Sony Xperia XA1 Ultra: Je obor hodný svojej ceny? | RECENZIA

Obľubujete veľké smartfóny, ktoré je priam nutné používať oboma rukami? K tomu prepracované prostredie od výrobcu či kvalitný “selfie” fotoaparát. Recenzia Sony Xperia XA1 Ultra ukázala jasné pozitíva tohto smartfónu. Prišli sme však aj na pár kompromisov, s ktorými musíte v prípade kúpy rozhodne počítať.

Náš tip
Sony Xperia XZ Premium: 4K v prémiovom balení | RECENZIA

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia smartfónu

Model Sony Xperia XA1 Ultra prichádza s prevedením dokonale typickým pre smartfóny prevažne strednej alebo vyššej strednej triedy. Rozmery smartfónu činia 165 x 79 x 8.1 mm a váha sa zastavila na hodnote 188 gramov. To sú hodnoty, vďaka ktorým smartfón v rukách skutočne pocítite. Vzhľadom ku konštrukčnému prevedeniu smartfónu to však nie je nič neobvyklé.

Zariadenie ponúka naozaj elegantné a tenké rámčeky po bokoch displeja. Takto príjemne tenké rámčeky po bokoch neponúka hocijaký smartfón. Rovnako tak čierne ohraničenie samotného displeja (vynikne najmä v bielej farebnom variante) je veľmi tenké a nepôsobí rušivo. Nad a pod displejom to už taká sláva nie je a smartfón tak obsahuje pomerne veľké “čelo” a “bradu.”

Hrany sú ľahko farebne odlíšené. Toto vyhotovenie spolu s hranatými rohmi smartfónu môže niektorým používateľom spôsobovať problém pri používaní v podobe nepríjemného tlačenia do dlane. Vzhľadom k veľkosti smartfónu však nepredpokladáme používanie jednou rukou. Je dôležité povedať, že zariadenie je rozmermi skutočne nadpriemerné a tento fakt je potrebné zvážiť aj pri kúpe tohto modelu.

Najväčšou nevýhodou je absencia čítačky odtlačkov prstov

Predná strana ponúka veľký displej s uhlopriečkou až šesť palcov. Nad displejom sa nachádza mriežka reproduktora, skupina senzorov, predný 16 MPix “selfie” fotoaparát, predný LED blesk a tiež notifikačná LED dióda. Pod displejom sa nenachádzajú žiadne kapacitné tlačidlá, ovládanie systému prebieha pomocou prvkov na displeji. Nachádza sa tu mriežka, ktorá by mohla evokovať stereo reproduktory. Ide však len o dizajnový prvok a pod spodnou mriežkou sa nachádza mikrofón.

Vrchná strana smartfónu ponúka 3,5 mm audio konektor a sekundárny mikrofón. Spodná hrana ponúka konektor USB typu C a hlasný reproduktor. Ľavá strana obsahuje len šuflík na SIM kartu a tiež pamäťovú kartu microSD. Jeho prevedenie je praktické, nepotrebujete k nemu ihlu pre uvoľnenie západky. Pravá strana obsahuje reguláciu hlasitosti, tlačidlo zapínania s typickým Xperia dizajnom a zaujímavý prvok v podobe spúšte fotoaparátu.

Zadná strana smartfónu je vyhotovená z matného plastu. Odtlačkov prstov sa tak nemusíte obávať. Smartfón je však na niektorých hladkých povrchoch veľmi klzký a je potrebná zvýšená pozornosť, aby ste predišli neúmyselnému poškodeniu zariadenia. Na zadnej strane nájdeme v ľavom hornom rohu objektív zadného 23 MPix fotoaparátu, ktorého obruba je tiež farebne odlíšená a LED blesk. Logo Xperia sa nachádza približne v strede a nad ním následne logo funkcionality NFC.

Konštrukčné vyhotovenie smartfónu môžeme považovať za príkladné, napriek klzkému plastu na zadnej strane. Žiadne prasknutia či iné nepríjemné pohyby sa nekonajú, a to ani v prípade silnejšieho chytenia zariadenia. Dôležitou informáciou a asi najväčšou nevýhodou smartfónu je, že ani vo svojej pomerne vysokej cenovej kategórii neponúka čítačku odtlačkov prstov. Na ochranu tak budete nútený využiť vzor alebo PIN kód.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej a výkon

Displej

Rozmerný smartfón ponúka nadštandardný 6″ IPS displej s rozlíšením 1920 x 1080 pixelov. Skutočne veľký displej je naozaj náročné ovládať jednou rukou, a to najmä v náročných situáciách ako napríklad pri ceste v MHD. Pomôcť môže funkcia zmenšenia obrazu, ktorá zmenší celé prostredie a posunie obraz do ľavého alebo pravého dolného rohu. Ovládacie prvky systému Android sa nachádzajú v lište na spodnej strane.

