RECENZIA Sony Xperia 10: Stredná trieda plná nezvyčajných riešení

Sony si pre rok 2019 pripravilo niekoľko modelov, ktoré majú postaviť značku opäť na nohy. Do strednej triedy mieri hneď s dvomi modelmi: Xperia 10 a Xperia 10 Plus. Práve na prvý z nich sme sa aj my podrobne pozreli a zistili, či môže zohrať dôležitú úlohu na trhu alebo dokonca postaviť značku do vysnenej pozície.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Bude vám stačiť

Keďže sme novú Xperiu 10 dostali ešte v predprodukčnom balení, našli sme si v krabičke len USB-C kábel. Sony už niekoľko rokov funguje na modernom type konektora pre všetky svoje modely, za čo mu patrí pochvala. V balení si ale nepochybne nájdete aj adaptér podporujúci 18W rýchlonabíjanie. Viacej si o ňom povieme v časti Batéria. Na záver sa nám páčil aj minimalistický dizajn krabičky.

Konštrukcia a dizajn: Divné riešenia začínajú

Sony Xperia 10 už po rozbalení upúta na seba všetku vašu pozornosť. Vytŕča z radu naozaj neobyčajným spôsobom. Na prvý pohľad je každému jasné, že šesťpalcový displej na prednej strane nemá typický pomer strán. Je obkolesený veľmi malými rámčekmi, o čom sa viacej dočítate v časti Displej. Nad ním sa nachádza reproduktor určený na volania spolu so selfie kamerou. Neopomenieme ani notifikačnú diódu, ktorá nám počas celej doby testovania zodpovedne hlásila všetky notifikácie.

Zadná stena (a v podstate celé telo mobilu okrem prednej časti) je vyrobená z plastovej imitácie kovu. V našom prípade bol plast nafarbený na modro a táto farba je určite jedna z krajších. Kov väčšinou vzbudzuje dojem kvalitného spracovania, ktoré je pri Sony štandardom. Xperia 10 je naozaj poctivý smartfón, ktorý v mnohých ľuďoch zanechal príjemný dojem. Každopádne vo vrchnej časti zadnej strany výrobca umiestnil LED blesk a duálny fotoaparát.

Na pravej strane nájdete hneď niekoľko ovládacích prvkov. Zhora nadol sú nimi tlačidlo napájania, čítačka odtlačkov prstov a ovládanie hlasitosti. Celkom sme nepochopili, prečo Sony nezlúčilo skener a vypínač do jedného. Skener sa teda nedá stláčať, tlačidlá sú navyše akosi hlboko zapustené. Ťažko sa nahmatávajú. Tie na ovládanie hlasitosti sú dokonca tak nízko, že sme na ne aj po týždni používania stále nadávali. Ľavú stranu zase okupuje nešťastne, alebo len nezvyčajne, riešený slot na SIM karty. Je delený na dve časti. Jedna sa z mobilu vyťahuje ako klasický slot, druhá sa vyťahuje osobitne. Je aspoň hybridná, takže máte na výber medzi druhom SIM kartou a pamäťovou microSD kartou.

V hornej stene nájdete 3,5 mm audiojack pre slúchadlá. Teší nás, že sa Sony nepridalo medzi tých, ktorí už s jackom nerátajú. Opticky by sa mohlo zdať jeho umiestnenie zlé, no počas používania nám nejako neprekážali ani zapojené slúchadlá. V spodnej hrane sa usadil USB-C konektor. Z oboch strán ho potom dopĺňajú mriežky reproduktora a mikrofónu. Hoci by sa mohlo zdať, Xperia 10 nemá stereo reproduktory.

Konštrukciu a dizajn Sony Xperia 10 hodnotíme napriek všetkým zaváhaniam a nedostatkom pozitívne. Telefón má svoj štýl, nezvyčajným dizajnom si razí vlastnú cestu k úspechu. Nám sa to páči, s hmotnosťou 162 gramov a rozmermi 155,7 x 68 x 8,4 mm v nás nové Sony navyše zanechávalo kompaktný dojem. Palec hore, len tak ďalej, Sony!

Skener odtlačkov prstov: Svoju prácu robí svedomite

Ako sme už spomenuli vyššie, skener odtlačkov prstov dostal svoje miesto v prípade Xperie 10 na pravom boku. Zdanlivo nevhodné umiestnenie je naopak veľmi praktické, prst nám vždy padol presne naň (na čo doplatilo tlačidlo napájania a hlasitosti). Presnosť je presne taká, akú by ste čakali. Nastavili sme si hneď niekoľko odtlačkov a problémy boli minimálne.

