Na Android zariadenia útočí ďalšia nebezpečná aplikácia, ktorá kradne peniaze

Zdroj: Phandroid.com

Trojský kôň SharkBot opäť útočí na zariadenia s Androidom. Podľa najnovších správ od portálu Android Police sa v obchode Google Play objavila neškodne vyzerajúca aplikácia, ktorá po nainštalovaní začne s vykrádaním bankových účtov obete.

SharkBot bol prvýkrát odhalený v októbri 2021. Výskumníci v oblasti bezpečnosti zo spoločnosti Cleafy ho objavili a dospeli k záveru, že ide o jediný svojho druhu a že nemá žiadne spojenie s podobnými malvérmi ako TeaBot alebo Xenomorph. Ide o škodlivý softvér, ktorý útočí na bankové aplikácie, v porovnaní s inými však ponúka niekoľko zákerných funkcií. Jednou z nich je napríklad systém Automatic Transfer System (ATS), ktorý útočníkom umožňuje automaticky presúvať peniaze z účtov obetí bez toho, aby používateľ musel čokoľvek urobiť.

Teraz sa aktualizovaná verzia malvéru ocitla v nenápadnej antivírusovej aplikácií, ktorá ešte pár dni dozadu bola dostupná v obchode Play. Našťastie, aplikácia s názvom „Antivirus, Super Cleaner“ zatiaľ získala len niečo cez tisíc stiahnutí. Stále však predstavuje veľké riziko pre používateľov, ktorí si ju nainštalovali.

Antivirus, Super Cleaner v obchode Play | Zdroj: AndroidPolice.com

Aplikácia vám pomocou niekoľkých zákerných taktík dokáže vybieliť účet

Obchod s aplikáciami síce obsahuje bezpečnostné opatrenia, ktoré by prítomnosť škodlivého softvéru v zverejnených aplikáciách mali odhaliť včas, no SharkBot súčasné opatrenia dokázal obísť. A to tak, že funguje v troch fázach. Prvou je samotná, nevinne pôsobiaca aplikácia, ktorá po nainštalovaní v druhej fáze do zariadenia dostane lite verziu SharkBota. Tá následne aktualizuje malvér na plnú verziu, po čom môže začať s vykrádaním bankových účtov obetí.

Na získanie prístupu do internet bankingu obetí používa viacero stratégií, vrátane zaznamenávania dotykov pri písaní či šikovné taktiky na zachytávanie a skrývanie SMS správ. Škodlivý softvér môže dokonca odosielať správy, ktoré pochádzajú priamo od útočníkov.

Náš tip
Podvodníci napádajú bankové aplikácie novým spôsobom
Disqus Comments Loading...