Zobrazovací panel ponúka spoľahlivú reguláciu jasu. Biela farba je skutočne biela a filter modrého svetla využijete najmä vo večerných hodinách. Najnižšia úroveň jasu je na príjemnej hodnote a najvyšší jas pod taktovkou automatickej regulácie je dostatočný aj na poludňajšom slnku. Pozorovacie uhly zobrazovacieho panelu sú aj vďaka použitej špičkovej IPS technológii na výbornej úrovni a údaje na displeji prečítate aj v naozaj tupých uhloch.

Výkon

Výkon smartfónu papierovo taktiež zapadá do kategórie strednej až vyššej strednej triedy. Výbava obsahuje procesor MediaTek Helio P20 (MT6757), 4 GB pamäte RAM a 32 GB interného úložiska (s podporou rozšírenia o pamäťovú kartu microSD). Systém Android si spolu s ľahkou nadstavbou od výrobcu ukrojí približne 9 GB.

Po nainštalovaní asi piatich desiatok aplikácií a zachytení približne päťdesiatich fotografií ostalo v telefóne stále príjemných 16 GB voľného miesta. Ak by to niektorým používateľom nestačilo, problém vyrieši pamäťová karta. Grafický výkon zastrešuje čip Mali-T880MP2. V rámci hrania hier sa žiaľ nemôžete spoliehať na tie najnáročnejšie 3D tituly. Náročnejšie hry spustíte skôr na znížených grafických detailoch.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá a fotoaparát + galéria fotografií

Aplikačná výbava smartfónu po prvom zapnutí prináša balíček predinštalovaných aplikácií z dielne spoločnosti Google a tiež niektoré aplikácie od Microsoftu. Od Sony prichádza aplikácia pre platformu Playstation, e-mailový klient či Správy. Niektoré z týchto aplikácií sa nedajú odinštalovať štandardným spôsobom, avšak môžete stopnúť ich činnosť.

Zvukový prejav predného reproduktora na hovory je štandardný a kvalita hovoru nesklame. Dizajnové prvky poukazujú na stereo reproduktory, avšak na prednej strane sa nachádza len jeden reproduktor pre hovory. Hlasný reproduktor (takisto jeden) sa nachádza na spodnej hrane smartfónu. Svojím výkonom neohromí. Má však dostatočnú hlasitosť pre vyzváňanie či občasné prezretie YouTube videa. Jeho poloha je vhodná pre umiestnenie smartfónu aj na rovnú podložku. Zvuk nebude ani v takomto prípade stlmený alebo deformovaný.

Fotoaparát

Zadný fotoaparát ponúka rozlíšenie 23 MPix a to pri pomere strán 4:3. Po prepnutí na pomer strán 16:9 je k dispozícii rozlíšenie 20 MPix. Prostredie fotoaparátu ponúka rozšírenie o rôzne aplikácie, manuálny režim a v rámci nastavení je následne k dispozícii regulácia farby či jasu a samospúšť. Fotografie zo zadného fotoaparátu ponúkajú v rámci triedy veľmi dobré výsledky. Video môžete natáčať vo FullHD pri 30 snímkach za sekundu. Svojou výslednou kvalitou spĺňa pomyselný štandard. K dispozícii je tiež možnosť natáčať video v režime HDR.

Najmä na poludnie v prípade silného slnka sú fotografie občas príliš presvetlené. Mimo takýchto mimoriadnych podmienok sú však detaily fotografií a aj farebné podanie na veľmi dobrej úrovni. Osobne som viac využíval fotografovanie vo formáte 16:9, ktoré mi ponúkalo kvalitné fotografie so širokým záberom. V noci a za znížených svetelných podmienok pribúdal na fotografiách šum. Ide však o štandardný jav v rámci kategórie smartfónov strednej triedy. Vo všeobecnosti platí nepriama úmera – čím menej svetla, tým viac šumu na výslednej fotografii.

Výsledky predného fotoaparátu sú viac ako uspokojivé. Predný snímač ponúka 16 MPix spolu s predným LED bleskom. Poteší výrobné nastavenie, vďaka ktorému sú fotografie pri 16 MPix snímané priamo s pomerom strán 16:9. Ak aktivujete pomer strán 4:3, rozlíšenie poklesne na 12 MPix. K dispozícii  je tiež nastavenie snímania “selfie” fotografií s pomerom strán 16:9 v rozlíšení 12 MPix. Výsledné fotografie z predného fotoaparátu rozhodne nesklamú a netrpia ani nadmernou softvérovou úpravou. Využitie predného blesku oceníte najmä pri “selfie” fotografiách v rámci znížených svetelných podmienok.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém Android a prostredie od výrobcu

Smartfón prichádza na trh so systémom Android 7.0 Nougat a ľahkou nadstavbou z dielne výrobcu Sony. Koncept základného prostredia je jednoduchý. Nechýba menu s aplikáciami, kde nájdete záložku vyhľadávania a samotné vstavané či následne nainštalované aplikácie z Obchodu Play. Poteší abecedný zoznam či pomerne veľké a jasné ikonky.