Čo nás však zamrzelo je nevyužitý potenciál skenera. Bolo by totiž super, keby sa notifikačná lišta dala stiahnuť prejdením po ňom. To sa však nekoná, ani po dôkladnej pátracej akcii sme v nastaveniach takéto niečo nenašli. Škoda. Na záver zamrzí aj to, že skener a vypínač sú osobitné tlačidlá, pritom mohli byť pokojne zlúčené. Nevadí, zvyknúť sa na to dá.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Dlhý, úzky a ostrý

Sony Xperia 10 dostala naozaj nezvyčajný displej. Do rúk sa nám už dlhý čas nedostalo nič podobné. Šesťpalcová uhlopriečka nie je v dnešnej “lopatovej dobe” nič nezvyčajné, zaskočí však pomer strán. Ten sa zastavil na hodnote 21:9, čo prakticky neponúka na trhu nikto. Vďaka tomu sme sa stretli aj s názormi, že Xperia 10 vyzerá ako ovládač od televízora. Zaujímavé.

Napriek netradičnému pomeru strán IPS displeja nečakajte netradičné rozlíšenie. Dočinenia tu máte s Full HD+, konkrétne 2520 x 1080 bodov, čo dá 457 pixelov na palec. Displej je celkom pekný, problém by nerobil divný pomer, keby si s ním nejaké aplikácie rozumeli. Bohužiaľ si takmer nikdy nemôžete vychutnať celú plochu displeja, keďže po priblížení sa stráca veľa obsahu.

Napriek všetkým výčitkám sa nám displej páčil. Vzhľadom na celkom vysokú cenu splnil očakávania. Problém mu nerobilo ani priame slnko, automatická regulácia jasu tiež funguje správne a už tradične potešil nočný režim zožltnutia farieb, ktorý sme využívali hlavne v noci.

Výkon a pamäť: Starší procesor je jediné zaváhanie

Sony Xperia 10 je poháňaná starším čipsetom Snapdragon 630, ktorý určite neohúri už ani na papieri. GPU Adreno 509, ktoré asistuje osemjadrovému procesoru s frekvenciou 1,8 GHz tiež radíme medzi priemer. Aspoň tie 4 GB operačnej pamäte boli to, kde Sony vsadilo na istotu.

Aby sme si tieto údaje preniesli do praxe, Xperia 10 nie je žiaden slimák. Hravo zvádlo aj náročnejší multitasking, nezaváhalo ani pri hraní PUBG Mobile. Na druhej strane bol veľkým sklamaním priam podpriemerný výsledok v benchmarku AnTuTu. Áno, benchmark určite nie je v prípade výkonu smerodajný, no mnoho ľudí naň pri výbere smartfónu prihliada a tu sa nie je čím chváliť.

Vnútorné úložisko nesklamalo. 64 GB pripravených pre vaše fotky a iné súbory úplne stačí, používatelia jednej SIM karty uvítajú aj slot, ktorým sa dá pamäť rozšíriť až o ďalších 512 GB. Aby sme to teda zhrnuli, jediným zaváhaním v prípade Sony Xperie 10 môže byť nasadenie staršieho procesora, inak ale môžete očakávať typickú strednú triedu pripravenú aj na ťažšie úlohy.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Sony nechcelo riskovať

Po stránke systému prináša Xperia 10 to najnovšie a v podstate aj najčistejšie. Android 9.0 Pie, ktorý tu nájdete, nie je prekrytý žiadnou výraznou nadstavbou. Áno, je tu pár aplikácií, ktoré pridalo Sony, inak ale máte dočinenia s tzv. čistým Androidom. A to rozhodne nie je zlé riešenie.

Podpis výrobcu nájdete hlavne v zozname aplikácií. Najviac nás prekvapil predinštalovaný Netflix, ten sme však za celú dobu testovania ani neotvorili. Ďalej je tu záhadná aplikácia Xperia Lounge, ktorá má za poslanie priniesť novinky zo sveta Sony a poskytnúť vám rôzne tipy a triky. Rozhodne viacej využitia by sme našli pre aplikáciu kreslenie alebo úpravu videí. Obe tu totiž nájdete a celkom nás potešili.

Rovnako ako v ostatných zariadeniach s najnovším Androidom, aj tu sme veľmi rýchlo presedlali na tmavú tému systému. Nečakajte od toho nijaké výrazné šetrenie energie. Poteší len to, že vám uprostred noci nevypáli oči číra biela.

Celkovo hodnotíme systém pozitívne. Hoci sme párkrát boli svedkami toho, ako zaváhal, vo výsledku mu nemáme čo vyčítať. Je svižný, jednoduchý a prehľadný, takže za nás ďalší palec nahor pre Sony Xperia 10.

Multimédiá: Divné riešenie si vypýtalo svoju daň

Ak sa pýtate, či je tento model dobrý na veci ako pozeranie filmov, spravovanie sociálnych sietí či čítanie webov ako ten náš, odpoveď je dvojaká. Netradične natiahnutý displej má svoje veľké výhody, ale aj svoje nevýhody. Na dlhšom displeji sa síce dokáže zobraziť viacej vertikálneho obsahu (Instagram alebo aj bežné webové stránky), na druhej strane sa pri horizontálnom zobrazení nedá využiť celá plocha displeja. To je škoda.

