Sledovanie mobilov kvôli koronavírusu sa nekoná, Ústavný súd to zamietol

Ústavný súd vyhovel návrhu, ktorý považuje nový a celkom kritizovaný zákon na získavanie údajov od občanov v boji s koronavírusom za zlé riešenie. Tak sa zatiaľ budú musieť štátne úrady zaobísť bez toho, aby o nás vedeli viac z údajov od operátorov. Sledovanie mobilov sa nekoná. Aspoň nateraz.

Sledovanie mobilov a kritika z mnohých strán

V situácii, v ktorej sa Slovensko a celý svet nachádza, sa hľadali všetky možné riešenia, ktoré v boji s koronavírusom mali byť pomocníkom. Išlo o už dobre známe monitorovanie spätných kontaktov nakazeného pacienta, a to s využitím údajov od operátorov dotyčného.

Už vtedy sme v našom článku upozorňovali, že hranica je tenká. A ak sa neosvedčí použitie v praxi, treba to okamžite zrušiť. A na prax zatiaľ neprichádza, pretože Ústavný súd rozhodol, že sa mu zákon nepáči. A tak sa údaje od operátorov a sledovanie mobilov nebudú používať. Aspoň zatiaľ.

Ústavný súd vo svojich zverejnených dôvodoch používa viacero argumentov, prečo je takýto návrh zákona na monitorovanie zlý. Ak by sme chceli vyjadriť hlavnú myšlienku, o ktorú sa opiera aj náš Ústavný súd, potom by mohla z publikovaného materiálu znieť nasledovne:

„Ústavný súd zistil, že časť pozastavenej právnej úpravy nebola dostatočne určitá. Umožňovala štátnej moci spracúvať osobné údaje bez toho, aby bol jednoznačne vymedzený účel takého spracúvania a spôsoby nakladania s osobnými údajmi.“

A Ústavný súd pokračuje ďalej nasledovne:

„Právna úprava totiž nezohľadňovala možnosť získať potrebné údaje z menej citlivých zdrojov, resp. možnosť dosiahnuť sledovaný účel iným, základné práva menej obmedzujúcim spôsobom. Okrem toho právnej úprave chýbali ustanovenia o kvalitnom nezávislom dohľade, ktorý by kontroloval spracúvanie osobných údajov štátnou mocou.

Chýbali tiež ustanovenia o zabezpečení mimoriadne vysokej úrovne a ochrany pri samotnom spracúvaní osobných údajov. Taktiež jednoznačné časovo podmienené zničenie osobných údajov po tom, ako bol dosiahnutý účel ich spracúvania a napokon ustanovenia o informovaní jednotlivca, ktorého osobné údaje by mohli byť spracúvané.“

Slovenský pokus teda zatiaľ nevychádza. Je ale možné, že si kompetentní povedia ako to vylepšiť a príde druhý pokus. Ak by sme to mali zhrnúť, tak druhá podoba tohto boja musí byť určitá. Teda musí sa presne vymedziť účel a spôsoby nakladania s našimi dátami. A za ďalšie, treba nastaviť kontrolu, časové ničenie údajov alebo informovanie každého, koho údaje sa spracúvajú o všetkých aspektoch. Súd tieto podmienky definuje celkom určito a jasne, čiže je dosť možné, že sa vláda pokúsi o reparát.

Zatiaľ sme teda mimo kontroly, svoje údaje ani na základe súhlasu poskytovať v boji s koronavírusom nebudeme.

Disqus Comments Loading...