Sony Xperia X Compact: Dôstojný nástupca malých high-endov | RECENZIA

Zdroj: Ondrej Ličko

Sony sa opäť vrátilo do starých koľají a rozhodlo sa, že tento rok to rozbalí vo veľkom. Aj preto predstavilo viacero smartfónových noviniek, medzi ktorými sa nachádzala aj Sony Xperia X Compact. Tú sme v našej redakcii otestovali hneď po Sony Xperia XZ a pripravili sme si pre vás detailnú recenziu. V nej sa dozviete, ako toto zariadenie hodnotíme po niekoľkodňovom používaní.

OBSAH BALENIA

Sony Xperia X Compact prichádza na trh v škatuli bežných rozmerov. Tá v sebe okrem samotného zariadenia ukrýva aj nabíjačku s výstupom 5V/1,5A, príručky a štupľové slúchadlá. My sme na testovanie získali hneď dvojicu smartfónov – Xperia X Compact a Xperia XZ, a tak sme v balení našli aj slúchadlá Sony EXTRA BASS Bluetooth (model XB950BT) v hodnote €199.

KONŠTRUKCIA | Najmenší smartfón s výkonom

Sony Xperia X Compact je najmenším smartfónom, aký sme držali v rukách za posledné mesiace. S rozmermi 129 x 65 x 9,5 mm a hmotnosťou 135 gramov nájde v segmente Android smartfónov v tomto smere len veľmi málo premožiteľov, a tak ak hľadáte kompaktné zariadenie, ktoré sa zmestí aj do menšieho vrecka alebo kabelky, nový X Compact je vhodným adeptom.

Ako sme už pri kompaktných verziách smartfónov od Sony zvyknutí, ich konštrukcia je vyrobená z kombinácie skla a plastu. Hoci ide o dva rozdielne materiály, niečo majú spoločné – priťahujú odtlačky ako magnet. My sme testovali čiernu verziu zariadenia, na ktorej bolo pod istým uhlom vidno odtlačky naozaj často, a tak sme sa mnohokrát prichytili pri tom, ako zariadenie utierame o kus nášho oblečenia alebo o špeciálnu utierku na čistenie displejov.

Samotný tvar konštrukcie je pri tejto verzii “kompaktu” od Sony novinkou. Boky sú síce skosené, aby sa zariadenie dalo držať príjemne v dlani, no horná a spodná časť konštrukcie sú zrezané do pravého uhla. Výhodou je napríklad to, že si zariadenie môžete postaviť na stôl bez nutnosti použitia stojanu, no pokiaľ zariadenie držíte dlhšie v rukách, môžu vás ostrejšie hrany tlačiť v dlani. Inak sa konštrukcia tohto zariadenia v porovnaní s predchodcami nezmenila a ponúka takmer totožné rozloženie ovládacích prvkov. Vpredu nájdete dvojicu reproduktorov a prednú kameru, hore mikrofón pre nahrávanie zvuku do videí a 3,5 mm jack, dole USB-C koncovku pre nabíjanie, v pravom boku tlačidlo vypínania, ovládanie zvuku a hardvérovú spúšť fotoaparátu a nakoniec vľavo kombinovaný slot na microSD a nanoSIM karty.

Celkovo musíme spoločnosť Sony za hardvérové zmeny konštrukcie pochváliť. Aj keď na výrobu modelu Xperia X Compact použili opäť plast, vylepšili tvar samotného zariadenia a celý dizajn nám pripadá o niečo čistejší a futuristický. Koniec koncov, zariadenie sa v ruke drží veľmi dobre, no kvôli jeho menším rozmerom je vhodnejšie skôr do ženskej dlane, prípadne pre niekoho, kto má menšiu ruku.

