mínusy:

  • Veľké rozmery a hmotnosť
  • Obmedzenia superspomalených videí
  • Magnet na odtlačky
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

 

Disqus Comments Loading...