Základné obrazovky ponúkajú klasické widgety od výrobcu pre čas či počasie. Na prvej obrazovke úplne vľavo nájdete vyhľadávanie Google spolu s inteligentnými návrhmi vyhľadávania. Na ďalších obrazovkách si môžete štandardne zobraziť vaše aplikácie a widgety. Spodnú stranu displeja vypĺňajú softvérové tlačidlá pre ovládanie systému Android. V závislosti od zvolenej témy môžu byť priehľadné alebo môžu mať čiernu lištu ako ohraničenie. Tlačidlá sa automaticky skrývajú v aplikáciách ako Fotoaparát či Galéria fotografií (aplikácia s názvom Album).

Notifikačná lišta je po vzore čistého systému Android. Poteší pridanie nových používateľov alebo režim hosťa. Ten využijete najmä, ak chcete telefón požičať druhej osobe a zároveň tejto osobe nechcete sprístupniť všetky vaše dáta a informácie.

Vzhľadom na veľkosť tohto smartfónu je rozhodne dobrou správou prítomnosť režimu ovládania jednou rukou. Tento režim môžete aktivovať ťahom z pravého dolného rohu displeja, ale aj v nastaveniach. Funkcia vám zmenší prostredie a uľahčí tak ovládanie rozmerného smartfónu.

Veľkosť prostredia si môžete prispôsobiť, rovnako aj stranu, ku ktorej sa obraz stiahne. Výber strany je teda vhodný ako pre pravákov, tak aj pre ľavákov. Potešia aj iné zmenšené ovládacie prvky. Napríklad pri zadávaní číselného PIN kódu sa daná klávesnica môže stiahnuť na ľavú alebo na pravú stranu. Táto funkcia je však od výroby vypnutá a je potrebné ju manuálne aktivovať v nastaveniach.

Prostredie smartfónu spolu s nadstavbou je skutočne podarené. Reakcie prostredia sú rýchle, skratky a ďalšie pomôcky pre ovládanie jednou rukou sú naozaj praktické. Nadstavba od výrobcu je len ľahkým, prevažne dizajnovým plášťom na systéme Android 7.0 Nougat. Pri každodennom používaní sa teda môžete spoľahnúť na pohotové a bezchybné reakcie systému a nadstavby smartfónu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria, Cena a dostupnosť, Záverečné hodnotenie

Výdrž na batériu

Smartfón obsahuje batériu s kapacitou 2700 mAh. To môže byť v súčasnosti považované za ľahko podpriemernú hodnotu aj vzhľadom na rozmery smartfónu a veľkosť displeja. Napriek tomu výrobca odviedol skutočne skvelú prácu po stránke optimalizácie prostredia a smartfón s vami pohodlne vydrží jeden pracovný deň. Štandardné používanie v našom prípade zahŕňalo synchronizáciu troch mailových klientov, používanie asi piatich desiatok aplikácií, občasné hranie hier a tiež približne 30 minút telefonovania.

Batéria nesklamala a hoci neskoro večer ponúkala už len pár percent, bola spoľahlivým spoločníkom počas celého dňa. Pri vyššej záťaži ako dlhodobé sledovanie YouTube videí s maximálnym jasom displeja išla pochopiteľne výdrž batérie rapídne dole a nabíjačku bolo nutné vyhľadať už popoludní. Vzhľadom na parametre smartfónu však môžeme považovať výdrž smartfónu za uspokojivú a spĺňa aktuálny pomyselný priemer jedného pracovného dňa.

Cena a dostupnosť

Tento smartfón si môžete zakúpiť v slovenských e-shopoch už za sumu približne 360 eur. V kamenných predajniach sa cena pohybuje na úrovni 389 eur. To je vzhľadom k výbave smartfónu trochu vyššia hodnota. Zázemie značky Sony a kvalita ponúkaných služieb je však silným argumentom, prečo sa najmä fanúšikom značky Sony oplatí za model Sony Xperia XA1 Ultra priplatiť.

Záverečné hodnotenie

Model Sony Xperia XA1 Ultra rozhodne nie je smartfónom pre každého. Je tomu tak najmä nadpriemernými rozmermi a tiež veľkým 6″ IPS displejom. Ak však máte radi veľké smartfóny a nevadí vám nutnosť plnohodnotného ovládania dvoma rukami, môžete tu nájsť svoj budúci smartfón. V danej cenovej kategórií je však možné zakúpiť aj smartfóny s lepšími parametrami po stránke batérie či výkonu a hlavne s čítačkou odtlačkov prstov pre zabezpečenie, ktorá danému modelu chýba. Naopak za túto cenu získate skvelé fotoaparáty (predný a tiež zadný fotoaparát). Používatelia zvyknutí na prostredie a ovládacie prvky spoločnosti Sony si tak budú musieť za tieto benefity oproti konkurencii ľahko priplatiť.

Plusy

  • silný predný fotoaparát
  • spoľahlivé a aktuálne prostredie od výrobcu
  • rýchlosť systému
  • displej

Mínusy

  • absencia čítačky odtlačkov prstov
  • štandardná kvalita videa
  • vyššia cena
Disqus Comments Loading...