DISPLEJ | Opäť krok vpred

Hoci Sony nezmenilo veľkosť displeja ani jeho rozlíšenie, nová Xperia X Compact ponúka vďaka displeju naozaj vizuálny zážitok. 4,6-palcový IPS LCD displej má HD rozlíšenie (720 x 1280 bodov), no vďaka jeho veľkosti je hustota pixelov na úrovni 319 PPI, čo znamená, že raster na displeji voľným okom v 99% času neuvidíte. Displej  ponúka výborné farebné spracovanie, a to aj v prípade bielej či čiernej. Hoci je biela ešte stále skôr svetlo sivou a pri istom uhle pohľadu v nej vidíme dokonca aj náznaky studenej modrej, ide o lepšie zobrazovanie farieb ako pri zariadeniach, ktoré Sony vyrábalo v minulosti. Určite by nás ale viac potešilo použitie AMOLED jednotky.

O ochranu samotného displeja sa v tomto prípade stará vlastné odolné sklo spoločnosti, na ktoré stavilo Sony aj v tomto prípade. Japonský výrobca je jeden z mála, kto používa vlastné odolné sklo displeja, a to sa mu môže alebo nemusí vyplatiť. Z vlastných skúseností vieme, že sa po čase mikroškrabancom na displeji nevyhnete, v globále však platí, že kvalitou ide o veľmi podobné sklo tomu, čo vyrába spoločnosť Corning. Sony vylepšuje kvalitu zobrazovania aj svojimi softvérovými vychytávkami, a tak sa aj v modeli Xperia X Compact stretnete s technológiami ako Triluminos či X-Reality Engine. Vo veľkej väčšine prípadov ale ich zapnutie či prítomnosť neodborným okom ani nespozorujete.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

VÝKON A PAMÄŤ | Malý, ale šikovný

Po hardvérovej stránke nie je nová Sony Xperia X Compact žiadny drobček a výbavou hravo uspokojí aj náročnejšieho používateľa. Základom je procesor Snapdragon 650 so 6-jadrovou architektúrou (4 x 1,4 GHz Cortex-A53 & 2 x 1,8 GHz Cortex-A72), ktorý je doplnený o 3 GB RAM a grafický čip Adreno 510. Vnútorná pamäť má v tomto prípade iba jednu kapacitu – 32 GB – ktorá sa však dá rozšíriť o veľkosť pamäťovej karty až s veľkosťou 256 GB. Pre porovnanie s inými zariadeniami si pozrite nižšie uvedené výsledky benchmarkov:

  • AnTuTu 3D – 78 289 bodov,
  • 3D Mark Ice Storm Unlimited – 18 770 bodov,
  • GeekBench 4 – 1382 (single core), 3349 (multi-core),
  • Vellamo Benchmark – 4997.

MULTIMÉDIÁ A PRIPOJENIE | Zabudnite na staré nabíjačky

Sony Xperia X Compact je jedno zo zariadení, ktoré na trh prichádza s USB-C konektorom na nabíjanie a prenos dát. Nový typ konektora má mnoho výhod a umožňuje napríklad rýchlejší prenos dát. Jeho hlavnou výhodou je však to, že je obojstranný, čo konečne odbúrava nutnosť vkladať nabíjací kábel do zariadenia tou správnou stranou. Nevýhodou je však to, že musíte zabudnúť na svoje staré nabíjačky a príslušenstvo, ktoré ste k zariadeniu pripájali cez microUSB.

Okrem nového konektora ponúka Xperia X Compact aj ďalšie formy pripojení. Ide napríklad o Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, NFC, A-GPS (GLONASS/ BDS – v závislosti od regiónu) či FM rádio, ktoré dnes nájdete už v máloktorom zariadení. Na pripojenie slúchadiel v tomto prípade slúži 3,5 mm audio jack, ktorý podporuje aj kvalitný výstup (24-bit/192 kHz audio). S prehrávaným zvukom sme boli nadmieru spokojní, no v prípade hlasného reproduktora môžeme hovoriť iba o priemernej kvalite. Z pripojení je dostupná aj mobilná sieť, a to v 2G, 3G aj 4G režime. Podporované je aj pásmo 800 MHz, takže s používaním LTE na Slovensku nebudete mať problém. Maximálne teoretické prenosové rýchlosti sú 42,2/5,76 Mbps v prípade 3G siete a 300/50 Mbps v prípade LTE Cat6 siete. S mobilným signálom a používaním mobilnej siete ako takej sme počas testovania nemali žiadne problémy.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OPERAČNÝ SYSTÉM | Dobre odladený s množstvom aplikácii