Čo sa týka hudby, výstup z audiojacku je dostatočný, reproduktor je priemerný. Škoda absencie stereo reproduktorov, tie by sa Sony hodili. Na jednoduchšie hry alebo bežné videá vám stačiť bude, náročnejší aj tak siahnu po slúchadlách.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Jeden z dôvodov, prečo si ho kúpiť

Smartfóny Sony boli na tom vždy dobre, keď prišlo na fotoaparát. Zdá sa, že ani tentokrát výrobca nezaváhal a do strednej triedy priniesol obstojného hráča, ktorý vie prekvapiť a zaskočiť predným i zadným snímačom. Poďme ale pekne poporiadku.

Vzadu nájdeme pekne umiestnenú dvojicu objektívov s rozlíšením 13 Mpix v prípade hlavného snímača, zatiaľ čo sekundárny má len 5 megapixelov a jeho poslaním je jednoducho asistencia pri bokeh efekte. Mrzí nás, že Sony sa nerozhodlo pre širokouhlý objektív. No aspoň ten hlavný má zorný uhol 76°.

Výsledky nás príjemne potešili. Ani za zhoršených svetelných podmienok sa nevytrácajú detaily, šum je naozaj len minimálny. Farebné podanie je verné, pričom nezasahuje žiadna umelá inteligencia a jej podobné režimy. Keď je už reč o režimoch, bokeh efekt sa nám veľmi páčil. Nezaváhal pri rastlinách, rovnako spokojní sme boli pri fotení ľudí. Presvedčte sa sami.

Predná kamera s rozlíšením 8 Mpix a uhlom 84° podávala ľahko nadpriemerné výsledky. Bavíme sa tu o clone f/2.4, takže netreba čakať žiadne zázraky. Je dobré poznamenať aj to, že fotky z predného aj zadného fotoaparátu sa dajú fotiť vo formáte 4:3 (štandardný), 16:9 (typický pomer pre väčšinu televízorov a počítačov) aj 21:9 (atypický pomer s veľkou stratou rozlíšenia, ktorý neodporúčame). Fotky do recenzie sme však fotili všetky s najvyšším rozlíšením.

Ani natočené video vôbec nebolo sklamaním. Práve naopak, vďaka stabilizácii SteadyShot sa môžete pripraviť na výborné výsledky. Rozlíšenie 4K pri 30 snímkach za sekundu sú už dnes aj pre strednú triedu štandardom.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Konektivita: Všetko, čo sa dnes nazýva “vyšší štandard”

Sony Xperia 10 sa môže pochváliť naozaj štedrou paletou konektivity. Okrem takých nevyhnutností, akými je dnes Wi-Fi alebo Bluetooth (verzia 5.0) má pre používateľov aj pár prekvapení. Jedným z nich je aj USB-OTG, ktoré vám umožní pripojiť USB kľúč alebo nabiť kamarátov mobil. Ďalej je tu NFC, ktoré sme počas celej doby testovania intenzívne používali na platby smartfónom. Sme radi, že Sony naň nezabudlo.

Volania a SMS správy, ktoré sú pôvodným a dnes už vymierajúcim poslaním mobilov, tu fungovali presne tak, ako by ste očakávali. Žiadne zaváhania ani pri mobilných dátach sme si nevšimli a po tejto stránke nemáme Xperii 10 čo vytknúť. Chýbajúci infraport vôbec netreba oplakávať, také niečo ponúka len hŕstka vyvolených.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Nízkej kapacity sa netreba ľakať

Nový prírastok radu Xperia dostal batériu, ktorá v nás už na papieri vzbudila obavy. 2870 mAh nie je predsa len veľa, aspoň tak by sa to mohlo na prvý pohľad zdať. Sami sme sa však presvedčili, že aj s takou relatívne malou kapacitou si bez väčších problémov vystačíte celý stredne náročný deň. Ak patríte medzi menej náročných, nabíjačku budete hľadať tak po dni a pol. Dva dni na jedno nabitie sú už ale celkom nereálna predstava. Sony poteší aj rýchlym 18 W nabíjaním, takže v prípade núdze budete mať po krátkom čase dostatok šťavy na dokončenie práce.

Sony Xperia 10: Záverečné hodnotenie

Xperia 10 je smartfón, ktorý nemusí osloviť každého. Niekoho môže odvážny natiahnutý displej dokonca odradiť, nám sa ale páčil. Prémiové spracovanie je podpisom Sony, rovnako tak ale aj divné riešenia, ktorých má tento model plný zoznam. Odradiť vás môže aj cena, ktorá je stanovená na 349 EUR, no myslíme si, že s ním chybu neurobíte. Samozrejme sa dobre pozrite na to, čo ponúka konkurencia, ak ale hľadáte skvelý fotoaparát, netradičný dizajn alebo výborné spracovanie, Sony Xperia 10 je horúci kandidát.

Disqus Comments Loading...