Spoločnosť Sony aj v prípade modelu Xperia X Compact volila systém Android 6.0.1 Marshmallow s vlastnou nadstavbou. Tá je v porovnaní s inými výrobcami jemnejšia a v mnohom pripomína natívny Android. Špecifickým je appdrawer, či inak povedané menu s aplikáciami. To ponúka aj možnosti pre vyhľadávanie aplikácií, či ich usporiadanie podľa viacerých aspektov. Na druhú stranu, výrobca z nadstavby odstránil miniaplikácie, ktoré boli vlastne aplikáciami v malých oknách v popredí systému. Priznáme sa, že túto funkciu sme v živote nevyužili, a tak jej absenciu moc nepociťujeme.

Malé mínus má od nás Sony aj za množstvo predinštalovaných titulov. Hoci je väčšina z nich dobre spracovaná a užitočná, stále ich je veľa a na používateľa to nemusí urobiť dobrý dojem. Plus zas dávame spoločnosti za ponechanie nadštandardných funkcií, ako je napríklad prijatie hovoru priložením zariadenia k uchu, či prebudenie displeja dvojitým poklepaním. Najmä nežnejšie pohlavie určite poteší aj podpora pre motívy, ktoré zmenia dizajn celej nadstavby. Ostatní používatelia zas ocenia službu MyXperia, pomocou ktorej si môžete vyhľadať stratené alebo odcudzené Xperia zariadenie.

Celkovo nemáme k operačnému systému v Xperii X Compact žiadne väčšie výhrady. Sony v ňom od poslednej generácie zariadení neurobilo veľa zmien, čo však nehodnotíme negatívne. Ich nadstavba je totižto dobre vyladená, nespotrebúva veľa operačnej pamäte a svojim štýlom neurazí, no naopak, poteší väčšinu používateľov. Škoda len väčšieho množstva predinštalovaných aplikácií, ktoré by mohlo Sony v budúcnosti naozaj obmedziť.

FOTOAPARÁT | Ťahák – len nevieme, ktorým smerom

Sony si tento rok veľmi dalo záležať na vylepšeniach fotoaparátu a tvrdí, že nová Xperia XZ a Xperia X Compact sú zariadeniami, ktoré majú doteraz najlepší fotoaparát spomedzi všetkých Sony smartfónov. Základom fotoaparátu je v tomto prípade snímač Exmor RS o veľkosti 1/2.3”, ktorý však spoločnosť použila aj v predošlých modeloch. Čo sa ale podľa ich slov zmenilo, je softvér a spracovanie jednotlivých záberov. To má na starosti softvér známy ako BIONZ™. Ten zabezpečuje lepšie vyváženie farieb, aplikovanie HDR, či lepšie vyváženie bielej. Okrem toho Xperia vylepšila aj rýchlosť snímania, ktoré by malo zaručiť ostrejšie fotky aj v prípade, že sa fotený model hýbe. K tomu značne dopomáha aj nový prediktívny PDA a laserový autofokus, ktorý zaostruje akoby “pred” pohybujúci sa objekt, aby v čase zachytenia fotografie bolo všetko ostré aj v prípade minimálnej latencie snímania.

Pozrite sa, ako vyzerá prostredie aplikácie Fotoaparát v Sony Xperia X Compact

My sme počas testovania tohto zariadenia neboli z fotoaparátu nadšení až tak ako samotný výrobca. Samotné snímky síce v globále nevyzerajú zle, ale po priblížení zistíte, že sú kostrbaté, chýbajú im detaily a aj pri dobrom svetle na nich môžete pozorovať šum. Samozrejme, všetko závisí od toho, v akom režime ich nafotíte a aké nastavenia pri tom používate. My sme väčšinu času fotili v automatickom Superior móde, ktorý používa zrejme väčšina používateľov, takže kvalitu snímok môžete zhodnotiť sami. Za čo treba výrobcu pochváliť, je manuálny režim, ktorý ponúka dostatok nastavení. Väčšie výhrady nemáme ani ku kvalite videa, ktoré však dokáže toto zariadenie nahrať iba vo Full HD rozlíšení – 1080p pri 60 FPS. Výhodou je ale prítomnosť 5-osej stabilizácie SteadyShot™, ktorá si svoju prácu odvádza dobre. Nižšie nájdete aj ukážku videa vo Full HD rozlíšení. Všetky ukážky fotografií nájdete v tomto albume v službe Google Fotky. 

Sony Xperia X Compact má rovnaký fotoaparát ako väčšia Sony Xperia XZ. Ak si chcete pozrieť viac ukážkových fotografií, tak si ich pozrite v recenzii na Sony Xperia XZ

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA | Výdržou priemer, no potešia funkčné novinky

Sony Xperia X Compact ponúka batériu s kapacitou 2700 mAh. Na zariadenie s taktom veľkým displejom nejde o nedostatočnú kapacitu, no výdrž batérie na jedno nabitie je opäť iba priemerná. Pri bežnom používaní, ktoré zahŕňalo neustále zapnutý mobilný internet kombinovaný 1:1 s Wi-Fi pripojením, asi 30 minút hovorov a asi 1,5 hodiny práce s aplikáciami sme dosiahli výdrž iba 1 deň. O 20:00 večer ukazoval indikátor batérie zostatok 14% a displej hodnotu 2 a štvrť hodiny aktívneho podsvietenia. Reálne sa tak na jedno nabitie dostanete na úroveň približne 2,5 hodiny SoT.

Čo nás však pri batérii tohto zariadenia potešilo, sú funkcie, ktoré Sony integrovalo do svojich smartfónových noviniek. Ide napríklad o inteligentné nabíjanie. To v noci nabije batériu na 90% a posledných 10% dobije tesne predtým, ako telefón chytíte prvýkrát do ruky. Čas, kedy má byť nabíjanie hotové, však systém určuje na základe priemeru, kedy začnete ráno zariadenie používať, čo je trochu nepraktické. Táto funkcia totižto neberie ohľad na váš budík, a tak sa vám môže stať, že ak sa zobudíte skôr, nájdete zariadenie nabité len na 90%.

Samozrejmosťou sú aj ďalšie funkcie, ktoré Sony do svojich zariadení už tradične pridáva. Ide najmä o rôzne šetriace režimy známe pod názvom Stamina, ktoré dokážu predĺžiť výdrž batérie v prípade, že sa nachádzate mimo dostupnosti elektrickej energie. Tieto režimy fungovali počas nášho testovania už tradične dobre, pričom v zhoršených situáciách dokázali zariadeniu dodať aj ďalších niekoľko hodín chodu.

HODNOTENIE | Sony Xperia X Compact

Sony tento rok urobilo veľký krok vpred a nová Xperia X Compact je dôstojným zástupcom “malých high-endov”. Ponúka výborný displej, kvalitnú konštrukciu a výkon, ktorý postačí aj náročnejším používateľom. Zlepšila sa aj kvalita fotoaparátu a najmä videí, ktorým pomohla nová stabilizácia. Za priemer považujeme výdrž batérie, ktorá však pri nabíjaní ponúka nové funkcie, za čo treba Sony rozhodne pochváliť. Škoda, že sa japonský výrobca rozhodol aj v tomto prípade pre materiály, ktoré zachytávajú nadmerne odtlačky, no v globále tomuto zariadeniu nemáme ani čo vytknúť. Možno len cenu, ktorá sa začína na slovenskom trhu na približne 430 eurách. Odporúčaná maloobchodná cena stanovená výrobcom je 469 EUR.

Náš tip
Sony Xperia XZ a Sony Xperia X Compact: Poznáme dostupnosť a ceny na Slovensku | NAŽIVO

Plusy

  • kvalitná konštrukcia
  • jasný displej
  • fotoaparát (najmä video)
  • vysoký výkon zariadenia

Mínusy

  • nadmerné zachytávanie odtlačkov
  • fotografiám chýbajú detaily
  • priemerná výdrž batérie
Disqus Comments Loading...